fbpx

Borstvergroting herstel

Meer weten over borstvergroting herstel en resultaten? Professionele nazorg na een borstvergroting is belangrijk voor het herstel. Gemiddeld heeft u 10 tot 14 dagen nodig om volledig te herstellen van de ingreep. Na een week kunnen lichte (huishoudelijke) werkzaamheden opgepakt worden. Fysiek zwaar werk, intensief sporten en tillen zijn pas na zes weken verantwoord. Het borstvergroting herstel verloopt sneller als u voor de ingreep in goede conditie verkeert en u zichzelf op de juiste manier heeft voorbereid op de borstvergroting.

Borstvergroting herstel.
Borstvergroting herstel.
Technieken borstvergroting

Borstcorrecties worden dagelijks toegepast. De borstvergroting is een veilige, relatief eenvoudige chirurgische ingreep die gemiddeld 1 tot 1,5 uur duurt. Het doel van de borstvergroting is het verbeteren van de vorm en verhouding van uw borsten. Het merendeel van de vrouwen dat een borstvergroting overweegt doet dit om de onderontwikkelde borsten meer volume te geven, of om na een zwangerschap of fors gewichtsverlies de lichaamscontouren te verbeteren. De borstvergroting kan op verschillende manieren toegepast worden:

 • Borstvergroting met implantaten. De meest bekende borstvergroting techniek is het vergroten van de borsten met behulp van protheses. Deze operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd en afhankelijk van de gekozen implantaten bepaald de arts waar de incisies worden gemaakt en hoe de protheses worden geïmplanteerd.
 • Borstvergroting met lichaamseigen vet. Een opkomende manier om de borsten te vergroten is door middel van lipofilling. De ingreep bestaat in feite uit twee delen, waarbij de arts met behulp van liposuctie overtollig vet van de heupen of buik afzuigt. Het verwijderde vet wordt eerst gezuiverd en daarna in de borsten geïnjecteerd. Afhankelijk van de hoeveelheid vet die wordt verwijderd duurt de ingreep 1 tot 2 uur. Liposuctie en lipofilling worden met plaatselijke verdovingen gedaan. Incisies worden niet gemaakt en u hoeft uzelf geen zorgen te maken over littekens.

Vrijwel alle vrouwen die een borstvergroting overwegen, komen voor de ingreep in aanmerking. Toch zijn er ook uitzonderingen. Wanneer uw borsten erg hangen kan de cosmetisch arts een borstlift adviseren. Welke techniek bij u de gewenste resultaten biedt, wordt toegelicht tijdens een consult.

Vlot borstvergroting herstel

De manier waarop het herstel na de borstvergroting plaatsvindt, hangt af van de toegepaste techniek en de manier waarop u de instructies van de arts opvolgt. Wanneer u uw borsten heeft laten vergroten met implantaten, dan draagt u na de operatie een wondverband. De incisies worden in meerdere lagen gehecht met oplosbaar hechtdraad, dat niet verwijderd hoeft te worden. De eerste weken draagt u dag en nacht een naadloze sport BH ter ondersteuning. Als gevolg van de operatie zijn uw borsten de eerste dagen pijnlijk en gevoelig. Naarmate de tijd verstrijkt nemen zowel de pijn als de zwellingen af en kunt u voorzichtig uw dagelijkse werkzaamheden terug oppakken. Overhaast de eerste zes weken niets, til niet en wacht met intensief sporten totdat uw borsten voldoende zijn hersteld. Het herstel na een borstvergroting met lipofilling verloopt vlotter en duurt minder lang dan een operatieve ingreep. Eventueel kan de arts besluiten om na de ingreep een zogenaamd compressieverband aan te leggen. Op plaatsen waar het vet is weggezogen is het noodzakelijk om een aantal weken elastische drukkleding te dragen, zodat de verschillende weefsellagen met elkaar verkleven. U kunt zich een aantal dagen beurs voelen. Pijn kan met een pijnstiller bestreden worden. Doe het na de borstvergroting rustig aan en geef uw lichaam voldoende tijd om te herstellen.

Herstel en risico’s borstvergroting

De borstvergroting met lichaamseigen vet kent doorgaans minder complicaties en risico’s dan wanneer u protheses laat implanteren. Elke medische behandeling of chirurgische ingreep heeft een zekere kans op complicaties. De cosmetisch arts besteed al tijdens het consult aandacht aan de risico’s die aan de borstvergroting zijn verbonden. Risico’s en bijwerkingen van een borstvergroting met implantaten zijn:

 • Nabloedingen, infecties en slechte wondgenezing.
 • Littekens.
 • Pijnlijke, gevoelige borsten.
 • Veranderd gevoel in de tepels.
 • Kapselvorming waardoor uw borsten hard aanvoelen.

De risico’s van liposuctie en lipofilling zijn relatief klein. Uit de liposuctie plaatsen kan nog enige tijd vloeistof lekken en u kunt een aantal dagen een beurs gevoel hebben. De kans op nabloedingen en/of infecties is uiterst klein.

Resultaat na borstvergroting herstel

De resultaten van een borstvergroting met protheses zijn anders dan wanneer u kiest voor lipofilling. Beide behandeltechnieken zijn betrouwbaar en veilig. Al direct na het plaatsen van de implantaten zijn de resultaten zichtbaar. Uw borsten zijn, als gevolg van de ingreep, gezwollen en het duurt een aantal maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is. Het overgrote deel van de vrouwen die een borstvergroting laat toepassen, is achteraf zeer tevreden met het resultaat. In uitzonderlijke gevallen kan een tweede ingreep wenselijk zijn. Een teleurstelling kan voorkomen worden door vooraf duidelijk met de cosmetisch arts te praten. Geef aan wat uw verwachtingen zijn en welke cupmaat u in gedachten heeft. De arts kan verschillende protheses laten zien. Ook na een lipofilling behandeling zijn de resultaten direct zichtbaar. Van de ingespoten hoeveelheid vet wordt een klein percentage niet door het borstweefsel opgenomen en dit gedeelte geresorbeerd. De hoeveelheid vet die in de borst achterblijft is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn de ervaring van de arts en de kwaliteit van uw bloedcirculatie van invloed op het resultaat. Gemiddeld genomen wordt ongeveer 60% van het ingespoten vet geresorbeerd. Indien gewenst kunt u de behandeling na een aantal maanden laten herhalen. Goed om te weten is met lipofilling een beperkte volumevergroting kan worden bereikt.

Veilige borstvergroting

Een borstvergroting is één van de meest toegepaste cosmetische ingrepen. De ingreep is relatief eenvoudig en het herstel verloopt doorgaans zonder problemen of complicaties. De cosmetisch artsen van Acura Medisch Centrum in Weert adviseren u graag over de ingreep en de technieken die toegepast kunnen worden. Tijdens een vrijblijvend consult wordt gesproken over de reden waarom u een borstvergroting overweegt en welke verwachtingen u heeft. U krijgt borstvergroting voor en na foto’s te zien en de arts licht de risico’s die aan de ingreep verbonden zijn uitgebreid toe. Als afsluiting van het consult, overhandigd de arts u een behandelplan op maat. Wilt u een afspraak maken voor een gratis consult? Acura Medisch Centrum is telefonisch bereikbaar op 0495-212151.

Borstvergroting herstel – FAQ

1. Moet ik voor een borstvergroting onder narcose?
De borstvergroting waarbij protheses worden geplaatst, vindt plaats onder sedatie. Worden uw borsten vergroot met lichaamseigen vet? Dan wordt gewerkt met plaatselijke verdovingen.

2. Word ik in de kliniek opgenomen?
Nee, nadat u bent bijgekomen van de ingreep komt de specialist bij u kijken en krijgt u tips en adviezen voor de komende dagen. Nadat de arts u toestemming heeft gegeven, kunt u de kliniek verlaten. Als gevolg van de ingreep wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt en veilig thuisbrengt.

3. Waar moet ik rekening mee houden na de borstvergroting?
De eerste dagen na de ingreep zijn uw borsten pijnlijk, gezwollen en verkleurd. Afhankelijk van de toepaste techniek draagt u de eerste weken dag en nacht een naadloze sportbeha. Douchen kan twee dagen na de ingreep weer. Let op dat de hechtingen niet te lang nat zijn en/of met te warm water in contact komen. Hechtingen worden 7 tot 10 dagen na de ingreep verwijderd.

4. Mag ik direct weer aan het werk?
Gemiddeld duurt het herstel na een borstvergroting met protheses 10 dagen. Daarna kunnen de meeste dagelijkse activiteiten en werkzaamheden weer opgepakt worden. Sporten en zware lichamelijke arbeid wordt nog afgeraden. Als u voor de ingreep een goede gezondheid heeft, verloopt het herstel meestal vlot. Kies voor voldoende beweging, afwisselende en gezonde voeding, dit komt het herstel ten goede.

5. Zijn de resultaten direct zichtbaar?
Als er protheses geplaatst zijn, is dat uiteraard direct zichtbaar. Dit is een geen definitief resultaat. Door de ingreep kunnen de borsten gezwollen zijn. Het duurt een aantal weken voordat deze zwellingen volledig zijn verdwenen. Pas 3 tot 6 maanden na de ingreep wordt het eindresultaat beoordeelt.

6. Met welke leefregels moet ik na een borstvergroting rekening houden?
De eerste 2 weken draagt u de sportbeha 24 uur per dag. Na 2 weken mag u de beha ’s nachts afdoen en draagt u deze nog 2 tot 4 bijkomende weken overdag. Douchen kan 2 dagen na de ingreep weer, het nemen van een bad doet u de eerste 6 weken niet. Verricht 4 weken geen zware inspanningen en vermijd het tillen van zware dingen. Sporten kan weer vanaf 6 weken na de borstvergroting. In principe kunt u uw werkzaamheden hervatten als u daarbij geen pijn heeft. Eventueel kunt u in overleg met de specialist gefaseerd terug aan het werk.

7. Kan een borstvergroting toegepast worden bij overgewicht?
Elke cosmetische of medische behandeling heeft in geval van overgewicht een grotere kans op bijwerkingen en complicaties. Het kan gebeuren dat in ernstige gevallen van overgewicht een specialist de borstvergroting afraadt.

8. Is roken van invloed op mijn herstel?
Ja. Roken heeft een nadelige invloed op de doorbloeding en wondgenezing. Artsen adviseren om 4 weken voor de borstvergroting te stoppen met roken en dit ook de eerste 4 weken na de ingreep vol te houden.

9. Mag ik mijn medicatie blijven gebruiken?
Neem naar het eerste consult een overzicht mee van de medicijnen die u regelmatig gebruikt. Met name bloedverdunners en aspirine mogen in de dagen voor de borstvergroting anders of niet gebruikt worden. De specialist geeft u een aangepast doseerschema. Na de ingreep kunt u meestal direct weer overstappen op uw dagelijkse routine.

10. Wat doe ik in geval van bijwerkingen?
Een borstvergroting is een relatief veilige ingreep. Bijwerkingen zijn algemeen en bestaan voornamelijk uit zwellingen, bloeduitstortingen en napijn. Een enkele keer zijn nabloedingen zichtbaar en genezen de wonden minder goed, waardoor infecties ontstaan. Heeft u in de dagen na de borstvergroting last van veel pijn of koorts, maak dan een afspraak bij de specialist. Indien nodig kan een behandeling voorgesteld worden om de bijwerkingen tegen te gaan.

11. Zijn de resultaten van een borstvergroting permanent?
Als gevolg van de zwaartekracht, veranderingen in uw gewicht, het lichamelijke verouderingsproces en de hormoonhuishouding kunnen uw borsten veranderen. Dit is ook na een borstvergroting het geval. Sommige protheses gaan de rest van uw leven mee. Het kan echter ook gebeuren dat u na een aantal jaren last heeft van kapselvorming en dan het wenselijk is om de protheses te vervangen. Veel hangt af van de manier waarop u herstelt en uw dagelijkse levensstijl. Naarmate u ouder wordt, gaan de borsten wat meer hangen.

12. Blijven er grote littekens achter na de borstvergroting?
De specialist maakt slechts kleine incisies, waarbij er zoveel mogelijk wordt gewerkt met natuurlijke huidplooien en in de oksel. Vaak is de vorming van kleine littekentjes niet te voorkomen. Deze littekens nemen de kleur van de huid aan, waardoor ze op den duur nauwelijks zichtbaar zijn.

13. Kan ik na een borstvergroting nog een mammografie laten maken?
Ja, dat is zeker mogelijk. Geef voorafgaand aan het onderzoek aan dat u protheses heeft laten plaatsen. De radioloog kan hier rekening mee houden.

14. Is het geven van borstvoeding mogelijk na een borstvergroting?
In principe kan na een borstvergroting borstvoeding worden gegeven. Overigens gebeurt het ook bij vrouwen die geen borstvergroting hebben ondergaan dat het geven van borstvoeding geen vanzelfsprekendheid is.

15. Is napijn normaal?
Als de verdovingen zijn uitgewerkt, kan als gevolg van de ingreep napijn optreden. De ervaring van de pijn hangt af van uw pijngevoel. In de meeste gevallen kan de pijn met een eenvoudige pijnstiller beperkt worden. Heeft u in de dagen na de ingreep het idee dat de pijn toeneemt, neem dan altijd contact op met de kliniek.

16. Kunnen de protheses kapot gaan of gaan lekken?
Acura Medisch Centrum werkt met hoogwaardige kwaliteitsprotheses van het merk Mentor. De kans dat de protheses stuk gaan of lekken is zeer klein. Ook onder hoge druk is het niet waarschijnlijk dat er sprake is van een lek of beschadiging.

17. Kan een borstvergroting ongedaan gemaakt worden?
Het is mogelijk om de protheses te laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u niet tevreden bent met het resultaat, maar ook als er bijvoorbeeld sprake is van kapselvorming waardoor de vorm van de protheses duidelijk zichtbaar is. Ook dan kunnen de protheses verwijderd worden.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu