fbpx

Haartransplantatie wel of niet doen?

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Mannen en vrouwen zijn vaak bewust met hun uiterlijk bezig. Haaruitval en kaalheid passen dan niet in het ideaalbeeld. Maar om nu direct een haartransplantatie te overwegen gaat misschien ook wel wat ver. Stelt u zichzelf de vraag ‘haartransplantatie wel of niet doen?’ Dan zijn er naast meerdere antwoorden ook diverse externe factoren die u hierbij kunnen helpen.

Haartransplantatie wel of niet doen?
Haartransplantatie wel of niet doen?
Gevorderde haaruitval, haartransplantatie wel of niet doen?

Het is een minder bekend feit dat niet iedereen automatisch in aanmerking komt voor een haartransplantatie. De vraag ‘haartransplantatie wel of niet doen?’, kunt u in gevallen van vergevorderde haaruitval en kaalheid vaak met ‘nee’ beantwoorden. Om een haartransplantatie met voldoende resultaten te kunnen ondergaan, dient u immers over voldoende donormateriaal te beschikken. Haaruitval heeft diverse oorzaken. Niet alle oorzaken maken het mogelijk om een haartransplantatie te ondergaan. Bij welke oorzaken kunt u een haartransplantatie wel of niet doen? Acura Medisch Centrum voert na een grondig intakegesprek haartransplantaties uit indien:

 • U lijdt aan Alopecia androgenetica die nog niet te ver gevorderd is. Zowel mannen als vrouwen kunnen behandeld worden met de FUE haartransplantatie methode.
 • Haaruitval die is ontstaan door littekens en brandwonden.
 • Plaatselijke haaruitval die is ontstaan door infecties.
 • Het haar heeft blootgestaan aan grote spanning. Door onder meer extensions of langdurig te strak gevlochten haar.

Leg uw situatie voor aan een ervaren cosmetisch arts. Uw hoofdhuid wordt nauwkeurig bekeken, om de onderliggende oorzaak van uw haaruitval vast te kunnen stellen. Afhankelijk van uw situatie ontvangt u een persoonlijk behandelplan met een scherp behandeltarief.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Onderzoek de voor- en nadelen van een haartransplantatie

Om een onderbouwd antwoord te kunnen geven op ‘haartransplantatie wel of niet doen?’, onderzoekt u eerst de voor- en nadelen. Geen hoofd is hetzelfde en vaak bent u de enige die een weloverwogen antwoord kan geven om al dan niet voor een haartransplantatie te kiezen. Bent u al toe aan een haarimplantatie? Zijn er alternatieve behandelmogelijkheden? Kunt u verdere haaruitval voorkomen? Een haartransplantatie wel of niet doen hangt af van verschillende omstandigheden. Het is een feit dat het een dure ingreep betreft die slechts in zeldzame gevallen voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komt. Zeker als uw haaruitval in de beginfase is, kunt u met haargroeimiddelen verbetering bewerkstelligen. Ga niet lukraak allerlei verschillende producten uitproberen. Vraag uw huisarts om een recept voor effectief bewezen middelen zoals Minoxidil, de Diane pil, Finasteride en Dutasteride. Heeft u te maken met haaruitval die langere tijd aanwezig is? Bedenk dan dat de voordelen soms niet opwegen tegen de nadelen.

Haartransplantatie voordelen:
 • Met zowel de FUT als FUE techniek worden mooie en natuurlijk ogende resultaten bereikt.
 • De resultaten zijn blijvend. U heeft na verloop van tijd geen nieuwe haartransplantatie nodig.
 • De getransplanteerde haren kunt u behandelen zoals u gewend bent.
 • U ziet er weer jong en vol zelfvertrouwen uit.
Haartransplantatie nadelen:
 • De kosten voor een haartransplantatie worden bepaald door het aantal getransplanteerde grafts.
 • Het is een chirurgische operatie waar complicaties en risico’s aan verbonden zijn.
 • Resultaten zijn niet direct na de behandeling zichtbaar. Gemiddeld duurt het negen tot twaalf maanden voor het eindresultaat is bereikt.

Andere redenen om een haartransplantatie wel of niet te doen

Zeker als u op zeer jonge leeftijd geconfronteerd wordt met kaalheid, zal niet iedere arts direct een haartransplantatie aanraden. Maak daarom altijd een afspraak bij een ervaren haarkliniek als Acura Medisch Centrum. U wordt hier op professionele wijze voorgelicht over de mogelijkheden en de intensiteit van de behandeling zelf. Daar staat tegenover dat een intake gesprek bij een cosmetisch arts antwoorden verschaft op de vragen die u heeft. Een gesprek kan eventuele onzekerheden wegnemen en u helpen bij het maken van de keuze om een haartransplantatie wel of niet doen.

Haartransplantatie wel of niet doen FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over haartransplantaties wel of niet doen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wanneer laat ik een haartransplantatie wel of niet doen?
Niet iedere vorm van haaruitval komt voor een haartransplantatie in aanmerking. Voordat u een beslissing voor een gepaste behandeling kunt nemen, is het belangrijk om de oorzaak van uw haaruitval vast te laten stellen. Dit kan bij uw huisarts en/of dermatoloog.

2. Is bij beginnende haaruitval een haartransplantatie een geschikte oplossing?
Mannen en vrouwen die een haartransplantatie ondergaan, hebben vaak al een lange weg afgelegd. Beginnende haaruitval is zelden een reden om direct aan een haartransplantatie te denken. Probeer eerst haaruitval te voorkomen of te verminderen. Tegenwoordig kunt u met bewezen haargroeimiddelen de haaruitval soms redelijk stabiliseren en de haargroei bevorderen. Bij beginnende haaruitval zal een cosmetisch arts eerst met u andere behandelmogelijkheden bespreken.

3. Ik weet zeker dat ik een haartransplantatie wil laten uitvoeren, waarom moet ik dan informatie lezen over andere behandelingen?
Een haartransplantatie is een ingrijpende en kostbare cosmetische behandeling. Naast het feit dat niet elke vorm van haaruitval voor de ingreep in aanmerking komt, kan het voorkomen dat u om een andere reden niet geschikt bent voor een haartransplantatie. Tegenwoordig zijn er alternatieve behandelingen die uitstekende resultaten bieden. U kunt hierbij onder meer denken aan micro haar pigmentatie maar ook mesotherapie bij haaruitval biedt vaak interessante mogelijkheden voor mannen en vrouwen.

4. Wordt een haartransplantatie geadviseerd aan jonge mensen?
Erfelijke haaruitval komt soms al in de tienerjaren voor. De minimum leeftijd voor een cosmetische behandeling, zoals een haartransplantatie, is 18 jaar. Met toestemming van ouders en/of een voogd kan eerder een behandeling worden ondergaan. Geadviseerd wordt om eerst de haaruitval te stabiliseren en erger te voorkomen. Dit kan onder meer met het gebruik van bewezen haargroeimiddelen zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil. U kunt later altijd nog tot een haartransplantatie overgaan.

5. Ik overweeg een haartransplantatie. Kan ik rekenen op direct zichtbare resultaten?
Nee, het duurt 9 tot 12 maanden voordat de definitieve resultaten bereikt worden. Het is dus zeker geen behandeling die direct zichtbare resultaten biedt. De haarsituatie verbetert vaak echter al na ongeveer 3 of 4 maanden.

6. Ik heb angst voor naalden, is een haartransplantatie dan voor mij een geschikte behandeling?
Afhankelijk van de oppervlakte van het te behandelen gebied duurt een behandelsessie tussen de 4 en 8 uur. Zowel het oogsten van de grafts uit het donorgebied, als het terugplaatsen in het transplantatiegebied gebeurt met behulp van een ultrafijne naald. Uw hoofdhuid wordt plaatselijk verdoofd en van echte pijn is gedurende de behandeling nauwelijks sprake. Heeft u echter een afkeer van naalden, waardoor u zich niet of onvoldoende kunt ontspannen? Dan kan een behandeling wel lang duren. Bespreek de mogelijkheden voor een alternatieve behandeling. Een cosmetisch arts kan u van advies voorzien.

7. Ik heb gehoord dat een haartransplantatie uitstekende resultaten biedt. Kan ik direct een afspraak maken?
Een complexe, ingrijpende behandeling als een haartransplantatie vraagt een gedegen voorbereiding. De ingreep kent zowel voor- als nadelen die uw aandacht vragen. Bekijk welke technieken er worden toegepast en hoe een behandeling wordt uitgevoerd. Mede dankzij een goede voorbereiding heeft u realistische verwachtingen, waardoor een teleurstellend resultaat voorkomen kan worden. Daarnaast vindt er een intakegesprek bij een van de ervaren artsen van Acura Medisch Centrum plaats in Amsterdam of Weert. U komt niet automatisch in aanmerking voor een haartransplantatie. Zowel uw huidige gezondheid als uw medische achtergrond en medicijngebruik zijn hierbij van belang.

8. Krijg ik dankzij een haartransplantatie weer een mooie volle haardos?
Alhoewel een haartransplantatie goede resultaten heeft, is het niet realistisch om een volle haardos te verwachten. Vaak is de haaruitval al enige tijd gaande, voordat u tot een behandeling beslist. U dient over voldoende donormateriaal te beschikken om een haartransplantatie te kunnen ondergaan. De geoogste grafts worden in het transplantatiegebied geplaatst, waarna de haargroei zich herstelt. Als u van nature geen dikke haardos heeft, is het onrealistisch om dit wel als resultaat van een haartransplantatie te verwachten. Een arts kan tijdens een intakegesprek uw verwachtingspatroon enigszins bijsturen, zodat een eventuele teleurstelling kan worden voorkomen.

9. Ik ben bang voor een tegenvallend resultaat van een haartransplantatie. Wat kan ik doen?
Als u geen geloof heeft in een natuurlijk of mooi resultaat, dan is het wellicht beter om voor een alternatieve behandeling te kiezen. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u zowel ontspannen als met vertrouwen in de behandelstoel plaats kunt nemen. Dit werkt ook voor de uitvoerend arts aangenamer.

10. Wegen de voordelen van een haartransplantatie op tegen de nadelen?
U dient voor uzelf een afweging te maken tussen de voor- en nadelen. Een haartransplantatie is een dure behandeling die echter wel permanente resultaten biedt. De getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang haren produceren. De haardichtheid daarentegen zal niet zo vol zijn als voorheen en niet iedereen komt voor een behandeling in aanmerking. Door uzelf goed in te lezen en voor te bereiden op de behandeling, krijgt u beter inzicht in de mogelijkheden. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing nemen om al dan niet voor een haartransplantatie te kiezen.

11. Moet ik de adviezen en instructies van de arts echt opvolgen voor een goed resultaat?
De ervaren artsen van Acura Medisch Centrum geven u tips en advies voor zowel de periodes voor als na de haartransplantatie. Een gedeelte van het succes heeft u zelf in de hand. De adviezen worden niet zomaar gegeven. Als u weet dat de resultaten van de behandeling blijvend zijn, dan is het opvolgen van adviezen voor een korte periode geen al te grote opoffering.

12. Ik kan geen beslissing nemen, wat is wijsheid?
Het is belangrijk dat u volledig achter uw beslissing staat. Twijfelt u of u de haartransplantatie wel of niet wilt doen? Of ziet u op tegen de behandeling en de herstelperiode? Probeer eerst op een andere manier de haaruitval te verminderen. Lees ook eens ervaringsverhalen van mannen en vrouwen die een haartransplantatie hebben ondergaan. Vaak kan een mening of ervaring van iemand anders u net dat extra zetje geven om al dan niet voor een haartransplantatie te kiezen.

13. Welke alternatieve behandelingen zijn er voor een haartransplantatie?
Momenteel is een haartransplantatie de enige behandeling die blijvende resultaten biedt bij kaalheid die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica. Indien u een haartransplantatie een stap te ver vindt gaan en/of als u door een te ver gevorderde haaruitval niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie, kunt u ook micro haar pigmentatie of een haarwerk overwegen. Laat u adviseren over de mogelijkheden die bij uw situatie passen door een ervaren haartransplantatie specialist.

14. Is een haartransplantatie een geschikte behandeling voor vrouwen?
Ja, ook bij vrouwen die een haartransplantatie ondergaan worden over het algemeen uitstekende resultaten behaald. Het is logisch om te twijfelen om al dan niet een ingrijpende haartransplantatie uit te laten voeren. Wanneer het eindresultaat is bereikt, vraagt u zichzelf af waarom u de behandeling niet eerder heeft ondergaan. Uw haardos wordt voller, u krijgt meer zelfvertrouwen en u gaat weer met plezier naar de kapper.

15. Kan een haartransplantatie mislukken?
Als u de haarimplantatie bij een ervaren haartransplantatie specialist ondergaat, is de kans op een mislukking klein. Het komt soms voor dat iemand niet tevreden is met het resultaat dat wordt bereikt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Met name een verkeerd verwachtingspatroon kan een teleurstelling tot gevolg hebben. Bij Acura Medisch Centrum worden uw verwachtingen en wensen uitgebreid besproken en daar waar nodig bijgesteld tot hetgeen mogelijk is. Er wordt bovendien nauwkeurig gekeken hoeveel grafts getransplanteerd kunnen worden, voor een optimaal resultaat.

16. Is één behandelsessie genoeg voor een mooi resultaat?
De meeste mannen en vrouwen die een haartransplantatie ondergaan, bereiken met een behandeling een prima resultaat. Uitzonderlijk kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Zeker als u op zeer jonge leeftijd een haartransplantatie ondergaat, kan het na een paar jaar zo zijn dat andere haren uitvallen. U kunt dan opnieuw kiezen voor een haartransplantatie. De behandelend haartransplantatie specialist kan dit vrij nauwkeurig inschatten.

17. Waarom is een haartransplantatie in het buitenland goedkoper? En is dat dan een betere optie voor mij?
Haartransplantaties die in het buitenland worden uitgevoerd, kunnen goedkoper worden aangeboden, omdat de kosten voor arbeidsloon vaak lager zijn dan in Nederland. Als u zich verdiept in de mogelijkheden voor een haartransplantatie, spreekt het voor zich dat u daarbij op de kosten let. Vergeet niet dat u ook naar het buitenland moet reizen en daar vaak ook meerdere dagen ter plaatse verblijft. Deze kosten worden zelden vermeld in de kosten van de haartransplantatie en zijn dus bijkomend. Of een haartransplantatie in het buitenland voor u de meest geschikte behandeling is, bepaalt u uiteraard zelf. Naast reis- en verblijfskosten is ook de taal die door artsen en medewerkers wordt gesproken van invloed op uw keuze. Let altijd ook goed op de geboden kwaliteit.

18. Ik zie op tegen een lange herstelperiode. Is een andere behandeling wellicht geschikter?
De herstelperiode van een haartransplantatie verloopt bij de meeste mensen zeer vlot. Tijdens de dagen na de behandeling kan de behandelde huid rood en licht gezwollen zijn. Deze verschijnselen zijn tijdelijk en nemen af in de dagen die volgen. Van langdurige napijn is eveneens geen sprake. Na afloop van de behandeling kunt u mogelijk hoofdpijn ervaren, dit kan bestreden worden met een pijnstiller. Na tien tot veertien dagen is uw hoofdhuid volledig hersteld en is het niet meer zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan.

19. Ik heb gehoord dat een haartransplantatie een litteken achterlaat, klopt dat?
Acura Medisch Centrum past de moderne FUE haartransplantatie techniek toe. De grafts worden met een holle naald een voor een geoogst en vervolgens, na controle, ook weer een voor een herplaatst in de transplantatie gebieden. Er wordt niet in de huid gesneden en/of gehecht. De FUE techniek laat daarom geen grote zichtbare littekens achter.

20. Kan ik meekijken bij een haartransplantatie, zodat ik een beter beeld kan krijgen van de ingreep?
Als u wilt zien hoe een haartransplantatie eruit ziet, kunt u online diverse haartransplantatie video’s vinden en bekijken. Zowel van de FUE als FUT techniek zijn video’s beschikbaar. Het zien van de beeldopname brengt een haartransplantatie uiterst gedetailleerd in beeld en kan op positieve manier bijdragen aan het nemen van een beslissing.

21. Ik zie op tegen de lange behandelduur, wat kan ik in tussentijd doen?
De gemiddelde duur van een haartransplantatie ligt tussen 4 en 8 uur. U zit/ligt in een comfortabele behandelstoel. Uiteraard worden pauze momenten ingebouwd, zodat u even de benen kunt strekken. Terwijl de behandeling wordt uitgevoerd, is het mogelijk om muziek te luisteren of gewoon ontspannen een dutje te doen.

22. Kan ik na de haartransplantatie mijn haar stylen zoals ik dat gewend ben?
Nadat het haar weer gaat groeien, kunt u het behandelen zoals u dat gewend bent. U kunt het wassen, föhnen, stylen, kleuren en verven. Voordat u hier actief mee aan de slag gaat, volgt u de adviezen van de behandelend specialist op. Zo heeft u geen negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat van de ingreep.

23. Wat als mijn haar na de haartransplantatie uitvalt?
De haarzakjes die getransplanteerd worden, komen uit uw haarkrans en hebben andere genetische eigenschappen dan de overige hoofdharen. Deze eigenschappen maakt dat ze niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon dat verantwoordelijk is voor erfelijke kaalheid. Zo’n twee tot vier weken na de haartransplantatie vallen de getransplanteerde haren uit. Dat is normaal en niets om u zorgen over te maken. Nieuwe haargroei is na zo’n drie tot vier maanden zichtbaar. De getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang nieuwe haren produceren.

24. Wat is het belang van kennismaken met verschillende haarklinieken?
Tijdens een intakegesprek bij een haartransplantatie kliniek krijgt u informatie over de ingreep en worden uw vragen beantwoord. De manier waarop dit gesprek verloopt, geeft u soms geen aangenaam gevoel en onvoldoende vertrouwen in de behandeling. Daarom wordt geadviseerd om bij meerdere haarklinieken een afspraak te maken. Vergelijk de verschillende gesprekken met elkaar. U kunt daarbij letten op de manier waarop u welkom wordt geheten en de manier waarop het gesprek wordt gevoerd. Worden al uw vragen beantwoord? Heeft u na afloop een goed, positief gevoel dan kunt u met vertrouwen plaatsnemen in de behandelstoel. Hierna kunt u beslissen of u de haartransplantatie wel of niet wilt doen

25. Kan ik eerst een andere behandeling proberen?
Ja, niemand zegt dat u bij haarverlies direct een ingrijpende chirurgische ingreep zoals een haartransplantatie moet laten toepassen. Wellicht heeft u baat bij het gebruik van een bewezen haargroeimiddel of wordt uw haargroei gestimuleerd door lasertherapie of mesotherapie bij haaruitval. Later kunt u alsnog een haartransplantatie overwegen.

26. Ik heb een afspraak gemaakt voor een haartransplantatie, maar ik mis de klik bij de behandelend specialist. Wat kan ik doen?
Maak niet direct na het eerste intakegesprek bij een haarkliniek een afspraak voor de ingreep. Vergelijk de mogelijkheden door meerdere haarklinieken en specialisten te bezoeken. Het ervaren van een vertrouwd gevoel is belangrijk bij uw uiteindelijke keuze.

27. Kan ik ergens reviews lezen over de ingreep?
Ja, online vindt u een groot aantal reviews en klantwaarderingen van uiteenlopende cosmetische behandelingen waaronder de haartransplantatie. Niet alleen de ingreep zelf wordt beoordeeld, ook haarklinieken en haartransplantatie specialisten worden besproken.

28. Ik was eerst enthousiast over de haartransplantatie, maar ik krijg nu toch mijn twijfels?
Maak geen keuze voor een kostbare chirurgische ingreep als u niet volledig achter uw keuze staat. Het is dan wellicht beter om eerst een andere behandeling te overwegen.

29. Ga ik puur voor het geld en dus een goedkopere behandeling naar het buitenland?
Buitenlandse haarklinieken bieden de ingreep vaak goedkoper aan dan binnenlandse behandelaars. U hoeft zich niet genoodzaakt te voelen om daarom naar het buitenland te reizen. Ook in een ander land is vertrouwen in de behandelaar en de ervaring die iemand heeft van groot belang.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor behandeling om haaruitval tegen te gaan?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haartransplantatie wel of niet doen’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting samenwerkingspartner
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu