fbpx

Bewezen haargroeimiddelen

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Denkt u na over het gebruik van bewezen haargroeimiddelen bij haarverlies? Als u dun haar of kale plekken op uw hoofd heeft, kan een haargroeimiddel ervoor zorgen dat uw haar er gezonder uitziet. Er zijn veel verschillende producten op de markt die beloven haaruitval te verminderen. Veel van deze middelen zijn niet wetenschappelijk onderzocht en vaak blijft verbetering uit. Bewezen haargroeimiddelen daarentegen zijn door artsen en wetenschappers onderzocht en hebben bij veel gebruikers een positief resultaat tot gevolg. Maar welke haargroeimiddelen zijn geschikt voor het behandelen van haaruitval en zijn ze veilig in gebruik?

Waarom kiest u voor een bewezen haargroeimiddel?

Haaruitval is niet zelden een reden voor een slecht humeur en verlies van zelfvertrouwen. Het is tegelijk een van de meest opvallende tekenen van het verouderingsproces. Ongeveer de helft van alle mannen vanaf 20 jaar en ouder krijgen te maken met haaruitval. Commerciële en vrij verkrijgbare producten zijn niet allemaal even effectief. Maar wat doet u dan tegen haaruitval en welke haargroeimiddelen hebben wel het gewenste effect? De keuze voor het middel dat het beste bij u past, begint met het (laten) vaststellen van de oorzaak van het haarverlies.

Oorzaak haarverlies

Omdat iedereen dagelijks tot 100 haren verliest, is haarverlies niet meteen reden tot paniek. Verliest u over een langere periode aanmerkelijk meer haren, dan is er sprake van overmatige haaruitval. Om de beste behandeling te vinden, moet u begrijpen wat haarverlies veroorzaakt:

Erfelijk haarverlies

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het is een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke DHT-hormoon wat de haarzakjes vernietigd. Als een haarzakje verloren gaat, is nieuwe haargroei niet langer mogelijk. Zo ontstaan langzaam maar zeker een dunnere haardos en kaalheid. Verrassend genoeg is erfelijke kaalheid iets wat niet alleen maar bij mannen voorkomt. Vrouwen zijn hier ook gevoelig voor, al treedt het haarverlies pas op latere leeftijd op en is het patroon eerder diffuus.

Telogeen effluvium

Plotseling haarverlies, telogeen effluvium laat het haar over de hele hoofdhuid uitdunnen. Ongeacht uw leeftijd en/of invloed van hormonen heeft deze vorm van haaruitval verschillende oorzaken. Stress, trauma’s, ongelukken, medische behandelingen en voedingstekorten zijn bekende factoren die invloed hebben op de haargroei. Kenmerkend voor telogeen effluvium is dat het haar pas een paar maanden na een traumatische gebeurtenis uitvalt. Afhankelijk van de veroorzakende factor herstelt de haargroei zich als de oorzaak is weggenomen en/of behandelt.

Erfelijke haaruitval behandelen

Wetenschappelijk onderzocht en bewezen haargroeimiddelen hebben de beste resultaten als behandeling bij erfelijk haarverlies. Met actieve ingrediënten die het enzym 5-alpha-reductase blokkeren, remt een haargroeimiddel haaruitval. Deze middelen, ook bekend als DHT-blokkers, zijn verkrijgbaar als lotion en in tabletvorm. Omdat bijwerkingen heftig kunnen zijn, mogen niet alle beschikbare middelen zowel door mannen als vrouwen gebruikt worden. Het is altijd goed om eerst met uw huisarts te praten over het veilig gebruik van een geneesmiddel tegen haaruitval. Voor alle behandelmethodes geldt: hoe eerder u met een geschikte behandeling begrint, hoe groter de kans op succes en verbetering.

Minoxidil lotion

Een van de bekendste haargroeimiddelen is Minoxidil lotion. Minoxidil is van oorsprong een behandeling voor hoge bloeddruk bij mannen. Verbetering van de haargroei en vermindering van haarverlies waren ‘bijwerkingen’. De lotion is verkrijgbaar in sterktes van 2% en 5%. Het is een middel dat vrij verkrijgbaar is en dat eenvoudig in gebruik is. U brengt de lotion dagelijks een tot twee keer op de uitgedunde plaatsen aan. Masseer het voorzichtig op de hoofdhuid en zorg ervoor dat u de lotion niet op andere plaatsen met de huid in contact laat komen. Na een paar weken tot enkele maanden ziet u hoe het haarverlies verminderd. De ingrediënten stimuleren de haargroei, maar verwacht geen wonderen. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een haargroeimiddel. Soms blijft verbetering helaas uit.

Dutasteride en Finasteride

Erfelijke haaruitval, in een beginfase, is ook met Dutasteride of Finasteride te behandelen. Omdat deze geneesmiddelen zijn ontwikkeld als behandeling van prostaatproblemen en een zeker risico hebben op ingrijpende bijwerkingen, mogen alleen mannen ze als haargroeimiddel gebruiken. Gebruik Dutasteride of Finasteride dagelijks rond hetzelfde tijdstip. Zo vergeet u minder snel een dosis in te nemen. Vergeet u toch een tablet in te nemen? Ga de volgende dag verder met het gebruik. Het is niet nodig om de vergeten dosis als nog in te nemen. Ook bij deze middelen geldt dat u pas na een minimaal gebruik van drie tot zes maanden een afname van het haarverlies ziet. Niet iedereen ziet een verbetering van de haargroei. Ziet u na negen tot twaalf maanden nog altijd geen verandering? Overleg met uw huisarts of het zinvol is om over te stappen op een andere behandeling.

Voordelen haargroeimiddel

Als behandeling tegen haarverlies is een haargroeimiddel eenvoudig. Het is minimaal belastend. U neemt of gebruikt het middel dagelijks en volgt daarbij de aanwijzingen op de verpakking en/of het voorschrift. De maandelijkse kosten vallen mee en in veel gevallen ziet u al na een paar weken een afname van het haarverlies.

Nadelen haargroeimiddel

Helaas heeft niet iedereen baat bij het gebruik van een haargroeimiddel. Waar de producten effectief zijn bij erfelijke haaruitval, is het vaak zinloos om naar een haargroeimiddel te grijpen bij andere vormen van haarverlies. Bovendien moet u een middel dagelijks gebruiken. Heeft het middel succes en wilt u het effect behouden? Blijf het middel dan gebruiken, het haarverlies keert terug als u het gebruik stopt. Veel mensen denken ondertussen na over andere behandelmethodes en ingrepen met blijvende resultaten.

Meer weten over haaruitval

Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. De oorzaken lopen uiteen en er zijn diverse behandelmethodes beschikbaar. Als u meer wilt weten over het behandelen van haaruitval en niet direct een haargroeimiddel wilt gebruiken, adviseren onze specialisten u vrijblijvend over alternatieve oplossingen. Mesotherapie bij haaruitval of preventie van haaruitval zijn interessante methodes die misschien ook bij u een verbetering van de haargroei als resultaat hebben. Een afspraak voor een gratis consult, plant u snel en eenvoudig online. Maar u kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met onze kliniek in Weert. We zijn bereikbaar op +31495547848.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu