fbpx

Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Een aantal termen komen in de haartransplantatie branche veel terug. Het gaat hierbij onder andere om ‘haartransplantatie donorgebied’ en ‘haartransplantatie ontvangstgebied’. Omdat veel mensen niet weten waar dit precies voor staat, wordt dat in dit artikel uitgelegd.

Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied.
Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied.
Wat is het haartransplantatie donorgebied?

Wanneer wordt gesproken van het haartransplantatie donorgebied, wordt meestal het haar bedoeld dat groeit op de achterkant van het hoofd. De achterkant van het hoofd bevat namelijk haar dat niet gevoelig is voor het hormoon DHT. DHT zorgt er bij sommige mensen voor dat er erfelijke haaruitval ontstaat. Door het haar voor een haartransplantatie te gebruiken dat hier niet gevoelig voor is, zorgt er voor dat het haar dat getransplanteerd is, sterk blijft.
Het donorgebied is erg belangrijk voor de haartransplantatie behandeling. Is er sprake van een goed donorgebied, waar veel haar uit gebruikt kan worden voor de transplantatie? Dan is de kans op een mooi resultaat groter dan wanneer er sprake is van een slecht donorgebied. Bij sommige mensen is het donorgebied namelijk zeer beperkt en bevat het relatief dunne haren.
Het donorgebied van een haartransplantatie kan ook van borsthaar komen. In zeldzame gevallen wordt baardhaar of haar van de scheenbenen gebruikt voor een haartransplantatie.

Wat is het haartransplantatie ontvangstgebied?

Het haartransplantatie ontvangstgebied is de plek op het hoofd waar u haar wilt ontvangen. Het is mogelijk dat het haar op dit gebied vrij dun is of wellicht zelfs helemaal kaal. Een haartransplantatie kan dan dus een oplossing zijn voor de intredende kaalheid. Hoe groter het ontvangstgebied is, hoe meer grafts er getransplanteerd moeten worden voor een mooi resultaat. Samen met de arts wordt altijd voor de behandeling overlegd hoeveel grafts er tijdens de behandeling zullen worden getransplanteerd.
Het ontvangstgebied voor de haartransplantatie bevindt zich niet altijd bovenop het hoofd. Het is namelijk ook mogelijk dat u het volgende wilt:

 • Haartransplantatie baard.
 • Haartransplantatie wenkbrauwen.

Dit zijn echter wel de voornaamste plekken waar iemand het haar zal laten implanteren.

Haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Waar bevindt het donorgebied zich precies?
De meeste haartransplantaties die worden uitgevoerd, maken gebruik van het haar dat uit uw haarkrans afkomstig is. De haarkrans bevindt zich aan de achterkant en zijkanten van uw hoofd. In enkele gevallen kan ook ander lichaamshaar getransplanteerd worden. Dit betreft dan veelal kleinschalige transplantaties.

2. Hoe groot is het ontvangstgebied bij een haartransplantatie?
De oppervlakte van het ontvangstgebied is zeer variabel. U kunt uw inhammen op laten vullen, uw haarlijn bij laten werken, een uitgedunde haardos op laten vullen of kiezen voor een uitgebreide haartransplantatie, waarbij een combinatie van kalende gebieden wordt behandeld.

3.Verschillen de donor- en ontvangstgebieden bij mannen en vrouwen?
Het patroon van haaruitval is anders. Dat maakt dat mannen eerder kiezen voor een haartransplantatie waarbij de inhammen, de kruin en de haarlijn worden behandeld. Vrouwen daarentegen hebben meestal last van verspreide haaruitval waardoor de volledige haardos dunner wordt. Het donorgebied is in de meeste gevallen, dus bij mannen en vrouwen, de haarkrans.

4. Wat als mijn donorgebied te beperkt is?
Als blijkt dat u niet over voldoende kwalitatief donorhaar beschikt, dan wordt een haartransplantatie afgeraden. U kunt een alternatief zoals micro haar pigmentatie overwegen.

5. Worden het donor- en ontvangstgebied geschoren?
Dat hangt van de haartransplantatie techniek af. Mannen die een haartransplantatie ondergaan wordt doorgaans gevraagd het haar volledig te millimeteren. Dit maakt het oogsten minder intensief, waardoor op een behandeldag meer haarzakjes getransplanteerd kunnen worden. Vrouwen hebben moeite met het kortscheren en maken veelal gebruik van de haarsparende FUE techniek, waarbij alleen een gedeelte van het donorgebied wordt geschoren.

6. Blijven er haartransplantatie littekens achter?
Een FUE haartransplantatie laat geen littekens achter, zowel in het donorgebied als in het ontvangstgebied ziet u na het herstel van de huid niets van de ingreep. Wordt de FUT techniek toegepast, dan blijft er een litteken in het donorgebied achter. Overigens wordt deze laatste techniek nog zelden gebruikt.

7. Hoe snel herstelt mijn huid van een haartransplantatie?
Door de moderne apparatuur die wordt gebruikt, blijven de huid en de onderliggende weefsels tijdens het oogsten van de haarzakjes onaangetast. Voor het terugplaatsen worden zeer kleine gaatjes geboord. Binnen enkele dagen groeien de haarzakjes vast en begint het herstel van de huid. Dit herstel gaat gepaard met korstvorming en jeuk. Na 7 tot 10 dagen is de huid volledig herstelt.

8. Is de hoofdhuid in het donorgebied zichtbaar na een haartransplantatie?
Nee, hier wordt zeer voorzichtig mee omgesprongen. Uit een gezond donorgebied kunnen ruim 5.000 haarzakjes geoogst worden zonder dat er sprake is van het zichtbaar worden van de huid.

9. Hebben meerdere haartransplantaties invloed op het donorgebied en ontvangstgebied?
Haarimplantaties kunnen niet oneindig herhaald worden. Uw donorgebied beschikt over een beperkt aantal grafts, die allemaal maar een keer verwijderd kunnen worden. U wilt immers niet dat er door het overmatig verwijderen van haarzakjes kalende plekken ontstaan.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie donorgebied en ontvangstgebied’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu