Vasectomie
Sterilisatie van mannen
Sterilisatie bij de man wordt ook wel vasectomie genoemd. Vasectomie is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie.
Tijdens een vasectomie onderbreekt de chirurg de zaadleiders met als doel dat de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor er geen bevruchting zal plaatsvinden.
Een vasectomie is een eenvoudige ingreep en heeft geen invloed op het seksueel functioneren en het gevoel bij het klaarkomen.
Goed om te weten
- Een vasectomie is een definitieve vorm van anticonceptie. Het is daarom alleen een goede keuze als je absoluut zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt.
- U bent niet meteen onvruchtbaar na de ingreep! Er zitten nog levende zaadcellen in de zaadblaasjes en prostaat van voor de ingreep. Gebruikt u daarom nog voorbehoedsmiddelen tot uit de controle blijkt dat uw sperma geen levende zaadcellen meer bevat.
Kosten en vergoeding
Een vasectomie (sterilisatie van de man) valt in Nederland helaas niet binnen het basispakket van de meeste zorgverzekeringen. Daarom zult u de behandeling in principe zelf moeten betalen. Dit geldt ook wanneer u de vasectomie in een ziekenhuis of andere kliniek laat uitvoeren.
Als u een aanvullende verzekering heeft wordt een deel van de kosten van een vasectomie soms wel vergoed. Vraag dit vooraf goed na bij uw zorgverzekeraar.
De kosten voor een vasectomie bij Acura medisch centrum bedragen €475 . Dit bedrag is inclusief de spermacontrole na 3 maanden.
Als u de kosten voor de vasectomie zelf betaalt heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.
Algemene informatie
Consult: Vasectomie
Tijdens het persoonlijke consult leggen we u in detail uit hoe we de vasectomie uitvoeren en wat u tijdens en na de ingreep kunt verwachten. We informeren u ook over de mogelijke risico’s en complicaties van deze ingreep. Ook zullen we nogmaals bespreken of u echt zeker bent van uw keuze van deze ingreep.
Let op: een vasectomie is een definitieve vorm van anticonceptie, maar heeft geen enkele invloed op je potentie of op hoe je je voelt tijdens seks.
Voorbereiding op de vasectomie
- Om een infectie te voorkomen, vindt de vasectomie plaats onder steriele omstandigheden. Daarom is het nodig voor de ingreep de balzak helemaal te scheren. Gebruik hiervoor géén scheermes, maar een trimmer of een tondeuse.
- Was u grondig op de dag van de operatie om infecties te voorkomen.
- Op de dag van de operatie kunt u gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te blijven.
- Neem een strakke broek of zwembroek mee om 24 uur na de operatie te dragen.
- Neem de dag van de operatie vrij.
- Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vermelden bij het maken van uw afspraak. Uw arts zal je dan adviseren of en hoe lang je moet stoppen met deze medicijnen voor de ingreep.
De operatie
De vasectomie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 25 minuten.
Na desinfectie van de balzak worden twee kleine incisies gemaakt in de huid van de balzak. De zaadleiders worden blootgelegd. Er wordt een stukje van beide zaadleiders verwijderd en de uiteinden worden met hechtingen verbonden. De huidwonden worden vervolgens gesloten met hechtingen. Omdat de zaadleiders door het lieskanaal lopen, kan er tijdens de ingreep een trekkend gevoel in de lies en/of onderbuik zijn.
Na de procedure
- Na de procedure kunt u meteen naar huis. Hier is het aan te raden dat iemand u naar huis brengt en dat u niet zelf hoeft te rijden.
- Draag de eerste dagen een nauwsluitende broek. In de eerste 24 uur raden we ook aan om de balzak te koelen met een cold pack (draag het cold pack tussen twee broeken zodat het niet direct op de huid komt).
- Vermijd zware lichamelijke activiteit gedurende de eerste 5-7 dagen.
- Baden of zwemmen wordt gedurende een week afgeraden. De dag na de ingreep kunt u echter normaal douchen.
- Seksueel contact wordt afgeraden tijdens de eerste week.
Onthoudt goed, na de vasectomie bent u niet meteen onvruchtbaar. Gedurende de eerste 3 maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing nog levende zaadcellen vrij. Daarom moet u tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een ander voorbehoedsmiddel gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Pas na 3 maanden en na gemiddeld 15-20 zaadlozingen zijn de zaadleiders ‘leeg’ en kunt u een sperma controle in het laboratorium laten uitvoeren om te kijken of de ingreep geslaagd is en u dus daadwerkelijk onvruchtbaar bent. U krijgt hierover instructies mee na de ingreep.
Bijwerkingen en complicaties: Vasectomie
Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam na een vasectomie. Er kunnen echter milde bijwerkingen optreden na de ingreep, zoals:
- Zwelling en (blauwachtige) verkleuring van het scrotum/penis. Dit is tijdelijk en verdwijnt vanzelf na 1-2 weken.
- Pijn en beurs gevoel in de testikels of pijn bij het lopen. Dit duurt meestal een paar dagen. Bij 1% van de mannen kan het blijvend zijn.
- Soms ontstaat er een gevoel van stuwing na de sterilisatie. Dit kan leiden tot pijn voor het klaarkomen. Dit is meestal tijdelijk.
- Soms vormt zich na de procedure een klein bobbeltje aan het dichte uiteinde van de zaadleider. Dit is een ophoping van sperma. Het is onschadelijk en hoeft niet behandeld te worden.
- Omdat de operatie dicht bij de bloedvaten naar de zaadballen wordt uitgevoerd en deze beschadigd kunnen raken, kan de bloedtoevoer naar de zaadballen verminderd zijn. De zaadbal wordt dan kleiner, maar dit komt zelden voor.
Neem contact op met een arts als…
- je koorts krijgt (meer dan 38,5 °C).
- er sprake is van ernstige zwelling en/of roodheid van de balzak.
- de wond blijft bloeden.
- Je hebt (heel) veel pijn.
Vasectomie resultaat
Tijdens de eerste drie maanden na de sterilisatie komen er nog levende zaadcellen vrij tijdens de zaadlozing. Daarom moet je tijdens geslachtsgemeenschap in deze periode een ander voorbehoedsmiddel gebruiken. Pas na 3 maanden en gemiddeld 15-20 zaadlozingen zijn de zaadleiders ‘leeg’. Daarna moet u een spermaonderzoek laten doen om te zien of er nog levende zaadcellen in je sperma zitten en of ze bewegen. Als de test geen sperma of minder dan 100.000 bewegende spermacellen aantoont, word je als onvruchtbaar beschouwd en was de sterilisatie succesvol.
Goed om te weten
- Spermaonderzoek wordt uitgevoerd in het ziekenhuis in Weert (St. Jans Gasthuis) (of natuurlijk bij je uroloog). Om de uitslag van het spermaonderzoek goed te kunnen interpreteren, is het belangrijk dat het sperma aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit wordt na het onderzoek aan je uitgelegd.
- Er is een heel kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien (zelfs na lange tijd), waardoor zaadcellen weer in het zaadvocht terecht kunnen komen en u weer vruchtbaar bent. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 1000 mannen.
Veelgestelde vragen– Vasectomie
Hier hebben we veelgestelde vragen over vasectomie voor je verzameld.
Wat betekent vasectomie?
Vasectomie is de sterilisatie van de man. Hierbij worden de zaadleiders van de man doorgesneden en dichtgeknoopt via een kleine chirurgische ingreep aan de zaadballen.
Met wie kan ik contact opnemen als ik een sterilisatie wil laten uitvoeren?
Een vasectomie wordt uitgevoerd door chirurgen of urologen in gespecialiseerde klinieken zoals de acura medisch centrum . Ook kunt u natuurlijk terecht in het ziekenhuis, de wachttijden zijn daar meestal wel een stuk langer.Het is belangrijk dat u goed heeft nagedacht en er zeker van bent dat u in de toekomst geen kinderen (meer) wilt voordat u een afspraak maakt voor de ingreep. Als u twijfelt is het soms prettig om eerst met uw huisarts te overleggen.
Kunnen er complicaties optreden tijdens de procedure?
Een vasectomie is een procedure met een laag risico in vergelijking met een sterilisatie bij vrouwen. De eerste dag kan er lichte pijn optreden, evenals blauwe plekken en zwelling, maar deze zijn niet langdurig. Problemen met wondgenezing of nabloedingen zijn zeer zeldzaam. Het blijft echter een ingreep waarbij complicaties niet volledig kunnen worden uitgesloten.
Is er pijn te verwachten tijdens de procedure?
De ingreep is normaal gesproken pijnloos. Alleen tijdens de plaatselijke verdoving is het korte prikje van de naald voelbaar.Tijdens de ingreep kunt u wel een trekkend gevoel in de liezen en/of onderbuik voelen.
Is sterilisatie bij mannen gemakkelijker dan sterilisatie bij vrouwen?
Ja, want sterilisatie bij mannen is een minimaal invasieve ingreep die over het algemeen onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Bij vrouwen moet de sterilisatie onder algehele narcose worden uitgevoerd.
Hoe betrouwbaar is een vasectomie?
Een vasectomie is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de pil. Toch is het nooit uitgesloten dat een man na een succesvolle vasectomie toch weer vruchtbaar wordt, dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 1000 mannen
Hoe lang duurt de vasectomieprocedure?
Een sterilisatie bij de man duurt ongeveer 25 min.
Wanneer kun je weer seksueel actief worden?
Om de wondgenezing niet te belemmeren, moet geslachtsgemeenschap ongeveer een week worden vermeden. Omdat u in de eerste 3 maanden na de ingreep nog wel vruchtbaar bent omdat er nog levende cellen in de zaadleiders zitten is het van de belang in deze periode een andere vorm van anticonceptie te gebruiken.
Is de man onmiddellijk na de vasectomie onvruchtbaar.
Nee, het duurt nog een paar maanden voordat u helemaal onvruchtbaar bent. Het is daarom essentieel om aanvullende anticonceptie te gebruiken.Pas na 3 maanden en na gemiddeld 15-20 zaadlozingen kunt u een spermacontrole laten uitvoeren om te controleren of er nog levende zaadcellen in het sperma zitten.
Wat gebeurt er met het sperma na een vasectomie?
Sperma blijft geproduceerd worden in de testikels, maar wordt geabsorbeerd door het lichaam. Men denkt dat de productie na verloop van tijd afneemt.
Hoe zit het met seksualiteit en potentie na een vasectomie?
Het gevoel van een orgasme wordt niet beïnvloed door de procedure.Bij het klaarkomen spuit er vrijwel net zoveel vocht naar buiten als voorheen. Het grootste deel van een zaadlozing bestaat namelijk uit prostaatvocht, slechts ongeveer drie procent is sperma. Het is dus een misvatting dat je na een vasectomie niet meer ejaculeert of dat de zaadlozing “waterig” wordt. De zaadlozing blijft na de ingreep volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma. Maar met het blote oog is dit verschil echt niet te zien. Het mannelijk hormoon testosteron wordt ook nog steeds geproduceerd in de testikels, dus de potentie wordt niet beïnvloed.
Is een vasectomie onomkeerbaar?
Sterilisatie niet iets waar u snel toe moet besluiten. De kans dat u als man spijt krijgt van een dergelijke ingreep moet u uitsluiten. U moet er vanuit gaan dat het een onomkeerbare ingreep is. Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie: u wordt onvruchtbaar.
Er bestaat wel een hersteloperatie, maar vaak lukt het toch niet om de zaadleiders weer goed te laten functioneren. De kans op een zwangerschap na een hersteloperatie is ongeveer 45%. Daarbij geldt wel dat hoe langer de vasectomie geleden is, hoe kleiner die kans van slagen wordt.
Maar weet u zeker dat u in de toekomst geen kinderen (meer) wilt hebben, dan is sterilisatie een hele goede keuze, bovendien is het de meest betrouwbare vorm van anticonceptie
Andere vragen?
Heeft u vragen die hier niet vermeld zijn? U bent welkom om contact met ons op te nemen over dit.