fbpx

Te grote schaamlippen

Weinig vrouwen praten over problemen met hun schaamlippen, omdat er helaas nog in de regel een taboe op dergelijke onderwerpen rust. Veel (jonge) vrouwen zijn echter onzeker over de schaamstreek; in het bijzonder vaak over hun te grote schaamlippen. Wanneer zijn schaamlippen eigenlijk ‘te groot’? Wat zijn de mogelijke oplossingen hiervoor? Dit zijn enkele vragen die veel vrouwen graag beantwoord zouden willen hebben. Het is van groot belang dat u tevreden bent over uw eigen lichaam. Onzekerheid kan uitermate vervelend zijn en het is dan ook soms verstandig om hier iets tegen te doen. De onzekerheid komt vaak voort uit de angst om afgewezen te worden, vanwege de te grote schaamlippen. In de praktijk blijkt echter dat nagenoeg alle mannen niet of nauwelijks kijken naar het formaat van de schaamlippen en dat u hier absoluut niet op wordt afgekeurd. Acura Medisch Centrum is gespecialiseerd in de schaamlip verkleining.

Te grote schaamlippen.
Te grote schaamlippen.
Hoe zit dat nou precies, heeft u ‘te grote schaamlippen’?

Iedere vrouw heeft twee soorten schaamlippen: de buitenste schaamlippen, genaamd ‘labia major pudendi’, en de binnenste schaamlippen, genaamd ‘labia minor pudendi’. De buitenste schaamlippen zorgen ervoor dat de binnenste schaamlippen worden bedekt en beschermd. Veel vrouwen zijn ontevreden over hun binnenste schaamlippen. Zo’n 60% van de vrouwen ervaart na de puberteit dat de binnenste schaamlippen groter worden dan de buitenste schaamlippen. Vaak wordt dit als vervelend ervaren, hoewel het eigenlijk heel normaal is. Toch hebben sommige vrouwen helaas nog steeds een verkeerd beeld hierover. In de meeste gevallen is alleen sprake van te grote schaamlippen, wanneer u last ervaart bij diverse activiteiten, zoals bijvoorbeeld (hard)lopen, fietsen of vrijen. Naast deze medische klachten, kan het natuurlijk ook zo zijn dat u écht ongelukkig wordt  van uw schaamlippen. In dat geval is een schaamlipcorrectie mogelijk een goede optie.

Behandeling voor te grote schaamlippen

Wanneer er sprake is van te grote schaamlippen, wordt vaak een schaamlipcorrectie uitgevoerd. In de meeste gevallen worden daarbij de binnenste schaamlippen behandeld, omdat de buitenste schaamlippen vrijwel nooit een probleem vormen. Het overtollige weefsel van de binnenste schaamlippen daarentegen, vormt vaak wél een probleem. Tijdens de behandeling wordt dit weefsel op een professionele manier eerst weggesneden en daarna met oplosbare hechtingen weer gedicht. De ingreep is relatief eenvoudig en duurt meestal niet langer dan twee uur.
De behandeling zelf is niet erg intensief en wordt daarom vaak onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Als u andere wensen heeft en bijvoorbeeld liever onder narcose wordt behandeld, dan is dat vaak ook mogelijk. Het herstelproces na een schaamlipcorrectie kan vrij intensief zijn; de schaamstreek is namelijk een gevoelig gebied. Na gemiddeld 7 dagen pakken de meeste vrouwen hun dagelijkse bezigheden weer op. Hoewel de ergste pijn op dat moment is verdwenen, kunnen de schaamlippen nog steeds geïrriteerd en rood zijn.

Kosten van een schaamlipcorrectie

De kosten voor een schaamlipcorrectie zijn soms afhankelijk van uw klachten. Wanneer u medische klachten heeft, kan een behandeling voor te grote schaamlippen namelijk soms (deels) worden vergoed. Wanneer uw behandeling (deels) wordt vergoed, zullen de kosten vaak ook erg laag liggen. Voor uw zorgverzekeraar zijn medische redenen meestal voldoende om te begrijpen dat het uw lichaam alleen maar ten goede komt. Bij psychologische klachten zijn zorgverzekeraars echter strenger. Zoek van tevoren dus goed uit hoe uw zorgverzekeraar omgaat met deze kwestie. Ondergaat u deze behandeling vanwege een cosmetisch doeleinde, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan eens op Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie.

Te grote schaamlippen FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over te grote schaamlippen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wanneer is er sprake van te grote schaamlippen?
Er wordt meestal gesproken over te grote schaamlippen als uw binnenste, kleine schaamlippen zo groot zijn dat u dat daar klachten door ondervindt. Vrouwen met te grote schaamlippen ervaren vaak zowel psychische als lichamelijke klachten. Onzekerheid en schaamte gevoelens zijn psychisch, terwijl pijn tijdens het vrijen, fietsen of paardrijden lichamelijk is.

2. Welke ongemakken kunnen door te grote schaamlippen veroorzaakt worden?
Te grote schaamlippen geven diverse soorten klachten. Dit wordt ervaren tijdens bijvoorbeeld het fietsen, maar ook het dragen van strakke kleding voelt oncomfortabel en zelfs pijnlijk. Bekend is dat te grote schaamlippen snel geïrriteerd zijn, waardoor de pijnklachten toenemen. Een enkele keer worden schaamlippen die te groot zijn tijdens seksueel contact naar binnen geduwd, wat uiteraard hinderlijk is.

3. Hoe worden te grote schaamlippen veroorzaakt?
Geen vrouw is hetzelfde, dat is ook voor uw vagina en schaamlippen het geval. Zowel de grootte als het uiterlijk verschilt en is deels erfelijk bepaald.

4. Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?
Ondervindt u hinder van uw schaamlippen en overweegt u een schaamlipcorrectie, dan kunt u zich eerst laten informeren door uw huisarts. Om eventueel voor een kostenvergoeding in aanmerking te komen, is een medische verklaring noodzakelijk. Zorgverzekeraars vergoeden mogelijk een gedeelte van de kosten als uw schaamlippen lichamelijke klachten geven of worden veroorzaakt door een ziekte of ongeval.

5. Zijn grote schaamlippen schadelijk voor mijn gezondheid?
Nee. U hoeft zich geen zorgen te maken over grote schaamlippen. Het kan wel gebeuren dat u ongemakken en irritaties ervaart, maar dit is niet van invloed op uw gezondheid.

6. Kan ik zelf iets doen aan te grote schaamlippen?
Helaas kunt u zelfs niets doen om grote schaamlippen te verkleinen. Wel is het mogelijk om uw schaamlippen wat naar binnen te duwen op het moment dat u gaat fietsen of paardrijden. Dit kan echter tot ongemakkelijke situaties lijden. Om te voorkomen dat tijdens intiem seksueel contact de schaamlippen naar binnen worden geduwd, kunt u uw schaamlippen wat spreiden.

7. Hoe kan ik voorkomen dat mijn schaamlippen te groot worden?
De grootte van uw schaamlippen is niet beïnvloedbaar. Het is dus niet te voorkomen dat uw schaamlippen (te) groot worden.

8. Hoe worden grote schaamlippen verkleind?
Als u lichamelijke of psychische klachten ondervindt door de schaamlippen, kan een corrigerende ingreep uitkomst bieden. Een schaamlip verkleining is een veelvuldig toegepaste chirurgische ingreep die meestal onder een plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. De ingreep is relatief eenvoudig en neemt doorgaans niet meer dan twee uur in beslag. De cosmetisch arts verwijderd de overtollige huid en hecht de wondjes met oplosbaar hechtdraad.

9. Is het normaal dat mijn schaamlippen groot zijn?
De afmeting van uw schaamlippen is persoonlijk. Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen. Wat ‘te’ groot is, is een breed begrip. U kunt uw schaamlippen als te groot ervaren als strakke kleding ongemakkelijk zit, of als u regelmatig een pijnlijk gevoel ervaart bij een activiteit als fietsen.

10. Hoe ingrijpend is een schaamlipcorrectie?
De schaamlipcorrectie wordt als een relatief kleine ingreep omschreven, dat neemt niet weg dat uw schaamstreek moet herstellen. Na de ingreep zijn zwellingen zichtbaar. Uw schaamstreek is pijnlijk en koelen wordt geadviseerd. Artsen raden aan om dagelijks te douchen en/of te spoelen na een toiletbezoek. Gedurende de eerste 6 weken na de ingreep is sporten niet toegestaan en ook vrijen wordt afgeraden. De wondjes genezen doorgaans goed en van zichtbare littekens is zelden sprake.

11. Is een schaamlipcorrectie gevaarlijk?
Nee, het is een veilige ingreep die door cosmetisch artsen regelmatig wordt toegepast. Net zoals bij andere chirurgische ingrepen bestaat er een kans op allergische reacties, nabloedingen, slechte wondgenezing en infecties.

12. Wat kan ik verwachten van een correctie van de schaamlippen?
Na de herstelperiode merkt u dat de irritaties en pijnlijke gevoelens zijn verdwenen. U trekt weer met zelfvertrouwen die strakke jeans aan en paardrijden doet u weer met plezier.

13. Moet ik opzien tegen een schaamlip verkleining?
Nee, al is het logisch dat u niet met plezier een behandelkamer binnenstapt. Door de verdovingen merkt u niets van de ingreep en eventuele napijn is met een paracetamol te bestrijden. De eerste 10 tot 14 dagen na de behandeling zijn wat ongemakkelijk, maar wanneer uw schaamstreek is hersteld, zijn de irritaties vaak snel vergeten.

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘te grote schaamlippen’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu