Haaruitval door ijzertekort

Ongewenst haarverlies is een veel voorkomend probleem. Mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden kunnen worden geconfronteerd met haaruitval. De conditie van uw haar is vaak een weerspiegeling van uw lichamelijke gezondheid. Door goed voor uw lichaam en geest te zorgen, kan vaak onder meer haaruitval door ijzertekort worden voorkomen.

Haaruitval door ijzertekort?
Haaruitval door ijzertekort?
Hoe ijzertekort haaruitval veroorzaakt

Een tekort aan ijzer veroorzaakt niet altijd haaruitval. Haaruitval door ijzertekort kan naast een moe en futloos gevoel één van de symptomen zijn van een gebrek aan ijzer. Haaruitval door ijzertekort komt met name voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs, jongeren onder de 22 jaar en vrouwen tijdens de menstruatie. Op het moment dat uw lichaam een tekort aan ijzer heeft, worden sommige functies verstoord. Uw lichaam heeft voldoende ijzer nodig om onder meer hemoglobine te kunnen vormen. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof via uw bloed en is van levensbelang. Naast haaruitval door ijzertekort, kunnen de volgende verschijnselen zich voor doen:

 • U bent snel buiten adem.
 • U heeft last van rusteloze benen.
 • Uw huid is bleek.

Een mogelijk ijzertekort kan door het lichaam zelf worden herkend. Uw lichaam zal op dat moment meer ijzer uit voedsel proberen te halen. Het is niet altijd direct duidelijk dat u last heeft van een tekort aan ijzer. Haaruitval door ijzertekort uit zich pas na een langere tijd als het lichaam geen eigen ijzervoorraad meer heeft. Wanneer er haar verloren is gegaan, is dit vaak moeilijk om terug te krijgen met behulp van bijvoorbeeld medicijnen. Een haartransplantatie met haarimplantaten kan dan mogelijk uitkomst bieden.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Hoe ontstaat een ijzertekort in het lichaam?

Net zoals bij een gebrek aan mineralen en vitamines, kunnen de oorzaken van een ijzertekort verschillen. Voedingsmiddelen met weinig ijzer, een zwangerschap of bloedverlies worden vaak als oorzaak genoemd. Een ijzertekort kan aangevuld worden door voedingsmiddelen te kiezen die ijzer bevatten. Daarnaast wordt bij hevig bloedverlies, onder meer tijdens de menstruatie, aangeraden om aanvullende ijzertabletten te gebruiken. Wordt het ijzertekort echter veroorzaakt door een stoornis, dan kan het lichaam uit zichzelf niet of onvoldoende ijzer opnemen. Ga bij een mogelijk aanhoudend ijzertekort naar uw huisarts. Een gebrek aan ijzer kan worden onderzocht, waarbij het belangrijk is om de oorzaak te achterhalen. Haaruitval door ijzertekort kan dan worden verminderd en u voelt zich na een aantal weken meestal weer een stuk beter.

Wat kunt u doen aan haaruitval door ijzertekort?

Vermoedt u dat u last heeft van haaruitval door ijzertekort? Vaak is deze vorm van haaruitval tijdelijk van aard. Op het moment dat het ijzergehalte in uw lichaam is aangevuld, zal de haargroei zich meestal langzaamaan weer herstellen. Uiteraard is de hoeveelheid haaruitval door ijzertekort bij iedereen anders. De haaruitval is verspreid over de volledige hoofdhuid. Zelden treedt volledige kaalheid op door een tekort aan ijzer. Indien u veel hinder ondervindt van de haaruitval, kunt u kiezen voor een tijdelijk haarwerk. Een haarwerk kan ook praktisch zijn als u op regelmatige basis last heeft van een ijzertekort. Naast een haarwerk kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van verzorgende haar- en huidproducten die op natuurlijke basis vervaardigd worden. Hiermee ondersteunt u het haar en de huid. Daarnaast is een haarimplantatie of FUE haartransplantatie mogelijk een geschikte oplossing.

Haaruitval door ijzertekort voorkomen

Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Dat geldt ook voor haaruitval die door een ijzertekort wordt veroorzaakt. Als u een gezond voedingspatroon volgt met voldoende afwisseling, dan krijgt u doorgaans voldoende noodzakelijke voedingsstoffen, zoals ijzer, binnen. Heeft u veel bloed verloren, weet u van uzelf dat u onvoldoende ijzer binnenkrijgt of bent u zwanger? Dan kunt u een mogelijk ijzertekort voorkomen, door tijdig ijzersupplementen te nemen. Deze aanvullende ijzertabletten zijn vrij verkrijgbaar en helpen het ijzergehalte in uw lichaam op peil te houden. Laat u voor gebruik van voedingssupplementen goed informeren over de juiste hoeveelheid. Een normaal ijzergehalte kan haaruitval verminderen.

Haaruitval door ijzertekort FAQ – Veelgestelde vragen

1. Kan mijn haar uitvallen door een ijzertekort?
Ja, een langdurig tekort aan ijzer kan haaruitval tot gevolg hebben.

2. Hoe weet ik of ik een ijzertekort heb?
Neem bij een vermoeden van ijzertekort contact op met uw huisarts. Deze kan met een eenvoudig bloedonderzoek vaststellen of er al dan niet sprake is van bloedarmoede en dus een ijzertekort.

3. Veroorzaakt ijzertekort alleen haaruitval of zijn er verschillende klachten?
Een gebrek aan ijzer uit zich niet alleen door haaruitval. Vaak is een ijzertekort veel eerder waar te nemen. Uw lichaam geeft een signaal af met het uiten van diverse kwaaltjes die op een ijzertekort kunnen duiden. Zowel een onregelmatige hartslag, algemene vermoeidheid, een bleke huid, angstgevoelens en problemen met uw schildklier kunnen door een gebrek aan ijzer veroorzaakt worden.

4. Hoe veroorzaakt een tekort aan ijzer haaruitval?
Gezonde haargroei heeft behoefte aan een goede doorbloeding en zuurstofrijk bloed. Het gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat er minder zuurstof in uw lichaam beschikbaar is. Het lichaam is zo ingesteld dat de minimale zuurstof dan eerst wordt getransporteerd naar de vitale lichaamsfuncties, waar de haargroei nu eenmaal geen onderdeel van uitmaakt. Bij een langdurig zuurstoftekort kan uw haar uitvallen. Dit gebeurt echter niet na een dag, hier gaat langere tijd overheen.

5. Hoe ontstaat ijzertekort?
Bloedarmoede, zoals een ijzertekort ook wel wordt genoemd, is vaak tijdelijk van aard en bij de meeste mensen is het geen teken van een onderliggende ziekte of aandoening. Vrouwen die zwaar of langdurig menstrueren kunnen tijdelijk ijzertekort hebben. Daarnaast worden kinderen die in een groeispurt zitten en zwangere vrouwen regelmatig geconfronteerd met een tijdelijk tekort. Indien het ijzertekort een gevolg is van een aandoening, is een maag- of darmbloeding een veel voorkomende oorzaak. Uw lichaam kan ook een verhoogd ijzergebruik hebben door verschillende chronische aandoeningen. Tot slot wordt een ijzertekort ook gezien bij mensen die een verminderde opname hebben van ijzer. Dit kan onder meer komen door verschillende maag- en darmziekten.

6. Hoe kan ik een tekort aan ijzer voorkomen?
Door een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon krijgt u normaal gesproken voldoende ijzer binnen, zonder dat u ijzersupplementen nodig heeft. IJzer zit onder meer in gevogelte, vis en vlees. Als u een vegetarische of veganistische voedingswijze volgt, let dan op dat u ijzer haalt uit voedingsmiddelen als peulvruchten, tomaat, pompoen, bloemkool, broccoli, noten en citrusvruchten. Spinazie staat ook bekend om het ijzergehalte. Dit wordt echter minder goed door uw lichaam opgenomen.

7. Is een ijzertekort ernstig en hoe lang duurt het?
Bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een langdurige, heftige menstruatie is minder ernstig dan wanneer een maag- en/of darmaandoening de oorzaak is van het tekort. Afhankelijk van de oorzaak van het tekort kan een adequate behandeling gestart worden. De effecten van de behandeling zijn binnen een aantal weken merkbaar. In de meeste gevallen is een tijdelijk ijzertekort te behandelen met ijzersupplementen.

8. Is haaruitval door een ijzertekort tijdelijk?
In de meeste gevallen is de haaruitval tijdelijk van aard. Het is belangrijk om de oorzaak te weten en deze daar waar mogelijk te behandelen. Bloedarmoede kan behandeld worden met ijzersupplementen en door evenwichtige voeding. Als het tekort wordt aangevuld, kan het haargroeiproces zich herstellen. Dit duurt weken tot maanden. Ook mesotherapie tegen haaruitval kan vaak helpen.

9. Is het mogelijk om haaruitval door een ijzertekort te behandelen?
Om erger te voorkomen, is het belangrijk om het ijzertekort aan te vullen. Wanneer het ijzergehalte is aangevuld, kan de haargroei zich herstellen. Verwacht echter niet dat op het moment dat u begint met een ijzersupplement uw haargroei een week later weer is zoals vroeger. Hier gaat een zekere periode overheen. Het is dus zeker zinvol om haaruitval door een ijzertekort te behandelen.

10. Is het zinvol om een haargroeimiddel te gebruiken bij haaruitval door ijzertekort?
Effectieve haargroeimiddelen worden door (huis)artsen doorgaans niet geadviseerd om de haargroei te bevorderen als er sprake is van een ijzertekort. Dit soort middelen is effectief bij haaruitval veroorzaakt door het DHT-hormoon. Het voornaamste is om het ijzertekort aan te vullen, waardoor de verschillende lichaamsfuncties zich kunnen herstellen. Zo ook de haargroei. Vaak is mesotherapie tegen haaruitval wel een geschikte behandeling bij haaruitval door een tekort aan ijzer.

11. Hoe kan ik haaruitval door een ijzertekort verbergen?
U kunt een haarwerk of een haarstukje dragen om het haarverlies te verbergen. Dit heeft meestal geen nadelige invloed op uw natuurlijke haargroei. Bovendien kan een haarwerk op uw eigen kleur en kapsel afgestemd worden. Daarnaast kunt u ook het dragen van een hoofddeksel of een sjaaltje overwegen.

12. Treft haaruitval door een ijzertekort alleen mijn hoofdhaar?
Bloedarmoede treft vaak niet alleen het hoofdhaar. Verspreid over uw lichaam kan het haar uitvallen als gevolg van een ijzertekort. Het ligt voor de hand dat haaruitval op uw hoofd het meeste opvalt.

13. Hoe kan ik mijn haargroei versnellen na een ijzertekort?
Het versnellen van de haargroei is helaas niet mogelijk. Dit is een lichamelijk proces dat niet te beïnvloeden is. Volg een gevarieerd voedingspatroon, waarbij u extra aandacht besteedt aan het ijzergehalte. Eventueel kan het gebruik van een bewezen haargroeimiddel overwogen worden. Ook hier gaat uw haar niet sneller van groeien, maar het kan helpen de haarzakjes te stimuleren.

14. Is haaruitval door ijzertekort bij minderjarigen mogelijk?
Zowel volwassenen, jongeren als kinderen kunnen te maken krijgen met een ijzertekort. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Is het tekort langdurig aanwezig, dan kan haaruitval zich voordoen. Ga daarom met aanhoudend haarverlies altijd naar uw (huis)arts.

15. Hoe gevaarlijk is een ijzertekort?
Aanhoudend ijzertekort heeft ernstige gevolgen, die nogal eens onderschat worden. Het is belangrijk om een ijzertekort zo snel mogelijk aan te tonen en met een behandeling te starten. Naast haaruitval kan een langdurig ijzertekort onder meer leiden tot verwarring, problemen met slikken en een verminderde vruchtbaarheid.

16. Zal mijn haargroei herstellen als het ijzertekort is behandeld?
Meestal is haaruitval door ijzertekort tijdelijk en zal de haargroei zich naar verwachting herstellen als het tekort is aangevuld. Verwacht echter niet dat met het opheffen van het tekort uw haaruitval direct is hersteld. Hier gaan een aantal maanden overheen.

17. Veroorzaakt een ijzertekort alleen haaruitval of is breekbaar haar hier ook een gevolg van?
Breekbaar en broos haar heeft, net als haaruitval, diverse oorzaken. U kunt de oorzaak laten vaststellen en dan eventueel een geschikte behandeling starten.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval door ijzertekort’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert5

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu