fbpx

Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen

Als iemand last krijgt van haarverlies, wordt vaak als eerste gezocht naar wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Dat de werking van een haargroeimiddel wetenschappelijk bewezen is, zegt helaas niet dat dit altijd en voor iedereen werkt. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt waardoor uw haaruitval veroorzaakt wordt. Wanneer hier duidelijkheid over is, kunt u zoeken naar bewezen haargroeimiddelen. De werking van deze haargroeimiddelen kan per persoon verschillen. Het is helaas onmogelijk om van tevoren al aan te geven in hoeverre de haargroeimiddelen bij iemand werken. In dit artikel worden verschillende wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen besproken. Ook de eventuele bijwerkingen en andere belangrijke zaken zullen worden genoemd. Er zijn verschillende organisaties waar u uit kunt laten zoeken, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. De meeste haarklinieken beschikken over een persoon die hier meer informatie over kan geven.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Welke wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen bestaan er?

Wanneer wordt gesproken van haargroeimiddelen die wetenschappelijk bewezen zijn, moet er sprake zijn van één of meerdere wetenschappelijke studies naar het desbetreffende haargroeimiddel, waarbij de werking is aangetoond.
De twee bewezen haargroeimiddelen zijn:

  • Finasteride
  • Minoxidil

Wat opvallend is, is dat beide haargroeimiddelen per toeval zijn ontdekt. Finasteride is oorspronkelijk een medicijn tegen prostaatvergroting. Minoxidil is van origine een medicijn tegen hoge bloeddruk. Nadat de werking was gebleken van beide medicijnen om de haargroei te bevorderen, zijn hieruit haargroeimiddelen ontwikkeld. Tienduizenden mensen gebruiken nu jaarlijks de haargroeimiddelen.

Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen.
Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen.
Werken de wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen?

Het is helaas niet vooraf te zeggen of een haargroeimiddel voor u werkt. Bij sommige mensen stabiliseert de haaruitval, bij andere mensen werken de haargroeimiddelen helaas helemaal niet. Vaak wordt aangeraden om gedurende 6 maanden consequent de haargroeimiddelen te gebruiken. Als u geen verbetering of sterke achteruitgang merkt, wordt meestal aangeraden om te stoppen. Volg hiervoor altijd het advies van uw huisarts of dermatoloog op.

Werken haargroeimiddelen bij iedereen?

Wat het vervelende is van haargroeimiddelen, is dat deze niet bij iedereen even goed werken. Sommige mensen hebben al veel baat bij het gebruik van de relatief lichte haargroeimiddelen, met weinig kans op bijwerkingen. Er zijn echter ook mensen die een haargroeimiddelen regime hebben, met verschillende haargroeimiddelen en kans op behoorlijke bijwerkingen, zonder dat dit ten goede komt aan de haarsituatie.
Er wordt daarom vaak aangeraden om eerst gedurende ongeveer 6 maanden het haargroeimiddel uit te proberen en vervolgens te kijken of u hier baat bij heeft. Merkt u geen stabilisatie of verbetering van de haaruitval? Dan kunt u er voor kiezen om te stoppen met het desbetreffende haargroeimiddel.

Risico’s en bijwerkingen van wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen

Helaas kennen de eerder genoemde haargroeimiddelen ook risico’s en bijwerkingen. Een regelmatig voorkomende bijwerking van Minoxidil is bijvoorbeeld hoofdpijn. Voor Finasteride is dit een verlaagd libido. Er zijn ook diverse andere bijwerkingen die de kop op kunnen steken na gebruik van deze producten. Maak daarom altijd een goede afweging of deze haargroeimiddelen iets voor u zijn.

Alternatieven voor wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen

Er bestaan natuurlijk diverse alternatieven voor haargroeimiddelen. Denk hierbij onder andere aan de haartransplantatie behandeling. Haargroeimiddelen kunnen in sommige gevallen haaruitval stabiliseren. Wanneer haar echter verloren is gegaan, zal dit zelden terug komen. Er kan dan voor worden gekozen om uw eigen haar te laten transplanteren. De haarimplantaten worden vanuit uw achterhoofd dan verplaatst naar de kale of dun behaarde plek, waar u weer meer haar wilt hebben.

Haargroeimiddelen overzicht

Er bestaan een groot aantal verschillende soorten haargroeimiddelen. Lees ook over:

Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat zijn wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen?
Haargroeimiddelen zijn in diverse vormen verkrijgbaar. Niet elk middel heeft daadwerkelijk effect. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn uitvoerig onderzocht en getest op de invloed die deze middelen hebben op de haargroei. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo.

2. Zijn wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen vrij verkrijgbaar?
Nee, u heeft hiervoor een recept nodig van een voorschrijvend arts. De middelen hebben enerzijds een positieve invloed op de haaruitval en de verbetering van uw haargroei, daarnaast staan ze bekend om de bijwerkingen. Laat u daarom altijd eerst voorlichten door een arts en begin nooit zomaar met het gebruik van een bewezen haargroeimiddel.

3. Welk wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel kan ik in mijn situatie gebruiken?
Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen hebben niet bij iedere vorm van haaruitval succes. De oorzaak van uw haaruitval moet eerst vastgesteld worden. Erfelijke kaalheid kan, zeker in de beginfase, soms met succes behandeld worden. Welk haargroeimiddel het beste bij uw situatie past, kan door uw huisarts of behandelend specialist bekeken worden. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met uw gezondheid en eventuele andere medicijnen die gebruikt worden.

4. Kunnen effectief bewezen haargroeimiddelen door mannen en vrouwen gebruikt worden?
Nee, dat is helaas niet het geval. Zowel Finasteride als Dutasteride mogen bijvoorbeeld niet aan vrouwen worden voorgeschreven. Dit heeft te maken met de bijwerkingen die beide middelen hebben. Minoxidil en de Diane pil kunnen over het algemeen wel veilig door vrouwen gebruikt worden.

5. Geven effectief bewezen haargroeimiddelen direct zichtbare resultaten?
Nee, dat is niet het geval. U dient het middel langere tijd, gemiddeld zo’n 3 tot 6 maanden te gebruiken voordat verbetering zichtbaar wordt. Uw haaruitval stagneert en uw haardos ziet er voller en gezonder uit. Blijven resultaten uit na een periode van 6 maanden? Dan is het vaak niet verstandig om door te gaan met het betreffende middel. In overleg met uw arts kan eventueel een ander haargroeimiddel gebruikt worden.

6. Zijn de resultaten die bereikt worden blijvend?
Nee, helaas niet. Op het moment dat u stopt met het gebruik, dan keert de haaruitval vroeg of laat weer terug. Dit kan wel een aantal maanden duren.

7. Wat zijn de voordelen van wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen?
Zonder ingrijpende chirurgische behandeling wordt uw haaruitval behandeld en som in sommige gevallen gestabiliseerd. De haargroeimiddelen zijn eenvoudig in gebruik en bieden bij verschillende gebruikers goede resultaten. De kosten voor het gebruik van haargroeimiddelen zijn bovendien flink lager dan wanneer u kiest voor een cosmetische behandeling zoals een haartransplantatie of een micro haar pigmentatie behandeling.

8. Wat zijn de nadelen van het gebruik van haargroeimiddelen?
De middelen staan bekend om de serieuze bijwerkingen die soms blijvend op kunnen treden. U dient een haargroeimiddel dagelijks te gebruiken en dat gedurende langere termijn. De resultaten zijn tijdelijk en na het stoppen keert het haarverlies weer terug.

9. Welke risico’s hebben haargroeimiddelen zoals Finasteride en Dutasteride?
Beide middelen zijn ontwikkeld ter behandeling van prostaat- en plasproblemen bij mannen. Later bleek dat ze daarnaast ook een positieve werking hebben op haaruitval, welke wordt veroorzaakt door het DHT-hormoon. Tot de bijwerkingen behoren onder meer impotentie en libido klachten. Mannen die het middel gebruiken en samen met een vrouwelijke partner een kinderwens hebben, wordt geadviseerd om het gebruik te staken. De ingrediënten van het middel kunnen in het sperma terechtkomen en zo een negatieve invloed hebben op de ongeboren foetus. Ook borstvorming bij mannen en leveraandoeningen behoren tot de gemelde bijwerkingen.

10. Hoe gebruik ik Minoxidil?
Minoxidil ter behandeling van haaruitval is onder andere verkrijgbaar in een lotion. U dient de lotion dagelijks op de kalende plekken aan te brengen. Let bij het aanbrengen van de lotion op dat u handschoenen draagt, en dat de lotion niet in contact komt met uw voorhoofd en/of andere onbedekte huid waar u liever geen haargroei ziet. Meestal wordt aangeraden om het product tweemaal per dag aan te brengen.

11. Kan Minoxidil veilig gebruikt worden?
Ja, als u zich aan de voorgeschreven dosis houdt is Minoxidil relatief veilig. Net zoals bij ieder geneesmiddel bestaat een zeker risico op bijwerkingen. Gebruikers van Minoxidil hebben onder andere melding gemaakt van een geïrriteerde huid, hoofdpijn, duizeligheid, een toename van de haaruitval en overmatige haargroei. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen te maken krijgt met dergelijke bijwerkingen. Als u denkt met bijwerkingen te maken te hebben, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw huisarts.

12. Wat kost het gebruik van wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen?
Dat hangt af van het middel dat u gebruikt. De kosten worden niet door zorgverzekeraars vergoed. Eventueel komt u in aanmerking voor de vergoeding van een homeopathisch haargroeimiddel via een aanvullende zorgpolis.

13. Kan een haargroeimiddel onbeperkt gebruikt worden?
Gebruik een haargroeimiddel volgens de gebruiksvoorschriften en neem nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Bent u een dosis vergeten, neem dan de volgende dag geen dubbele dosis, maar pak uw gewone routine weer op. Weet u niet zeker wat te doen? Neem dan altijd contact op met de voorschrijvend arts.

14. Hoe lang kan ik een bewezen haargroeimiddel gebruiken?
Als een haargroeimiddel het gewenste effect heeft, kunt u het in principe langdurig gebruiken. Het komt geregeld voor dat gebruikers na verloop van tijd andere behandelingen tegen haaruitval overwegen. Ook blijft er altijd een kans op het ontstaan van bijwerkingen, wees daar alert op.

15. Kan ik zomaar stoppen met het gebruik van een haargroeimiddel?
Ja, het is meestal niet nodig om het gebruik af te bouwen. Wel kunt u uw voornemen om het gebruik te staken bespreken met uw huisarts. Deze zal u erop wijzen dat het haarverlies dan terug zal keren, maar kan u gelijktijdig wijzen op alternatieve behandelmogelijkheden.

16. Kan een haargroeimiddel gebruikt worden in combinatie met een haartransplantatie?
Combinatie mogelijkheden kunnen van invloed zijn op het resultaat. Specialisten adviseren om het gebruik van een haargroeimiddel niet direct na een haartransplantatie te starten. U wacht hier bij voorkeur een aantal weken mee. Overigens is een haargroeimiddel niet van invloed op de snelheid waarin de haargroei zich voltrekt.

17. Kunnen bewezen haargroeimiddelen door minderjarigen worden gebruikt?
Haargroeimiddelen hebben soms ernstige bijwerkingen. Artsen zullen dit soort medicijnen, want dat zijn het van origine, doorgaans niet voorschrijven aan minderjarigen.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haarverlies?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval?Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu