fbpx

Haaruitval DNA test

Welke haaruitval DNA test is betrouwbaar en wat houdt zo’n test in? Haaruitval is een aandoening die iedereen, zowel volwassenen als kinderen, kan overkomen. Waar bij vrouwen verschillende omstandigheden en lichamelijke verandering aanleiding kunnen geven tot overmatige haaruitval, zien mannen genetische bepalingen vaak als reden voor haarverlies. Het Haaronderzoekscentrum heeft verschillende mogelijkheden om een haaruitval test te doen. Na het afnemen van de test ontvangt u de testresultaten binnen een paar weken.

Diagnose haaruitval DNA test

De confrontatie met haarverlies is pijnlijk en veroorzaakt bij veel mensen onzekerheid. Angst over het toekomstige uiterlijk en het verloop van de haaruitval zorgen dat de drempel bij het zoeken van hulp hoog ligt. Schaamte speelt hierin een hoofdrol, terwijl dit helemaal niet nodig is. Haarverlies is een probleem dat dagelijks miljoenen mensen treft. Nog te vaak is het onbekend dat een huisarts veel kan betekenen bij het behandelen en verminderen van haaruitval. Voordat uw huisarts een diagnose stelt, kan een lichamelijk onderzoek plaatsvinden en stelt de arts vragen over uw voedingsgewoonte en levensstijl. Uw medische en familiegeschiedenis komen ter sprake.

Onderzoek haarverlies huisarts

Haaruitval tests die een huisarts uitvoert of aanbeveelt zijn bijvoorbeeld:

 • Bloedonderzoek. Onderzoek van uw bloed helpt bij het aantonen of uitsluiten van medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn schildklierproblemen, auto-immuunaandoeningen of ijzertekort.
 • Biopsie van de hoofdhuid. De arts schraapt wat huidmonsters van de hoofdhuid of onderzoekt de haarwortels onder een microscoop. Dit onderzoek helpt een arts bepalen of het haarverlies het gevolg is van een infectie.
 • Trektest. De arts trekt voorzichtig aan uw haren om te zien hoeveel er loskomen. Dit helpt bij het bepalen van de fase waarin het haarverlies proces zich bevindt.
 • Lichtmicroscopie. Met een speciaal instrument onderzoekt de arts haren die aan de basis zijn geknipt. Deze test kan aandoeningen van de haarschacht aantonen.
Resultaat en behandeling na onderzoek

De onderzoeken die een huisarts of dermatoloog doet zijn pijnloos. Het belangrijkste is dat u na het stellen van de diagnose zelfstandig of samen met arts de beschikbare behandelingen zoekt. In veel gevallen is behandeling mogelijk en kan haaruitval ongedaan gemaakt worden of op zijn minst stabiliseren. Aandoeningen zoals alopecia areata, pluksgewijze kaalheid, kan de haargroei zich zonder behandeling volledig herstellen. Veel mensen hebben als gevolg van medicijn gebruik, een medische ingreep, stress, voedingstekort of hormoonschommelingen last van tijdelijke haaruitval. Behandeling is niet altijd nodig. De haargroei herstelt zich na het behandelen van de oorzaak. Herstel duurt lang, van maanden tot in sommige gevallen meer dan een jaar. Blijkt uit de onderzoeksresultaten dat u gevoelig bent voor het DHT-hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt? In dat geval is behandeling nodig om het haarverlies te stabiliseren en volledige kaalheid te voorkomen.

Oplossingen en behandeltechnieken na haaruitval DNA test

De oorzaak van haarverlies is van invloed op de beschikbare oplossingen die een arts toelicht. Tijdelijke haaruitval heeft niet altijd een behandeling nodig. De haargroei herstelt zich in veel gevallen vanzelf. Dit is anders als de haaruitval test heeft aangewezen dat de oorzaak van haarverlies erfelijk is bepaald. In dat geval is het wenselijk om zo snel mogelijk met een geschikte behandeling te starten. Zo zijn er medicijnen beschikbaar om erfelijke kaalheid te behandelen. De meest gebruikte opties zijn:

 • Dutasteride
 • Finasteride
 • Minoxidil

Als u besluit zo’n haargroeimiddel te gebruiken, weet dan dat u het middel dagelijks moet nemen. Resultaat is niet direct zichtbaar, pas na een paar maanden ziet u verbetering. Blijft verbetering uit? In overleg met de arts kan een ander haargroeimiddel genomen worden. Deze middelen zijn bij veel mensen effectief, maar kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Haartransplantatie

Niet iedereen behandelt haarverlies met een haargroeimiddel. Mensen die een permanente oplossing zoeken, kunnen een haartransplantatie overwegen. Tijdens een haartransplantatie haalt een specialist haarzakjes uit uw haarkrans, de achterkant van het hoofd, en verplaatst deze naar de dun behaarde gebieden. Chirurgische ingrepen om haarverlies te behandelen, vallen meestal onder de cosmetische behandelingen. Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet. Omdat een haartransplantatie een kostbare operatie is, kunt u twijfelen aan het wel of niet ondergaan van de ingreep.

Lasertherapie of mesotherapie bij haaruitval

In plaats van een haartransplantatie is het ook mogelijk om voor een minder dure oplossing te kiezen. Lasertherapie, maar ook mesotherapie zijn alternatieven die het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. De resultaten van de behandeltechnieken verschillen. Wat het resultaat ook is, in de meeste gevallen is het niet permanent. U zult regelmatige nabehandelingen moet ondergaan om de bereikte effecten niet te verliezen.

Thuis haaruitval DNA test

Ziet u het niet zitten om met haaruitval naar een arts te stappen? Tegenwoordig zijn er testen die betrouwbare resultaten bieden en die u gewoon thuis kunt doen. Het Haaronderzoekscentrum heeft een bloedwaardentest en een haaruitval DNA test. U bestelt deze testen online en ontvangt de bestelling binnen enkele dagen. De testen zijn voorzien van een duidelijke omschrijving en gebruiksinstructies. U hoeft zich geen zorgen te maken over pijn. Zowel de haaruitval DNA test als de bloedwaardentest zijn bijna pijnloos. Wanneer u de test heeft afgenomen, verpakt u het verzamelde testmateriaal volgens de bijsloten instructies en stuurt u deze per post terug. Binnen enkele weken ontvangt u de onderzoeksresultaten. De test resultaten zijn betrouwbaar. Een positieve test wil niet direct zeggen dat u ook echt met overmatige haaruitval te maken krijgt.

Haaruitval test bestellen

Wilt u weten of u erfelijk belast bent met het gen dat haaruitval veroorzaakt? Bent u benieuwd naar uw bloedwaarden, omdat u het vermoeden heeft dat dit de oorzaak van haarverlies duidelijk maakt? Bestel een thuis test. Na een paar weken heeft u duidelijkheid over haarverlies en is het mogelijk om te werken aan het afremmen van haaruitval en het bevorderen van de haargroei. Het testmateriaal wordt in een neutrale verpakking verzonden. Datzelfde geldt voor de onderzoeksresultaten die u ontvangt. Bent u niet helemaal zeker of de betrouwbaarheid van de thuis test? Neem het resultaat mee naar een huisarts of specialist. Deze kunnen de diagnose of het resultaat bevestigen. Door snel actie te ondernemen, kan verder haarverlies tot een minimum beperkt worden.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu