fbpx

Diffuse haaruitval

Haaruitval kan zich op verschillende manieren uiten. Een steeds vaker voorkomende vorm is diffuse haaruitval. Bij diffuse haaruitval is er sprake van dunner haar bovenop het hoofd. Het is mogelijk dat het haar bovenop iets dunner wordt, maar dat de hoofdhuid nog niet zichtbaar is. Het is echter ook mogelijk dat de hoofdhuid zichtbaar is geworden, waardoor direct op de schedel gekeken wordt. Is er bij u sprake van haaruitval op de diffuse manier? Dan is een haartransplantatie mogelijk een geschikte oplossing voor u.

Diffuse haaruitval.
Diffuse haaruitval.
Bij wie komt diffuse haaruitval het vaakste voor?

Bij mannen en vrouwen uit haaruitval zich vaak op een specifieke manier. Bij mannen wordt dit duidelijk gemaakt aan de hand van de Norwoord Scale. Bij mannen is er meestal sprake van de vorming van inhammen en een kalende kruin. Dit kan zich uiteraard ook tegelijkertijd voor doen. Na verloop van tijd blijft alleen nog de krans met haar aan de achterkant en zijkanten van het hoofd zichtbaar. Dit wordt ook wel de eeuwige haarkrans genoemd. Diffuse haaruitval kan wel voorkomen bij mannen.
Bij vrouwen uit haaruitval zich vaak op een andere manier. Het haar bovenop het hoofd wordt bij vrouwen soms geleidelijk steeds dunner. Dit alsmaar dunner wordende haar uit zich uiteindelijk in diffuse haaruitval. Het is ook bij vrouwen mogelijk dat er sprake is van een terugtrekkende haarlijn, de vorming van inhammen of een dunner wordende kruin. In de meeste gevallen is er echter sprake van diffuse haaruitval.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Laat altijd eerst vaststellen, waardoor de diffuse haaruitval veroorzaakt wordt

Voordat u overgaat tot het gebruik van haargroeimiddelen of een haartransplantatie, is het verstandig te laten onderzoeken waardoor de haaruitval nu precies veroorzaakt wordt. Bij diffuus haarverlies kan er namelijk ook van een andere oorzaak sprake zijn dan bij erfelijke haaruitval het geval is. Laat daarom door uw huisarts of een dermatoloog vaststellen dat het gaat om erfelijke haaruitval en niet om bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde essentiële vitaminen of mineralen.

Een haartransplantatie als oplossing voor diffuus haarverlies?

Een haartransplantatie kan een goede optie zijn voor mensen met haaruitval. Is er bij u sprake van erfelijke haaruitval en heeft u om deze reden last van diffuus haarverlies? Dan is het mogelijk om u te gaan verdiepen in een haartransplantatie behandeling. Samen met de haartransplantatie arts kan worden bepaald of een haartransplantatie een geschikte oplossing is. Als u namelijk last heeft van diffuus haaruitval, is het belangrijk dat er geen haren worden beschadigd tijdens de haartransplantatie. De haartransplantatie arts geeft u hier graag advies over.
Andere oorzaken van haarverlies en gerelateerde onderwerpen:

Diffuse haaruitval FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat is diffuse haaruitval?
Diffuse haaruitval, ook wel Alopecia diffusa genoemd, is een vorm van overmatig haarverlies die verspreid over de hoofdhuid plaatsvindt. Uw haardos wordt dunner en dit kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. Gesproken wordt ook wel over telogeen effluvium.

2. Hoe ziet diffuse haaruitval eruit?
Telogeen effluvium uit zich in een gelijkmatig verlies van uw hoofdhaar. Afwijkingen van de huid zijn doorgaans niet aanwezig, behalve als u bekend bent met een huidziekte. Het haarverlies wordt vaak onder andere opgemerkt bij het wassen en/of kammen van de haren. Zichtbaar wordt Alopecia diffusa pas als zo’n 20% van uw haar is uitgevallen. Van plaatselijke verdunning is geen sprake, uw haar valt verspreid over de hoofdhuid uit. Diffuse haaruitval komt zowel bij vrouwen als mannen voor.

3. Op welke manier wordt diffuse haaruitval vastgesteld?
Artsen en specialisten stellen een diagnose aan de hand van het klinische beeld, uw verhaal, en eventueel de resultaten van een uitgevoerd bloedonderzoek. Gespecialiseerde centra en klinieken kunnen bovendien een trichogram, een haarwortelonderzoek toepassen waarmee extra informatie wordt verkregen.

4. Heb ik diffuse haaruitval?
Als u te maken heeft met overmatige haaruitval die aanhoudt, laat de oorzaak hiervan dan vaststellen door een arts. Wanneer de oorzaak bekend is, kan een gerichte behandeling voorgesteld worden om de haaruitval te verminderen en indien mogelijk op te lossen.

5. Hoe wordt acute diffuse haaruitval veroorzaakt?
Acute diffuse haaruitval wordt vaak veroorzaakt door een stressmoment dat enkele weken tot maanden voor het haarverlies heeft plaatsgevonden. Vaak herstelt de haargroei zich na enkele maanden vanzelf. Stressmomenten zijn onder meer een operatie onder narcose, een crash dieet en een periode met hoge koorts.

6. Wat is chronische diffuse haaruitval en hoe wordt het veroorzaakt?
Op het moment dat de veroorzakende factor gedurende langere tijd of meermaals optreedt, kan de haaruitval aanhouden. Van chronische haaruitval is sprake als het haarverlies langer dan 6 maanden duurt. Vaak is een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bij ongeveer 30% van de patiënten blijft het onduidelijk wat het haarverlies veroorzaakt. Oorzaken die geregeld gezien worden bij chronische Alopecia diffusa zijn onder meer hormonale problemen, gebrek aan vitamines en mineralen, systeem ziekten, chronische huidziekten en geneesmiddelen gebruik.

7. Hoe kan diffuse haaruitval behandeld worden?
Indien er sprake is van acute diffuse haaruitval, gaat het haarverlies soms vanzelf weer over. De haargroei herstelt zich dan weer na verloop van tijd. Voordat u weer een volle haardos heeft, kunnen maanden en zelfs jaren verstrijken. Om chronische Alopecia diffusa te kunnen behandelen, moet de oorzaak vastgesteld worden.

8. Kan ik zelf iets doen tegen diffuse haaruitval?
Het herstel van de haargroei vergt tijd en geduld. De haargroei kan niet met een wondermiddel gestimuleerd worden. Als u het haarverlies wilt camoufleren, kunt u het dragen van een haarwerk of pruik als tijdelijke oplossing overwegen.

9. Kom ik met diffuse haaruitval in aanmerking voor een haartransplantatie?
Uw geschiktheid voor een haartransplantatie is afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval. Als u te maken heeft met Alopecia androgenetica, waarbij sprake is van diffuse haaruitval, kan een haartransplantatie soms een goede oplossing zijn. Andere oorzaken van telogeen effluvium worden meestal niet met een haartransplantatie behandeld. Mesotherapie tegen haaruitval kan in sommige situaties uitkomst bieden.

10. Helpt een wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel bij diffuse haaruitval?
Het is bewezen dat sommige haargroeimiddelen werkzaam zijn bij diffuse haaruitval. Zowel uw huisarts als een dermatoloog kunnen u adviseren welk middel het beste past bij uw specifieke situatie. Besef u wel dat u een haargroeimiddel langere tijd, 3 tot 6 maanden, dient te gebruiken voordat de eerste verbeteringen zichtbaar worden.

11. Heeft het dragen van een haarwerk invloed om mijn eigen haar?
Nee, als u de haaruitval verbergt met behulp van een haarwerk hoeft u zich hier normaal gesproken geen zorgen te maken over uw natuurlijke haar. Moderne haarwerken beschadigen uw haar niet. Ook van een zweterige, plakkerige hoofdhuid is nauwelijks sprake tijdens het dragen van een haarwerk.

12. Worden de kosten van een haarwerk bij Alopecia diffusa vergoed?
Als u een medische indicatie heeft, worden de kosten vanuit de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering vaak gedeeltelijk vergoed. Deze indicatie krijgt u van uw huisarts of dermatoloog. De basisverzekering vergoedt jaarlijks een bepaald bedrag. Kost het haarwerk van uw keuze meer dan dit bedrag, dan betaalt u zelf het verschil. Enkele aanvullende verzekeringen bieden de mogelijkheid om ook de meerprijs te vergoeden. De bedragen en voorwaarden vindt u terug in uw polisvoorwaarden.

13. Hoe verzorg ik mijn haar als ik diffuse haaruitval heb?
Kies voor een milde, verzorgende shampoo die geen chemische en/of synthetische ingrediënten bevat. Wees voorzichtig met het gebruik van stylingsproducten en te warme styling apparaten. Uw kapper kan u helpen met de keuze voor huid- en haarvriendelijke verzorgingsproducten.

14. Is diffuse haaruitval tijdelijk of blijvend?
De haargroei herstelt zich bij de meeste mensen, wanneer de veroorzakende factor is weggenomen. Verwacht niet dat uw haar direct zichtbaar gaat groeien, hier gaan enkele maanden overheen. Alopecia diffusa veroorzaakt door hormonen kan echter blijvend haarverlies tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk vast te laten stellen.

15. Is een haartransplantatie mogelijk bij Alopecia diffusa?
Het haarverlies als gevolg van Alopecia diffusa is doorgaans tijdelijk, waardoor het haargroeiproces zichzelf op termijn kan herstellen. Het is niet waarschijnlijk dat een haartransplantatie specialist een haarimplantatie voorstelt. Andere, minder ingrijpende behandelingen liggen bij tijdelijk haarverlies meer voor de hand.

16. Hoe lang duurt diffuse haaruitval?
Diffuse haaruitval kan zich spontaan herstellen, al gaat dit bij de een sneller dan bij de ander. Regelmatig wordt binnen enkele maanden herstel van de haargroei gezien, maar in sommige gevallen duurt dit jaren. Wanneer iemand hier last van heeft, kan erfelijke haaruitval echter ook de veroorzakende factor zijn. Dit gaat niet vanzelf over.

17. Hoe verzorg ik mijn haar bij diffuus haarverlies?
Artsen en specialisten adviseren het gebruik van milde, verzorgende shampoos en conditioners zonder agressieve ingrediënten. Wees terughoudend met het gebruik van te warme stylingapparatuur zoals een föhn of stijltang en gebruik daarbij niet te veel stylingproducten als wax en/of haarlak. Het zacht masseren van de hoofdhuid verbetert de doorbloeding wat een positief effect heeft op de haarzakjes.

18. Hoe ontwikkeld diffuus haarverlies zich?
Acute en chronische Alopecia diffuse kunnen spontaan herstellen. Bewezen geneesmiddelen zijn niet beschikbaar. Het haarverlies kan gecamoufleerd worden en soms is een behandeling als micro haar pigmentatie of het gebruik van een haargroeimiddel een mogelijkheid.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘diffuse haaruitval’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu