fbpx

Haartransplantatie roken

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Het is algemeen bekend dat roken ongezond is en u zelfs ziek kunt maken. Maar wist u dat roken ook invloed heeft op het haartransplantatie resultaat? Er zijn verschillende factoren die het herstel na de haartransplantatie en het hergroeien van de getransplanteerde haren kunnen beïnvloeden. In dit artikel wordt besproken waarom roken slecht is voor uw gezondheid en voor het resultaat na de haartransplantatie behandeling.

Haartransplantatie roken?
Haartransplantatie roken?
Waarom is roken zo slecht?

Als we de tv aanzetten, worden we regelmatig belaagd met spotjes die te maken hebben met het stoppen met roken. Waarom maken ze het niet gewoon verboden? Dat is wat veel mensen denken. Het is nog niet zo ver, maar is in de toekomst wellicht mogelijk. Roken is slecht om verschillende redenen. Er zitten kankerverwekkende stoffen in een sigaret en u krijgt deze binnen als deze worden verbrand en geïnhaleerd. Roken is daarom bijzonder slecht voor het lichaam. U kunt hier verschillende ziektes door krijgen. Longkanker is wellicht de meest gehoorde ziekte, maar roken vergroot de kans op tientallen andere ziektes.
Daarnaast zorgt roken voor een minder goede doorbloeding en meer kans op haaruitval. Wist u dat als mannen tot hun 50e regelmatig roken, de kans op kaalheid maar liefst 2 keer zo groot is? Dat is een enorm verschil en toont direct dat roken veel invloed heeft op uw haarsituatie. Bent u kaal of kalend en rookt u? Wellicht dat het roken er dan mede aan heeft bijgedragen.

Roken vlak voor de haartransplantatie voorkomen

Bent u een fervent roker? Dan kunnen we ons voorstellen dat het moeilijk is om helemaal te stoppen. Roken is vlak voor de haarimplantatie heel slecht, omdat dit de doorbloeding en aanvoer van belangrijke voedingsstoffen kan verstoren. Er wordt daarom vaak aangeraden om minimaal een week voor de behandeling te stoppen met roken. Is het voor u onmogelijk om te stoppen, probeer dan in ieder geval zo weinig mogelijk te roken.

Roken na de haartransplantatie

Wilt u tijdens of na de haartransplantatie het liefste direct weer een sigaret opsteken? Dat raden we eveneens af. Het haartransplantatie resultaat is namelijk niet alleen afhankelijk van de behandeling zelf. Het resultaat wordt ook beïnvloed door het wel of niet naleven van de instructies voor de voor- en nazorg. Vaak wordt ook aangeraden om tot minimaal een week na de behandeling te stoppen met roken, zodat uw lichaam kan herstellen na de ingreep.

Stoppen met roken?

Wilt u voor de haarimplantaten al stoppen met roken? Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om makkelijker te kunnen stoppen met roken. Sommige mensen kunnen ‘coldturkey’ stoppen met roken, maar helaas is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die baat hebben bij acupunctuur, bij nicotinepleisters of bij hypnose. Stoppen met roken is natuurlijk altijd beter voor uw lichamelijke gezondheid. Steeds meer mensen zien hun nieuwe haar als een nieuwe start en daar hoort voor hun het stoppen met roken bij!

Haartransplantatie roken FAQ – Veelgestelde vragen

1. Moet ik voor een haartransplantatie stoppen met roken?
Er wordt inderdaad geadviseerd om ruim voor de geplande ingreep het gebruik van tabaksproducten te stoppen.

2. Kan ik direct na de haartransplantatie een sigaretje roken?
Probeer het niet roken tot enkele weken na de haartransplantatie vol te houden. Direct na afloop van de ingreep een sigaret opsteken, kan het resultaat nadelig beïnvloeden.

3. Welke invloed heeft roken op een haartransplantatie?
Ingrediënten van tabaksproducten zijn van invloed op onder andere de doorbloeding, waardoor er minder zuurstofrijkbloed bij de haarzakjes terecht komt. Een gezonde haargroei heeft behoefte aan een optimale circulatie van zuurstofrijkbloed. Als dit onvoldoende het geval is, krijgen de getransplanteerde haarzakjes minder kans om vast te groeien en kan het resultaat teleurstellend zijn.

4. Hoelang voor de geplande haartransplantatie stop ik met roken?
Hoe vroeger u stop, hoe beter. Vindt u het moeilijk om helemaal te stoppen, beperk dan het aantal sigaretten per dag tot een absoluut minimum. Zo’n vijf tot zes weken voor de behandeling stoppen met roken, stelt uw lichaam in staat zich te herstellen. De doorbloeding zal verbeteren, net zoals de conditie van uw haar.

5. Wanneer mag ik na de behandeling weer roken?
De getransplanteerde haarzakjes hebben eerst een aantal dagen nodig om vast te groeien. Tegelijkertijd herstelt de hoofdhuid zich van de ingreep. Niet roken bevordert het herstel en heeft een positieve invloed op het transport van zuurstofrijkbloed naar onder meer de haarzakjes. Hoe langer u niet rookt na de haartransplantatie, hoe beter dat is voor uw getransplanteerde haar en het eindresultaat.

6. Hebben nicotinevervangers invloed op een haartransplantatie?
Nicotinevervangers, zoals pleisters, kauwgom of zuigtabletten, geven gedoseerd nicotine af. Het is een manier om op een langzame manier het roken te ontwennen. U krijgt echter nog steeds nicotine in uw bloed. Ook hierbij geldt dat het beter is om voorafgaand aan de haartransplantatie te stoppen met roken en/of het gebruik van nicotinevervangers.

7. Is roken van invloed op mijn haargroei na de haartransplantatie?
Gezonde haargroei heeft behoefte aan vitaminen, mineralen en zuurstof. Roken vermindert de hoeveelheid zuurstof in het bloed, waardoor niet alleen uw huid er op den duur valer uit gaat zien. Ook uw haargroei wordt belemmerd, met haaruitval tot gevolg. Wees na een succesvolle haartransplantatie mild voor uw nieuwe haargroei, door geen tabaksproducten te gebruiken.

8. Hoe snel kan ik stoppen met roken als ik nicotinevervangers gebruik?
Stoppen met roken is niet voor iedereen even eenvoudig. Naast een nicotineverslaving is het ook een gewoonte die u moet zien ‘af te leren’. Tegenwoordig is er op diverse manieren begeleiding bij het stoppen met roken beschikbaar. Interessant om te weten is dat zorgverzekeraars regelmatig deze kosten vergoeden. U staat niet alleen. Als u echt overtuigd bent dat u wilt stoppen met roken, dan kunt u met behulp van bijvoorbeeld nicotinevervangers binnen enkele maanden rookvrij zijn. Steeds meer mensen kiezen er ook voor om in één keer te stoppen met roken.

9. Kan iedereen even snel stoppen met roken?
De tijd waarin u kunt stoppen met roken, hangt grotendeels van uzelf af. Er zijn mensen die van de een op de andere dag de sigaretten laten staan en nooit meer opnieuw een peuk opsteken. Daar staan rokers tegenover die na herhaalde stoppogingen toch weer een sigaretje opsteken. Waar een wil is, is een weg. Als u echt wilt stoppen, kunt u dit waarschijnlijk ook.

9. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken na een haartransplantatie als ik rook?
Het gebruik van een haargroeimiddel wordt met u besproken tijdens een intakegesprek bij de behandelend specialist. Ook zonder haargroeimiddelen worden met een haartransplantatie vaak uitstekende resultaten bereikt. Roken heeft ook als u een haargroeimiddel gebruikt een negatieve invloed op de haargroei. De doorstroming wordt immers beperkt, waardoor uw haarzakjes minder zuurstofrijkbloed krijgen.

10. Heeft roken invloed op haaruitval na de haartransplantatie?
Stevige rokers kunnen te maken krijgen met haaruitval. Dit zowel voor- als na een haartransplantatie. Getransplanteerde haarzakjes hebben andere genetische eigenschappen en zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt. Deze andere structuur houdt niet in dat ze geen behoefte hebben aan zuurstofrijkbloed. Roken heeft altijd invloed op haaruitval, zowel voor als na een haartransplantatie.

11. Zijn de resultaten van een haartransplantatie echt beter bij niet-rokers?
Ja, het is aangetoond dat niet-rokers gemiddeld gezien betere resultaten bereiken. De getransplanteerde haarzakjes slaan beter aan bij niet-rokers. Bovendien is het eigen haar en getransplanteerde haar van mensen die niet roken ook vaak gezonder.

12. Waarom rook ik niet voor en na een haartransplantatie?
Een haartransplantatie is een kostbare ingreep, die niet standaard door zorgverzekeraars wordt vergoed. U streeft naar een optimaal resultaat. Roken kan dit gewenste resultaat op negatieve wijze beïnvloeden en een teleurstellend resultaat veroorzaken. Dat maakt de investering die u doet in uw welzijn extra duur.

13. Heeft roken effect op de aanmaak van dihydrotestosteron?
Het roken van tabaksproducten heeft een verhoogde testosteronspiegel tot gevolg. Aangezien testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron, DHT, mag worden aangenomen dat roken inderdaad effect heeft op de aanmaak van DHT.

14. Laat nicotine mijn haar uitvallen?
Nicotine verhoogt uw bloeddruk en hartslag. Het werkt op dezelfde manier op uw zenuwstelsel zoals cafeïne dat doet. Van nicotine is bekend dat het de bloedvaten vernauwt, wat slecht nieuws is voor de haargroei. De bloedtoevoer naar uw hoofdhuid wordt beperkt en circulatieproblemen kunnen ontstaan. Uw haarzakjes hebben voor een gezonde groei nood aan zuurstofrijkbloed.

15. Kan ik wel een elektrische sigaret roken?
Om het resultaat niet negatief te beïnvloeden is het beter om helemaal niet te roken. Geen normale tabaksproducten en ook geen e-smokers. Stop dan ook ruim voor de geplande haartransplantatie.

16. Wat is slechter voor mijn haargroei roken of elektrisch roken?
Wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van een e-smoker niet minder slecht is voor de gezondheid dan het gebruik van tabaksproducten. De smaken die zijn toegevoegd aan de e-sigaretten kunnen ernstige ontstekingen in de longen veroorzaken.

17. Wat als ik moeite heb om te stoppen met roken, kan ik dan toch een haartransplantatie ondergaan?
Ja, maar probeer dan het roken tenminste tot een minimum te beperken. Voorafgaand aan de ingreep wordt u gewezen op het feit dat roken een negatieve invloed op het herstel en het resultaat kan hebben. U kunt daarna zelf een keuze voor de ingreep maken.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie roken’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu