fbpx

Haartransplantatie litteken voorkomen of behandelen?

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Wij behandelen geen haartransplantatie littekens, omdat de hergroei van het getransplanteerde haar in een litteken niet kan worden gegarandeerd. Dit komt door een slechtere doorbloeding van littekenweefsel. Iedereen kent de horrorverhalen over de haartransplantaties die vroeger werden uitgevoerd. Gelukkig hoort de FUT haartransplantatie tegenwoordig bijna tot het verleden. Wilt u weten hoe u een haartransplantatie litteken voorkomen kunt of u h een haartransplantatie litteken kunt behandelen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In dit artikel wordt besproken hoe u dergelijke littekens kunt voorkomen en hoe een eventueel reeds bestaand litteken door middel van micro haar pigmentatie kan worden behandeld.

Haartransplantatie litteken voorkomen of behandelen.
Haartransplantatie litteken voorkomen of behandelen.
Haartransplantatie litteken / Haartransplantatie FUT litteken

Tot ongeveer 10 jaar geleden werd hoofdzakelijk de FUT haartransplantatie behandeling uitgevoerd. Een nadeel van deze behandeling is het litteken dat hierdoor op het achterhoofd ontstaat. Zelfs wanneer deze FUT methode door de meest ervaren artsen wordt uitgevoerd, blijft er vaak een groot litteken achter. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 10.000 mensen met een haartransplantatie litteken door de FUT methode. Wanneer het haar lang is, valt het haar over dit litteken heen. Het gebeurt echter regelmatig dat iemand het haar kort moet scheren, omdat diegene kaal begint te worden. Het haartransplantatie FUT litteken wordt dan direct zichtbaar.

Haartransplantatie litteken voorkomen?

Gelukkig kan tegenwoordig het haartransplantatie litteken dat vroeger ontstond tijdens de behandeling, in veel gevallen worden voorkomen. U kunt zelf een haartransplantatie litteken voorkomen, door te kiezen voor de FUE haartransplantatie methode. De grafts zullen dan per stuk worden verwijderd uit het donorgebied. Hierdoor ontstaat er geen litteken na de haartransplantatie, wat wel het geval is bij de FUT methode.
Laat u daarom altijd goed voorlichten door specialisten op dit gebied. Tijdens een consult bij ons in de kliniek kunt u eventuele vragen voorleggen over de methode die wij toepassen.

Haartransplantatie litteken behandelen

Alleen in Nederland zijn al ruim 10.000 mensen met een haartransplantatie FUT litteken. Een dergelijke haartransplantatie litteken behandelen kan op verschillende manieren. Het is mogelijk om haren te transplanteren naar dit litteken. De huid heeft echter een minder goede doorbloeding, waardoor haren soms minder goed aanslaan dan in een gezonde huid. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een micro haar pigmentatie behandeling, om dergelijke littekens te behandelen. Het gaat hierbij dus om litteken behandeling met behulp van micro haar pigmentatie. Er worden met deze techniek haarstoppels nagebootst. Hierdoor kunnen littekens ontstaan door een haartransplantatie worden behandeld. Littekens worden tot 95 procent minder zichtbaar.

Haartransplantatie litteken voorkomen of behandelen FAQ

1. Houd ik een litteken over aan een haartransplantatie?
Dit is afhankelijk van de haartransplantatie techniek die wordt toegepast. De FUT techniek staat bekend om het litteken dat achterblijft in het donorgebied. Bij de FUE techniek is van zichtbare littekens geen sprake. Hetzelfde geldt ook voor een haarstamcel transplantatie. Daarnaast reageert iedereen op een andere manier op zowel de behandeling als het herstel. Als u bekend bent met littekenvorming, dan bestaat de kans dat u ook na een haartransplantatie littekentjes heeft.

2. Hoe voorkom ik dat zich littekens vormen na een FUE haartransplantatie?
Verzorg uw hoofdhuid met de nodige aandacht en voorzichtigheid. De eerste dagen na de ingreep is het belangrijk om uw hoofd zoveel mogelijk te ontzien. Wrijf en/of krab niet, ook niet als de huid begint te jeuken als gevolg van het herstel. Korstjes die zich vormen, geeft u de kans om vanzelf van de huid te vallen en deze krabt u niet los. Los gekrabde korstjes kunnen wondjes vormen. Wondjes hebben altijd een zekere kans op het laten ontstaan van infecties. Geïnfecteerde wondjes kunnen littekens veroorzaken en dienen dus vermeden te worden.

3. Waarom laat een FUT haartransplantatie een litteken achter?
Bij de FUT haartransplantatie techniek wordt een reepje huid uit de achterzijde van uw hoofd verwijderd. Dit wordt versneden en de grafts worden op de kalende plaatsen geplaatst. De huid dient gehecht te worden, waardoor het litteken ontstaat. Tegenwoordig wordt steeds vaker de moderne FUE haartransplantatie techniek toegepast.

4. Hoelang duurt het meestal, voordat een haartransplantatie litteken is genezen?
Verse littekens hebben tijd nodig om te genezen. Dat geldt ook voor een haartransplantatie litteken. Al met al duurt het een jaar en soms nog langer, voordat het littekengebied volledig tot rust is gekomen.

5. Waarom groeit er geen haar op een litteken?
De huid van een litteken heeft een slechte doorbloeding. Dit heeft tot gevolg dat haarzakjes onvoldoende of niet kunnen overleven.

6. Kan een haartransplantatie op een litteken worden toegepast?
Ja. Als u in het verleden een FUT haartransplantatie heeft laten uitvoeren of als u om een andere reden littekenvorming heeft op uw hoofd, kan dat eventueel met een FUE haarimplantatie behandeld worden. Door het toepassen van een haartransplantatie op een litteken krijgt de huid een betere doorbloeding. Na afloop van de haartransplantatie ziet uw huid er daardoor beter uit.

7. Hoe kan een haartransplantatie litteken gecamoufleerd worden?
FUT haartransplantatie littekens blijven zichtbaar. Camoufleren kan op verschillende manieren. U kunt het omliggende haar er overheen laten groeien. Wilt u geen langer kapsel? Dan is het ook mogelijk om voor een micro haar pigmentatie behandeling te kiezen. Tijdens deze behandeling wordt gekleurd pigment aangebracht, waardoor het net lijkt of het natuurlijke haarstoppels betreft. De resultaten zijn langdurig zichtbaar en camoufleren het litteken vaak op uitstekende wijze.

8. Is het mogelijk om een haartransplantatie litteken door middel van lasertherapie te behandelen?
Fractional laser behandelingen worden regelmatig toegepast om littekens te verbeteren. Of dit ook mogelijk is bij een haartransplantatie litteken, kan door een ervaren huidtherapeut worden bekeken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij Acura Medisch Centrum.

9. Zijn de resultaten van een haartransplantatie op een litteken blijvend?
Ja, de succesvol getransplanteerde haarzakjes blijven haren produceren. Dat geldt ook voor grafts die in een littekengebied worden geplaatst en aanslaan.

10. Ben ik geschikt voor een haartransplantatie op een litteken?
Uw geschiktheid voor een behandeling wordt bekeken door een ervaren haartransplantatie specialist. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de ontwikkeling van het litteken als de aanwezigheid van donormateriaal. Het litteken mag niet vers zijn en dient minimaal een jaar de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen en tot rust te komen.

11. Wat kost de behandeling van een haartransplantatie litteken?
De haartransplantatie kosten of prijzen hangen af van het soort behandeling waar uw voorkeur naar uitgaat. Een aanvullende haartransplantatie kost meer dan een micro haar pigmentatie behandeling. Fractional laser is een betaalbare behandeling die eventueel interessant kan zijn. Laat u voorlichten over de mogelijkheden die passen bij uw situatie en vergelijk daarna de verschillende kosten met elkaar.

12. Is een litteken na een FUT haartransplantatie altijd zichtbaar?
FUT behandelingen werden tot een aantal jaren geleden standaard toegepast. Het waren destijds voornamelijk mannen die een haartransplantatie lieten uitvoeren. De littekens die zich vormden na de ingreep bleven zichtbaar. Met de ontwikkeling van de nieuwe haartransplantatie technieken en de verbetering van de gebruikte apparatuur is het tegenwoordig niet langer noodzakelijk om voor een FUT behandeling te kiezen. De FUE techniek maakt het mogelijk om individuele grafts te oogsten zonder dat er zichtbare littekens ontstaan.

13. Kan elk haartransplantatie litteken behandeld worden?
Nee, het litteken dient voldoende hersteld te zijn en u dient over genoeg donormateriaal te beschikken, waarmee een natuurlijk resultaat bereikt kan worden.

14. Worden littekens door iedere haarkliniek behandeld?
Nee. Het camoufleren van een litteken met behulp van een haartransplantatie is een ingreep die met uiterste aandacht en ervaring wordt toegepast. De resultaten lopen sterk uiteen en worden meestal niet gegarandeerd.

15. Op welk soort littekens kan een haartransplantatie toegepast worden?
De meeste haartransplantaties worden toegepast om zogenaamde FUT littekens te camoufleren. Daarnaast kunnen ook littekens na operaties, brandwonden en ongelukken behandeld worden met de FUE techniek.

16. Wanneer kan een haartransplantatie litteken behandeld worden?
Verse littekens en littekenweefsel moeten eerst tot rust komen. Dit duurt zo’n 12 tot 14 maanden. Vervolgens neemt het litteken een eigen uiterlijk aan en zal het zoveel mogelijk vervagen. Eerder is een litteken niet geschikt voor een haartransplantatie behandeling. De haarimplantatie vervaagt het litteken verder en zorgt ervoor dat het litteken aan het oog wordt onttrokken. Overigens bestaat er altijd een kans dat een litteken niet op natuurlijke wijze vervaagt en klachten veroorzaakt.

17. Is het behandelen van een litteken tijdens een haartransplantatie pijnlijk?
Nee. De meeste mensen die een haartransplantatie ondergaan ervaren geen pijn. Het donorgebied en het litteken worden plaatselijk verdoofd. Eens de verdovingen zijn uitgewerkt kan een zeurderig gevoel ontstaan. Om dit te bestrijden kan een pijnstiller gebruikt worden. Overigens is dit gevoel van voorbijgaande aard.

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie litteken voorkomen of behandelen’ een consult inplannen voor een haarimplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu