Verstopte talgkliercyste
Een verstopte talgklier (atheroomcyste) is een goedaardige zwelling/bult van de huid die is ontstaan doordat er een haarzakje met een bijbehorend talgkliertje verstopt is geraakt. Het haarzakje zwelt dan doorzat de talf die nog steeds wordt aangemaakt niet meer naar buiten kan. Er ontstaat dan een zwelling onder de huid die langzaam steeds groter wordt. Atheroomcysten komen heel vaak voor. Ze zijn onschuldig, maar ze kunnen wel heel groot worden en klachten veroorzaken, soms kunnen ze ook gaan ontsteken.
Hoe ziet het eruit?
Een atheroomcyste kan overal op de huid ontstaan waar haren (en dus haarzakjes en talgklieren) aanwezig zijn. Bij de mens is dat overal behalve op de handpalmen en voetzolen. Talgkliercysten zijn 0,5 tot meerdere centimeters groot. De cysten schemeren vaak wit-gelig door. Kenmerkend is het donkere plugje in dat de afvoer van talg naar het oppervlak van de huid blokkeert.
Waarom moet leegdrukken vermeden worden?
Het is onverstandig talgkliercysten ‘uit te knijpen’. Door de opgebouwde druk kan de cystewand barsten en kan talg in het onderhuids bindweefsel terechtkomen. Hierdoor kan een flinke ontsteking ontstaan. Bovendien kan een gedeeltelijke verlittekening van de cyste optreden waardoor deze later moeilijker operatief kan worden verwijderd.
Kosten en vergoeding
Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.
Indien de zorgverzekeraar niet het volledige bedrag vergoed, schelden wij het restbedrag (eigen bijdrage) kwijt.
LET OP: u betaalt wel altijd uw eigen risico aan uw zorgverzekeraar, dit is het zelfde als wanneer u deze behandeling in het ziekenhuis zou ondergaan.
Algemene informatie
Consult: atheroomcyste
Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. In de meeste gevallen kan de atheroomcyste tijdens uw afspraak meteen worden verwijderd.
Behandeling atheroomcyste
In het algemeen heeft men van een atheroomcyste weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Wanneer het wel hinderlijk wordt is de atheroomcyste door middel van een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving gemakkelijk te verwijderen. Essentieel hierbij is dat de atheroomcyste met de gehele wand van het haarzakje wordt verwijderd, anders kan het weer terug groeien.
Als een atheroomcyste ontstoken is, dan is het volledig verwijderen van de cyste vaak niet mogelijk. Dan wordt vaak eerst gestart met antibiotica. Soms is er sprake van een ernstige ontsteking met pusvorming wat door middel van een klein sneetje eerst moet worden ontlast. Als de ontsteking tot rust is gekomen kan in tweede instantie de atheroomcyste met een kleine ingreep worden verwijderd.
Voorbereiding
Voor deze kleine chirurgische ingreep onder plaatselijke verdoving kunt u gewoon eten en drinken. Was het gebied of lichaamsdeel waar de ingreep zal plaatsvinden thuis goed en gebruik geen crème of bodylotion. Draag makkelijke kleding, zodat we eventueel een verband aan kunnen leggen. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan bij het maken van de afspraak. Soms kan het zijn dat u deze medicijnen tijdelijk moet staken. Hierover krijgt u van ons advies.
De ingreep
De ingreep vindt plaats in een van onze behandelkamers en onder steriele omstandigheden om infecties te voorkomen. U krijgt 1 of meerdere prikken om het operatiegebied goed te verdoven. Het inspuiten van de vloeistof voelt wat branderig aan. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is. Na het verwijderen van de atheroomcyste wordt het wondje gehecht. Bij een ontstoken atheroomcyste met pusvorming wordt de cyste alleen ingesneden en dus niet gehecht. De ingreep duurt gemiddeld zo’n 15-20 minuten. De verdoving is na ongeveer 1-2 uur uitgewerkt.
Na de ingreep
Als u zich goed voelt mag u na de ingreep meteen naar huis. Wel adviseren wij indien mogelijk altijd een begeleider mee te nemen die u thuis kan brengen.
Na de ingreep krijgt u een drukkend verband of pleister aangelegd. Dit mag u na 24 uur verwijderen. Als de wond droog is hoeft u deze niet meer af te dekken met een nieuwe pleister.
De dag na de ingreep mag u gewoon douchen, maar gebruik bij voorkeur geen zeep en dep de wond goed droog.
De arts zal de wond na de ingreep meestal hechten. Afhankelijk van de locatie van de wond en het type ingreep is de wond meestal na 7-10 dagen genezen en kunnen de hechtingen worden verwijderd. Dat kan de huisarts doen of uw arts/verpleegkundige bij Acura medisch centrum. Is de wond gehecht met oplosbare hechtingen, dan hoeven die uiteraard niet verwijderd te worden.
Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat er een klein risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, er een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1%. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met ons.
Tevens is er een klein risico een nabloeding en op een gestoorde wondgenezing (bijvoorbeeld overmatig littekenvorming of het wijken van de wond na het verwijderen van de hechtingen).
Resultaat verwijderen talgkliercyste
– Als het gelukt is om de cyste er helemaal uit te krijgen, komt hij niet meer terug.
Er kunnen natuurlijk wel weer op andere plaatsen nieuwe cysten ontstaan.
– De wond is meestal na 7-10 genezen en dan kunnen eventuele hechtingen worden verwijderd. Het litteken zal in de loop van de tijd meestal wat vervagen, maar blijft in de meeste gevallen wel enigszins zichtbaar, zeker op locaties als het borstbeen, de schouders en op de rug.
– Overmatige blootstelling aan UV-stralen (zon en zonnebank!) heeft een nadelig effect op de wondgenezing en littekenvorming. Wij adviseren u daarom in ieder geval tot 3 maanden na de behandeling het litteken goed te beschermen tegen de zon. Dit doet u door zich goed in te smeren met een zonnebrandcrème minimaal SPF 30 met UVA-bescherming, niet in de directe zon te gaan en geen zonnebank te gebruiken.
Veelgestelde vragen – atheroomcyste
Hier hebben we veelgestelde vragen over een atheroomcyste voor je verzameld.
Hoe ontstaat een atheroomcyste/ talgkliercyste?
Een atheroomcyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje waarvan de afvoergang, het puntje waar de haar door naar buiten steekt, verstopt is geraakt. Bijvoorbeeld door een ontsteking (puistje) of door een beschadiging van de huid. Op een haarzakje komt ook altijd een talgkliertje uit. Dit talgkliertje maakt talg aan, een soort vet dat de huid smeert.
Hoe lang duurt het verwijderen van een talgkliercyste?
De ingreep duurt meestal niet langer dan 20-30 minuten en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving.
Hoe ziet een atheroomcyste eruit?
De talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling, waarvan een deel onder de huid zit. In het midden daarvan is soms nog een puntje te zien, het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. De cysten kunnen heel groot worden, soms wel meer dan 5 cm groot. Het kan er 1 zijn maar ook meerdere. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen, overal waar haren zitten, zelfs op de balzak (scrotum).
Hoe worden talgkliercysten behandeld?
Kleine cysten die geen klachten geven hoeven niet behandeld te worden. Cysten die erg groot zijn, of cosmetisch storend, of ontstoken kunnen met een kleine operatie onder lokale verdoving worden verwijderd.
Wat zijn de vooruitzichten na de verwijdering van een talgkliercyste?
Als het gelukt is om de cyste er helemaal uit te krijgen, komt hij niet meer terug.
Er kunnen natuurlijk wel weer op andere plaatsen nieuwe cysten ontstaan.
Is een talgkliercyste kwaadaardig?
Een atheroomcyste is goedaardige zwelling. Het wordt ook wel een ontsteking in talgklier genoemd.
Moet je onder narcose bij de behandeling van een atheroomcyste?
Nee, het verwijderen van atheroomcystes gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Kan er een complicatie optreden na de verwijdering van een atheroomcyste?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Bij ontstoken atheroomcystes wordt de wond bijna altijd open gelaten, zodat deze uitgedoucht kan worden. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.
Andere vragen?
Heeft u vragen die hier niet vermeld zijn? U bent welkom om contact met ons op te nemen over dit.