Ingegroeide teennagel
Unguis Incarnatus
Een ingegroeide teennagel kenmerkt zich door ingroei van de zijkanten van de nagel in de huid, waardoor er een ontsteking ontstaat met pijn, roodheid en zwelling, en uiteindelijk wildvleesvorming, bloedingen en pusafvloed.
Door de verweking van de zijkanten van de nagel breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en de patiënt in een vicieuze cirkel terecht komt van een chronisch ontstoken nagel. Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.
Kosten en vergoeding
Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.
Indien de zorgverzekeraar niet het volledige bedrag vergoed, schelden wij het restbedrag (eigen bijdrage) kwijt.
LET OP: u betaalt wel altijd uw eigen risico aan uw zorgverzekeraar, dit is het zelfde als wanneer u deze behandeling in het ziekenhuis zou ondergaan.
Algemene informatie
Consult: ingegroeide teennagel
Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel.
Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma of door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie (onychomycosis) kan de klachten ook luxeren.
Tijdens uw eerste bezoek aan onze kliniek kan de ingegroeide teennagel ook meteen behandeld worden.
Behandeling ingegroeide teennagel
Afhankelijk van de mate van ontsteking van de teennagel kan men de nagel op een conservatieve dan wel operatieve manier behandelen. De conservatieve behandeling is het meest geschikt bij milde klachten van ingroei en kan gebeuren met nagelbeugels of –plaatjes die de randen van de nagel omhooghouden. Deze methode is heel eenvoudig en weinig belastend voor de patiënt en wordt toegepast (door de huisarts of bij de pedicure) voorafgaand aan een verwijzing naar Acura medisch centrum.
Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft een ontsteking vaak met verdikking van de huid en aangroei wild vlees (hypergranulatie) is een operatieve behandeling aangewezen. Dit is ook het geval als de ingegroeide teennagel steeds maar terug komt na conservatieve behandeling. Bij de operatieve behandeling wordt de nagelrand (blijvend) versmald waardoor de nagel niet meer kan ingroeien
Zo’n versmalling van de nagelrand (ook wel WIG excisie genoemd) gebeurd door middel van een operatieve ingreep waarbij niet alleen de nagelrand (inclusief wild vlees) wordt weggehaald maar ook wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel bevindt zich onder het de nagelriem en wordt verwijderd door een stuk van de nagelriem in te snijden. De nagelwortel wordt aan de kant waar de nagel steeds ingroeid geheel weggesneden of weggekrabt. Daardoor blijft de nagel blijvend versmald.
Soms kan, afhankelijk van de bevindingen van de arts, het nodig zijn ook de hele nagel te verwijderden. De nagel groeit dan uiteindelijk (versmald) weer terug
Een versmalling van de nagelrand (WIG excisie) vindt plaats onder lokale verdoving. Hiervoor krijgt u 2 injecties met lokale verdoving aan weerszijden van de basis van de teen. Daar lopen de zenuwtakjes die het gevoel van de teen voorzien, door deze verdovingsmethode is de teen na enkele minuten geheel verdoofd.
De wond die bij een nagelversmalling gemaakt wordt in principe niet gehecht maar ‘dichtgeplakt’ met hechtpleisters. U krijgt ook een drukverband aangelegd.
Risico’s: versmalling van de nagelrand (WIG excisie)
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze operatie komen echter nauwelijks nabloedingen of infecties voor. Wel kan het gebeuren dat uw teennagel soms toch weer ingroeit ondanks de poging om (de wortel van) de nagel te versmallen.
Bij patiënten met zeer slechte bloedvoorziening naar de voeten/tenen zijn we zeer terughoudend met deze ingreep omdat het creëren van een dergelijke operatie wond bij de teen in deze gevallen vaak juist tot meer wondproblemen kunnen leiden.
Resultaat versmalling van de nagelrand (WIG excisie)
Na de ingreep mag u in principe meteen weer naar huis. Wel adviseren wij indien mogelijk altijd een begeleider mee te nemen die u thuis kan brengen. U mag namelijk na deze ingreep niet autorijden.
Na anderhalf tot twee uur is de verdoving uitgewerkt. Wij adviseren u voor die tijd pijnstilling in te nemen. U kunt bij pijn paracetamol 500 mg gebruiken. U mag tot vier maal daags twee tabletten innemen.
U moet met name de eerste 2 dagen wel rustig aan doen en het been zoveel mogelijk hoog leggen.
Indien het drukkend verband doorbloedt kunt u dit bijverbinden. Haal het oude drukverband er niet af, maar doe er een extra verband omheen.
Het drukverband mag u na 2 dag verwijderen. Soms zit dit verband een beetje vastgeplakt omdat de wond wat heeft nagebloed. Het beste kunt u het verband dan onder de douche of kraan losweken.
Na het verwijderen van het drukverband moet u de geopereerde teen 2x/dag uitdouchen. Probeer daarbij met name de geopereerde zijkant van de nagel goed schoon te maken. U kunt het beste de wond aan de lucht laten drogen. Als de wond nog wat lekt kunt u er een pleister of een gaasje opdoen.
Er hoeven geen hechtingen verwijderd te worden daar deze wonden in de regel niet gehecht worden. Nacontrole is in principe ook niet nodig
De wondgenezing kan enkele weken duren en het duurt soms wel enkele maanden voordat de nagel en de teen weer een rustig aspect krijgen. Wij adviseren u in de herstelperiode geen strak schoeisel te dragen.
Veelgestelde vragen– Ingegroeide teennagel
Hier hebben we veelgestelde vragen over een ingegroeide teennagel voor je verzameld.
Wat is een ingegroeide teennagel?
Bij een ingegroeide teennagel, ook wel Unguis Incarnatus genoemd, groeien de zijkanten van de nagel door in de huid, waardoor er een ontsteking Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.
Wat zijn symptomen van een ingegroeide teennagel?
Er is een ontsteking ontstaan met pijn, roodheid en zwelling, die uiteindelijk overgaat in een chronische situatie met wildvleesvorming en bloedingen, en soms ook pusafvloed. Vaak wordt de nagel door de verweking aan de zijkanten ook zachter en breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en je in een vicieuze cirkel terecht komt. De ingegroeide teennagel blijft ontstoken.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie kan de klachten ook luxeren.
Moet een ingegroeide teennagel behandeld worden?
Je hoeft dit niet perse te behandelen, soms gaan de klachten spontaan over, maar meestal ontkomt u er niet aan enige vorm van behandeling.
Wat kan ik verwachten na een operatieve behandeling?
Na de ingreep mag u in principe meteen weer naar huis. U moet met name de eerste 3 dagen wel rustig aan doen en het been zoveel mogelijk hoog leggen. Het verband mag u na 1 dag verwijderen en de geopereerde teen 2x/dag uitdouchen. Probeer daarbij met name de geopereerde zijkant van de nagel goed schoon te maken. De dagen en weken hierna kun u meestal volstaan met een pleister op de teen. De wondgenezing kan enkele weken duren en het duurt soms wel enkele maanden voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt. Wij adviseren u in de herstelperiode geen strakke schoeisel te dragen.
Zijn er complicaties bij een onbehandelde ingegroeide teennagel?
Ja, onbehandelde ingegroeide teennagels kunnen leiden tot infecties en ernstiger problemen.
Hoe voorkom ik ingegroeide teennagels?
Voorkom ze door nagels recht over de rand te knippen, goed passende schoenen te dragen en goede voetverzorging te behouden.
Wanneer kan ik na de operatieve ingreep mijn dagelijkse activiteiten weer hervatten?
Hersteltijden variëren, maar de meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen 2-3 dagen weer rustig hervatten.
Andere vragen?
Heeft u vragen die hier niet vermeld zijn? U bent welkom om contact met ons op te nemen over dit.