fbpx

Haaruitval hormonen

Maakt u zich zorgen of haaruitval door hormonen blijvend is? Het verliezen van uw haar is zowel verontrustend als frustrerend. Hoewel het normaal en gebruikelijk is om met het ouder worden haar te verliezen, kan het verontrustend zijn. Vooral omdat mensen vaak het gevoel hebben dat de moderne samenleving een jeugdig uiterlijk aantrekkelijk vindt. Mensen met haaruitval worstelen regelmatig met een afname van het zelfvertrouwen en problemen met het uiterlijk. Het goede nieuws is dat haaruitval hormonen dikwijls goed te behandelen is en zeker niet tot volledige kaalheid leidt. Soms is mesotherapie tegen haaruitval een geschikte behandeling.

Haaruitval hormonen.
Haaruitval hormonen.
Kenmerken haaruitval en hormonen

Er zijn verschillende soorten en oorzaken van haaruitval, alopecia. Erfelijke haaruitval komt voor in veel families. Het is een normale, veelvoorkomende oorzaak van haarverlies die enkele kenmerken heeft:

  • Erfelijk haarverlies betekent dat deze vorm van haaruitval binnen families voorkomt. Mannen hebben hier het vaakst mee te maken, maar ook vrouwen zijn gevoelig voor genetisch haarverlies.
  • Erfelijke haaruitval is het beste zichtbaar op de hoofdhuid, maar ook andere lichaamsbeharing is hier gevoelig voor.
  • Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van plotseling haarverlies, een auto-immuunaandoening heeft of als het haarverlies niet door erfelijke factoren verklaarbaar is.
  • Erfelijk haarverlies kent geen oplossing, maar met de juiste behandeling vertraagt of stopt u het haarverlies.
  • Erfelijke haaruitval is niet besmettelijk en niet gevaarlijk.
Oorzaken erfelijk, hormonaal haarverlies

Net zoals uw huid en nagels dat doen, doorloopt de haargroei een cyclus met daarin afwisseling en rust. Door een verstoring van de cyclus ontstaat haarverlies. De haargroei bestaat uit 3 fasen:

  • Anagene fase, waarin het haar groeit. Deze fase duurt 2 tot 5 jaar.
  • Katagene fase, de groeit stopt. Deze fase duurt 2 tot 3 weken.
  • Telogene fase, de haar valt uit en de rustfase begint. Dit duurt 1 tot 4 maanden.

Aan het einde van de rustfase, begint het haarzakje een nieuwe haar te produceren. De uitgevallen haar krijgt een vervanger. Androgenen verstoren de haargroeicyclus en vernietigen de haarzakjes, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Het risico op erfelijk, hormonaal haarverlies neemt toe als u familieleden heeft die met haaruitval te maken hebben of dit hebben gehad. Zaken als de leeftijd waarop het haarverlies begint en de snelheid waarin het haar uitvalt zijn kenmerken van genetisch haarverlies.

Typisch mannelijk haarverlies

Hormonaal haarverlies bij mannen staat bekend als erfelijke of mannelijke kaalheid. De kans dat mannen hiermee te maken krijgen, stijgt naarmate u ouder wordt. Alopecia androgenetica is verantwoordelijk voor ruim 80% tot 95% van het haarverlies bij mannen. De manier waarop het haarverlies verloopt, is afhankelijk van de genen die u heeft geërfd. Uw genen beïnvloeden uw gevoeligheid voor het dihydrotestosteron hormoon. Het DHT-hormoon versnelt de haargroei, waardoor de haarzakjes uiteindelijk uitgeput raken en verschrompelen. Op deze plekken ziet u niet langer nieuwe haargroei ontstaan. Dit komt bij mannen dikwijls als eerste bij de inhammen, de haarlijn en vervolgens de kruin tot uiting.

Typisch vrouwelijk haarverlies

Alopecia androgenetica beperkt zich niet alleen tot mannen. De aandoening treft ook vrouwen van alle leeftijden, maar is vaker zichtbaar na de overgang en op latere leeftijd. Rond de leeftijd van 50 jaar ervaart ruim 25% van alle vrouwen enige mate van haarverlies. Artsen en onderzoekers nemen aan dat erfelijk haarverlies bij vrouwen een gevolg is van genetica, als is het verband niet zo sterk als genetisch haarverlies bij mannen. Vrouwen zien dat de haren dunner zijn dan eerder en makkelijker uitvallen, waardoor de hoofdhuid door het dunne haar komt.

Andere oorzaken van haaruitval

Niet iedereen met haarverlies is erfelijk belast. Andere vormen van hormonaal haarverlies zijn schildklierproblemen, stress, een zwangerschap en PCOS. Niet hormonaal gerelateerde haaruitval kan een gevolg zijn van:

  • Een voedingstekort.
  • Chemotherapie.
  • Medicijngebruik.
  • Traumatische gebeurtenissen.
  • Hoofdhuidinfecties.
  • Auto-immuunaandoeningen.

Dikwijls blijkt haaruitval een tijdelijke situatie te zijn. Na behandeling of het wegnemen van de oorzaak, herstelt de haargroei zich. Toch is het interessant en nodig om de oorzaak onderzoeken. Dit helpt misschien bij het voorkomen van toekomstige haaruitval.

Hormonaal haaruitval onderzoeken

Voordat u de diagnose hormonaal haarverlies krijgt, is onderzoek nodig. Niet iedere vorm van haarverlies is een gevolg van hormonen en als hormonen wel de oorzaak zijn, betekent dat niet automatisch dat u erfelijk belast bent. Zo zijn problemen met een overactieve of juiste te langzaam werkende schildklier vaak oorzaak van haarverlies. Komt u met aanhoudend haarverlies bij uw huisarts? Deze stelt niet alleen vragen over andere klachten die u heeft, maar toont ook interesse in uw familie achtergrond. Bent u de enige met haaruitval? Is er binnen de familie een geschiedenis met haarverlies? Wat is het patroon waarin u haarverlies ervaart? Op basis van de antwoorden en de resultaten van een lichamelijk onderzoek stelt de arts een diagnose. Als niet voor 100% zeker is wat de oorzaak is, zal er vaak eerst bloedonderzoek plaatsvinden.

Bloedonderzoek haaruitval

Bloedonderzoek wordt gedaan om een beeld te krijgen van uw algehele gezondheid. Daarbij krijgt een arts inzicht in uw hormoonwaarden en eventuele waarden van belangrijke voedingsstoffen. Als uit dit onderzoek blijkt dat uw schildklierhormoon buiten de normaalwaarden ligt, wordt daar verder onderzoek naar gedaan. U krijgt kunstmatige schildklierhormonen om de waarde te stabiliseren. Hetzelfde geldt bij een voedingstekort, bijvoorbeeld ijzer. De arts schrijft supplementen voor om tot een normale waarde te komen. Regelmatige bloedcontroles helpen de arts bij het monitoren van uw gezondheid.

Haaruitval hormonen zelf onderzoeken

Heeft iemand u gewezen op dunner wordend haar? Komt haaruitval binnen uw familie voor? Zelf onderzoek doen naar de oorzaak van haaruitval, of weten of u genetisch belast bent met het gen dat haarverlies veroorzaakt? Het Haaronderzoekscentrum biedt haaruitval DNA tests aan waarmee u zelf onderzoek verricht naar haaruitval. Online bestelt u eenvoudig een haaruitval DNA-test en/of een bloedwaardentest. Met de DNA-test onderzoekt u uw genetische gevoeligheid voor haarverlies. Een positief testresultaat zegt niets over de mate waarin u haar daadwerkelijk uitvalt. Iemand kan positief belast zijn, zonder echt last te hebben van haaruitval. Het afnemen van het testmateriaal is pijnloos. Na het opsturen van de materialen ontvangt u de resultaten binnen een paar weken thuis gestuurd. U kunt deze meenemen naar uw (huis)arts en zo naar een passende behandeling of oplossing zoeken.

Haaruitval hormonen – FAQ

1. Hoe wordt hormonale haaruitval behandelt?
Een hormonale onbalans heeft niet uitsluitend betrekking op androgenen, oestrogeen en/of progesteron. Ook een disbalans in bijvoorbeeld het schildklierhormoon veroorzaakt op den duur haaruitval. Het is dus eerst zaak om onderzoek te laten doen naar de verschillende hormoonwaarden. Op basis van de uitslagen stelt u samen met een arts een behandelplan op.

2. Wat is hormoontherapie en herstelt het mijn haargroei?
Hormonale onevenwichtigheden kunnen met hormoontherapie gecorrigeerd worden. Zo is het mogelijk om anticonceptiepillen en/of hormoonvervangingstherapie voor progesteron of oestrogeen te gebruiken bij mogelijk haarverlies door de menopauze.

3. Hoe kan ik hormonaal haarverlies stoppen?
Of uw haarverlies een gevolg is van hormonen of door een auto-immuunaandoening, zolang genetische bepalingen niet meespelen is het mogelijk om de haargroei te herstellen. Op tijd beginnen met een behandeling voorkomt erger.

4. Hoelang duurt het voordat mijn haar teruggroeit na hormonaal haarverlies?
Hormonaal haaruitval dat genetisch beïnvloed is, is helaas niet te genezen. Bij telogeen effluvium is het gebruikelijk dat de haargroei zich binnen 3 tot 8 maanden, na het behandelen van de oorzaak, hersteld.

5. Hoe kan ik genetische haaruitval behandelen?
Erfelijke kaalheid is een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron. In het begin kunt u met een DHT-blokker proberen het haarverlies te verminderen. Behandelingen geven, met uitzondering van een haartransplantatie, allemaal tijdelijke resultaten.

6. Is alopecia androgenetica typisch bij mannen?
Erfelijke haaruitval wordt vaak in relatie gebracht met kalende mannen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat alopecia androgenetica ook vrouwen treft. Dit weliswaar vanaf latere leeftijd en in een ander patroon.

7. Waarom wordt mijn haar dunner?
Haarverlies kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen, erfelijkheid, gezondheidsproblemen of een normaal gevolg van veroudering. Iedereen kan met haaruitval te maken krijgen. De oorzaak laten onderzoeken, stelt u in de gelegenheid een behandeling te zoeken.

8. Kan het haar teruggroeien na hormonaal haarverlies?
Iedereen kan een hormonale onbalans ontwikkelen, waardoor verschillende lichaamsfuncties zoals de haargroei minder goed werken. Vaak helpt het behandelen van de onbalans de haargroei te herstellen. Als de onbalans is gecorrigeerd voelt u zich waarschijnlijk beter en energieker. Ook uw haargroei zal langzaam maar zeker weer tot ontwikkeling komen.

9. Is minoxidil goed bij hormonaal haarverlies?
Minoxidil is effectief bij erfelijke kaalheid. Het is een haargroeimiddel dat u dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Na een paar maanden ziet u hoe het haarverlies afneemt. Minoxidil stimuleert de haarzakjes en kan veilig door mannen en vrouwen gebruikt worden.

10. Hoelang duurt het om de hormoonbalans te herstellen?
Iedereen ervaart een behandeling op eigen manier. Sommige mensen merken al binnen enkele dagen na het begin van een behandeling een afname van de klachten, terwijl anderen pas na twee tot drie weken verbetering opmerken. Gemiddeld wordt het volledige effect rond de achtste week van de behandeling verwacht. Het duurt even voordat de hormoonwaarden zich stabiliseren.

11. Kan ik mijn hormoonbalans resetten?
Nee, er is geen behandeling die uw hormonen reset. Wel is het mogelijk om met hormoontherapie de balans te herstellen.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu