fbpx

Haarsparende haartransplantatie

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Er worden steeds nieuwe technieken ontwikkeld om haren te transplanteren. Wanneer we kijken naar de FUE haartransplantatie methode, is dit een positieve ontwikkeling ten opzichte van de FUT haartransplantatie. Heeft u al eens gehoord van de haarsparende haartransplantatie? Dankzij deze manier van haren transplanteren is er soms al na enkele dagen bijna niets meer van de haartransplantatie behandeling te zien. Daarom kiezen steeds meer mensen voor deze ingreep. Een bijkomend voordeel is dat het hoofd niet kaal hoeft te worden geschoren. Dit is voor onder andere vrouwen erg prettig.

Haarsparende haartransplantatie?
Haarsparende haartransplantatie?

 

Hoe werkt de haarsparende haartransplantatie?

Het is gebleken dat veel mensen het erg vervelend vonden dat al het haar kort moest worden geschoren, voordat een haartransplantatie kon worden uitgevoerd. Voor sommige mannen is dit geen probleem, omdat ze het haar vaak toch al kort droegen. Het is echter ook mogelijk dat een vrouw met lang haar kiest voor een haartransplantatie. Dit geldt ook soms voor mannen met haar dat langer is dan 5 centimeter. 5 centimeter wordt namelijk vaak aangehouden als de minimale lengte voor een haarsparende haartransplantatie, omdat het eigen haar anders niet over het kleine kort geschoren gedeelte aan de achterkant van het hoofd valt.
Wanneer er wordt gesproken van een haartransplantatie zonder scheren, wordt er bedoeld dat slechts een klein gedeelte van de achterkant van het hoofd kort hoeft te worden geschoren. Het gaat hierbij om het kort scheren van een gedeelte van het donorgebied. Dit is het gebied waaruit de grafts worden verwijderd. Er bestaat een FUE haarsparende haartransplantatie en een FUT haarsparende haartransplantatie. Beide soorten haartransplantaties kunnen het zelfde resultaat hebben. Bij een FUT haartransplantatie moet u echter rekening houden met een litteken dat achter kan blijven.
Bij de eerder genoemde haartransplantatie methode wordt net als bij de ‘normale’ FUE haartransplantatie zowel het donorgebied als ontvangstgebied verdoofd. Bij deze methode kunnen de grafts eventueel worden teruggeplaatst tussen haar dat langer is dan slechts een millimeter.

Wanneer komt u in aanmerking voor een haarsparende haartransplantatie?

Deze haarimplantatie techniek kan zowel bij mannen als vrouwen worden toegepast. Voorwaarde is dat u haar heeft dat langer is dan 5 centimeter. Voorheen kozen vooral vrouwen voor deze manier om de haren te transplanteren. We zien echter dat er tegenwoordig ook steeds meer mannen zijn die graag op deze manier behandeld willen worden. Het is voor deze ingreep dus van belang dat het eigen haar voldoende lengte heeft om over een gedeelte van het donorgebied te vallen. Het is belangrijk dat u zich voor de behandeling altijd goed laat informeren naar de mogelijkheden en vereisten.

Beperkingen haarsparende haartransplantatie

Er is een verschil met de standaard FUE haartransplantatie. Dit is dat de haarsparende methode meer tijd nodig heeft. Een haarsparende haartransplantatie is hierdoor vaak duurder dan een normale behandeling. De haarchirurg heeft meer werk en het is moeilijker om de haren terug te plaatsen. Dit doordat de aanwezige haren niet kort geschoren zijn. Per behandelsessie kunnen ook minder haren getransplanteerd worden. Dit komt doordat een klein gedeelte van het achterhoofd wordt geschoren. Het aantal haarimplantaten die getransplanteerd kunnen worden, ligt bij een haarsparende haartransplantatie meestal op ongeveer 1.500. Ter vergelijking, bij een standaard FUE haartransplantatie kunnen vaak ruim 3.000 grafts getransplanteerd worden.

HAARSPARENDE HAARTRANSPLANTATIE FAQ

Er zijn bepaalde vragen die vaak terug komen over de haarsparende haartransplantatie behandeling. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Hoe werkt een haartransplantatie?
Er wordt bij een haartransplantatie haar getransplanteerd. Hiervoor wordt het donorgebied gebruikt. Dit donorgebied bevindt zich aan de achterkant van het hoofd, ook wel de eeuwige haarkrans genoemd. Acura Medisch Centrum is gespecialiseerd in de FUE haartransplantatie behandeling, waar de grafts één voor één uit het donorgebied worden verwijderd. Het voordeel van de FUE haartransplantatie is dat deze ingreep geen littekens achterlaat.

2. Ben ik geschikt voor een haarsparende haartransplantatie?
Of iemand geschikt is voor een haarsparende haartransplantatie, hangt af van diverse factoren. In eerste instantie moet worden onderzocht, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Als er sprake is van erfelijke haaruitval, kan een haartransplantatie worden overwogen. Een haarsparende haartransplantatie kan alleen worden toegepast, als uw eigen haar lang genoeg is. Er hoeft slechts een klein gedeelte van het donorgebied kort te worden geschoren. Het haar dat u nog heeft, valt dan over het kort geschoren gedeelte heen. Het haar dat u heeft, moet wel minimaal 5 centimeter lang zijn.

3. Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan erfelijke haaruitval, haarziekten, haaruitval door chronische stress en diverse andere oorzaken. Voordat u overgaat tot een haartransplantatie, is het belangrijk dat u laat onderzoeken waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt. Bij een haarziekte is een haartransplantatie namelijk bijvoorbeeld vaak geen goede oplossing. In ongeveer 95% van de gevallen is er sprake van haaruitval door een erfelijke variant. Dit is vaak te herkennen aan het haaruitval patroon. Bij mannen worden vaak eerst inhammen en een dunner wordende kruin zichtbaar. Bij vrouwen is er meestal sprake van diffuus haarverlies. Het haar wordt dan op de bovenkant van het gehele hoofd dunner.

4. Wat kan ik verwachten na de haarsparende haartransplantatie?
Direct na de haarsparende haartransplantatie zijn er op het hoofd vaak allemaal kleine korstjes zichtbaar. Na de behandeling kan bovendien een kleine zwelling optreden, welke snel zal afnemen. Het haar dat is getransplanteerd, valt doorgaans na ongeveer 1 tot 3 weken eerst uit. Hier hoeft u niet van te schrikken. Dit is normaal. De getransplanteerde haarwortels zijn namelijk wel al gehecht in de huid. De getransplanteerde haartjes zullen na ongeveer 3 maanden beginnen te groeien. Ongeveer na 9 tot 12 maanden is het resultaat optimaal van de haarsparende FUE haartransplantatie behandeling.

5. Wat voor resultaat kan ik van een haarsparende haartransplantatie verwachten?
Eigenlijk is het resultaat van een haarsparende haartransplantatie het zelfde als van een normale haartransplantatie behandeling. Er kunnen bij de haarsparende methode echter vaak wel minder grafts in een dagbehandeling worden getransplanteerd. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van diverse factoren. Het is van essentieel belang dat u door een ervaren en goed haartransplantatie team wordt behandeld. Het uiteindelijke resultaat is onder andere afhankelijk van uw donorgebied, de grootte van het kalende gebied, uw gezondheid, de structuur, dikte en kleur van het haar, het aantal grafts die getransplanteerd worden en of u zich goed houdt aan de voor- en nazorg. Er kunnen met een haarsparende behandeling maximaal 1.500 grafts worden getransplanteerd. Tijdens een ‘normale’ haartransplantatie kunnen tot 3.500 grafts in een dagbehandeling worden getransplanteerd.

6. Is een haarsparende haartransplantatie pijnlijk?
De haartransplantatie behandeling wordt over het algemeen niet als een pijnlijke behandeling beschouwd. Het zetten van de plaatselijke verdoving wordt door veel mensen als het vervelendste ervaren. Als het hoofd goed verdoofd is, wordt normaal gesproken verder niets meer van de behandeling gevoeld. Dit geldt ook voor de haarsparende FUE haartransplantatie.

7. Heb ik zelf invloed op het uiteindelijke resultaat?
U heeft zelf wel degelijk invloed op het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Om te beginnen is het belangrijk dat u zich goed houdt aan de voor- en nazorg. Deze instructies krijgt u mee van onze haarkliniek. Hierin wordt onder andere uitgelegd waar u rekening mee moet houden met bijvoorbeeld alcohol, roken en sporten.

8. Wat zijn de voordelen van de haarsparende FUE haartransplantatie methode?
De haarsparende FUE haartransplantatie methode heeft diverse voordelen ten opzichte van de oudere FUT methode. De FUE haartransplantatie methode kent een korte hersteltijd en er blijven geen zichtbare littekens over na de behandeling. Het voordeel van de haarsparende methode is dat hierdoor al vrij snel na de ingreep nauwelijks nog te zien is dat u een haartransplantatie heeft ondergaan. Daarnaast hoeft het haar niet kort te worden geschoren. Dit maakt de haartransplantatie behandeling uitermate aantrekkelijk voor vrouwen en mannen met langer haar.

9. Kan het getransplanteerde haar later uitvallen?
Normaal gesproken valt getransplanteerd haar niet meer uit. Het is hierbij belangrijk dat het juiste haar wordt getransplanteerd. Er moet namelijk haar worden getransplanteerd dat niet gevoelig is voor erfelijke haaruitval. Het haar dit hier niet gevoelig voor is, bevindt zich aan de achterkant van het hoofd.

10. Hoeveel grafts kunnen er in één behandeling worden getransplanteerd?
In een dagbehandeling kunnen wij bij een haarsparende haartransplantatie tot 1.500 grafts transplanteren. Dit is onder andere afhankelijk van uw donorgebied en de methode die u kiest. Bij een normale haartransplantatie kan er meer haar in één behandeling worden getransplanteerd. Het gaat hierbij om maximaal 3.500 grafts.

11. Hoe lang duurt een haarsparende FUE behandeling?
Doorgaans bent u met een haartransplantatie 4 tot 8 uur bezig. U kunt er vanuit gaan dat een haartransplantatie behandeling ongeveer een hele werkdag duurt. Hoe lang het exact duurt, is onder andere afhankelijk van het aantal grafts die getransplanteerd worden. Daarnaast heeft ook de methode invloed op de tijd die de behandeling duurt. Meestal wordt er begonnen rond 9.00 uur en duurt de behandeling tot het einde van de middag. De duur van de haartransplantatie behandeling is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal grafts die getransplanteerd moeten worden. Een haartransplantatie met bijvoorbeeld 1.000 grafts duurt natuurlijk minder lang dan een haartransplantatie met 3.500 grafts. Een haarsparende haartransplantatie van 1.000 grafts duurt op zijn beurt weer langer dan een normale haartransplantatie met 1.000 grafts.

12. Moet mijn haar volledig kort geschoren worden voor een haarsparende haartransplantatie?
Nee, dat is niet nodig. Bij een haarsparende haartransplantatie wordt alleen een gedeelte van het donorgebied aan de achterzijde van uw hoofd kort geschoren. Na afloop van de ingreep vallen de omliggende haren, indien deze lang genoeg zijn, over het korte gedeelte heen.

13. Wordt een haarsparende FUE haartransplantatie alleen bij vrouwen toegepast?
Over het algemeen wel. Mannen wordt doorgaans gevraagd het haar voor de ingreep af te scheren. In sommige situaties kunt u als man echter ook vragen om een haarsparende haartransplantatie. U kunt dit vooraf overleggen met de behandelend arts.

14. Is een haarsparende haartransplantatie duurder dan een gewone ingreep?
Dit is vaak wel het geval. Een haarsparende haartransplantatie is arbeidsintensiever dan wanneer het haar volledig kort wordt geschoren. Niet alleen kunnen bij een haarsparende haartransplantatie minder grafts op een dag getransplanteerd worden, het is voor de behandelend arts ook moeilijker om de haarzakjes in de transplantatie gebieden terug te plaatsen.

15. Valt mijn haar uit na een haarsparende FUE haartransplantatie?
Het herstel van een haarsparende haartransplantatie verloopt net zoals bij een standaard haartransplantatie. Dat betekent dat twee tot vier weken na de ingreep de getransplanteerde haren uit kunnen vallen. Maakt u zich hier geen zorgen over, het is een normaal verschijnsel na een haartransplantatie.

16. Kan een haarsparende haartransplantatie gecombineerd worden met een haargroeimiddel?
Bespreek het gebruik van een haargroeimiddel met de behandelend arts tijdens het intakegesprek. De arts kan aangeven of u het gebruik kunt combineren met de ingreep of dat het beter is om het haargroeimiddel niet te gebruiken.

17. Ga ik voor een haarsparende haartransplantatie naar Turkije?
Aangezien de meeste haarsparende haartransplantaties bij vrouwen worden uitgevoerd, ligt het niet voor de hand dat u daarvoor een Turkse haarkliniek kiest. Turkse haartransplantatie klinieken hebben vaak nog onvoldoende ervaring met uitvoeren van de ingreep bij vrouwen. Ondanks het feit dat de behandeling soms goedkoper wordt aangeboden, is ervaring van de behandelend specialist van belang voor een succesvol resultaat.

18. Zijn de resultaten van een haarsparende haartransplantatie blijvend?
De succesvol getransplanteerde grafts blijven uw leven lang haren produceren. Haren die afkomstig zijn uit de haarkans hebben namelijk andere genetische eigenschappen, waardoor ze niet gevoelig zijn voor het dihydrotestosteron hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt.

19. Heb ik garantie op een haartransplantatie?
Ja, Acura Medisch Centrum geeft groeigarantie op de succesvol getransplanteerde haarzakjes.

20. Kan ik na de haarsparende haartransplantatie alle activiteiten en werkzaamheden doen zoals ik gewend ben?
De eerste tien tot veertien dagen na de ingreep doet u het bij voorkeur rustig aan en beperkt u intensief zweten tot een minimum. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw hoofd niet stoot en aanraking met kleding of bedekkende hoofddeksels vermijdt. Bespreek uw werkzaamheden en sportieve activiteiten met de arts. Deze specialist kan u adviseren wanneer u zonder problemen uw dagelijkse routine kunt hervatten. Vaak is het beter om even te wachten. U kunt dan onbezorgd van het uiteindelijke resultaat genieten.

21. Kan een haarsparende haartransplantatie gedaan worden met het haar van iemand anders?
Nee, ook bij de haarsparende haartransplantatie bent u zelf uw eigen donor. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van lichaamsvreemd donormateriaal.

22. Ik heb kroeshaar, kan de haarsparende haartransplantatie worden toegepast?
Het transplanteren van kroeshaar is iets wat u voor een natuurlijk resultaat uit laat voeren door gespecialiseerde, ervaren artsen. Welke techniek het beste toegepast kan worden, wordt tijdens een intakegesprek bekeken.

23. Is er verschil tussen een haarsparende haartransplantatie bij vrouwen en mannen?
Nee. Al blijft het feit dat de haarsparende variant vrijwel alleen bij vrouwen wordt toegepast. Mannen hebben minder moeite om het haar kort te scheren dan vrouwen. De ingreep verloopt op dezelfde wijze, datzelfde geldt ook voor het herstel.

24. Zijn er kortingsmogelijkheden?
Kortingsmogelijkheden en voorwaarden zijn variabel. Het aanbod volgen, betekent dat u soms kunt profiteren van aantrekkelijke voordelen. Een andere mogelijkheid om korting te krijgen is door dit te vragen tijdens het consult.

25. Is een haarsparende haartransplantatie veilig?
Ja, de haartransplantatie is een relatief veilige chirurgische ingreep. Algemene operatie risico’s die zich voor kunnen doen zijn allergische reacties, nabloedingen, slechte wondgenezing en infecties. U kunt de kans op bijwerkingen beperken door de adviezen en instructies van de arts op te volgen.

26. Is een behandeling genoeg voor een natuurlijk resultaat?
In de meeste gevallen wordt met een behandeling een prima resultaat bereikt. Een enkele keer komt het voor dat iemand naderhand een aanvullende behandeling laat toepassen om de haardos verder te verdichten.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haarsparende haartransplantatie’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu