Dutasteride

Het aantal producten dat op de markt verkrijgbaar is om haaruitval tegen te gaan is enorm. Producenten beloven vaak veel, waarbij de teleurstelling des te groter is als blijkt dat de beloftes niet waargemaakt kunnen worden. Van alle middelen zijn het slechts een aantal geregistreerde medicijnen die wetenschappelijk bewezen hebben uw haargroei te bevorderen. Geen medicijn, lotion, shampoo of poeder brengt haren op de kale hoofdhuid terug. Haargroeimiddelen waaronder Dutasteride kunnen de haaruitval remmen en in sommige gevallen de haardos gezonder maken. Maar welke risico’s en bijwerkingen brengen dit haargroeimiddel met zich mee?

Dutasteride.
Dutasteride.
Haaruitval behandelen met Dutasteride

Niet alle vormen van haaruitval kunnen effectief behandeld worden met een product als Dutasteride. Dutasteride is een medicijn dat voornamelijk ontwikkeld werd om bij mannen plasproblemen door een vergrote prostaat te verminderen. Net zoals de medicijnen Finasteride en Minoxidil kan Dutasteride effectief zijn bij de behandeling van haaruitval die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica. Geneesmiddelen worden voortdurend aan wetenschappelijke onderzoeken onderworpen. Recentelijk is gebleken dat Dutasteride bij sommige mensen een effectieve manier is om ongewenst haarverlies te behandelen. Afhankelijk van de geadviseerde dosis heeft het middel een effect op uw haargroei. Het product kan in principe door mannen en vrouwen gebruikt worden. Dutasteride wordt op recept voorgeschreven en is niet op de vrije markt verkrijgbaar. Houd u ook bij voorgeschreven geneesmiddelen altijd aan de geadviseerde dosis.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Mogelijke bijwerking van Dutasteride

Ieder geneesmiddel heeft een zekere kans op bijwerkingen. U kunt zichzelf de vraag stellen of de bijwerkingen soms niet erger zijn dan de kwaal die met het middel behandeld worden. Dutasteride is een geneesmiddel dat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is en dat een aantal bijwerkingen kent. De meeste bijwerkingen die door mannen gemeld zijn, hebben onder meer betrekking op:

 • Het ontstaan van borstvorming en pijn rond de tepels. Deze klachten kunnen langdurig aanhouden. Soms tot enkele jaren. Stopt u met het nemen van Dutasteride, dan verdwijnen de klachten meestal geleidelijk aan.
 • Een verlaagd libido, moeilijk klaar kunnen komen en impotentie.
 • Een verhoogde kans op borstkanker. Ga direct naar uw (huis)arts als uw tepel anders aanvoelt of als niet genezende wondjes op uw borst ontstaan.
 • Ongewenste haargroei en een verlies van lichaamsbeharing.
 • Duizeligheid, hoofdpijn. Dit zijn klachten die typisch zijn als u Dutasteride begint te gebruiken. Houden de klachten aan? Neem dan contact op met de arts die het middel heeft voorgeschreven.
 • Verminderde vruchtbaarheid en pijnlijke zaadballen.
 • Van Finasteride is kortgeleden bekend geworden dat hierdoor kans bestaat op een agressievere vorm van prostaatkanker. De kans hierop bestaat waarschijnlijk ook bij Dutasteride.

In zeldzame gevallen kan zich een allergische reactie op het gebruik van Dutasteride voordoen. Dit uit zich door opgezwollen lippen, een opgezwollen gezicht en een grote mate van benauwdheid. Doen deze bijwerkingen zich bij u voor, dan zal een arts u afraden het middel nog langer te gebruiken. Samen met de arts wordt gezocht naar een alternatief haargroeimiddel.

Gebruik van Dutasteride bij vrouwen

Lange tijd heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg het gebruik van geneesmiddelen als Finasteride, Minoxidil en Dutasteride bij vrouwen ten zeerste afgeraden. Alopecia androgenetica dat veroorzaakt wordt door het mannelijke hormoon dihydrotestosteron treft ook vrouwen. De enige effectief bewezen haargroeimiddelen tegen deze vorm van ‘mannelijke kaalheid’ zijn geneesmiddelen die bij mannen worden voorgeschreven, tegen een vergrote prostaat. Het voorschrijven van de producten aan vrouwen was lange tijd verboden. Niet omdat de bijwerkingen heftiger zouden zijn, deze waren niet of onvoldoende bekend, maar wel omdat het product off-label gebruikt werd met een andere doelstelling van de geneesmiddelen. Inmiddels staat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het voorschrijven van Dutasteride aan vrouwen toe onder een aantal strenge voorwaarden:

 • U dient als vrouw onvruchtbaar te zijn als u Dutasteride gebruikt. Dat wil zeggen dat u of wel gesteriliseerd bent of in de post-menopauzale fase van uw leven bent.
 • Dutasteride de enige behandeling is die bij uw situatie past. Andere behandelingen hebben niet de gewenste effecten.
 • U bent op de hoogte van de voor- en nadelen van het gebruik van Dutasteride. Uiteraard zal een voorschrijvend arts u altijd op de hoogte brengen van de effecten die een geneesmiddel op uw gezondheid en dagelijks functioneren kunnen hebben.
 • De arts heeft contact gehad met de apotheek die u het product levert.
Dutasteride FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat is Dutasteride?
Dutasteride is, net als Finasteride, een geneesmiddel dat werd ontwikkeld om prostaatproblemen te behandelen. Het is daarnaast erg effectief gebleken voor het behandelen van typisch mannelijke haaruitval, Alopecia androgenetica.

2. Hoe werkt Dutasteride?
Bij het wetenschappelijk onderzoek van het medicijn Dutasteride, werd ontdekt dat kalende mannen die het middel gebruikten bij prostaatproblemen een vermindering van de haaruitval zagen. Dutasteride remt de werking van het DHT-hormoon af en heeft een gunstig effect op het haargroeiproces.

3. Ben ik geschikt om Dutasteride te gebruiken?
Dutasteride kan door mannen worden gebruikt als behandeling tegen overmatige haaruitval. Het middel mag niet worden voorgeschreven aan vrouwen en/of kinderen. Koppels met een kinderwens waarvan de man Dutasteride gebruikt, worden eveneens geadviseerd het gebruik te stoppen. De bestanddelen van Dutasteride kunnen een risico vormen voor de ongeboren foetus.

4. Welke bijwerkingen kent Dutasteride en krijgt iedere gebruiker daar mee te maken?
Het gebruik van Dutasteride kan een aantal bijwerkingen tot gevolg hebben. Net zoals dat bij andere medicatie het geval is, krijgt niet iedereen te maken met de bijwerkingen. Dutasteride geeft een zekere kans op impotentie en een vermindert libido. Daarnaast kan borstvorming ontstaan met pijn in het tepelgebied. De vruchtbaarheid kan verminderen en klachten als duizeligheid en overgevoeligheid komen geregeld voor.

5. Zijn de bijwerkingen van Dutasteride tijdelijk?
Voor de meeste bijwerkingen geldt dat ze over gaan op het moment dat u stopt met het gebruik van het middel. Sommige bijwerkingen houden echter langer aan en zijn een jaar na het stoppen nog niet verdwenen. In zeldzame gevallen zijn de bijwerkingen blijvend. Meldt het ontstaan van bijwerkingen dan ook altijd direct bij uw arts.

6. Is Dutasteride een veilig middel?
Bij gebruik volgens voorschrift is Dutasteride een veilig middel. Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en maak direct melding van eventuele bijwerkingen.

7. Wat is het verschil tussen Dutasteride en Finasteride?
Beide haargroeimiddelen hebben een vergelijkbare werking. Dutasteride remt op een andere manier de activiteiten van de 5AR enzymen, waar haaruitval door kan ontstaan. In vergelijking vermindert Dutasteride de DHT-waarde met ongeveer 90% na een gebruik van twee weken. Bij het gebruik van Finasteride ligt dat percentage op 70%.

8. Zijn de resultaten direct zichtbaar?
Nee, u dient het middel langere tijd dagelijks te gebruiken, voordat enig effect zichtbaar wordt. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voordat de haaruitval vermindert. Bespreek de vorderingen regelmatig met uw arts. Bij onvoldoende en/of uitblijvende resultaten kan een arts eventueel een ander haargroeimiddel voorschrijven.

9. Zijn de resultaten blijvend?
Nee. Als u het gebruik op een bepaald moment wilt stoppen, dan keert het haarverlies na verloop van tijd terug. De effecten houden ongeveer een jaar aan, dit kan echter per persoon verschillen.

10. Heeft het gebruik van Dutasteride bij iedereen effect?
De resultaten die bereikt worden, lopen sterk uiteen. Niet iedereen reageert hetzelfde op het gebruik van een bepaald middel. Sommige mannen zien al na een relatief korte periode een vermindering van het haarverlies en een verbetering van de haargroei. Er zijn echter ook mannen waarbij Dutasteride geen effect heeft, ook niet bij een langdurig gebruik.

11. Wat zijn de nadelen van Dutasteride?
Dutasteride is een geneesmiddel dat oorspronkelijk ontwikkeld is voor de behandeling van prostaatklachten. Het gebruik kan ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis en ga bij het ontstaan van klachten direct naar uw huisarts. De bestanddelen van Dutasteride vormen onder andere een potentieel risico voor een ongeboren foetus. Laat u zorgvuldig adviseren door een arts, voordat u Dutasteride gaat gebruiken als behandeling voor haaruitval.

12. Wat doe ik als ik een keer vergeet om Dutasteride in te nemen?
Probeer Dutasteride consequent in te nemen door bijvoorbeeld dagelijks een vast moment te kiezen. Als u het middel een keer vergeet en het duurt nog langer dan 8 uur tot het volgende inname moment, dan kunt u de vergeten dosis alsnog innemen. Is de tijd tot het volgende inname moment korter dan 8 uur? Dan hoeft u de vergeten dosis niet meer in te nemen.

13. Heeft Dutasteride een wisselwerking met andere medicijnen?
Dutasteride heeft onder meer een wisselwerking met bepaalde medicatie die gebruikt wordt voor de behandeling van Hepatitis C en HIV. Bij het voorschrijven van Dutasteride zal de arts altijd rekening houden met de eventuele andere geneesmiddelen die u gebruikt.

14. Kan ik zomaar stoppen met Dutasteride?
Ja, u kunt op elk willekeurig moment besluiten om het gebruik te stoppen. Dit kan zijn door eventuele bijwerkingen en/of uitblijvende resultaten. Het abrupt stoppen heeft doorgaans geen nevenwerkingen. Overleg hierover wel altijd met uw arts.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘Dutasteride’ een consult inplannen voor een haartransplantatie, haarimplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu