fbpx

Dun haar

Heeft u last van dun haar en wilt u hier iets aan laten doen? Er zijn diverse behandelingen die mogelijk een oplossing kunnen bieden. Het is echter belangrijk om eerst vast te stellen waardoor het dunne haar veroorzaakt wordt, voordat u ervoor kiest om een behandeling in te plannen. In dit artikel leggen we uit waardoor haaruitval, dun haar of kaalheid veroorzaakt kan worden. Aan de hand van de oorzaak kan vastgesteld worden wat een geschikte behandeling kan zijn.

Dun haar?
Dun haar?
Waardoor wordt dun haar veroorzaakt?

Wanneer u dun haar heeft of krijgt, is het vaak verstandig om eerst uw huisarts of dermatoloog te raadplegen. Deze specialisten kunnen meestal vrij eenvoudig vast stellen, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Haaruitval of dun haar kan worden veroorzaak door erfelijke haaruitval, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een haarziekte of een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen.  Daarnaast zijn er nog talloze oorzaken die aan haaruitval ten grondslag kunnen liggen.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Aan de hand van het patroon van de haaruitval kan vaak vrij eenvoudig vast worden gesteld of er sprake is van erfelijke haaruitval.
Heeft u als man last van beginnende inhammen, een terugtrekkende haarlijn of een dunner wordende kruin? Dan is de kans erg groot dat er sprake is van erfelijke haaruitval.
Heeft u als vrouw last van dunner wordend haar bovenop het gehele hoofd? Heeft u last van diffuse haaruitval? Dan is de kans ook erg groot dat er sprake is van erfelijke haaruitval.
Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon DHT. DHT wordt gevormd uit testosteron en zorgt ervoor dat de haren steeds zwakker worden. Het haar zal eerst dus dunner worden, voordat het helemaal niet meer groeit en dus kaalheid veroorzaakt. In Nederland zijn miljoenen mensen die last hebben van erfelijke haaruitval.

Wat kunt u doen tegen dun haar?

Dun haar komt bij veel mensen voor. Afhankelijk van de mate van haaruitval en uw voorkeur, kunt u diverse behandelingen overwegen. We hebben daarom verschillende behandelingen voor u opgesomd, die veel worden toegepast om dun haar dikker te maken.

Dun haar behandelen met een haartransplantatie?

Wanneer haar verloren is gegaan of dunner is geworden, kunnen haargroeimiddelen meestal niet zorgen voor voller haar. Een haartransplantatie is dan vaak de enige behandeling om het haar dat verloren is gegaan weer terug te krijgen. Haar dat dun is, kan dus goed worden behandeld met behulp van een haarimplantatie behandeling. Indien u een haartransplantatie overweegt, wordt vaak aangeraden om te kiezen voor de FUE haartransplantatie behandeling. Als u kiest voor een haartransplantatie met de FUE methode, worden de haarfollikels namelijk één voor één getransplanteerd. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt er een heel dun boortje gebruikt. Op deze manier ontstaat er geen groot litteken op het achterhoofd, wat wel gebeurt bij de FUT methode. Om deze reden kiest bijna niemand meer voor de FUT haartransplantatie methode. Tijdens een haartransplantatie behandeling kunnen duizenden haren tegelijk worden getransplanteerd. Heeft u kale inhammen, een kale kruin of een teruggetrokken haarlijn? Dan is dit de ideale behandeling.

Dun haar behandelen met mesotherapie?

De mesotherapie haaruitval behandeling is speciaal bedoeld voor mensen met beginnend dun haar. De mesotherapie behandeling wordt uitgevoerd met een zogenaamde mesogun. Er worden speciale voedingsstoffen en anti oxidanten in de hoofdhuid ingespoten. Hierdoor krijgt het bestaande en verzwakte haar een boost. Dun haar kan hierdoor weer dikker worden. De specialisten van Acura Medisch Centrum kunnen eenvoudig kijken of u hiervoor in aanmerking komt.

Dun haar behandelen met micro haar pigmentatie?

Een relatief nieuwe behandeling is de micro haar pigmentatie behandeling. Hierbij worden haarstoppels nagebootst met pigmenten. Let op dat het haar daardoor wel altijd kort moet worden gedragen. Deze behandeling geeft namelijk het mooiste resultaat als u kiest voor de shaven look, ook wel geschoren look genoemd. Micro haar pigmentatie is bekend onder diverse namen, waaronder haar tatoeage, tricopigmentatie en scalp pigmentatie. De kosten van deze behandeling zijn vaak ongeveer gelijk aan de haartransplantatie behandeling.

Dun haar behandelen met haargroeimiddelen?

Er bestaan verschillende haargroeimiddelen. Let op dat de wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen behoorlijk heftige bijwerkingen kunnen hebben. Denk hierbij aan een verlaagd libido en mannelijke borstvorming. Als u haargroeimiddelen overweegt, is het daarom verstandig om altijd een afweging te maken van de eventuele voor- en nadelen. In sommige gevallen kan haaruitval met haargroeimiddelen worden gestabiliseerd. Dun haar dikker maken met haargroeimiddelen lukt vaak echter helaas niet echt. Het is daarnaast mogelijk dat dankzij haargroeimiddelen een aantal jaren de haaruitval minder wordt, maar dat de haaruitval uiteindelijk toch weer doorzet. Let op dat veel haargroeimiddelen alleen via de huisarts verkregen kunnen worden.

Dun haar behandelen met een haarwerk of pruik?

Een pruik of haarwerk is vaak het laatste redmiddel voor dun haar. Als er sprake is van ernstige kaalheid in combinatie met een klein donorgebied, is een haarwerk of pruik soms een goede oplossing. Daarnaast kan dun haar soms goed behandeld worden met een haarwerk, als er sprake is van een haarziekte. Bij een haarziekte worden bepaalde behandelingen als de haartransplantatie en micro haar pigmentatie behandeling namelijk afgeraden. Een pruik  of haarwerk brengt echter ook verschillende nadelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld soms niet meer mogelijk om te voetballen of te boksen, omdat het haarstuk anders beschadigt.

Wilt u dun haar laten behandelen of voorkomen?

Het voorkomen van dun haar is in sommige gevallen mogelijk met een mesotherapie behandeling of door bepaalde haargroeimiddelen te gebruiken. Wanneer u al haar heeft verloren, is een haartransplantatie vaak de meest geschikte behandeling. Dankzij de kennis van diverse haarspecialisten binnen onze kliniek kunnen we u de beste behandelmogelijkheden aanbieden.

Dun haar FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over dun haar. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Hoe wordt dun haar veroorzaakt?
De oorzaken voor dun haar zijn divers. Zo kan iemand van nature dun haar hebben, maar het haar kan ook dunner worden en uitvallen. Haaruitval kent uiteenlopende oorzaken, van medische behandelingen en medicijn gebruik tot haarziektes en erfelijke kaalheid.

2. Krijgt iedereen dun haar?
Nee, ondanks het feit dat iedereen met haaruitval te maken kan krijgen, betekent dat niet automatisch dat u dun haar krijgt. Zeker als u van nature geen volle haardos heeft, zal dat er in de loop van uw leven niet op verbeteren. Dun haar kan op alle leeftijden, ook op zeer jonge leeftijd, voorkomen en treft zowel mannen als vrouwen. Tegenwoordig zijn er tal van behandelingen om dun haar wat meer volume te geven.

3. Zijn haargroeimiddelen effectief bij dun haar?
Dat hangt onder meer af van het soort haargroeimiddel dat u gebruikt en de haaruitval oorzaak. Slechts enkele haargroeimiddelen zijn effectief bewezen en bieden daadwerkelijk een oplossing. Verwacht ook niet dat u met een aantal weken een vollere haardos heeft. Haargroeimiddelen dienen langdurig gebruikt te worden, voordat de eerste effecten en/of verbeteringen zichtbaar worden. Daarnaast dient u een haargroeimiddel te blijven gebruiken als u wilt dat de effecten aanhouden. Laat u altijd eerst adviseren door een (huis)arts over de voor- en nadelen van een haargroeimiddel.

4. Kan dun haar blijvend behandeld worden?
Alhoewel dun haar behandeld kan worden, is dat niet altijd eenvoudig. Zeker als u een blijvende oplossing zoekt, zijn de mogelijkheden beperkt. U komt dan al snel uit bij een ingrijpende haartransplantatie, waarmee doorgaans prima resultaten worden bereikt. Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking, zo wordt uw geschiktheid beoordeeld door een ervaren specialist tijdens een intakegesprek bij een haarkliniek.

5. Hoe wordt een haartransplantatie bij dun haar toegepast?
De haartransplantatie wordt uitgevoerd met uw eigen donormateriaal dat afkomstig is uit uw haarkrans. Hier uit wordt een vooraf besproken aantal haarzakjes geoogst. Deze haarzakjes, ook wel grafts genoemd, worden in de transplantatiegebieden geplaatst, waar ze de rest van uw leven nieuwe haren blijven produceren.

6. Heb ik na een haartransplantatie een volle haardos?
Verwacht na een haartransplantatie niet dat u een weelderige volle haardos heeft. Zeker als u van nature erg dun haar heeft, is dit een onrealistisch verwachtingspatroon. Uw haardichtheid wordt vergroot en uw dunne haar is voller dan voorheen. De resultaten van een haartransplantatie zijn goed, als u met de juiste verwachting aan de behandeling begint.

7. Zijn er andere behandelmogelijkheden om dun haar te camoufleren?
Een andere regelmatig, toegepaste behandeling bij dun haar is micro haar pigmentatie. Dit is een niet invasieve ingreep, waarbij met behulp van speciale apparatuur pigment in de bovenste huidlaag wordt aangebracht. De natuurlijk ogende haarstoppels verdichten uw haardos optisch. De resultaten die bereikt worden zijn langdurig.

8. Wat is de beste manier om mijn dunne haar te verzorgen?
Als u niet weet hoe u uw dunne haar optimaal verzorgt, kunt u informatie inwinnen bij bijvoorbeeld uw kapper. Deze kan advies geven over haarverzorgingsproducten, waarmee uw haar optimaal wordt verzorgd. Daarnaast kunt u letten op uw voeding en kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen. Gun uzelf ontspanning en een goede nachtrust. Ook dit komt uw haardos ten goede.

9. Hoe vind ik een geschikte behandeling voor mijn dunne haardos?
U kunt een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek bij Acura Medisch Centrum. Onze specialisten bekijken en bespreken uw situatie, waarbij aandacht wordt besteed aan de gewenste behandeling. Uiteraard wordt gekeken naar wat past bij uw wensen en verwachtingen. Tijdens het gesprek kunt u vragen stellen en zal de specialist uitvoerig vragen naar uw gezondheid, medisch verleden en eventueel medicijngebruik.

10. Wat kost een behandeling van dun haar?
Dat hangt volledig af van het soort behandeling dat wordt toegepast. Het spreekt voor zich dat een verzorgende volume shampoo vele malen goedkoper is dan een uitgebreide haartransplantatie. Als u weet welke behandeling uw voorkeur heeft, kunt u tarieven opvragen en met elkaar vergelijken.

11. Worden de kosten vergoed door een zorgverzekering?
Nee, in de meeste gevallen is dat niet het geval. Pas als er sprake is van ongevallen of brandwonden die het dunne haar veroorzaakt hebben, zijn er soms mogelijkheden. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Overigens worden haarwerken en pruiken op basis van een medische indicatie wel, gedeeltelijk, vergoed. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden.

12. Kan ik een stylingproduct gebruiken voor meer volume?
Diverse stylingproducten geven uw haar tijdelijk meer volume. Zo kunt het gebruik van een volumepoeder overwegen. U gebruikt dit poeder op droog haar en zorgt ervoor dat het optimaal in het haar wordt gemasseerd. Na het aanbrengen kunt u, voor nog meer volume, met een föhn koude lucht in het haar blazen. Ook haarmousse kan het volume verbeteren.

13. Welke stylingapparatuur kan ik zonder problemen gebruiken bij dun haar?
Pas met het gebruik van stylingapparatuur altijd op dat u uw haar niet onnodig beschadigd. Meer volume kan gecreëerd worden met een warme luchtborstel, een krultang en/of een föhn. Gebruik de apparatuur niet op de allerwarmste stand.

14. Kan ik zonder gebruik van hulpmiddelen mijn haar voller maken?
Zonder het gebruik van stylingproducten, stylingapparatuur of cosmetische behandelingen is het mogelijk om uw haardos wat meer volume te geven. Touperen is een snelle manier om het haar voller te laten lijken. Om beschadigingen te voorkomen is het goed om te weten hoe u het haar op een veilige manier kunt touperen en dit zeker niet dagelijks te doen. Gebruik altijd een toupeerborstel en werk altijd van beneden naar boven, waarbij u kamt aan de binnenkant van uw haar. Met wat haarlak kunt u het kapsel afwerken en fixeren.

15. Zal mijn dunne haar verder uitvallen?
Dun haar kan ontstaan als gevolg van haarverlies, maar het kan ook de structuur van uw haar zijn. Het is niet gezegd dat uw haar verder uitvalt.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘dun haar’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu