fbpx

Borstvergroting boven of onder borstspier

Twijfelt u tussen een borstvergroting boven of onder de borstspier? De redenen om een borstcorrectie te overwegen, verschillen per vrouw. Het belangrijkste is dat u een ingreep kiest die bij u past en waar u uzelf goed bij voelt. Een borstvergroting is een veel toegepaste, relatief eenvoudige ingreep. Naast een behandeling met lipofilling is er ook de mogelijkheid om protheses te laten plaatsen. Siliconen protheses worden bij een borstvergroting boven of onder de borstspier toegepast. Elke operatie techniek heeft eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Borstvergroting boven of onder borstspier.
Borstvergroting boven of onder borstspier.
Borstvergroting verbetert lichaamscontouren

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen niet tevreden zijn met de cupmaat en/of de vorm van de borsten. Andere vrouwen merken dat hun borsten slapper zijn geworden na een of meerdere zwangerschappen en/of na fors gewichtsverlies. Met behulp van een borstvergroting kunnen uw lichaamscontouren herstelt of verbeterd worden. Uw borsten krijgen niet alleen de gewenste cupmaat, tegelijkertijd wordt de stevigheid verbeterd. Worden uw borsten door middel van protheses vergroot? Dan worden siliconen protheses ingebracht. Na de ingreep zien uw borsten er zowel voller als steviger uit. De vorm en grootte van de protheses worden tijdens een consult bij de cosmetisch arts besproken. Iedere vrouw heeft eigen, unieke wensen en de arts stemt de mogelijkheden zoveel mogelijk op uw wensen en verwachtingen af. Zo kiest u voor het natuurlijkste resultaat, en wordt de ingreep op zorgvuldige, veilige wijze toegepast.

Vormen van borstimplantaten

Elke vrouw is uniek en dat is ook voor de borsten van toepassing. Zo heeft iedere vrouw een persoonlijke voorkeur waar een prothese aan moet voldoen. Om deze reden zijn er diverse protheses beschikbaar. Deze verschillen niet alleen in grootte, maar zeker ook in vorm.

  • Ronde protheses. Siliconen protheses die een ronde vorm hebben, geven uw borsten een rond en bol aanzien. Naarmate u ouder wordt, verliest de huid veel van haar natuurlijke elasticiteit en gaat alles wat meer hangen. Rond protheses zakken mee, zodat het bovenste gedeelte van uw borst er minder vol uitziet.
  • Anatomisch gevormde of druppelvormige implantaten. Druppelvormige protheses volgen meer de natuurlijke lijnen van uw borst. Direct na de borstvergrotende ingreep hebben uw borsten een natuurlijke welving. De bovenkant van uw borst is gevuld en ook op langere termijn blijft deze druppelvorm behouden. Druppelvormige protheses worden de laatste jaren steeds meer gebruikt. Met name wanneer u uw borsten wilt laten vergroten, maar wel een natuurlijke vorm nastreeft zij de druppelvormige protheses veel gebruikt.
Plaatsen protheses borstvergroting boven of onder borstspier

De incisies voor het implanteren van de protheses worden in een huidplooi onder de borst, rondom de tepelhof of in uw oksel gemaakt. De uiteindelijke keuze van de incisies hangt af van uw persoonlijke voorkeur, de vorm van uw borsten, het soort implantaat en de plaats waar de implantaten komen. Tijdens het consult overlegt de cosmetisch arts welke behandelmethoden beschikbaar zijn en welke techniek voor u de meest geschikte is. In sommige gevallen is een borstvergroting met eigen vet een goede optie.

Plaatsen van borstprothese boven de grote borstspier

Als de chirurg de protheses boven uw grote borstspier plaatst, dan liggen de implantaten tussen de borstspier en de borstklier. Deze techniek wordt uitsluitend gedaan wanneer er van nature voldoende klier- en vetweefsel aanwezig is om de protheses voldoende te bedekken, zodat uw borsten natuurlijk aanvoelen.

  • Voordelen borstvergroting boven de borstspier. De kans op wrijving tussen de prothese en de borstspier. De originele vorm van de prothese blijft behouden en de borst vervormd niet op het moment dat uw borstspier wordt gespannen.
  • Nadelen borstvergroting boven de borstspier. Na de ingreep is er een iets groter risico op het samentrekken van littekenweefsel en kapselvorming. Met de huidige generatie siliconen protheses wordt dit risico tot een minimum beperkt. Ook bestaat de kans dat de randen van de prothese gevoeld kunnen worden wanneer u van nature dun borstweefsel heeft.
Plaatsen van borstprothese onder de borstspier

Een andere veel gebruikte techniek is het plaatsen van de protheses onder uw borstspier. Deze methode heeft de voorkeur wanneer er van nature weinig borstweefsel aanwezig is.

  • Voordelen borstvergroting onder de borstspier. Deze methode heeft een kleinere kans op kapselvorming en heeft de voorkeur bij vrouwen die van nature dun vet- en borstweefsel hebben.
  • Nadelen borstvergroting onder de borstspier. In vergelijking met het plaatsen van de protheses boven de borstspier duurt de herstelperiode langer en kunt u enige tijd last houden van napijn. Ook drukke armbewegingen zijn na de ingreep enigszins pijnlijk. Een enkele keer, bij overmatig armbewegingen, vervormen en/of verschuiven de protheses.
Volume afgestemd op natuurlijk resultaat

Nadat u eenmaal de vorm van de protheses heeft gekozen en met de chirurg de vermoedelijke plaatsing, onder of boven de borstspier, heeft besproken resteert de vraag over de grootte van de protheses. De meeste vrouwen kiezen voor een cupmaat die in overeenstemming is met de lichaamscontouren. Vollere, stevigere borsten of borsten die in verhouding zijn met het figuur dat u nastreeft zijn de meest voorkomende redenen voor een borstvergroting. Wellicht denkt u bij een borstvergroting alleen aan een grotere cupmaat. De chirurg legt ook uit hoe uw borsten beter in verhouding met uw lichaamsvormen gebracht kunnen worden, zodat hier bij het kiezen van de gewenste prothese rekening mee kan worden gehouden. Afhankelijk van de kenmerken van uw borstweefsel en het feit of uw huid voldoende elastisch is, kan de grootte van de protheses beperkt worden. Blijkt uw huid onvoldoende elastisch te zijn dan kunnen de protheses achteraf zichtbaar of voelbaar zijn. Dit kan van invloed zijn op het resultaat dat u hoopte te bereiken. Ondanks het feit dat een borstvergroting een relatief eenvoudige, en veilige ingreep is wijst een cosmetisch arts u op de risico’s en mogelijke beperkingen. Hiermee wordt de kans op complicaties verkleind en wordt een teleurstelling voorkomen.

Gratis persoonlijk consult borstvergroting

Denkt u na over een borstvergroting en bent u benieuwd op welke manier de ingreep bij u kan worden toegepast? Maak een afspraak voor een gratis consult bij de ervaren cosmetisch artsen van Acura Medisch Centrum in Weert. U ontvangt een vrijblijvend behandeladvies en bent in de gelegenheid om al uw vragen te stellen. Meteen een afspraak maken? Acura Medisch Centrum is telefonisch bereikbaar op 0495-212326, maar u kunt ook het contactformulier invullen.

Borstvergroting boven of onder borstspier – FAQ

1. Is een borstvergroting een pijnlijke ingreep?
Afhankelijk van de manier waarop de borstvergroting wordt toegepast, kunt u een aantal dagen een beurs gevoel hebben. Wanneer de protheses onder de borstspier geplaatst worden, is het normaal om gedurende 5 tot 7 dagen na de ingreep wat napijn te ervaren. Een ingreep waarbij de protheses voor de spier geplaatst worden, is meestal minder pijnlijk.

2. Wat houdt plaatsing boven de borstspier in?
Een plaatsing boven de borstspier houdt in dat de protheses onder het borstklierweefsel en boven de grote borstspier geplaatst worden. Deze techniek was 20 jaar geleden standaard. Tegenwoordig wordt meer rekening gehouden met de aanwezigheid van klierweefsel en de dikte van uw huid. Met het uitgebreide vooronderzoek wordt voorkomen dat de protheses na 10 tot 20 jaar vervangen moeten worden, omdat de randen door de dunne huid zichtbaar zijn.

3. Wat houdt plaatsing onder de borstspier in?
Wanneer het grootste gedeelte van de prothese onder de grote borstspier ligt en het onderste en buitenste gedeelte onder de borstklier, wordt gesproken van plaatsing onder de borstspier.

4. Wanneer wordt een prothese boven de borstspier geplaatst?
Als u van nature voldoende borstklierweefsel heeft, minimaal 3 cm om de prothese te bedekken, wordt een plaatsing boven de borstspier geadviseerd. Dit is echter niet altijd even eenvoudig. Sommige vrouwen hebben sterk ontwikkelde borstspieren. Artsen plaatsen in dat geval een prothese liever boven de borstspier, omdat deze anders overheersend aanwezig is. De prothese kan door de spier omhoog getrokken worden. Cosmetisch artsen zoeken de beste manier om de kracht van de borstspier en een goede bedekking van de prothese behouden blijven.

5. Wanneer wordt een prothese onder de borstspier geplaatst?
Bij vrouwen die weinig klierweefsel hebben, wordt een plaatsing onder de borstspier geadviseerd. In praktijk betreft dat voornamelijk jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar.

6. Wat zijn de verschillen tussen ronde en druppelvormige borstprotheses?
Siliconen protheses zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen ronde en druppelvormige protheses. Een ronde prothese geeft de borst een rond en vol aangezicht. Bij erg slanke vrouwen, met weinig klierweefsel, bestaat de kans dat de plooien van de prothese opvallen. Dit is niet natuurlijk. In dat geval wordt een druppelvormige prothese geadviseerd. Deze protheses zijn anatomisch gevormd en geven meer volume aan de onderkant van de borst.

7. Welke borstprothese wordt bij mij geïmplanteerd?
De keuze voor een borstprothese is vaak persoonlijk. Tijdens een consult bij de cosmetisch arts kunt u de verschillende protheses bekijken en vasthouden. De arts legt de verschillen uit en laat u zien welke resultaten met de protheses bereikt worden.

8. Wat zijn de risico’s van een borstvergroting?
Een chirurgische ingreep kent algemene risico’s. Dit is ook bij een borstvergroting van toepassing. Alhoewel de kans op bijwerkingen klein is, moet u denken aan risico’s zoals nabloedingen, allergische reacties, slechte wondgenezing, trombose, littekens, kapselvorming en een asymmetrisch resultaat. Verschijnselen als zwellingen, blauwe plekken en rode verkleuringen nemen vanzelf af. De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard. Neem contact op met de kliniek in geval van aanhoudende of terugkerende bijwerkingen.

9. Verandert het gevoel in mijn borsten na een borstvergroting?
Als gevolg van de ingreep kan het gevoel in uw borsten of tepels tijdelijk anders zijn. De duur van het veranderde gevoel varieert van een paar weken tot meerdere maanden. Gevoelsveranderingen zijn vrijwel altijd tijdelijk.

10. Kan ik met borstprotheses nog een mammografie laten maken?
Ja, dat kan. Vrouwen met borstprotheses kunnen zowel een mammografie, echo of MRI scan laten maken. Maak bij de radioloog van tevoren melding dat u borstprotheses heeft, zodat hier bij het onderzoek rekening mee kan worden gehouden.

11. Mag ik zelf een maat opgeven voor de borstvergroting?
Wanneer uw borsten met behulp van protheses vergroot worden, kunt u zelf aangeven welke cupmaat u wilt hebben. De plastisch chirurg vraagt naar uw verwachting en kijkt tegelijkertijd naar het aanwezige borstklierweefsel en uw lichaamsbouw. Op basis hiervan wordt een behandelplan voorgesteld. U kunt de protheses vooraf zien en aanraken. De arts laat voorbeelden zien van eerder uitgevoerde borstvergrotingen.

12. Wat betekent kapselvorming?
In feite is kapselvorming een natuurlijke lichaamsreactie op de geïmplanteerde protheses. Het lichaam maakt rondom de protheses bindweefsel. Als gevolg hiervan worden de protheses ingekapseld. Op zich is kapselvorming niet ernstig, het houdt de protheses na de ingreep op zijn plaats. Een enkele keer reageert het lichaam overmatig. De borsten kunnen als gevolg daarvan samentrekken en vervormen. Overmatige kapselvorming veroorzaakt pijn en lichamelijke ongemakken. Een ingreep kan noodzakelijk zijn om de kapselvorming te verhelpen.

13. Vallen littekens bij een plaatsing onder of boven de spier op?
Cosmetisch artsen maken de incisies zoveel mogelijk in de natuurlijke borstplooien en in de oksel. Afhankelijk van de ingreep kan ook de tepel en tepelhof verplaatst worden. Littekenvorming is in dat geval onvermijdelijk. In eerste instantie zijn verse littekens rood en vurig. Naarmate de tijd verstrekt en het litteken tot rust komt, neemt de roodheid af en neemt het litteken de kleur van de huid aan. Genezen littekens vallen nauwelijks op. Een enkele keer kan een littekenbehandeling wenselijk zijn om de uitstraling van de huid te verbeteren.

14. Kan ik na een borstvergroting direct aan het werk?
Nee, uit ervaring is gebleken dat uw lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer u uw werkzaamheden kunt hervatten, is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. Fysiek zwaar werk en tillen moet u minimaal 4 weken zoveel mogelijk vermijden.

15. Moet ik speciale kleding dragen na een borstvergroting?
Na de ingreep draagt u bij voorkeur een naadloze sportbeha. De eerste weken draagt u deze dag en nacht, zodat uw borsten optimaal ondersteund worden. Hoelang u de sportbeha 24/7 draagt verschilt per persoon. De cosmetisch arts geeft u tips en zegt vanaf wanneer het volstaat om de sportbeha alleen overdag te dragen.

16. Mag ik douchen na een borstvergroting?
Een aantal dagen na de ingreep kunt u douchen. Vermijd dat u te lang onder te douche staat en pas op dat de eventuele hechtingen langdurig met water in aanraking komen.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu