fbpx

Finasteride

Inhammen, dunner wordend haar en kalende plekken. Het zijn de typische kenmerken van een kaler wordend mannenhoofd. Veel mannen worden vroeg of laat geconfronteerd met mannelijke kaalheid, Alopecia androgenetica. Deze vorm van kaalheid is vaak goed behandelbaar. Hoe vroeger u daarmee begint, hoe eerder u het haarverlies vermindert. De markt met haargroeimiddelen is uitgebreid. Van alle middelen die verkrijgbaar zijn, hebben slechts een aantal producten bewezen wetenschappelijke resultaten. Finasteride is er een van.

Finasteride.
Finasteride.
Finasteride of Propecia

Finasteride is een van de meest gebruikte medicijnen tegen haaruitval. Het is op recept verkrijgbaar. U dient het middel onafgebroken om de resultaten die bereikt worden te behouden. Finasteride, dat ook wel Propecia wordt genoemd, vermindert de werking van het mannelijk hormoon testosteron op de haargroei. Door deze remming krijgt het dunner geworden haar de kans om te groeien. Haaruitval wordt bij de meeste gebruikers van het middel verminderd. Het middel heeft wetenschappelijk bewezen resultaten:

 • Het middel Finasteride is zowel bij mannen onder als boven de 40 jaar een effectief haargroeimiddel bij erfelijke haaruitval.
 • De effecten zijn het beste zichtbaar op de kruin en in minder mate bij de inhammen.
 • Serieuze bijwerkingen en/of complicaties bij het gebruik van Finasteride door mannen zijn niet gemeld. Veel voorkomende bijwerkingen zijn erectieproblemen en een lagere zaadproductie.
 • Als u Finasteride een jaar heeft gebruikt kan een specialist de effectiviteit van het middel in de toekomst bij u voorspellen.
 • Zelfs na een gebruik van 10 jaar neemt de werking die Finasteride heeft niet af.
Finasteride bij ongewenst haarverlies

Bij ongewenste haaruitval kan uw (huis)arts besluiten om u Finasteride, Minoxidil of Dutasteride voor te schrijven. Propecia remt de werking van het dihydrotestosteron dat het haargroeiproces verstoort. De haargroei komt weer op gang. De werking van het middel is niet direct zichtbaar. Uw haren groeien gemiddeld een centimeter per maand. De eerste zichtbare resultaten laten dan ook zo’n vier tot zes maanden op zich wachten. Daarnaast spelen een aantal factoren een rol van betekenis op de werking van Finasteride. Mannen die onder de 30 jaar al veel last hebben van haaruitval, zullen voornamelijk de remmende werking van het middel ervaren. Gematigde haaruitval die zich uit op bijvoorbeeld uw kruin, kan als resultaat dikker wordend haar hebben. Resultaten hangen af van persoon tot persoon. Het is echter wel zo dat u Finasteride dagelijks dient te gebruiken. Stopt u met het gebruiken van het middel, dan keert de haaruitval terug.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Bijwerkingen Finasteride

Net zoals bij alle andere officieel geregistreerde medicijnen heeft Finasteride een bijsluiter. Naast de werking van het middel worden ook de mogelijke bijwerkingen omschreven. Het middel kent bijwerkingen die regelmatig voorkomen bij gebruikers van Finasteride. Hiertoe behoren onder meer een verminderd libido en soms impotentie. Als u stopt met het nemen van het medicijn, verdwijnen deze bijwerkingen vaak weer na verloop van tijd. Daarnaast ervaren gebruikers van Finasteride soms:

 • Hartkloppingen en een wat meer depressieve stemming.
 • Huiduitslag, jeuk en galbulten.
 • Pijnlijke zaadballen.

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw (huis)arts als u last krijgt van de bijwerkingen van Finasteride. Let op dat er afgelopen tijd nieuwe onderzoeken zijn geweest naar dit medicijn en dat de bijwerkingen mogelijk heftiger zijn en vaker voorkomen, dan eerder werd aangenomen.

Waar is Finasteride verkrijgbaar

In tegenstelling tot veel andere haargroeimiddelen zoals lotions en shampoos, is Finasteride niet vrij verkrijgbaar. Het is een medicijn dat onder meer gebruikt wordt bij plasproblemen door een vergrote prostaat. Omdat het middel de werking van testosteron vermindert, heeft het soms een gunstig effect op de aanwezige haarzakjes en het haargroeiproces. Finasteride is alleen op recept verkrijgbaar en heeft als merknamen Proscar en Propecia. Het is belangrijk om u door een arts te laten adviseren over het gebruik van het medicijn. Niet iedere vorm van ongewenste haaruitval wordt succesvol behandeld met Finasteride. Houd u ook altijd aan de voorgeschreven dosering van het geneesmiddel.

Finasteride FAQ – veelgestelde vragen

1. Wat is Finasteride?
Finasteride is een medicijn dat ontwikkeld is om prostaat- en plasproblemen bij mannen te behandelen. Gebleken is dat het middel ook een positief effect heeft op haaruitval die veroorzaakt wordt door het DHT-hormoon.
2. Is Finasteride een effectief bewezen haargroeimiddel?
Als u Finasteride gebruikt bij overmatige haaruitval dan heeft u geduld nodig, voordat de eerste verbeteringen zichtbaar worden. U dient het middel dagelijks in te nemen. Zijn er na een periode van 6 maanden nog geen verbeteringen waar te nemen, dan heeft het haargroeimiddel bij u waarschijnlijk niet het gewenste effect. Verder gebruik heeft dan geen zin. Een arts kan eventueel een ander haargroeimiddel adviseren. Finasteride is een wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel, maar werkt niet bij iedereen even goed.

3. Hoe gebruik ik Finasteride?
Finasteride, dat ook bekend staat onder andere naam Propecia, is verkrijgbaar in tabletvorm. U dient dagelijks 1 tablet te nemen. Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering.

4. Wanneer kan ik resultaat verwachten?
U dient Finasteride elke dag in te nemen. De minimale periode om te zien of het middel bij u effect heeft, is drie tot zes maanden. Pas daarna kan een arts bekijken of het haargroeimiddel bij u het gewenste resultaat heeft. Blijft resultaat uit of is er slechts sprake van een minimale verbetering na twaalf maanden, dan is verder gebruik in uw situatie nutteloos.

5. Kan iedereen Finasteride gebruiken?
Nee, Finasteride is een geneesmiddel dat zeker niet voor iedereen geschikt is. Het haargroeimiddel mag alleen aan mannen worden voorgeschreven. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en zeker vrouwen met een kinderwens mogen geen Finasteride innemen. Het middel kan een negatieve invloed hebben op de ongeboren foetus. Bij stellen met een kinderwens wordt geadviseerd om geen Finasteride te gebruiken. Het sperma kan sporen bevatten die eveneens van invloed kunnen zijn op de foetus.

6. Wie heeft er baat bij het gebruik van Finasteride?
Uw geschiktheid wordt bekeken door een (huis)arts. Finasteride wordt voornamelijk gebruikt door jonge mannen die te maken hebben met overmatige haaruitval. Van vergevorderde kaalheid mag nog geen sprake zijn.

7. Welke bijwerkingen heeft Finasteride?
Finasteride is een middel dat naast het verminderen van haaruitval ook een aantal bijwerkingen kan hebben. Regelmatig krijgen mannen die het middel gebruiken te maken met bijvoorbeeld mannelijke borstvorming, impotentie en diverse andere zaken. Deze bijwerkingen gaan vrijwel altijd over als u stopt het middel te gebruiken. Daarnaast is er melding gemaakt van onvruchtbaarheid bij mannen evenals pijnlijke borsten en zaadballen. Ook leveraandoeningen komen soms voor. Als u te maken krijgt met bijwerkingen, wordt altijd geadviseerd hiervan zo snel mogelijk melding te maken bij uw arts. Deze kan eventueel een ander haargroeimiddel adviseren.

8. Kan ik zomaar stoppen met het gebruik van Finasteride?
Ja, als het effect onvoldoende is of uitblijft, kunt u het gebruik stoppen. Van na-effecten is doorgaans geen sprake. Bespreek uw voornemen om te stoppen wel met de voorschrijvend arts.

9. Kan Finasteride in combinatie met andere medicatie gebruikt worden?
De werkzame stoffen die in Finasteride verwerkt zijn, kunnen wisselwerkingen met andere medicijnen veroorzaken. Als u medicatie gebruikt, dan zal een voorschrijvend arts hier altijd rekening mee houden. Finasteride kent onder meer een wisselwerking met bepaalde medicijnen die gebruikt worden bij hepatitis C en HIV.

10. Wat gebeurt er als ik stop met het gebruik van Finasteride?
Als u de behandeling stopt, dan keert het haarverlies terug. Het effect is bij de meeste gebruikers binnen een jaar na het stoppen verdwenen.

11. Heeft Finasteride invloed op mijn reactievermogen?
Nee, u kunt het gebruik van Finasteride combineren met autorijden en het bedienen van machines, zonder dat u angst hoeft te hebben voor bijwerkingen.

12. Worden de kosten voor Finasteride vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Finasteride dat als haargroeimiddel wordt gebruikt, wordt niet door zorgverzekeraars vergoed. In sommige gevallen kan een vergoeding vanuit een aanvullend verzekeringspakket worden verstrekt.

13. Als ik Finasteride gebruik, kan ik dan een haartransplantatie ondergaan?
Uw geschiktheid voor een haartransplantatie wordt door een ervaren specialist bekeken en bepaald. Haaruitval die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica en waarbij u zelf nog over voldoende donormateriaal beschikt, kan met een haartransplantatie behandeld worden. Tijdens een intakegesprek wordt onder meer gesproken over uw medicatie gebruik. Over het algemeen is het gebruik van haargroeimiddelen in combinatie met een haartransplantatie geen probleem.

14. Heb ik een recept nodig voor Finasteride?
Ja, Finasteride is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Schaf nooit medicatie aan via goedkope internetsites en/of van een verkooppunt waarvan u de herkomst niet weet.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘Finasteride’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu