fbpx

Erfelijke haaruitval

Haaruitval is iets waar u erg onzeker door kunt worden. Het is zelfs mogelijk dat het uw leven volledig gaat beheersen. Erfelijke haaruitval krijgt een groot gedeelte van de bevolking mee te maken. Volgens de zorgverzekeraars is het geen ziekte, omdat het hoort bij het ouder worden. Mensen kunnen echter wel flink psychisch leiden onder haaruitval. In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaken van erfelijke haaruitval zijn, wat u hier aan kunt doen en bij wie u hiervoor terecht kunt.

Erfelijke haaruitval.
Erfelijke haaruitval.
De oorzaken van erfelijke haaruitval

De oorzaken van erfelijke haaruitval zijn afgelopen jaren duidelijk geworden. In het lichaam zorgen uw hormonen er voor dat er allerlei processen gaan, zoals deze horen te gaan. Eén van deze hormonen is testosteron. Testosteron is een belangrijk hormoon van het lichaam. Mannen beschikken over meer testosteron dan vrouwen, maar ook vrouwen hebben testosteron in het lichaam.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

In de hoofdhuid en haarwortels vinden allerlei ingewikkelde processen plaats. We hebben veel ontdekt over het menselijk lichaam, maar weten nog lang niet alles. Wel weten we dat in de haarwortels de testosteron wordt omgezet in DHT. DHT zorgt op zijn beurt voor haaruitval. Testosteron is dus een indirecte boosdoener en DHT de directe boosdoener. Maar hoe komt het dan dat niet iedereen even veel last heeft van haaruitval? De reden hiervan is dat de haarwortels van iedereen anders reageren op het hormoon DHT. Sommige mensen zijn ongevoelig voor DHT, waardoor de DHT geen haaruitval veroorzaken. Er zijn echter ook veel mensen waarbij de haarwortels wel gevoelig zijn voor DHT. Bij deze groep kan DHT dus wel zeker haaruitval veroorzaken.

Erfelijke haaruitval behandelen met haargroeimiddelen

Er bestaan twee wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Dit zijn Finasteride en Minoxidil. Finasteride richt zich op het voorkomen dat testosteron in DHT wordt omgezet. Er bestaat nog een ander sterker haargroeimiddel, Dutasteride. Dit wordt ook wel de grotere broer genoemd van Finasteride. Finasteride blokkeert het aanmaken van DHT voor ongeveer 70 procent. Dutasteride doet dit zelfs voor meer dan 90 procent. Let op dat beide haargroeimiddelen ook bijwerkingen kunnen hebben. Laat u daarom altijd goed door uw huisarts of dermatoloog adviseren over het gebruik van dergelijke haargroeimiddelen.
Een ander haargroeimiddelen, Minoxidil, heeft een ander soort werking. De DHT zorgt ervoor dat de haarwortel langzaam maar zeker verschrompelt. Hierdoor is de haarwortel minder goed in staat voedingsstoffen op te nemen. Minoxidil zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor kan de haarwortel beter alle essentiële stoffen opnemen en zal deze minder snel uitvallen.

Erfelijke haaruitval oplossen met een haartransplantatie

Haren die door de erfelijke vorm van haaruitval zijn uitgevallen, komen meestal niet meer terug door het gebruik van haargroeimiddelen. In dit geval kan een haartransplantatie wel uitkomst bieden. Een haartransplantatie zorgt er namelijk voor dat haren getransplanteerd worden. Sterke haren van de achterkant van het hoofd worden dan getransplanteerd naar de plek waar u weer haar wilt.
Bij Acura Medisch Centrum wordt de FUE haartransplantatie methode toegepast. Bij de FUE behandeling worden de haarwortels één voor één verplaatst van de achterkant van uw hoofd naar het kale of kalende gedeelte. Dit zorgt voor een snel, veilig en mooi resultaat.
Ongewenst haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. Slechte eetgewoonten, vitamine gebrek, het gebruik van medicijnen en stress zijn veel voorkomende oorzaken van haaruitval. Erfelijke haaruitval komt zowel bij vrouwen als mannen voor en is nog altijd de meest voorkomende vorm van haaruitval. Tegenwoordig kunt u er veel aan doen om het haar in goede conditie te houden. Erfelijke haaruitval is helaas genetisch bepaald en kan slechts zelden voorkomen worden.

Wat zijn de oorzaken van Alopecia Androgenetica?

Erfelijke haaruitval, Alopecia Androgenetica, is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm van haaruitval wordt vaak aangeduid als klassieke kaalheid. Het wordt erfelijk bepaald en kan daarnaast worden beïnvloed door onder meer uw leeftijd, ras, geslacht en de werking van uw hormoonhuishouding. Alopecia Androgenetica wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van uw haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron, DHT. Het DHT zorgt voor een minder goede doorbloeding van uw haarwortelzakjes. De zogenoemde groeifase van de haar in het haarwortelzakje wordt drastisch verkort van de gemiddelde drie tot vijf jaar tot een aantal maanden. Dit heeft tot gevolg dat het haarwortelzakje versneld afsterft, waardoor uw eigen haardos dunner wordt en kale plekken ontstaan. Dit proces is genetisch bepaald.

Erfelijke haaruitval bij mannen

Ruim 70% van alle Nederlandse mannen krijgt vroeg of laat te maken met erfelijke haaruitval. Bij de een begint dit eerder dan bij de ander. Doorgaans worden mannen tussen hun 20e en 40e levensjaar geconfronteerd met erfelijke haaruitval. Bij extreme gevallen is de toenemende kaalheid al zichtbaar in de pubertijd. Mannen die lijden aan erfelijke haaruitval, zien een steeds verder terugtrekkende haarlijn, inhammen en het dunner worden van de haardos. Het Alopecia Androgenetica proces verloopt bij iedereen anders. Het is vooraf moeilijk in te schatten hoe snel iemand zijn haren verliest. U kunt binnen een aantal jaar volledig kaal zijn, het kan ook jaren duren. Erfelijke haaruitval leidt niet bij iedere man tot volledige kaalheid. Alopecia Androgenetica kan uit zichzelf stoppen. Erfelijke haaruitval kan met behulp van een haartransplantatie behandeld worden. Acura Medisch Centrum heeft ervaren medisch specialisten die op de hoogte zijn van innovatieve behandeltechnieken. De artsen maken gebruik van haren die uit uw eigen haarkrans komen. Het bijzondere van deze haren is dat ze niet gevoelig zijn voor het DHT hormoon. Dat maakt de haren uitermate geschikt om ze na het oogsten te transplanteren op andere plaatsen op uw hoofd. Laat u vrijblijvend informeren over de behandelmogelijkheden in de klinieken van Acura Medisch Centrum in Weert.

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen wordt veel minder erfelijk bepaald dan bij mannen. Klassieke erfelijke haaruitval bij vrouwen uit zich voornamelijk op de middellijn, de scheiding, van het hoofd. Veel vrouwen wijten het ongewenste haarverlies aan de overgang. Dit terwijl de oorzaak vaak meer in de erfelijke bepaling gevonden kan worden. Met het toenemen van de leeftijd krijgen vrouwen, net als mannen, dunner haar. Vanaf een leeftijd van gemiddeld 70 jaar lijdt 1 op 3 vrouwen aan erfelijke haaruitval. Het verloop van erfelijke haaruitval is bij vrouwen echter anders dan bij mannen. In de beginfase zijn het voornamelijk de haren bovenop het hoofd die in volume afnemen. Deze cirkel wordt steeds breder. Steeds meer vrouwen kiezen voor een definitieve behandeling tegen erfelijke haaruitval. Door de voortdurende verfijning van de techniek is het tegenwoordig ook niet meer noodzakelijk om voor een haartransplantatie uw haren te millimeteren. De behandeling wordt door Acura Medisch Centrum in Weert en Amsterdam uitgevoerd. Een intakegesprek stelt u in staat om meer te weten te komen over de mogelijkheden die uw erfelijke haaruitval kunnen behandelen.

De behandelmogelijkheden bij erfelijke haaruitval

Zowel mannen als vrouwen die geconfronteerd worden met ongewenst haarverlies, kaalheid en een dunner wordende haardos verdiepen zich in de behandelmogelijkheden. Naast haargroeimiddelen zijn er chirurgische ingrepen beschikbaar om het haarverlies te behandelen. Zeker bij aanvang van het haarverlies kunt u gebruik maken van middelen zoals finasteride en dutasteride. Deze middelen worden uitsluitend door een huisarts en/of specialist voorgeschreven en dan voornamelijk aan mannen. Vrouwen kunnen onder strikte voorwaarden gebruik maken van deze middelen die een hoog risico op ongewenste bijwerkingen met zich meebrengen. Laat u altijd deskundig voorlichten over de voors- en tegens van bewezen haargroeimiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. Naast deze middelen wordt de markt overspoeld met producten die beweren dat ze werkzaam zijn bij Alopecia Androgenetica. Dit is tot op heden onvoldoende bewezen en nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd. Het brede aanbod met lotions, shampoos, poeders en voedingssupplementen breidt zich nog maandelijks uit. Daarmee is het niet altijd even eenvoudig om een keuze te maken voor een behandeling. U bent immers gebaat bij een product dat werkt en dat voor uw gevoel aansluit bij uw eigen situatie.

Middelen die werken bij erfelijke haaruitval

Voor een aantal producten is wetenschappelijk bewezen dat ze effectief zijn. Uiteraard verschilt het effect per persoon. Over het algemeen kan worden aangenomen dat het haarverlies na verloop van tijd wordt genormaliseerd bij het gebruik deze producten. Zowel bij mannen als vrouwen is het gebruik van Minoxidil-lotion effectief en zijn sommige vrouwen gebaat bij het gebruik de Diane pil. Lotions en shampoos waar Aminexil in verwerkt zit, zijn bewezen effectief. Van sommige producten wordt de effectiviteit verder versterkt door ze samen in combinatie te gebruiken. Steeds vaker worden ook alternatieve behandelingen aangeboden. Alopecia Androgenetica kan worden behandeld met zogenaamde licht- en lasertherapie, maar ook inspuiten van vitaminen en mineralen wordt toegepast. Laat u altijd deskundig voorlichten over de producten en eventuele behandeling die bij uw situatie past. U streeft naar verbetering van Alopecia Androgenetica en bent niet op zoek naar een teleurstelling.

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval is haarverlies dat veel binnen families voorkomt. Het treft mannen, maar ook vrouwen krijgen hier helaas mee te maken. Alopecia androgenetica, een andere benaming voor erfelijke kaalheid, beïnvloedt de groen van het hoofdhaar. Erfelijke haaruitval is onschuldig, maar wel vervelend. Wacht niet te lang met het zoeken naar een oplossing. Om vergevorderd haarverlies en kaalheid te vermijden, zijn er zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen beschikbaar.

Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica

Erfelijk haarverlies is geen ziekte, maar een natuurlijke aandoening die een gevolg is van erfelijke gevoeligheid, hormoonspiegels en het verouderingsproces. Bijna iedereen krijgt te maken met haaruitval of haar dat dunner wordt, naarmate de jaren voorbijgaan. Alopecia androgenetica treft mannen soms al in de puberteit, terwijl omstreeks het 50e levensjaar een ruime meerderheid van de mannen hiermee te maken heeft. Vrouwen zien veranderingen in de haargroei na de menopauze. Erfelijk haarverlies is een gevolg van overgevoeligheid voor dihydrotestosteron, DHT, een mannelijk hormoon dat de normale haargroei cyclus beïnvloedt. Haarzakjes gaan verloren, waardoor de haargroei op de getroffen delen stopt.

Kenmerken en symptomen

Erfelijke kaalheid is niet plotseling, maar voltrekt zich geleidelijk. Uw haardos is dunner dan eerder, de haarlijn trekt zich terug en de inhammen zijn dieper. Haren op uw hoofdkussen, in het doucheputje of in uw borstel zijn geen betrouwbare symptomen voor erfelijk haarverlies. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat telogeen effluvium, plotselinge haaruitval, waardoor in korte tijd een grote hoeveelheid haar uitvalt. Dit is niet te vergelijken met alopecia androgenetica. Naast haaruitval heeft erfelijke kaalheid geen andere klachten of symptomen.

Onderzoek en diagnose

Omdat erfelijke kaalheid een bekend verschijnsel is, zijn huisartsen en specialisten in staat een vlotte diagnose te stellen. Uw huisarts is bekend met uw medische achtergrond en huidige gezondheid. Als bekend is dat haarverlies binnen uw familie regelmatig voorkomt, is aanvullend onderzoek zelden nodig. Een arts kan een bloedonderzoek voorstellen om gezondheidsproblemen en ziekten uit te sluiten. Deze vorm van haaruitval is blijvend en vaak progressief. Behandeling is gewenst om erger te voorkomen.

Preventief behandelen

Bij beginnende genetische haaruitval, is het mogelijk verder haarverlies af te remmen door het gebruik van een haargroeimiddel. Minoxidil en Finasteride zijn geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze een remmende werking op het DHT-hormoon hebben. Minoxidil is een lotion die in sterktes van 2% voor vrouwen en 5% voor mannen verkrijgbaar is. Wees voorzichtig met het aanbrengen van de lotion en voorkom dat deze op andere plaatsen dan de hoofdhuid terecht komt. Haargroeimiddelen zijn een tijdelijke oplossing, als u het gebruik stopt is het waarschijnlijk dat het haarverlies doorzet. Er zijn andere preventieve behandelmogelijkheden. Maak gerust eens een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten. Mesotherapie is een van de behandelingen die geschikt zijn voor het behandelen van erfelijk haarverlies.

Haaruitval chirurgisch behandelen

Minoxidil en Finasteride helpen weliswaar bij het verminderen van haaruitval, maar niet iedereen bereikt het gewenste resultaat. Bovendien is het een tijdelijke situatie. Andere manieren om haaruitval te camoufleren zijn het dragen van een haarwerk of het laten aanmeten van een haarstukje. Daarnaast zijn er meer ingrijpende technieken die haaruitval behandelen en/of oplossen. Zoekt u een blijvende oplossing? De meest succesvolle ingreep voor erfelijke kaalheid is een haartransplantatie. Deze chirurgische ingreep bestaat uit het verplaatsen van gezonde haarzakjes uit het donorgebied naar de getroffen plaatsen ergens anders op uw hoofd.

Haartransplantatie aanbod vergelijken

Binnen- en buitenlandse klinieken en specialisten bieden haartransplantaties aan. Hoewel het een aantrekkelijke behandeling is, komt niet iedereen met erfelijk haarverlies voor de operatie in aanmerking. Er moet voldoende donorhaar beschikbaar zijn en uw gezondheid moet de ingreep toelaten. Verwacht ook niet meteen resultaat. Een volledig haartransplantatie traject duurt twaalf maanden en langer. Vanaf vier maanden na de ingreep ziet u op de kalende plekken nieuwe haargroei ontstaan. Omdat het aanbod groot is, is het interessant om klinieken en behandelaars met elkaar te vergelijken. Ontvangt u meerdere offertes? Let op de inhoud en de aanbevolen haartransplantatie techniek. Probeer altijd persoonlijk kennis te maken met een specialist, voordat u op een aanbieding ingaat.

Medisch advies inwinnen

Haaruitval is divers en niet altijd erfelijk. Neem contact op met uw huisarts of een dermatoloog bij symptomen zoals:

• Plotselinge haaruitval, waarbij het haar in bosjes uitvalt.
• Fragmentarisch haarverlies.
• Schilfering, roodheid of littekenvorming op de plaatsen met haarverlies.
• Onverklaarbaar haarverlies bij vrouwen onder de 30 jaar.
• Verstoorde hormoonbalans.

Veel artsen zijn bekend met haaruitval en de mogelijke oorzaken. Onderzoek naar het waarom is bijna pijnloos. Naast bloedonderzoek stellen artsen soms een huidbiopsie voor om verder onderzoek te doen en een diagnose te stellen. Afhankelijk van de oorzaak, stelt de arts een behandeling voor. Is stress of een traumatische gebeurtenis de oorzaak voor het haarverlies? Door het wegnemen van de stressfactor herstelt de haargroei zich binnen enkele maanden. Een behandeling is niet altijd nodig.

Ervaringen vergelijken

Omdat haarverlies veel mensen treft, vindt u online niet alleen behandelmethodes maar ook ervaringen van anderen. Om te zien wat de mogelijkheden zijn, leest u reviews en ervaringen van mensen die haarverlies hebben laten behandelen. Van de ervaring van een haartransplantatie, tot de kennis en kunde van behandelend specialisten. Op een haaruitval forum, zoals Haarweb.nl, komt u meer te weten over onder andere erfelijke haaruitval.

Prognose

Tenzij u een preventieve behandeling ondergaat of kiest voor een andere oplossing, zal alopecia androgenetica zich verder ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat hoe eerder (jonger) u met haarverlies te maken heeft, hoe ernstiger het verloop is. Volledige kaalheid is niet uit te sluiten. Omdat beginnende haaruitval goed behandelbaar is, is het raadzaam om niet te lang te wachten met het overwegen van een behandeling.

Adviesgesprek erfelijk haarverlies behandelen

Onze specialisten passen mesotherapie bij haaruitval al jaren succesvol toe. Preventief, maar ook om het haarverlies af te remmen is dit een minimaal-invasieve behandelmethode die volledig op maat gebeurt. Heeft u vragen over haaruitval of bent u benieuwd wat Acura Medisch Centrum voor u kan betekenen? Kom gerust naar de kliniek voor een gratis adviesgesprek. Onze medewerkers zijn telefonisch bereikbaar op +31495547848, of plan uw afspraak eenvoudig en snel online. Graag tot ziens.

Erfelijke haaruitval FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over erfelijke haaruitval. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is de oorzaak van erfelijke kaalheid?
Erfelijke haaruitval, bekend als Alopecia androgenetica, wordt veroorzaakt door het mannelijke dihydrotestosteron hormoon. Onder invloed van DHT wordt het haargroeiproces nadelig beïnvloedt en de haarzakjes aangetast. Het hormoon heeft uiteindelijk een vernietigende invloed, waardoor de haarzakjes verschrompelen en nieuwe haargroei uitblijft.

2. Komt erfelijke haaruitval alleen voor bij mannen?
Nee, in tegenstelling tot wat velen vermoeden is erfelijke kaalheid ook iets wat bij vrouwen voorkomt. Vrouwen worden vaak op latere leeftijd getroffen door erfelijk haarverlies dan bij mannen het geval is. Ook het patroon waarin het haarverlies zich voltrekt is meestal anders. Vrouwen worden vrijwel nooit volledig kaal.

3. Is er iets dat ik zelf kan doen om erfelijke haaruitval te voorkomen?
Erfelijke haaruitval is helaas niet te voorkomen. Deze vorm van haarverlies is echter wel te behandelen. Laat altijd de oorzaak van haarverlies vaststellen, zodat u een gerichte behandeling of oplossing kunt starten. Beginnende Alopecia androgenetica kan met een bewezen haargroeimiddel verminderd worden, ook wordt verbetering van de haargroei gezien. Afwisselende en verantwoorde voeding is ook van belang. Is het haarverlies al enige tijd aan de gang? Dan kunt u een cosmetische behandeling zoals lasertherapie, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie overwegen.

4. Heeft erfelijke haaruitval altijd volledige kaalheid tot gevolg?
Indien er tijdig actie wordt ondernomen niet. Alopecia androgenetica herstelt niet vanzelf en het haarverlies gaat door. Mannen kunnen kaal worden, bij vrouwen gebeurt dit vrijwel nooit. Toch kan ook erfelijke haaruitval bij mannen tot stilstand komen voordat u volledig kaal bent. Het haar dat overblijft is de ‘eeuwige haarkrans’, aan de achterkant en zijkanten van het hoofd.

5. Kan iedereen met erfelijke haaruitval een haargroeimiddel gebruiken?
Bewezen haargroeimiddelen zijn op recept verkrijgbaar. Mannen kunnen het gebruik van Dutasteride, Finasteride en Minoxidil overwegen. Vrouwen daarentegen gebruiken Minoxidil en de Diane pil bij erfelijk haarverlies. Met name Dutasteride, Finasteride en de Diane pil kunnen onaangename bijwerkingen veroorzaken. Een voorschrijvend arts zal regelmatig met u overleggen hoe u het gebruik ervaart en of er sprake is van verbetering.

6. Hoe zijn de resultaten van haargroeimiddelen?
Resultaten verschillen per persoon. De een heeft veel profijt van een haargroeimiddel, terwijl een ander meerdere middelen uitprobeert om vermindering van het haarverlies te bewerkstelligen. De resultaten laten altijd meerdere maanden op zich wachten. Om het bereikte resultaat te behouden, moet u het middel blijven gebruiken. Stopt u met het gebruik? Dan keert het haarverlies vroeg of laat terug.

7. Is er blijvende oplossing voor erfelijke haaruitval?
De enige behandeling met een permanente oplossing is doorgaans een haartransplantatie. Door het transplanteren van haarzakjes uit de haarkrans naar de kalende gebieden wordt nieuwe haargroei mogelijk. Deze haarzakjes zijn niet gevoelig voor het DHT hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Na een succesvolle transplantatie zullen de haarzakjes uw leven lang nieuwe haren blijven produceren. De ingreep kan worden toegepast bij mannen en vrouwen.
Andere oorzaken van haarverlies en gerelateerde onderwerpen:

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘erfelijke haaruitval’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu