fbpx

Haaruitval door ijzertekort

Ongewenst haarverlies is een veel voorkomend probleem. Mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden kunnen worden geconfronteerd met haaruitval. De conditie van uw haar is vaak een weerspiegeling van uw lichamelijke gezondheid. Door goed voor uw lichaam en geest te zorgen, kan vaak onder meer haaruitval door ijzertekort worden voorkomen.

Haaruitval door ijzertekort?
Haaruitval door ijzertekort?
Hoe ijzertekort haaruitval veroorzaakt

Een tekort aan ijzer veroorzaakt niet altijd haaruitval. Haaruitval door ijzertekort kan naast een moe en futloos gevoel één van de symptomen zijn van een gebrek aan ijzer. Haaruitval door ijzertekort komt met name voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs, jongeren onder de 22 jaar en vrouwen tijdens de menstruatie. Op het moment dat uw lichaam een tekort aan ijzer heeft, worden sommige functies verstoord. Uw lichaam heeft voldoende ijzer nodig om onder meer hemoglobine te kunnen vormen. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof via uw bloed en is van levensbelang. Naast haaruitval door ijzertekort, kunnen de volgende verschijnselen zich voor doen:

 • U bent snel buiten adem.
 • U heeft last van rusteloze benen.
 • Uw huid is bleek.

Een mogelijk ijzertekort kan door het lichaam zelf worden herkend. Uw lichaam zal op dat moment meer ijzer uit voedsel proberen te halen. Het is niet altijd direct duidelijk dat u last heeft van een tekort aan ijzer. Haaruitval door ijzertekort uit zich pas na een langere tijd als het lichaam geen eigen ijzervoorraad meer heeft. Wanneer er haar verloren is gegaan, is dit vaak moeilijk om terug te krijgen met behulp van bijvoorbeeld medicijnen. Een haartransplantatie met haarimplantaten kan dan mogelijk uitkomst bieden.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Hoe ontstaat een ijzertekort in het lichaam?

Net zoals bij een gebrek aan mineralen en vitamines, kunnen de oorzaken van een ijzertekort verschillen. Voedingsmiddelen met weinig ijzer, een zwangerschap of bloedverlies worden vaak als oorzaak genoemd. Een ijzertekort kan aangevuld worden door voedingsmiddelen te kiezen die ijzer bevatten. Daarnaast wordt bij hevig bloedverlies, onder meer tijdens de menstruatie, aangeraden om aanvullende ijzertabletten te gebruiken. Wordt het ijzertekort echter veroorzaakt door een stoornis, dan kan het lichaam uit zichzelf niet of onvoldoende ijzer opnemen. Ga bij een mogelijk aanhoudend ijzertekort naar uw huisarts. Een gebrek aan ijzer kan worden onderzocht, waarbij het belangrijk is om de oorzaak te achterhalen. Haaruitval door ijzertekort kan dan worden verminderd en u voelt zich na een aantal weken meestal weer een stuk beter.

Wat kunt u doen aan haaruitval door ijzertekort?

Vermoedt u dat u last heeft van haaruitval door ijzertekort? Vaak is deze vorm van haaruitval tijdelijk van aard. Op het moment dat het ijzergehalte in uw lichaam is aangevuld, zal de haargroei zich meestal langzaamaan weer herstellen. Uiteraard is de hoeveelheid haaruitval door ijzertekort bij iedereen anders. De haaruitval is verspreid over de volledige hoofdhuid. Zelden treedt volledige kaalheid op door een tekort aan ijzer. Indien u veel hinder ondervindt van de haaruitval, kunt u kiezen voor een tijdelijk haarwerk. Een haarwerk kan ook praktisch zijn als u op regelmatige basis last heeft van een ijzertekort. Naast een haarwerk kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van verzorgende haar- en huidproducten die op natuurlijke basis vervaardigd worden. Hiermee ondersteunt u het haar en de huid. Daarnaast is een haarimplantatie of FUE haartransplantatie mogelijk een geschikte oplossing.

Haaruitval door ijzertekort voorkomen

Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen. Dat geldt ook voor haaruitval die door een ijzertekort wordt veroorzaakt. Als u een gezond voedingspatroon volgt met voldoende afwisseling, dan krijgt u doorgaans voldoende noodzakelijke voedingsstoffen, zoals ijzer, binnen. Heeft u veel bloed verloren, weet u van uzelf dat u onvoldoende ijzer binnenkrijgt of bent u zwanger? Dan kunt u een mogelijk ijzertekort voorkomen, door tijdig ijzersupplementen te nemen. Deze aanvullende ijzertabletten zijn vrij verkrijgbaar en helpen het ijzergehalte in uw lichaam op peil te houden. Laat u voor gebruik van voedingssupplementen goed informeren over de juiste hoeveelheid. Een normaal ijzergehalte kan haaruitval verminderen.

Haaruitval door voeding

Zoekt u behandelmogelijkheden voor haaruitval door voeding? Haaruitval houdt verband met verschillende oorzaken, zoals erfelijkheid en stress. Een andere veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is een voedingstekort. Wanneer uw lichaam niet voldoende afwisselende mineralen, vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dat een negatief effect op onder andere de haargroei. Haaruitval door voeding is omkeerbaar zolang u een verantwoord voedingspatroon volgt en stressvrij blijft. Het kan enige tijd duren voordat de haargroei volledig is hersteld.

Oorzaken haaruitval door voeding

Omdat erfelijke haaruitval een van de bekendste oorzaken van haarverlies is, verwacht u niet meteen dat voeding aan haaruitval ten grondslag ligt. Onderliggende medische aandoeningen, zoals auto-immuunziekten, diabetes en/of schildklieraandoeningen hebben invloed op de haargroei. Een andere veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is voeding. Crashdiëten, grote gewichtsschommelingen, eetstoornissen, gebrek aan eiwitten, ongezond eten of een tekort aan voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op uw haardos. Haaruitval door voeding gaat verder dan alleen maar haarverlies. Uw haar ziet er brozer uit en is gevoelig voor breken. Uw lichaam bedient eerst de levensnoodzakelijke functies en organen. Een gezonde haargroei hoort daar helaas niet bij.

Andere symptomen voedingstekort

Voedingstekorten geven niet meteen klachten of problemen. Vaak bestaat het tekort al geruime tijd, voordat u haarverlies opmerkt. Andere symptomen die wijzen op een mogelijk gebrek aan vitamines en/of mineralen zijn:

• Vermoeidheid en verminderde weerstand.
• Uitdroging en aanzienlijk gewichtsverlies.
• Regelmatige verkoudheden.
• Duizeligheid.
• Bloedarmoede.

Om gezond te blijven is het essentieel om gezond en afwisselend te eten. Uw lichaam is afhankelijk van een constante bron van voedingsstoffen om aan de basisbehoeften te voldoen. Strikte diëten en crashdiëten waarbij u binnen een aantal maanden 15 kilo of meer verliest, laten na drie tot zes maanden een toename van het normale dagelijkse haarverlies zien. Crashdiëten bieden niet de juiste voedingsstoffen en hebben een negatief effect op verschillende lichaamsfuncties.

Verstoorde haargroei

Gezonde haargroei is verbonden met hormoonspiegels, voedingsstoffen en uw levensstijl. Ondervoeding verstoord een gezonde hormoonbalans en voorkomt dat uw haar normaal groeit:

• Onvoldoende proteïnes beschadigen het haar en voorkomen dat uw lichaam nieuwe haren produceert.
• Tekorten aan mineralen zoals ijzer en zink, waardoor de gezonde haargroei achterblijft. De haargroei vertraagt en het haarverlies neemt toe.
• Vitamines C, D en E zijn onmisbaar voor een stralende haardos.
• Omega 3 en 6, essentiële vetzuren en natuurlijke bloedverdunners die haarbeschadiging helpen te voorkomen.

Het goede nieuws is, dat de gevolgen van haaruitval door een voedingstekort in veel gevallen omkeerbaar zijn. Belangrijk is het om een tekort aan te vullen en het niveau op peil te houden.

Nieuwe haargroei na een voedingstekort

Aangezien haarverlies een negatief effect heeft op uw zelfvertrouwen zijn er behandelingen beschikbaar. Vermoedt u dat u te maken heeft met een voedingstekort? Maak een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog om onderzoek naar de oorzaak van haaruitval te laten verrichten. Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, is op meerdere manieren behandelbaar. De keuze voor een haargroeimiddel of een chirurgische ingreep is aanwezig. Is uw haaruitval de oorzaak van een voedingstekort? Dan zijn de beschikbare behandelmethodes beperkt. Het belangrijkste advies is een gezond dieet. Onderzoek heeft aangetoond dat tekorten aan vitamines en mineralen nauw verband houden met haaruitval en breekbaar haar. Uw lichaam heeft onder meer keratine nodig om het haar gezond te houden. Een tekort is aantoonbaar met een bloedonderzoek. Kies voor voeding met ingrediënten, zoals onderstaand.

Eieren

Eieren zijn een goede bron voor eiwitten en vitamine-B. Zowel eiwit als ijzer verbeteren de aanmaak van keratine, dat nodig is voor haargroei. De groeisnelheid neemt toe en uw haar ziet er sterker uit.

Gevogelte

Terwijl rood en mager vlees veel eiwitten bevatten, bevat gevogelte ook ijzer, zink en vitamine B. Waar een langdurig ijzertekort op bloedarmoede wijst, staat een zinktekort in verbinding met een afname van de haardikte.

Zuivelproducten

Melk, kaas, yoghurt en nadere zuivelproducten zijn rijk aan calcium, eiwitten en essentiële voedingsstoffen die de haargroei stimuleren.

Noten en zaden

Bonen, linzen en noten zoals walnoten en amandelen zijn rijk aan eiwitten, zink en omega-3 vetzuren.

Schaaldieren en vette vis

Vis zoals haring, forel, makreel, sardines en zalm bevatten goede omega-3 vetzuren. De voedingsstoffen helpen haarbreuken te voorkomen, verminderen een droge hoofdhuid en geven uw haar een gezonde glans. Schelpdieren zoals oesters bevatten daarnaast zink.

Groenten en fruit

Groenten en fruiten zijn rijk aan vitamines en mineralen die nodig zijn voor een gezonde haargroei. Vitamine A, C en B-complex ondersteunen de kleinere bloedvaten die de haarzakjes voeden en de hoofdhuid gezond houden. Zorg ervoor dat uw voeding bestaat uit een afwisseling van wortelen, (zoete) aardappelen, boerenkool, broccoli, spinazie, rode biet, paprika, kiwi, aardbeien en citrusvruchten. Vooral groene (blad)groente is rijk aan ijzer en ondersteunt de haargroei.

Tips voor een gezonde haargroei

Hoewel u geen controle heeft over uw genen en alleen maar een beperkte controle over medische aandoeningen, heeft u wel controle over uw voedingspatroon en levensstijl. Afgezien van een afwisselend dieet, heeft het aanbrengen van kleine aanpassingen in uw levensstijl een positief effect op de haargroei. Tips voor een sterke, gezonde haardos:

Neem tijd om te ontspannen

Stress is een vervelende oorzaak van haarverlies. Bovendien is het effect niet direct, maar ziet u pas maanden na een stressvolle gebeurtenis of ervaring hoe uw haar plotseling uitval. Neem elke dag tijd om te ontspannen en probeer de mate van stress zo laag als mogelijk te houden.

Voorzichtige haarverzorging

Probeer het gebruik van agressieve haarverzorgingsproducten te vermijden. Belast het haar niet te zwaar. Dat betekent onder andere dat u een haardroger of stijltang niet te warm gebruikt en uw haar niet te strak in een staart of opsteekkapsel trekt.

Hoofdhuidmassage

Regelmatige hoofdhuidmassages hebben een positief effect op de doorbloeding en hebben een stress verlagend effect. Gebruik een olie om de haargroei te bevorderen en maak voorzichtig draaiende bewegingen op de hoofdhuid.

Voor meer tips bij haaruitval door een voedingstekort nodigen we u uit voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten. Acura Medisch Centrum heeft ervaring met het behandelen van verschillende oorzaken van haaruitval. Het eerste consult is gratis. Een afspraak maakt u online of neem contact op met een van onze medewerkers. We zijn bereikbaar op +31495547848.

Haaruitval door ijzertekort FAQ – Veelgestelde vragen

1. Kan mijn haar uitvallen door een ijzertekort?
Ja, een langdurig tekort aan ijzer kan haaruitval tot gevolg hebben.

2. Hoe weet ik of ik een ijzertekort heb?
Neem bij een vermoeden van ijzertekort contact op met uw huisarts. Deze kan met een eenvoudig bloedonderzoek vaststellen of er al dan niet sprake is van bloedarmoede en dus een ijzertekort.

3. Veroorzaakt ijzertekort alleen haaruitval of zijn er verschillende klachten?
Een gebrek aan ijzer uit zich niet alleen door haaruitval. Vaak is een ijzertekort veel eerder waar te nemen. Uw lichaam geeft een signaal af met het uiten van diverse kwaaltjes die op een ijzertekort kunnen duiden. Zowel een onregelmatige hartslag, algemene vermoeidheid, een bleke huid, angstgevoelens en problemen met uw schildklier kunnen door een gebrek aan ijzer veroorzaakt worden.

4. Hoe veroorzaakt een tekort aan ijzer haaruitval?
Gezonde haargroei heeft behoefte aan een goede doorbloeding en zuurstofrijk bloed. Het gebrek aan ijzer zorgt ervoor dat er minder zuurstof in uw lichaam beschikbaar is. Het lichaam is zo ingesteld dat de minimale zuurstof dan eerst wordt getransporteerd naar de vitale lichaamsfuncties, waar de haargroei nu eenmaal geen onderdeel van uitmaakt. Bij een langdurig zuurstoftekort kan uw haar uitvallen. Dit gebeurt echter niet na een dag, hier gaat langere tijd overheen.

5. Hoe ontstaat ijzertekort?
Bloedarmoede, zoals een ijzertekort ook wel wordt genoemd, is vaak tijdelijk van aard en bij de meeste mensen is het geen teken van een onderliggende ziekte of aandoening. Vrouwen die zwaar of langdurig menstrueren kunnen tijdelijk ijzertekort hebben. Daarnaast worden kinderen die in een groeispurt zitten en zwangere vrouwen regelmatig geconfronteerd met een tijdelijk tekort. Indien het ijzertekort een gevolg is van een aandoening, is een maag- of darmbloeding een veel voorkomende oorzaak. Uw lichaam kan ook een verhoogd ijzergebruik hebben door verschillende chronische aandoeningen. Tot slot wordt een ijzertekort ook gezien bij mensen die een verminderde opname hebben van ijzer. Dit kan onder meer komen door verschillende maag- en darmziekten.

6. Hoe kan ik een tekort aan ijzer voorkomen?
Door een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon krijgt u normaal gesproken voldoende ijzer binnen, zonder dat u ijzersupplementen nodig heeft. IJzer zit onder meer in gevogelte, vis en vlees. Als u een vegetarische of veganistische voedingswijze volgt, let dan op dat u ijzer haalt uit voedingsmiddelen als peulvruchten, tomaat, pompoen, bloemkool, broccoli, noten en citrusvruchten. Spinazie staat ook bekend om het ijzergehalte. Dit wordt echter minder goed door uw lichaam opgenomen.

7. Is een ijzertekort ernstig en hoe lang duurt het?
Bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een langdurige, heftige menstruatie is minder ernstig dan wanneer een maag- en/of darmaandoening de oorzaak is van het tekort. Afhankelijk van de oorzaak van het tekort kan een adequate behandeling gestart worden. De effecten van de behandeling zijn binnen een aantal weken merkbaar. In de meeste gevallen is een tijdelijk ijzertekort te behandelen met ijzersupplementen.

8. Is haaruitval door een ijzertekort tijdelijk?
In de meeste gevallen is de haaruitval tijdelijk van aard. Het is belangrijk om de oorzaak te weten en deze daar waar mogelijk te behandelen. Bloedarmoede kan behandeld worden met ijzersupplementen en door evenwichtige voeding. Als het tekort wordt aangevuld, kan het haargroeiproces zich herstellen. Dit duurt weken tot maanden. Ook mesotherapie tegen haaruitval kan vaak helpen.

9. Is het mogelijk om haaruitval door een ijzertekort te behandelen?
Om erger te voorkomen, is het belangrijk om het ijzertekort aan te vullen. Wanneer het ijzergehalte is aangevuld, kan de haargroei zich herstellen. Verwacht echter niet dat op het moment dat u begint met een ijzersupplement uw haargroei een week later weer is zoals vroeger. Hier gaat een zekere periode overheen. Het is dus zeker zinvol om haaruitval door een ijzertekort te behandelen.

10. Is het zinvol om een haargroeimiddel te gebruiken bij haaruitval door ijzertekort?
Effectieve haargroeimiddelen worden door (huis)artsen doorgaans niet geadviseerd om de haargroei te bevorderen als er sprake is van een ijzertekort. Dit soort middelen is effectief bij haaruitval veroorzaakt door het DHT-hormoon. Het voornaamste is om het ijzertekort aan te vullen, waardoor de verschillende lichaamsfuncties zich kunnen herstellen. Zo ook de haargroei. Vaak is mesotherapie tegen haaruitval wel een geschikte behandeling bij haaruitval door een tekort aan ijzer.

11. Hoe kan ik haaruitval door een ijzertekort verbergen?
U kunt een haarwerk of een haarstukje dragen om het haarverlies te verbergen. Dit heeft meestal geen nadelige invloed op uw natuurlijke haargroei. Bovendien kan een haarwerk op uw eigen kleur en kapsel afgestemd worden. Daarnaast kunt u ook het dragen van een hoofddeksel of een sjaaltje overwegen.

12. Treft haaruitval door een ijzertekort alleen mijn hoofdhaar?
Bloedarmoede treft vaak niet alleen het hoofdhaar. Verspreid over uw lichaam kan het haar uitvallen als gevolg van een ijzertekort. Het ligt voor de hand dat haaruitval op uw hoofd het meeste opvalt.

13. Hoe kan ik mijn haargroei versnellen na een ijzertekort?
Het versnellen van de haargroei is helaas niet mogelijk. Dit is een lichamelijk proces dat niet te beïnvloeden is. Volg een gevarieerd voedingspatroon, waarbij u extra aandacht besteedt aan het ijzergehalte. Eventueel kan het gebruik van een bewezen haargroeimiddel overwogen worden. Ook hier gaat uw haar niet sneller van groeien, maar het kan helpen de haarzakjes te stimuleren.

14. Is haaruitval door ijzertekort bij minderjarigen mogelijk?
Zowel volwassenen, jongeren als kinderen kunnen te maken krijgen met een ijzertekort. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Is het tekort langdurig aanwezig, dan kan haaruitval zich voordoen. Ga daarom met aanhoudend haarverlies altijd naar uw (huis)arts.

15. Hoe gevaarlijk is een ijzertekort?
Aanhoudend ijzertekort heeft ernstige gevolgen, die nogal eens onderschat worden. Het is belangrijk om een ijzertekort zo snel mogelijk aan te tonen en met een behandeling te starten. Naast haaruitval kan een langdurig ijzertekort onder meer leiden tot verwarring, problemen met slikken en een verminderde vruchtbaarheid.

16. Zal mijn haargroei herstellen als het ijzertekort is behandeld?
Meestal is haaruitval door ijzertekort tijdelijk en zal de haargroei zich naar verwachting herstellen als het tekort is aangevuld. Verwacht echter niet dat met het opheffen van het tekort uw haaruitval direct is hersteld. Hier gaan een aantal maanden overheen.

17. Veroorzaakt een ijzertekort alleen haaruitval of is breekbaar haar hier ook een gevolg van?
Breekbaar en broos haar heeft, net als haaruitval, diverse oorzaken. U kunt de oorzaak laten vaststellen en dan eventueel een geschikte behandeling starten.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval door ijzertekort’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert5

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu