fbpx

Haartransplantatie shock loss

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Helaas komt haartransplantatie shock loss vaak voor. Er zijn wel een aantal manieren om dit zo veel mogelijk terug te dringen, maar het is nooit 100 procent zeker dat het kan worden voorkomen. Shock loss is een bekende term in de haartransplantatie wereld. Shock loss zijn haren die uitvallen door de ‘schok’ die zij ervaren door de haartransplantatie behandeling.

Haartransplantatie shock loss.
Haartransplantatie shock loss.
Wat is haartransplantatie shock loss?

Tijdens een haartransplantatie worden haren/haarimplantaten getransplanteerd van de achterkant van het hoofd naar een gebied waar u nieuw haar wilt. Deze nieuw haren worden vaak geplaatst op plekken waar nog wel wat haar groeit. Voordat de haren worden getransplanteerd, wordt het ontvangstgebied verdoofd. Er worden hier ook incisies gemaakt, waar de haren in geplaatst kunnen worden. Dit worden ook wel kanaaltjes genoemd. Er worden dus minuscule wondjes gemaakt in dit gebied. De haren die hier nog groeien, kunnen hierdoor een schok krijgen. Door deze schok kunnen ze tijdelijk uitvallen. Normaal gesproken groeien de haren die door shockloss uitgevallen zijn binnen ongeveer drie of vier maanden weer terug.

Welke haren zijn gevoelig voor shock loss?

Uit onderzoek is gebleken dat de reeds verzwakte haren het gevoeligste zijn om uit te vallen na een haartransplantatie. De sterke, gezonde haren zullen minder snel uitvallen. Zij kunnen de schok van de haartransplantatie namelijk beter verdragen.

Wat kan ik doen om shock loss te minimaliseren?

Er zijn verschillende manieren om shock loss te minimaliseren. Deze zijn als volgt:

 • Neem van tevoren voldoende rust.
 • Rook en drinken minimaal een week voor en na de behandeling niet.
 • Door met haargroeimiddelen haren te versterken.
 • Door de voorzorg en nazorg instructies goed na te leven.
 • Door te kiezen voor een goede en ervaren haartransplantatie arts.
Kan ik shock loss voorkomen?

Helaas kan shock loss nooit helemaal worden voorkomen. U kunt er wel voor kiezen om de haartransplantatie op volledig kale gebieden toe te passen. Er zijn dan geen haren in deze omgeving die uit kunnen vallen door shock loss na de behandeling.

Haartransplantatie shock loss FAQ

1. Wat is shock loss na een haartransplantatie?
Het zogenaamde shock loss effect na een haartransplantatie is een veel voorkomende reactie van de haarzakjes die getransplanteerd zijn. Zo’n twee tot vier weken na de ingreep kunnen de getransplanteerde grafts de haren verliezen. Dit is een normaal verschijnsel en niets om u zorgen over te maken.

2. Is haaruitval door shock loss tijdelijk?
Shock loss is een effect dat vrijwel altijd tijdelijk van aard is. Veel hangt af van de kwaliteit en gezondheid van uw haar. Dun en zwak haar, dat ook zonder haartransplantatie op korte termijn uit zou zijn gevallen, kan door de ingreep blijvend uitvallen. In dit soort situaties levert een haarimplantatie soms onvoldoende resultaten op. Voorafgaand aan de haartransplantatie kan een ervaren specialist inschatten wat voor resultaat u kunt verwachten.

3. Hoe groot is de kans dat ik te maken krijg met shock loss na een haartransplantatie?
Vrijwel iedereen die een haartransplantatie ondergaat, ziet het getransplanteerde haar na twee tot vier weken uitvallen. Bij de een valt het haar heftiger uit dan bij de ander. Haaruitval na de haartransplantatie is een gevolg van de ingreep. Na verloop van tijd herstelt de haargroei zich.

3. Wanneer gaat mijn haar opnieuw groeien?
Nadat het haar is uitgevallen, is na drie tot vier maanden de eerste nieuwe haargroei zichtbaar. Uiteraard kan dit per persoon verschillen. Wanneer de haargroei zichtbaar wordt, ziet u hoe de resultaten zich ontwikkelen en verbeteren.

4. Kan haaruitval na een haartransplantatie vermeden worden door het gebruik van een haargroeimiddel?
De shock die haarzakjes doormaken bij een haartransplantatie, is niet te voorkomen. Het gebruik van een haargroeimiddel stimuleert de haargroei op effectieve wijze. Bespreek de mogelijkheden met de behandelend specialist voorafgaand aan de haartransplantatie. Het gebruik van een haargroeimiddel is immers niet altijd geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

5. Komt shock loss na een haartransplantatie alleen bij mannen voor?
Nee, zowel mannen als vrouwen die een haartransplantatie ondergaan, kunnen met het shock loss effect te maken krijgen.

6. Valt al mijn haar uit na een haartransplantatie?
Nee, alleen de haren die getransplanteerd zijn vallen uit. Bij eventueel omliggende haren is dit niet het geval. Het is wel mogelijk dat verzwakt haar in het transplantatie gebied tijdelijk uitvalt.

7. Ik heb gehoord dat Minoxidil gebruikt kan worden bij shock loss en haaruitval na de haartransplantatie. Klopt dat?
Minoxidil is een haargroeimiddel dat door zowel mannen als vrouwen gebruikt kan worden als behandeling bij haaruitval. Het middel is eenvoudig in gebruik en verkrijgbaar als schuim en lotion. Bij het aanbrengen van Minoxidil moet u oppassen dat het middel niet in aanraking komt met gebieden waar u geen haargroei wilt hebben. Het duurt meerdere weken tot maanden voordat de eerste resultaten van Minoxidil zichtbaar worden. U kunt met de haartransplantatie arts overleggen wat de mogelijkheden voor u zijn met betrekking tot Minoxidil.

8. Is shock loss pijnlijk?
Nee, u voelt niet dat de haren uitvallen.

9. In welke vorm groeien de haren terug, krijg ik een natuurlijk resultaat?
De haarzakjes die geoogst worden, worden in de natuurlijke groeirichting geplaatst op de kalende gebieden. Als het haar begint te groeien, zult u zien dat het volledig aansluit bij de omliggende haren.

10. Als mijn haar na de shock loss gaat groeien, kan ik het dan gewoon verzorgen zoals ik gewend ben?
De nieuwe haargroei kunt u wassen, knippen, föhnen, stylen, kleuren en verven zoals u dat zelf graag wilt. Kies daarbij voor een milde, verzorgende shampoo en conditioner. Wees alert met het gebruik van stylingapparatuur en vermijd dat u deze apparaten op de warmste stand gebruikt.

11. Is shock loss na een haartransplantatie eenmalig?
U kunt er van uit gaan dat het shock loss effect eenmalig is. Nadat het haar is uitgevallen, herstelt het haargroeiproces zich. De succesvol getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang nieuwe haren produceren.

12. Waarom ontstaat shock loss na een haartransplantatie?
Algemeen aangenomen wordt dat de haarzakjes een schok te verwerken krijgen. Het oogsten en herplaatsen heeft impact op het proces waar de grafts inzitten. Shock loss wordt voornamelijk gezien bij de gebieden waar de haarzakjes teruggeplaatst worden. Een enkele keer is er ook sprake van shock loss in het donorgebied. Het effect is vrijwel altijd tijdelijk.

13. Kan ik haaruitval na een haartransplantatie camoufleren?
Er bestaan verschillende mogelijkheden om de haaruitval te camoufleren. Voor het herstel van de huid en het haar is het beste om dit gebied zo weinig mogelijk te belasten.

14. Heeft stress voor de haartransplantatie invloed op shock loss na de ingreep?
Het uitvallen van de getransplanteerde haren is een normaal verschijnsel. Stress heeft doorgaans geen aangetoonde invloed op het shock loss effect.

15. Hoe lang duurt shock loss na een haartransplantatie?
Het haarverlies is in de meeste gevallen tijdelijk en u ziet dat de haargroei zich na enkele maanden herstelt. Deze vorm van haaruitval is niet blijvend, uw haarzakjes vallen niet uit en worden evenmin aangetast.

16. Treedt shock loss bij iedere haartransplantatie op?
Het fenomeen van shock loss is een normaal verschijnsel na een haartransplantatie. Vrijwel iedereen die de ingreep laat toepassen ziet dat de getransplanteerde haren na 3 weken beginnen uit te vallen. Toch betekent dat niet automatisch dat er altijd sprake is van shock loss.

17. Hoe kan ik het haarverlies na de haartransplantatie verbergen?
Shock loss is tijdelijk. Drie tot vier maanden na de ingreep gaat uw haar groeien. Het is mogelijk om het haarverlies te verbergen met een petje of een sjaaltje. Zelden wordt het tijdelijk dragen een haarwerk overwogen. Bent u onzeker over de juiste keuze? U kunt dit bespreken met de haartransplantatie specialist.

18. Kan shock loss voorkomen worden?
Nee, er is geen speciale voorbereiding of behandeling om shock loss helemaal te voorkomen. Het is een natuurlijke, meestal tijdelijke, reactie van de haarzakjes die getransplanteerd zijn.

19. Wat als mijn haar na de shock loss niet groeit?
Blijf vooral rustig en raak niet gelijk in paniek als u 3 maanden na de haartransplantatie nog geen nieuwe haargroei ziet. Het is een lichamelijk proces dat zich herstelt en dat bij iedereen anders verloopt. Dat betekent dat het ook wel 6 maanden kan duren voordat de eerste haren gaan groeien.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie shock loss’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu