fbpx

Haargroeimiddelen

Sinds mensenheugenis wordt er al gezocht naar de beste haargroeimiddelen. Veel mensen vinden haarverlies verschrikkelijk. Het is zelfs uit recent onderzoek gebleken dat veel mensen liever dik worden of hun tanden verliezen, dan dat ze hun haar kwijtraken. Bent u op zoek naar wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen? Er worden jaarlijks miljarden geïnvesteerd in haargroeimiddelen. Maar welke haargroeimiddelen werken nu echt? En zijn de zogenaamde wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen bij iedereen even goed werkzaam? We zullen in dit artikel nader toelichten welke haargroeimiddelen mogelijk uw haaruitval kunnen stabiliseren of zelfs mogelijk voor hergroei zorgen. Wij zijn gespecialiseerd in de mesotherapie behandeling en PRP behandeling.

Haargroeimiddelen?
Haargroeimiddelen?

Lees ook over:

Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?

Om de werking van haargroeimiddelen beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat u weet waardoor haaruitval veroorzaakt wordt. Wanneer iemand last krijgt van haaruitval, kunnen diverse oorzaken hieraan ten grondslag liggen. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke haaruitval. Dit wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. Wanneer we dit vertalen naar het Nederlands, betekent dit eigenlijk de genetische variant van haaruitval. In de haarwortels wordt het hormoon testosteron omgezet in een ander hormoon, DHT. Wanneer de haarwortels receptoren bevatten die gevoelig zijn voor dit hormoon, wordt de haargroei cyclus verkort en groeit de haar steeds minder sterk terug. In eerste instantie zal de haar hierdoor dunner worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot kaalheid.

Hoe werken haargroeimiddelen?

Er bestaan verschillende soorten haargroeimiddelen. Denk hierbij onder andere aan:

 • Pillen tegen haaruitval
 • Lotions tegen haaruitval
 • Shampoos tegen haaruitval

Eigenlijk bestaan er 2 soorten werkingen van haargroeimiddelen:

 • Haargroeimiddelen die de omzetting naar het hormoon DHT blokkeren. De bekendste voorbeelden hiervan zijn finasteride en dutasteride.
 • Haargroeimiddelen die er voor zorgen dat de doorbloeding en aanvoer van essentiële voedingsstoffen van de haren wordt gestimuleerd. De bekendste voorbeelden hiervan zijn minoxidil en nanoxidil.
Het haargroeimiddel finasteride en dutasteride

Finasteride en dutasteride valt onder de noemer ‘DHT blockers’. Dutasteride wordt ook wel de grotere broer van finasteride genoemd. Finasteride blokkeert namelijk voor ongeveer 70 procent de omzetting van testosteron in DHT. Dutasteride blokkeert ongeveer 90 procent van de omzetting van testosteron in DHT. Beide haargroeimiddelen hebben dus invloed op de hormoonhuishouding. Hierdoor kunnen deze haargroei medicijnen ook bijwerkingen hebben. Denk hierbij aan een verlaagd libido en erectieproblemen. Van deze haargroei medicijnen moet meestal 1 pil per dag worden ingenomen.

Het haargroeimiddel minoxidil en nanoxidil

Opvallend is dat veel haargroeimiddelen per toeval worden ontdekt. Dit was het geval bij finasteride en was ook het geval bij minoxidil. Minoxidil en nanoxidil zorgen er voor dat de doorbloeding van de hoofdhuid verbetert. Het betreft hier een zogenaamde lotion, welke tweemaal per dag op de hoofdhuid moet worden aangebracht. Het is het beste om hier ongeveer 12 uur tussen te laten zitten. Let op dat het haargroeimiddel heel consequent moet worden gebruikt, anders kan het de haaruitval juist erger maken. Ook deze haargroeimiddelen kunnen bijwerkingen hebben. Denk hierbij onder andere aan hoofdpijn.

Low Level Laser therapie tegen haaruitval

Een natuurlijke behandeling tegen haaruitval, zonder bijwerkingen, is de Low Level Laser therapie. Deze therapie kan ook goed worden gecombineerd met bijvoorbeeld een haarimplantatie. Door laserlicht met een bepaalde frequentie drie keer per week op de hoofdhuid te schijnen, kan de haarsituatie sterk verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit goed werkt voor wondgenezing en ook op het haar een positieve invloed kan hebben.

Welke haargroeimiddelen adviseert Acura Medisch Centrum?

Afhankelijk van de mate waarin u last heeft van haaruitval, zal er een behandelplan worden opgesteld. Dit zal een combinatie zijn van de volgende behandelingen/haargroeimiddelen:

 • Haarvitaminen
 • Haargroeimiddelen als minoxidil en shampoos tegen haaruitval.
 • Mesotherapie tegen haaruitval.
 • Eventueel een combinatie met haarimplantaten, om de gebieden waar haar verloren is gegaan weer op te vullen.
Haargroeimiddelen FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over haargroeimiddelen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wanneer is het verantwoord om een haargroeimiddel te gebruiken?
Oplossingen tegen haaruitval zijn in diverse vormen en behandelingen beschikbaar. Beginnende haaruitval kan soms behandeld worden met een effectief bewezen haargroeimiddel. Waar de ‘haargroeimiddelen’ die u overal kunt kopen in de regel nauwelijks resultaten bieden, legt u uw voornemen het best eerst voor aan uw huisarts en/of dermatoloog. Deze kan u een haargroeimiddel aanbevelen en indien gewenst een recept voorschrijven. Mesotherapie kan soms ook uitkomst bieden.

2. Werken alle haargroeimiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn?
Behandelingen tegen haaruitval zijn populair. Zo populair dat er een breed aanbod lotions, poeders, shampoos en crèmes wordt aangeboden, waarvan gezegd wordt dat ze haaruitval verminderen en stabiliseren. De werkzaamheid van deze middelen is niet bewezen en vaak hebben ze dan ook geen enkel resultaat. Effectief en wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen hebben een positieve invloed op het haarverlies. Dit soort middelen is via uw (huis)arts verkrijgbaar.

3. Hoe en waar kan ik effectieve haargroeimiddelen kopen?
Haargroeimiddelen die effectief de haaruitval bij zowel mannen als vrouwen verminderen, zijn meestal alleen op recept verkrijgbaar. Dit soort middelen kennen daarentegen wel verschillende bijwerkingen, die niet altijd even prettig zijn. Geadviseerd wordt dan ook om nooit meer te gebruiken dan de dosis die uw arts voorschrijft. Met een recept kunt u bij de apotheek terecht. De voorschrijvend arts zal u uitgebreid informeren over de mogelijke voor- en nadelen die een haargroeimiddel in uw situatie heeft.

4. Wat zijn de meest gebruikte bewezen haargroeimiddelen?
Haargroeimiddelen die door mannen worden gebruikt zijn Dutasteride, Finasteride en Minoxidil. Vrouwen gebruiken meestal Minoxidil en de Diane pil. Door de vele bijwerkingen mogen zowel Finasteride als Dutasteride niet aan vrouwen worden voorgeschreven.

5. Welke resultaten worden bereikt met een haargroeimiddel?
Bewezen haargroeimiddelen verminderen het haarverlies en verbeteren de haargroei. De resultaten zijn niet direct na het eerste gebruik zichtbaar. U dient het haargroeimiddel minimaal 3 tot 6 maanden te gebruiken, voordat verbetering zichtbaar wordt. De resultaten zijn niet blijvend. Als u wilt dat de resultaten zichtbaar blijven, moet u het haargroeimiddel blijven gebruiken. Bij het stoppen van het gebruik keert het haarverlies op termijn weer terug.

6. Wat is Minoxidil en hoe kan ik het gebruiken?
Minoxidil kan door mannen en vrouwen met last van erfelijke haaruitval gebruikt worden. Het is een middel dat oorspronkelijk gebruikt werd bij de behandeling van een hoge bloeddruk. Daarnaast stimuleert het de haargroei. Het is verkrijgbaar in de vorm van een smeerbare lotion. Door de lotion tweemaal daags op de kalende plekken aan te brengen, wordt de haargroei gestimuleerd. Let altijd goed op bij het aanbrengen van de lotion en draag desgewenst latex handschoenen. Komt de lotion in aanraking met uw voorhoofd of gezicht? Was de aangeraakte huid dan grondig om zo ongewenste haargroei te voorkomen. Het gebruik van Minoxidil kan hoofdpijn en huidirritaties veroorzaken.

7. Waarom worden Finasteride en Dutasteride niet aan vrouwen voorgeschreven?
Finasteride en Dutasteride zijn medicijnen die ontwikkeld werden bij prostaatproblemen. Later bleek dat ze ook een positieve invloed hadden op overmatige haaruitval. Beide haargroeimiddelen worden niet aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorgeschreven, omdat de bijwerkingen van invloed kunnen zijn bij een eventuele zwangerschap. Vrouwen met een mannelijke partner welke Finasteride gebruikt, worden bovendien geadviseerd om tijdens het vrijen een condoom te gebruiken. Zo wordt een foetus beschermd tegen de mogelijke negatieve effecten van Finasteride.

8. Kan ik als man Finasteride veilig gebruiken?
Finasteride is een medicijn dat ontwikkeld werd om plasproblemen veroorzaakt door een vergrote prostaat te behandelen. Mannen die het middel gebruikten en die ook met haaruitval te maken hadden, namen een vermindering van de haaruitval waar. U kunt Finasteride veilig gebruiken, maar er is altijd een zekere kans op bijwerkingen. Voordat u met het middel gebruikt, zal de voorschrijvend arts u hierover op de hoogte brengen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere een lager libido en erectiestoornissen. Vaak verdwijnen de bijwerkingen als het gebruik van Finasteride wordt gestopt.

9. Hoe werkt een anticonceptiepil, zoals de Diane pil, bij vrouwelijke haaruitval?
De Diane pil wordt regelmatig voorgeschreven aan vrouwen met Alopecia androgenetica. De pil vermindert het haarverlies, zolang deze wordt gebruikt. Stopt u met het gebruik van de pil? Dan keert de haaruitval terug. De Diane pil is gekend om de bijwerkingen. Uw arts zal het eventuele gebruik bij haaruitval altijd uitgebreid met u bespreken en daarbij de kans op bijwerkingen toelichten.

10. Op welke kosten moet ik rekenen als ik een haargroeimiddel wil gebruiken?
Geen haargroeimiddel is het zelfde. Dat geldt ook voor de kosten.

11. Worden de kosten van haargroeimiddelen vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De basisverzekering vergoedt het gebruik van haargroeimiddelen niet. Als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, biedt deze wellicht mogelijkheden. Alle voorwaarden en informatie over vergoedingsmogelijkheden staan vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

12. Welke alternatieve behandelingen zijn er bij haaruitval?
Haargroeimiddelen bieden bij beginnende haaruitval een goede oplossing. Toch kan uw voorkeur uitgaan naar een andere behandeling. U kunt het dragen van een haarwerk overwegen, maar ook micro haar pigmentatie of een FUE haartransplantatie zijn behandelingen met uitstekende resultaten.

13. Waar kan ik ervaringen met haargroeimiddelen vinden?
Gebruikerservaringen van anderen geven u meer inzicht in het gebruik van haargroeimiddelen. Hoe hebben anderen de resultaten, het gebruik en de bijwerkingen ervaren? Online zijn verschillende review sites actief. Hier worden middelen als Minoxidil, Finasteride en Dutasteride uitvoerig besproken.

14. Hoe weet ik of een haargroeimiddel voor mij de beste behandeling is bij haaruitval?
Haaruitval kan uw zelfvertrouwen beschadigen. Neem bij beginnende haaruitval contact op met uw huisarts en/of een dermatoloog. Op deze manier kan de oorzaak van het haarverlies worden vastgesteld. Aan de hand hiervan kan een behandeling voorgesteld worden. Wilt u meer weten over mesotherapie bij haaruitval of een FUE haartransplantatie? De ervaren artsen van Acura Medisch Centrum vertellen u meer tijdens een persoonlijk intakegesprek.

15. Kan een haargroeimiddel in combinatie met een haartransplantatie gebruikt worden?
Als u een haargroeimiddel gebruikt en een haartransplantatie overweegt, bespreek het gebruik dan met de behandelend specialist. De meeste middelen kunnen veilig in combinatie met elkaar gebruikt worden. Volg het doseerschema van de haartransplantatie specialist op.

16. Vanaf welke leeftijd kan een haargroeimiddel gebruikt worden?
Haaruitval kan al op jonge leeftijd voorkomen. Laat de oorzaak van het haarverlies altijd door een arts vaststellen. Deze kan ook de mogelijkheid van een haargroeimiddel als behandeling met u bespreken. Middelen als Dutasteride en Finasteride kunnen ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Artsen schrijven deze middelen doorgaans niet voor aan minderjarigen.

17. Welke voordelen heeft het gebruik van wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen?
De haaruitval wordt verminderd en de haargroei wordt gestimuleerd. U zult in sommige gevallen zien dat uw haardos er na verloop van tijd beter en gezonder uitziet. Haargroeimiddelen zijn eenvoudig in gebruik en zeker bij beginnende haaruitval is het een prima behandeling die verder haarverlies kan voorkomen.

18. Wat zijn de nadelen van het gebruik van haargroeimiddelen?
Ondanks de resultaten die met haargroeimiddelen bereikt kunnen worden, zijn de middelen ook bekend om de mogelijke bijwerkingen. De middelen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van onder meer prostaatklachten en een te hoge bloeddruk bij mannen. U dient de middelen langdurig dagelijks te gebruiken, voordat de resultaten zichtbaar worden. Als u stopt met het gebruik van een haargroeimiddel, keert de haaruitval vroeg of laat terug.

19. Kan het gebruik van een haargroeimiddel zomaar gestopt worden?
Dit hangt af van het haargroeimiddel dat u gebruikt. Als het betreffende middel na zes maanden nog geen zichtbare resultaten oplevert of als u het gebruik om een andere reden wilt stoppen, is dat meestal wel mogelijk.

20. Zijn de bijwerkingen van haargroeimiddelen tijdelijk?
De meeste bijwerkingen verdwijnen nadat u aan het geneesmiddel gewend bent of wanneer u stopt met het gebruik. Van wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen is echter bekend dat in sommige gevallen de bijwerkingen blijvend van aard zijn.

21. Versnellen haargroeimiddelen de haargroei?
Nee, gezonde haren groeien gemiddeld 1 cm per maand. Bij haaruitval kan het gebruik van een haargroeimiddel het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. De haargroei versnellen is echter een illusie en een verkeerde reden om een haargroeimiddel te gebruiken.

22. Wordt een haargroeimiddel alleen voorgeschreven door een arts?
Begin nooit zomaar op eigen initiatief met het gebruik van een haargroeimiddel. De middelen die effectief bewezen zijn, kunnen heftige bijwerkingen veroorzaken. Laat u daarom altijd eerst adviseren door een arts. Deze kan een middel adviseren dat het beste bij uw situatie past.

23. Kan ik een haargroeimiddel online bestellen?
Gebruik alleen een haargroeimiddel waarvan u weet dat de afkomst betrouwbaar is. Middelen als Finasteride en Dutasteride zijn van origine geneesmiddelen. Voor een vertrouwd gebruik levert u de recepten, die u van de voorschrijvend arts krijgt, in bij de apotheek. Bestel nooit zomaar medicatie online, omdat dit goedkoper is dan in de apotheek. U heeft immers geen idee waar de producten vandaan komen en of de inhoud ook daadwerkelijk het geneesmiddel is wat u voorgeschreven heeft gekregen.

24. Waar kan ik nog meer informatie vinden over haargroeimiddelen?
U kunt onder andere meer onafhankelijke en uitgebreide informatie vinden over manieren om de haargroei te verbeteren op de website van de Nederlandse Haarstichting. De Haarstichting schrijft uitgebreid over diverse soorten wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen en over de beste soorten haargroeimiddelen.

25. Kunnen huismiddeltjes kaalheid en haaruitval genezen?
Als uw haarverlies erfelijk is, dan is het onwaarschijnlijk dat huismiddeltjes enig effect hebben op uw haargroei. U heeft dan meer kans met behandelingen als medicatie, mesotherapie of een haartransplantatie. Het is sowieso een goed idee om een gezonde levensstijl na te streven, waarbij stress, roken en alcoholgebruik tot een minimum worden beperkt.

26. Werkt een wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel altijd?
De resultaten lopen sterk uiteen. De ene persoon ziet tijdig een afname van het haarverlies en een verbetering van de haargroei, terwijl iemand anders na 6 maanden nog steeds geen enkele verandering ziet. In dit soort gevallen kan een arts u adviseren om op het gebruik van een ander haargroeimiddel over te stappen.

27. Zijn homeopathische haargroeimiddelen effectief?
Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die effectief kan zijn bij haaruitval. De samenstelling en ingrediënten van het product zijn belangrijk om het beoogde resultaat te bewerkstelligen. Resultaten van homeopathische haargroeimiddelen zijn zeer persoonlijk en niet bij iedereen hetzelfde.

28. Welk haargroeimiddel is het beste bij haaruitval?
Minoxidil is een middel dat zowel op recept als in een merkloze variant verkrijgbaar is. Het is een middel dat door mannen en vrouwen gebruikt kan worden. Minoxidil is eenvoudig te gebruiken al dient u op te letten dat het middel niet in aanraking komt met plaatsen waar haargroei niet gewenst is. Mannen kunnen de voorkeur geven aan Finasteride of Dutasteride. Deze middelen worden in tabletvorm geleverd en zijn wat dat betreft nog makkelijker te gebruiken dan Minoxidil. Het beste haargroeimiddel is een persoonlijke mening.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haargroeimiddelen’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu