Huidflapje
Een mariske is een huidaanhangseltje rond de anus. Het is een uitstekend huidflapje. Marisken zijn goedaardig en komen zowel bij mannen als vrouwen voor.
Over het algemeen geven marisken weinig tot geen klachten en hoeven dan ook niet altijd behandeld te worden.. Soms kunnen resten ontlasting achterblijven in de plooien van de mariske, waardoor er irritatie kan ontstaan met als gevolg jeuk, roodheid of schilfering. Marisken bloeden in de regel niet, maar door het schoonmaken na de ontlasting kan het voorkomen dat er een klein wondje ontstaat.
De oorzaak is niet precies bekend. De huid rond de anus is van nature al sterk geplooid. Overmatig oprekken van de huid van de anus (bijvoorbeeld na zwangerschap en bevalling) kan deze huidplooien doen toenemen. Soms is een mariske een restant is van een aambei die er heeft gezeten. Een uitwendige aambei is ook een uitstulping van de huid rond de anus, maar deze uitstulping wordt veroorzaakt doordat er gestuwde bloedvaten in zitten. Zo’n aambei geeft klachten, het doet pijn en het kan gaan bloeden. Soms ontstaat er een stolsel in zo’n aambei. In het begin is dat een harde bloedklont, maar na verloop van tijd wordt dat bloedstolsel helemaal opgeruimd door het lichaam en vervangen door bindweefsel. De uitstulping blijft echter bestaan en wordt een mariske.
Kosten en vergoeding
Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.
Indien de zorgverzekeraar niet het volledige vergoed, schelden wij het restbedrag (eigen bijdrage) kwijt.
LET OP: u betaalt wel altijd uw eigen risico aan uw zorgverzekeraar, dit is het zelfde als wanneer u deze behandeling in het ziekenhuis zou ondergaan
Kijk ook eens naar onze patiëntenfolder waar al onze behandelingen op het gebied van anale klachten (proctologie) uitgebreid staan beschreven.
Algemene informatie
Consult: marisken
Voordat we uw anale klachten kunnen behandelen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van het probleem te onderzoeken. Tijdens het eerste consult neemt de proctologisch chirurg de klacht met u door. Om de oorzaak te kunnen vaststellen wordt er (meestal) ook een inwendig onderzoek uitgevoerd met behulp van een proctoscoop. Dit is een klein kijkbuisje wat via de anus in het laagste gedeelte van de dikke darm (de endeldarm) wordt ingebracht. Het kijkbuisonderzoek onderzoek, ook wel proctoscopie genoemd, duurt ongeveer 10 minuten en doet meestal geen pijn. Omdat het in een
normale spreekkamer vaak lastig is om de anus goed te onderzoeken vindt het onderzoek plaatst op onze poliklinische operatiekamer. Tijdens het onderzoek moet u op uw (linker) zij liggen met de knieën zo hoog mogelijk opgetrokken (foetushouding). Afhankelijk van de bevindingen kan er dan ook direct een behandeling plaatsvinden.
Goed om te weten:
De aanwezigheid van marisken kan natuurlijk zonder proctoscopie ook worden vastgesteld. Echter omdat marsiken een overblijfsel kunnen zijn van (uitwendige) aambeien is er ook een kans dat er bij u inwendige aambeien aanwezig zijn die soms een deel van uw klachten kunnen veroorzaken. Daarom wordt er altijd een proctoscopie uitgevoerd en zo nodig worden eerst de inwendige aambeien behandeld.
Behandeling marisken
Marisken geven in de regel weinig klachten en zijn onschuldig, daarom hoeven ze ook zeker niet altijd behandeld te worden. Als er veel of grote marisken zitten kan dat wel problemen geven met het schoonhouden van de huid. Resten ontlasting kunnen in plooien blijven zitten en daar irritatie en jeuk veroorzaken, ook kunnen er cosmetische bezwaren meespelen. Dit kunnen redenen zijn om een mariske wel operatief te verwijderen.
Hoe gaat het verwijderen van een mariske?
- Deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving.
- Na de verdoving wordt de overtollige huid ter plaatse van de mariske nauwkeurig weggesneden. Om een infectie te voorkomen wordt het wondje opengelaten. Indien nodig worden kleine bloedvaatjes dicht gemaakt met een speciaal apparaat. Het wondje groeit vanaf de randen binnen een aantal weken vanzelf dicht
Bijwerkingen en complicaties: mariske verwijderen
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties (van een ingreep) aanwezig. Gelukkig komen nabloedingen weinig voor, evenals infecties. Tevens bestaat er een kleine kans dat na het verwijderen van de mariske het wondje niet goed geneest, u krijgt dan een zalfje voorgeschreven om de genezing te bevorderen.
Resultaat mariske verwijderen
Na verwijdering van een mariske worden de wondjes opengelaten. Deze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen die u (zo nodig) van uw arts krijgt voorgeschreven.
De wondjes moeten goed schoongehouden worden. Neem dus meerdere malen per dag een zitbad of spoel de wondjes schoon onder de douche. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt, dit kan wel gevoelig zijn.
De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kan een laxeermiddel voorgeschreven worden om de ontlasting wat zachter te maken.
Houd er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.
Na een week of 3 is het wondje meestal genezen.
Na 6-8 weken komt u op controle.
Veelgestelde vragen– Marisken
Hier hebben we veelgestelde vragen over een marisken voor je verzameld.
Wat zijn marisken/ skin tags?
Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus en komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Een ander woord voor mariske is ‘skin tag’, oftewel ‘huidflapje’.
Hoe marisken ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde ader rondom de anus. Zo’n gestolde ader kan ontstaan bij mensen met aambeien of obstipatieklachten. Indien er te hard wordt geperst bij de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anus uitzetten. Nadat deze genezen zijn, kan er zich dan een huidflapje oftewel mariske ontwikkelen.
Het komt echter ook voor dat marisken zonder duidelijke aanleiding ontstaan.
Wat zijn symptomen van een mariske?
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij marisken / skin tags:
- Een voelbaar huidflapje rondom de anus dat hygiënische klachten geeft
- Bloedverlies
- Jeuk
- Roodheid
- Schilfering van de huid
Kan een mariske voorkomen worden?
Wanneer een mariske het gevolg is van een aambei of gestolde ader, dan is het dus zaak om deze te voorkomen. In dat geval dient u te zorgen voor een soepele stoelgang en moet u proberen om obstipatie te voorkomen. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te houden. Denk daarbij aan voldoende beweging, iedere dag 1,5 tot 2 liter water drinken en tot slot is het zaak om iedere dag voldoende vezelrijk voedsel te eten. Vermijd wit brood en witte suiker en kies voor bruin brood, peulvruchten en genoeg groente en fruit.
Helaas is er nooit 100% garantie dat u een mariske kunt voorkomen. Zelfs wanneer u bovenstaande maatregelen streng in acht neemt, kan er toch een huidflapje ontstaan. Een mariske zal nooit van zichzelf genezen. Wel is er kans dat er meer huidplooitjes ontstaan in de loop der jaren. Het goede nieuws is echter: een mariske kan goed behandeld worden.
Komen de huidflapjes na een behandeling weer terug?
Normaal gesproken is de kans klein, let er wel op dat u persen tijdens het ontlasten zoveel mogelijk dient te vermijden. Bij eventuele zwangerschap of bevalling is het risico op terugkomen erg hoog.
Kan ik iets doen tegen de vochtlekkage uit de wondjes?
Nee, dit wordt vanzelf minder. U kunt een gaasje van 5×5 cm kopen bij de drogist of apotheek en dit tussen de billen plaatsten. Hierdoor absorbeert het gaasje het vocht. Wissel het gaasjes tenminste 2 keer per dag. En spoelde wond ook tenminste 2 keer per dag
Andere vragen?
Hebt u vragen die hier en in onze informatiefolder niet vermeld zijn? U bent welkom om contact met ons op te nemen over dit.