fbpx

DNA test haaruitval

Wilt u weten hoe een DNA test haaruitval onderzoekt? Alopecia is een progressieve aandoening die verband houdt met verschillende interne en externe factoren. Vaak zijn de interne factoren genetisch bepaald. Het meest voorkomende type haarverlies, bekend als alopecia androgenetica, is van erfelijke aard. Indien onbehandeld, verergert haarverlies meestal in de loop der tijd. Een DNA test voor haaruitval is de meest complete genetische test voor alopecia, waarbij genetische factoren geanalyseerd worden. Lees ook alles over haaruitval preventie en mesotherapie.

DNA test haaruitval haarverlies.
DNA test haaruitval haarverlies.
Wat is een DNA test haaruitval?

Met een haaruitval DNA test past u een complete genetische test toe voor haarverlies. De uitslag ervan ondersteunt artsen en specialisten bij het samenstellen van de ideale behandeling. De test combineert de analyse van leefstijlfactoren en genetische variaties. Het testresultaat stelt geïndividualiseerde behandelingsopties voor via lokale, orale of chirurgische oplossingen. Erfelijk haarverlies is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het kan iedereen treffen, ongeacht sekse of leeftijd. Vooral jongens zien soms in de puberteit het haar al uitdunnen, terwijl vrouwen hier meestal pas vanaf de menopauze en later mee te maken krijgen. Genetische bepaling is niet te voorkomen. U kunt er wel wat aan doen om het haarverlies te verminderen en/of de haargroei te herstellen. Een geschikte behandeling kan bijvoorbeeld mesotherapie zijn.

Positieve DNA test

Een DNA test geeft aan of u wel of niet genetisch belast bent met het gen dat haaruitval veroorzaakt. Dat u het gen heeft, wil niet altijd zeggen dat u ook daadwerkelijk haaruitval zult ontwikkelen. Aan de andere kant is erfelijk haarverlies niet te voorkomen. Beginnende haaruitval hoeft niet ernstig te zijn en valt nauwelijks op. Vaak wijzen anderen u op haar dat dunner wordt of een kruin die wat kalend is. Om verder haarverlies te voorkomen, is het gebruik van een bewezen haargroeimiddel een mogelijkheid. Na enkele maanden ziet u vaak een stabilisatie in het haarverlies en soms een verbetering van de haargroei.

Effect haargroeimiddel en oorzaak erfelijk haarverlies

De reden dat bewezen haargroeimiddelen werken, is dat ze de invloed van dihydrotestosteron afremmen. Dihydrotestosteron, DHT, is de oorzaak van genetisch bepaald haarverlies. Het mannelijke hormoon versnelt het haargroeiproces, waardoor de haarzakjes verschrompelen en voorgoed verloren gaan. Het gen is zowel overdraagbaar van vaders- als moederskant. Veel mensen denken ten onrechte dat erfelijke kaalheid typisch is voor mannen. Vrouwen krijgen hier net zo goed mee te maken krijgen. Verschillen zitten vooral in het patroon van haarverlies en de leeftijd waarop haaruitval begint. Vrouwen maken vanaf de menopauze ingrijpende hormonale veranderingen door, waardoor de invloed van DHT begint op te vallen en het haar verspreid uitvalt. De meerderheid van de mannen ziet tussen het 30e en 50e levensjaar de haardos veranderen, alhoewel de aandoening soms al in de puberteit tot uiting komt.

Behandelen van erfelijk haarverlies

Erfelijke kaalheid is vaak goed te behandelen. Voorwaarde is wel dat u niet te lang wacht met het zoeken van een oplossing. De keuze bij haarverlies in de beginfase gaat voornamelijk uit naar niet-chirurgische en minimaal ingrijpende behandelingen. Het gebruik van minoxidil en finasteride is bekend, maar ook lasertherapie, PRP-behandelingen en mesotherapie bij haarverlies zijn toepasbaar bij alopecia androgenetica. Het nadeel van deze niet-chirurgische behandelmethodes is het resultaat. U moet rekening houden met een resultaat dat niet blijvend is. U heeft regelmatige nabehandelingen nodig om de effecten te behouden. Een haargroeimiddel moet zelfs dagelijks blijven gebruiken. Op zich is dat geen probleem, maar geneesmiddelen zoals finasteride hebben een risico op bijwerkingen. Neem de behandelopties door met een specialist. Deze kijkt naar uw persoonlijke situatie en stemt een eventueel behandelplan volledig op maat samen.

Nieuwe haargroei is mogelijk

Als een tijdelijk resultaat u niet aanspreekt of wanneer u een geneesmiddel niet langdurig wilt gebruiken, is een chirurgische haartransplantatie misschien een betere oplossing. Deze chirurgische operatie maakt als enige behandelmethode blijvend nieuwe haargroei mogelijk. Op plaatsen waar het haar is uitgevallen, implanteert een haarchirurg grafts die eerder uit het donorgebied geëxtraheerd zijn. Het donorgebied is meestal haar uit de haarkrans. Opvallend is dat de haarzakjes in de haarkrans niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Na de transplantatie blijft deze eigenschap behouden, waardoor de haarzakjes nieuwe haren blijven produceren. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdovingen bij mensen die een goede gezondheid hebben. Mensen met diabetes, hart- en vaataandoeningen, bepaalde reumatische aandoeningen en auto-immuunziekten komen niet automatisch voor een haartransplantatie in aanmerking.

Snel herstel, blijvend resultaat na een haartransplantatie

Moderne behandeltechnieken zorgen ervoor dat de meeste mensen binnen 7 tot 10 dagen herstellen van de ingreep. Pas na 6 weken kunt u weer voluit sporten en zware lichamelijke inspanningen verrichten zoals eerder. Volg de nazorginstructies strikt op. Zo voorkomt u bijwerkingen zoals infecties, littekens en een teleurstellend resultaat. Resultaat is helaas niet direct zichtbaar. Eerst vallen de getransplanteerde haren uit en pas drie tot vier maanden na de operatie komt nieuwe haargroei langzaam tot ontwikkeling. Dit gaat bij de één wat sneller dan bij de ander. De eerste keer dat u na de ingreep naar de kapper gaat is vaak een bijzonder moment. Het haar kan naar wens geknipt en gemodelleerd worden. Het definitieve resultaat beoordeelt u samen met de haarchirurg ruim een jaar na de haartransplantatie. Voorbeelden van resultaten, maar ook haartransplantatie voor en na foto’s kunt u bekijken tijdens het consult bij de haarkliniek.

Thuis een DNA haaruitval test doen

Wist u dat u een DNA test om haaruitval te onderzoeken thuis kunt toepassen? Het Haaronderzoekscentrum biedt DNA thuistesten aan, die eenvoudig toe te passen zijn. U bestelt de test eenvoudig online. De testkit is voorzien van een duidelijke gebruiksinstructie. Volg de instructie stapsgewijs op en neem het testmateriaal op de bedoelde manier af. Stuur de afgenomen test terug en binnen een paar weken ontvangt u het testresultaat. Met deze uitslag weet u of u genetisch belast bent met het kaalheidsgen. De uitslag stelt u in staat al dan niet in overleg met een huisarts of specialist een behandeling te starten. Hoe eerder erfelijk haarverlies wordt aangepakt, hoe beter de resultaten. Kijk op de website van het Haaronderzoekscentrum of neem contact op met een van de specialisten van Acura Medisch Centrum voor meer informatie over een DNA haarverlies test.

DNA test haaruitval – FAQ

1. Kan mijn DNA op haaruitval getest worden?
Hoewel veel gevallen van mannelijke haaruitval genetisch bepaald zijn, zijn andere factoren niet eenvoudig te bepalen met een DNA test. De haaruitval DNA test geeft aan of u genetisch belast bent met het haaruitval gen. Overigens hoeft een positieve test niet te betekenen dat u in realiteit met haaruitval te maken krijgt. Aan de hand van deze test kan worden bepaald welke haargroeimiddelen goed of juist minder goed werken.

2. Hoe weet ik of mijn haarverlies genetisch is?
Erfelijke kaalheid is door een (huis)arts meestal snel en eenvoudig te diagnosticeren. Zowel het patroon van de haaruitval als uw medische en familiale voorgeschiedenis spelen hierin mee. Dikwijls zijn verdere tests en/of onderzoeken overbodig.

3. Mijn vader is kaal, moet ik mezelf zorgen maken?
Haaruitval is erfelijk, maar niet altijd de schuld van uw vader. Erfelijke kaalheid komt zowel van vaders- als moederskant van de familie.

4. Kan erfelijke haaruitval teruggedraaid worden?
Helaas is er geen oplossing voor erfelijk haarverlies. Behandelingen helpen het haarverlies te verminderen en/of te stoppen. Ondanks dat erfelijke haaruitval ongevaarlijk is, is het beter om op tijd actie te ondernemen. Zo voorkomt u volledige kaalheid.

5. Is een DNA-haaruitval test pijnlijk?
Nee. Zowel de test die u thuis toepast als de test die u door een arts af laat nemen zijn pijnloos. Het volstaat om wat wangslijmvlies af te nemen, dit kan een kriebelend gevoel geven. Het gevoel gaat net zo snel als dat het komt. Direct na het afnemen van het testmateriaal kunt u uw dagelijkse routine hervatten.

6. Hoe verstuur ik een DNA-haaruitval thuistest?
De thuistests zijn voorzien van materiaal om de test op veilige manier terug te sturen. Volg de gebruikersinstructies en binnen een paar weken ontvangt u de testresultaten.

7. Op welke leeftijd begint erfelijke haaruitval?
Dat verschilt per persoon. Mannen hebben tegen de leeftijd van 30 jaar 25% kans op een toename van het dagelijkse haarverlies. Op 50-jarige leeftijd is deze kans gestegen tot 50%. Vrouwen zien erfelijke haaruitval meestal vanaf de menopauze. Hoewel haarverlies vaker voorkomt naarmate u ouder wordt, maakt dat het niet makkelijker om te accepteren.

8. Wat is de beste oplossing voor erfelijk haarverlies?
Er is geen eenvoudige oplossing en behandelmethodes worden door zorgverzekeraars niet vergoed. Beginnend haarverlies kan met een haargroeimiddel behandeld worden, maar moet blijvend gebruikt worden. Een haartransplantatie is een chirurgische ingreep die blijvende resultaten geeft. De ingreep wordt toegepast als het haarverlies nog niet te ver is gevorderd en u voldoende donormateriaal heeft.

9. Hoe kan ik op natuurlijke wijze de DHT invloed verminderen?
Het hebben van een gezonde levensstijl helpt de dihydrotestosteron waarde op natuurlijke wijze te verlagen. Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, het verminderen van stress, voldoende slaap en hoofdhuidmassages verminderen spanning en verbeteren de doorbloeding van de hoofdhuid.

10. Worden de kosten voor een DNA-haaruitval test vergoed?
Nee, zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor deze testen niet. Erfelijke haaruitval wordt gezien als een normaal gevolg van het ouder worden. Er is geen medische noodzaak voor een behandeling, waardoor behandelmethodes cosmetisch zijn en niet vergoed worden.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu