fbpx

Haartransplantatie en Islam, mag een Moslim een haartransplantatie ondergaan?

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

De haartransplantatie en Islam, gaat dit samen of is dit verboden? Het blijkt dat het lastig is om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven. De belangrijkste reden hiervan is dat er tijdens het schrijven van de Heilige Koran natuurlijk nog geen haartransplantaties werden uitgevoerd. Omdat dit destijds nog niet mogelijk was, moet er worden gekeken naar het inhoudelijke deel. We hebben hiervoor uitgebreid onderzocht wat er is geschreven over pruiken en haartransplantatie.

Haartransplantatie en Islam?
Haartransplantatie en Islam?
Haartransplantatie en Islam, wat mag wel en wat mag niet?

Er wordt in de Heilige Koran of in de Soennah gesproken dat het verboden is om haar van persoon tot persoon over te brengen. Het is daarom verboden om bijvoorbeeld een pruik of haarwerk te dragen. Hier is ook weinig onduidelijkheid over.
Het dragen van een pruik is om 2 redenen verboden:

  1. Met het haar van een ander zichzelf met haar laten zien en zo ander in de maling nemen.
  2. De oneerbiedigheid die men toont jegens de ander door het haar, dat een onderdeel van de mens is, als een ‘’reserveonderdeel’’ aan een ander te geven.

Er bestaan overeenkomsten en verschillen tussen een pruik en een haartransplantatie. Het is niet mogelijk om te zeggen dat het absoluut verboden is om te kiezen voor een haartransplantatie behandeling. Voor een FUE haartransplantatie wordt namelijk het eigen haar gebruikt. Daarnaast gaat het om een permanente oplossing, waardoor het niet meer kan worden gezien als ‘’iemand in de maling nemen’’.

Is een haartransplantatie Haram?

Omdat het uiterlijk na de behandeling wel verandert, kan de behandeling echter ook niet als iets totaal onschuldigs worden gezien. Het is daarom niet Haram, maar volgens sommigen wel Makroeh, afkeuringswaardig.

Haartransplantatie Haram?
Haartransplantatie Haram?
Mag een Moslim een haartransplantatie ondergaan?

Of u als Moslim een haartransplantatie kan en wilt ondergaan, is uiteraard geheel aan u zelf. Wellicht dat u bovengenoemde informatie mee kunt nemen in de overweging om het wel of wellicht juist niet te doen.

Haartransplantatie Islam, mag een Moslim wel of geen haartransplantatie ondergaan FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over haartransplantatie en de Islam, mag een Moslim wel of geen haartransplantatie ondergaan. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Is een haartransplantatie binnen de Islam toegestaan?
Haartransplantaties liggen binnen de Islam in een schemergebied. De ingreep wordt in de Koran niet expliciet verboden. Logisch, het is een relatieve nieuwe behandeltechniek die nog niet bestond ten tijde van de Profeet. Waar vrome moslims de ingreep soms niet toestaan en als ‘Makroeh’ zien, kan een andere moslim zichzelf wel geroepen vinden om de haartransplantatie toe te laten passen.

2. Waarom is een land als Turkije zo populair als het om een haartransplantatie gaat?
Turkije is een gewilde haartransplantatie bestemming. Mannen, en ook steeds meer vrouwen, van over de hele wereld weten de weg te vinden naar Turkse haarklinieken. Daar hoort ook een grote groep moslim mannen uit onder meer Saoedi-Arabië en het Midden-Oosten toe. De prijzen zijn betaalbaar en de kwaliteit die wordt geleverd goed.

3. Mag een Moslim een pruik dragen?
Nee, het dragen van een pruik is in de Koran expliciet verboden. Volgens de Koran is het dragen van een pruik een vorm van oneerbiedig omgaan met het eigen haar. U doet zich met een pruik anders voor dan u bent.

4. Is dan veilig om een haartransplantatie in een land als Turkije toe te laten passen?
Ja, over uw veiligheid hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit staat los van het feit of volgens de Islam een Moslim gebruik mag maken van de haartransplantatie techniek. Turkse haartransplantatie specialisten zijn ervaren professionals die uitstekend weten hoe de techniek toegepast dient te worden.

5. Als een Moslim een haartransplantatie ondergaat als gevolg van een ziekte, is dat dan toegestaan?
De interpretatie van het al dan niet ‘mogen’ laten toepassen van een haartransplantatie is breed. Het is immers een ingreep die met uw eigen haar wordt toegepast en waarbij u zich niet anders voordoet dan uzelf. Het blijft een schimmig gebied, waar iedereen naar eigen eer en geweten een antwoord op kan geven.

6. Mag een haartransplantatie toegepast worden met een verdoving?
Ja. Chirurgische ingrepen worden met een verdoving toegepast. Bij een haartransplantatie worden het donor- en ontvangstgebied plaatselijk verdoofd.

7. Zijn er speciale producten die Moslims moeten gebruiken na een haartransplantatie ten aanzien van de verzorging van hoofdhuid en het haar?
Haartransplantatie specialisten geven advies over de producten die gebruikt kunnen en mogen worden. Hier zitten geen bijzondere middelen tussen. U gebruikt de producten zolang de specialist dat adviseert.

8. Mag een Moslim een haargroeimiddel in combinatie met een haartransplantatie gebruiken?
Op deze vraag kan een arts het beste antwoord geven. Niet iedereen die een haartransplantatie heeft laten toepassen heeft baat bij het gebruik van een haargroeimiddel. Zeker de eerste weken na de ingreep is het gebruik niet zinvol. Om de haargroei te stimuleren kan bijvoorbeeld het gebruik van Minoxidil overwogen worden.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie en Islam, mag een Moslim een haartransplantatie ondergaan’ een consult inplannen voor een haarimplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu