fbpx

Haaruitval door roken

Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Sommige mensen denken dat het kan komen door bijvoorbeeld het dragen van een pet. Wist u ook dat haaruitval door roken kan komen? Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor het lichaam. De kans op kanker wordt hierdoor groter, u heeft minder lucht en ga zo maar door. Maar wist u ook dat het invloed heeft op uw haar?

Haaruitval door roken.
Haaruitval door roken.
Oorzaken van haaruitval

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke haaruitval. Haaruitval is grotendeels vastgelegd in de genen. Wanneer u last heeft van haarverlies, komt dit meestal door de genen. Testosteron wordt in het lichaam omgezet in DHT. DHT zorgt op zijn beurt voor haaruitval, wanneer iemand gevoelig is voor dit hormoon.

Waardoor kan haaruitval worden versneld?

Er zijn verschillende redenen, waardoor haaruitval sneller kan gaan. De drie voornaamste redenen zijn:

 • Chronische en ernstige stress. Tijdelijke stress kan in principe weinig kwaad. Wanneer u echter gedurende een langere tijd ernstige stress heeft, wordt hierdoor extra stresshormoon in het lichaam aangemaakt. Hierdoor kunt u sneller kaal worden. U kunt er zelfs sneller grijs door worden.
 • Het gebruik van steroïden. Wanneer u een bepaalde sport beoefend en u gebruikt prestatie bevorderende middelen, kan dit leiden tot extra haaruitval. Door de toegenomen hoeveelheid testosteron in het bloed, neemt ook de hoeveelheid DHT toe. Hierdoor kunt u dus meer haarverlies ervaren.
 • Als u rookt, heeft dit een negatieve invloed op de gezondheid en op uw lichaam. Bepaalde voedingsstoffen kunnen slechter worden aangevoerd, waardoor uw haren niet altijd de benodigde voedingsstoffen krijgen. Hierdoor kunt u ook toegenomen haarverlies ervaren.
Haaruitval door roken voorkomen?

Wilt u haaruitval door roken voorkomen? De kans op kaalheid op uw 50e is tweemaal zo groot als u jarenlang stevig rookt. Dit is dus een aanzienlijk verschil. Indien u wilt voorkomen dat u last krijgt van haaruitval, omdat u rookt, kunt u het beste proberen te stoppen met roken. Er bestaan tegenwoordig verschillende manieren om eenvoudiger van het roken af te komen.

Dat roken uw gezondheid niet bevordert is algemeen bekend. Naast schadelijke gevolgen die roken heeft op uw hart en bloedvaten heeft roken een risico op ongewenste haaruitval. Haaruitval door roken wordt niet gauw ter sprake gebracht in anti-rook campagnes. Diverse studies hebben aangetoond dat uw ongewenste haaruitval het gevolg kan zijn van roken.

Roken verminderd de bloedtoevoer

Het gebruik van tabaksproducten waar nicotine in zit heeft uiteenlopende nadelige gevolgen op uw gezondheid. Steeds vaker worden rokers naar een zogenaamd rokershoekje verbannen. Rookvrije ruimten zijn standaard geworden. Meeroken is zowel voor volwassenen als kwetsbare kinderen ongezond en het vergroot de kans op zowel hart- als vaatziekten. Hoe kan haaruitval door roken veroorzaakt worden? De tabaksproducten verslechteren de bloedtoevoer naar de (slag)aderen in uw lichaam. Uw bloedcirculatie wordt slechter en de hoeveelheid zuurstof die in uw bloed zit wordt sterk verminderd. Dit kan zorgen voor ongewenste haaruitval. Op het moment dat u meer rookt wordt de kans op haaruitval door roken groter. Stevige kettingrokers verdubbelen het risico op haaruitval. Tabaksproducten bevatten naast nicotine diverse ongezonde ingrediënten waaronder cyanide, aceton en arsenicum die een ongunstige invloed hebben op uw algemene gezondheid.

Veroorzaakt roken haaruitval?

Als u last heeft van ongewenste haaruitval dan kan dit proces door roken versneld worden. Niet alle rokers krijgen in dezelfde mate te maken met haaruitval door roken. Zeker haaruitval die erfelijk bepaald is kan vertraagd worden door te stoppen met roken. Verstokte rokers die last hebben van erfelijk bepaalde haaruitval hebben een grotere kans op kaalheid. Informatie en hulp bij het stoppen met roken is tegenwoordig tal van manieren toegankelijk. Van uw huisarts tot het internet. Laat u informeren over haaruitval door roken en hoe u uw nieuwe stoppoging tot een goed einde brengt. Een uitgebreid aanbod van hulpmiddelen is beschikbaar zodat u altijd een geschikte manier vindt die bij u past. Hierbij kunt u onder meer denken aan acupunctuur, pleisters, medicijnen en kauwgom. Meer haaruitval kunt u tegen gaan door te stoppen met roken in combinatie met bewegen en gezonde voeding.

Haaruitval door roken en een haartransplantatie

Kaalheid en haarverlies worden steeds vaker behandeld met een haartransplantatie. De gespecialiseerde artsen van Acura Medisch Centrum in Weert of Amsterdam informeren u over de mogelijkheden. Wordt uw haaruitval door roken veroorzaakt? Een haartransplantatie is een kostbare ingreep. Zowel het nuttigen van alcohol als het gebruik van tabaksproducten wordt geruime tijd voor de ingreep en tot lang daarna afgeraden. Haarwortels moeten in optimale omstandigheden kunnen herstellen en daarvoor is een goede toevoer van zuurstof nodig. Roken verminderd de bloedtoevoer die zorgt voor voldoende zuurstof. Voor een succesvolle haartransplantatie behandeling is het belangrijk om te stoppen met roken. Onderzoek heeft aangetoond dat bij niet rokers die een haartransplantatie ondergaan de getransplanteerde haren na de ingreep beter aanslaan.

Haaruitval door roken? Kies voor een gespecialiseerde behandeling

Acura Medisch Centrum adviseert u over de mogelijkheden bij haaruitval die mede door roken wordt veroorzaakt. Bij de klinieken in Weert, Amsterdam kunt u een geheel vrijblijvende afspraak maken voor een consult. De gespecialiseerde en ervaren artsen bespreken uw situatie en bestuderen uw haaruitval door roken nader. U ontvangt een eerlijk advies waarbij de arts de haartransplantatie behandeling uitvoerig toelicht. In het gesprek komt de zorg voor de ingreep aanbod. Hierdoor bereidt u zich optimaal voor op de dag van de ingreep. De arts verteld hoe de haartransplantatie wordt uitgevoerd en laat u de behandelkamer zien. Net zo belangrijk is de zorg na de ingreep. Acura Medisch Centrum staat na de haartransplantatie voor u klaar met vakkundige nazorg. Net zoals bij iedere andere chirurgische ingreep kunnen zich immers complicaties en bijwerkingen voordoen. Het eerste consult verplicht u tot niets. Het geeft u inzicht in de oplossingen die beschikbaar zijn bij haaruitval door roken.

Haaruitval door roken FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wordt haaruitval veroorzaakt door roken?

Naast andere, bekendere gezondheidsproblemen kan langdurig roken inderdaad haaruitval veroorzaken of versnellen. Dit kan onder invloed van diverse factoren bij de ene persoon sneller plaatsvinden dan bij de ander.

2. Hoe veroorzaakt roken haaruitval?
Tabaksproducten bevatten nicotine en andere schadelijke ingrediënten die van invloed zijn op onder meer uw bloedcirculatie. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor een verminderde doorbloeding ontstaat. Het lichaam is zo ingesteld dat eerst de noodzakelijke lichaamsfuncties van zuurstofrijkbloed worden voorzien. Haargroei en een mooie haardos behoren niet tot deze prioriteiten. Bij een tekort aan zuurstofrijkbloed raken de haarzakjes beschadigd en kan het haar uiteindelijk uitvallen.

3. Is haaruitval door roken blijvend?
Stoppen met roken verbetert uw algehele gezondheid. Dit is een proces dat gestaag plaatsvindt. Ook de haargroei zal zich op termijn soms weer herstellen. Als de bloedcirculatie verbetert, worden ook de haarzakjes weer van zuurstofrijkbloed voorzien. Voordat u verbeteringen ziet, zullen eerst meerdere maanden verstrijken.

4. Krijgt iedereen die rookt te maken met haaruitval?
Dit is tot op heden niet voldoende onderzocht en/of bewezen. Haaruitval kent een zekere erfelijke aanleg. Als u erfelijk belast bent met bijvoorbeeld Alopecia androgenetica, kan roken de haaruitval wel in een stroomversnelling brengen.

5. Kan haaruitval door roken voorkomen worden?
De meest effectieve manier om haaruitval door roken te voorkomen, is door te stoppen met roken of natuurlijk zelfs helemaal niet te beginnen met roken. Dit is niet altijd even makkelijk. Tegenwoordig zijn er verschillende ondersteunende hulpmiddelen zoals nicotinepleisters en nicotinekauwgom.

6. Verbetert een haargroeimiddel de haaruitval die ontstaat door roken?
Het is het hormoon DHT dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Effectief bewezen haargroeimiddelen als Finasteride en Dutasteride verlagen juist het DHT gehalte. De effectiviteit van een haargroeimiddel neemt naar alle verwachting af, indien u blijft roken.

7. Gaan een haartransplantatie en roken samen?
Geadviseerd wordt om een aantal weken voor de geplande ingreep te stoppen met roken. Uw bloedcirculatie heeft dan tijd om zich te herstellen. De haarzakjes die getransplanteerd worden, hebben behoefte aan zuurstofrijk bloed. Ook in de weken na de haartransplantatie is het beter om niet te roken. Hiermee heeft u een positieve invloed op het resultaat van de kostbare ingreep die u uit laat voeren.

8. Heeft roken invloed op de resultaten van de haartransplantatie?
Roken heeft inderdaad invloed op het haartransplantatie resultaat. Uw haargroei heeft sowieso behoefte aan voldoende zuurstofrijk bloed. Pas getransplanteerde haarzakjes hebben een aantal dagen nodig om vast te groeien in de transplantatie gebieden. Op het moment dat er een gebrekkige bloedcirculatie is, komt dit het resultaat niet ten goede. Roken is daarom inderdaad altijd van invloed op uw haardos.

9. Veroorzaken nicotinevervangers haaruitval?
Stoppen met roken gebeurt steeds vaker met behulp van nicotine vervangende middelen zoals pleisters, kauwgom en spray. Deze hulpmiddelen geven gedoseerd nicotine af. Het is onder andere de nicotine die schadelijk is en die haaruitval kan veroorzaken. Pas op het moment dat u helemaal gestopt bent met het gebruik van de nicotinevervangers en niet meer rookt, kan het haargroeiproces beginnen met het herstel.

10. Kan ik in de weken en dagen voor een haartransplantatie nicotinevervangers gebruiken?
Nee, dat kunt u beter niet doen. Als u daadwerkelijk wilt stoppen met roken, begin dan ruim voor de haarimplantaten met de nicotinevervangers. Zorg ervoor dat u een aantal weken voor de ingreep vrij bent van het gebruik van nicotine. Dat is het beste voor de resultaten van de ingreep die u uit laat voeren.

11. Worden de kosten voor nicotinevervangers vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Zorgverzekeraars vergoeden vaak de kosten voor hulpmiddelen die effectief bewezen zijn en in combinatie met een zogenaamd stoppen met roken programma. Hierbij kunt u onder meer denken aan persoonlijke begeleiding. Als u deelneemt aan zo’n programma worden onder meer de kosten voor nicotinekauwgom, nicotinesmelt- en zuigtabletten en nicotinepleisters vergoed. De voorwaarden voor de vergoeding staan omschreven in uw polisvoorwaarden.

12. Is tabaksrook van invloed op mijn haargroei?
Zogenaamde meerokers kunnen op den duur ook te maken krijgen met haaruitval die veroorzaakt wordt door roken. U rookt dan zelf niet, maar wordt regelmatig blootgesteld aan tabaksrook. Deze rook bevat tal van schadelijke stoffen die van invloed kunnen zijn op de haargroei.

13. Hoe snel kan ik stoppen met roken?
Stoppen met roken is vaak een kwestie van wilskracht. U moet zelf de wil hebben om daadwerkelijk te stoppen. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Met alle hulmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn en vaak door zorgverzekeraars worden vergoed, kunt u binnen meerdere weken tot een aantal maanden waarschijnlijk helemaal stoppen met roken.

14. Welke invloed hebben tabaksproducten op dihydrotestosteron?
Tabaksproducten verstoren het natuurlijke hormoonsysteem, waardoor het DHT niveau stijgt. Van dihydrotestosteron is het bekend dat het van negatieve invloed is op de haargroei. Roken maakt uw haren zwak en gevoelig, waardoor uw haardos versneld uit kan dunnen.

15. Is een e-sigaret een goed alternatief?
Van e-smokers is het bekend dat ze gevaarlijke stoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op uw longfunctie. Of de ingrediënten ook schadelijk zijn voor uw haardos is niet of onvoldoende onderzocht.

16. Wordt mijn haar grijs door roken?
Naast het ouder worden van de huid, wordt ook uw haargroei hierdoor beïnvloed. Dit betekent dat uw haar naast versneld uitvalt, ook sneller grijs kan worden.

17. Is micro haar pigmentatie een behandelmogelijkheid?
Micro haar pigmentatie kan toegepast worden bij diverse vormen en oorzaken van haarverlies. Ook een uitgedunde haardos als gevolg van langdurig roken kan hiermee soms optisch verdicht en verbeterd worden. Deze behandeling wordt verspreid over Nederland door verschillende MHP specialisten aangeboden.

18. Komt haaruitval door roken ook bij vrouwen voor?
De invloed van tabaksproducten is niet anders bij vrouwen dan mannen. Roken vermindert de doorbloeding en is van invloed op de gezondheid van uw haardos. Op den duur ervaren ook vrouwen die roken dat het haar uitvalt en dunner wordt.

19. Zijn light sigaretten beter voor mijn haargroei?
Nee. Als u haarverlies als gevolg van roken wilt tegengaan, dan is daar maar een remedie voor en dat is volledig stoppen met roken.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval door roken’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu