fbpx

Haaruitval door schildklier

We hebben allemaal wel eens last van haaruitval. Het is normaal om dagelijks gemiddeld zo’n 60 tot 100 haren te verliezen. Pas wanneer u meer dan 100 haren per dag verliest gedurende langere tijd, heeft u mogelijk te maken met overmatige haaruitval. Ongewenst haarverlies kan meerdere oorzaken hebben, die lang niet altijd te wijten zijn aan een onderliggend ziektebeeld. Haaruitval door schildklier problemen kan door uw huisarts of behandelend specialist worden vastgesteld. Op de website van de Haarstichting staat veel interessante informatie over verschillende haaruitval oorzaken.

Haaruitval door schildklier?
Haaruitval door schildklier?
Traag of snel werkende schildklier

Problemen met een te snel of juist te langzaam werkende schildklier, komen in Nederland vaak voor. Schildklierproblemen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Haaruitval door schildklier problemen wordt veroorzaakt door een te traag werkende schildklier. Naast haaruitval kunnen meer symptomen worden ervaren. Patiënten ervaren zowel de klachten als symptomen vaak anders. Overige symptomen van een traag werkende schildklier kunnen zijn:

 • Vermoeidheid, overdag een slaperig gevoel, apatisch.
 • Onverklaarbare toename van het gewicht.
 • Het niet warm kunnen krijgen, altijd een koud gevoel.
 • Lage bloeddruk en een verstoring van het hartrtime, trage hartslag.
 • Emotioneel instabiel, gevoelig voor depressie en burn-out.
 • Spierpijn en gewrichtsklachten.
 • Haaruitval door schildklier wordt vooraf gegaan door droog, breekbaar haar.
 • Problemen met het geheugen en de concentratie.

Overigens hoeven de verschillende symptomen van een traag werkende schildklier, hypothyreoïde, zich niet allemaal voor te doen. U kunt ook last hebben van slechts een of een paar symptomen en toch problemen hebben met uw schildklier. Vaak leiden zowel mannen als vrouwen ongemerkt lange tijd aan schildklier problemen. Door de uiteenlopende symptomen komt u vaak pas later bij een arts terecht, die uw problemen als schildklier klachten vast stelt. Omdat diagnoses laat worden gesteld, lijdt u soms onnodig lang. Met de juist ingestelde medicatie worden de symptomen bestreden en wordt haaruitval door problemen met de schildklier verminderd.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Hoe manifesteert haaruitval door schildklier zich?

Schildklierhormonen zijn van belang voor de lichamelijke groei en de energiehuishouding. Op het moment dat uw schildklier te traag werkt wordt uw stofwisseling vertraagd. Haaruitval door de schildklier is bij iedereen anders. Het verloop verschilt per persoon. Schildklier problemen dienen daarom zo snel mogelijk te worden gediagnosticeerd. Haaruitval door schildklier vindt verspreid over het hele hoofd plaats. In sommige gevallen is er sprake van een afgebakende kale plek. In de regel kan worden gesteld dat bij gebruik van de voor u juiste schildkliermedicatie, uw haardos zich volledig herstelt. Indien er haar verloren is gegaan, kan een haartransplantatie of haarimplantatie behandeling soms ook uitkomst bieden.

Diagnose hypothyreoïde en haaruitval door schildklier

Als u met meerdere onverklaarbare symptomen bij uw huisarts terecht komt, denkt deze niet altijd direct aan schildklierproblemen. Toch is het belangrijk om aan te dringen op een bloedonderzoek, waarbij de waarde van uw schildklier kan worden bepaald. Daarnaast zijn er andere manieren om schildklierafwijkingen vast te stellen. Hiervoor kunt u het beste terecht bij een endocrinoloog. Deze zal met u praten over mogelijke schildklier problemen die in uw familie voorkomen. Ook zal de arts voelen aan uw schildklier, om zo mogelijke afwijkingen en onregelmatigheden vast te stellen. De juiste diagnose kan haarverlies door de schildklier een halt toe roepen en verbeteren.

Schildklier problemen en medicatie

Als bij u de diagnose hypothyreoïde wordt gesteld, kunt u de symptomen bestrijden met de juiste medicatie. Haaruitval door schildklier wordt verminderd en uw haardos herstelt zich in de meeste gevallen volledig. De medicatie die u wordt voorgeschreven door uw huisarts of medisch specialist betreft over het algemeen een levenslange behandeling. Wanneer uw schildklier niet optimaal werkt, zal deze zich vaak helaas niet meer herstellen. Houd u aan de voorgeschreven dosis en na een aantal weken voelt u zich beter. Het is belangrijk om uw schildklier waarde regelmatig te laten controleren, zodat u altijd goed bent ‘ingesteld’. Verergering van de symptomen wordt op deze manier eenvoudig bestreden.
Wilt u weten of en wat het verband is tussen haaruitval en schildklier? Dagelijks, routinematig haarverlies is normaal. Deze haren worden vervangen door nieuwe. Heeft u een schildklieraandoening? Dan ervaart u soms meer haarverlies dan gebruikelijk, zelfs zo erg dat u haardos er dunner uitziet. Vooral als u een auto-immuunziekte van de schildklier heeft, is er een groter risico op de ontwikkeling van alopecia areata dat pluksgewijs haarverlies ook op andere delen van lichaam veroorzaakt. Gelukkig is haaruitval en schildklier meestal tijdelijk en behandelbaar.

Symptomen haaruitval en schildklier

Bekend is dat schildklier gerelateerd haarverlies en veranderingen in de haargroei enkele opvallende kenmerken hebben:

 • Diffuus, verspreid haarverlies over de hele hoofdhuid.
 • Haarverlies op de hoofdhuid dat leidt tot ronde, gladde kale plekken.
 • Verlies van lichaamsbeharing. Een kenmerk van hypothyreoïdie is het verlies van wenkbrauwharen.
 • Veranderingen in de textuur van het haar. Hypothyreoïdie maakt uw haar droog en stug, terwijl hyperthyreoïdie het haar zacht en fijn maken.

Dunner wordend haar is een van de veel voorkomende problemen bij mensen met schildklierproblemen. Kale plekken zijn specifiek voor alopecia areata. Alhoewel auto-immuunaandoeningen vaak samen gaan met schildklieraandoeningen is dat niet altijd het geval. Haaruitval door te snelle of te trage werking van de schildklier gaan vaak samen en staan op zichzelf.

Oorzaken haarverlies door schildklieraandoening

Schildklierproblemen ontstaan door een verstoring van de normale productie van schildklierhormonen. De schildklier is een klein orgaan dat zorgt voor een goede werking van veel lichaamsfuncties. De waarden van het schildklier stimulerend hormoon, TSH, Tri-joodthyronine, T3, en thyroxine, T4 zijn belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen. Een gestoorde schildklierfunctie is van invloed op uw haargroei. Andere oorzaken van haarverlies zijn bijvoorbeeld:

 • Schildkliermedicatie. Voorgeschreven medicijnen kunnen in zeldzame gevallen haarverlies veroorzaken.
 • Alopecia areata. Deze auto-immuunaandoening die bekend is als pleksgewijze kaalheid komt regelmatig in combinatie met schildklierproblemen voor.

Schildklierproblemen zijn vaak lang, voordat u haarverlies opmerkt, aanwezig. Andere kenmerken laten eerder zien dat er mogelijk iets aan de hand is waardoor medisch onderzoek nodig is. Bij een goede instelling op schildkliermedicatie is het de verwachting dat de haargroei zich herstelt, al duurt dit meerdere maanden.

Onderzoek en diagnose

Als u op het moment van het haarverlies (nog) niet bekend bent met een schildklieraandoening, zal een arts hier onderzoek naar doen. Onderzoek en tests die plaatsvinden worden gelijk gebruikt om onderliggende ziekten, zoals lupus of reumatische aandoeningen uit te sluiten. Daarnaast kijkt een arts naar andere mogelijke oorzaken van haarverlies, zoals:

 • Hormonale onbalans.
 • Voedingstekorten, zoals gebrek aan ijzer of bepaalde vitamines.
 • Bijwerkingen van medicijnen die u gebruikt.
 • Bekendheid met haaruitval binnen de familie.

Kenmerken schildklierhaarverlies

Door de onregelmatige werking van de schildklier, raakt de haargroeicyclus verstoord. Dat betekent dat u na verloop van tijd opmerkt dat uw haardos uitdunt en dat er nauwelijks nieuwe haargroei te zien is. Dit kan ook van invloed zijn op uw wenkbrauwen, wimpers en andere lichaamsbeharing. In het begin is het haarverlies nauwelijks merkbaar. Pas als haaruitval langere tijd aanhoudt, begint het op te vallen. Heeft u haaruitval, maar bent u onbekend met schildklierproblemen? Laat uw huisarts onderzoek doen en vraag een schildklieronderzoek aan.

Haarverlies door schildklierproblemen stoppen

Bij haaruitval is het logisch dat u een oplossing zoekt. Als uit onderzoek blijkt dat uw schildklier te snel of te langzaam werkt, krijgt u passende medicatie voorgeschreven. Kunstmatige schildklierhormonen gebruikt u voor de rest van uw leven. Maar ook stressbeheersing en voeding zijn van invloed op de gezondheid van uw haar.

 • Let op de dagelijkse ijzerinname. Schildklieraandoeningen staan erom bekend dat ze een laag ferritine gehalte veroorzaken. Laat daarom tegelijkertijd de schildklier-, ijzer- en ferritinewaarde controleren.
 • Krijg voldoende eiwitten binnen, eiwitten zijn bouwstenen voor uw haar.
 • Vermijd stress. Teveel stress leidt tot een overbelasting van cortisol, wat van invloed is op de haargroei.

Gebruikt u schildkliermedicatie en staat u regelmatig onder druk? U bewijst uzelf daar op lange termijn een slechte dienst mee. Stresshormonen spelen een grote bij haaruitval en bij hormonale onevenwichtigheden. Dit veroorzaakt niet alleen emotionele problemen. Het is belangrijk om de stress aan te pakken en de symptomen te behandelen. Naast regelmatige therapie, werken stress verlichtende activiteiten zoals sporten en bewegen bij het verlagen van de cortisolwaarde.

Meer oorzaken dan schildklieraandoeningen

Haaruitval is lang niet altijd en alleen de oorzaak van een slechte werking van uw schildklier. Kijk ook naar uw familiegeschiedenis. Elke aanwijzing naar de mogelijke oorzaak, biedt een weg naar een oplossing. Haaruitval is vaak een oorzaak van:

 • Erfelijke haaruitval volgens een mannelijk of vrouwelijk patroon.
 • Bijwerking van een medische behandeling, zoals chemotherapie.
 • Ouder worden.
 • Haarbeschadiging.
 • Hoofdhuid- en schimmelinfecties zoals ringworm.
 • Tekort aan ijzer of andere voedingsstoffen.
 • Stress en traumatische gebeurtenissen.
 • Auto-immuunziekten, reumatische aandoeningen, diabetes, hart- en vaataandoeningen.
 • Grote gewichtsschommelingen.

Het menselijke hormonale, of endocriene systeem is complex en verbonden met een scala aan gezondheidsproblemen. Praat met een endocrinoloog als u vermoedt dat u symptomen van een schildklieraandoening heeft, zoals gewichtstoename, extreme vermoeidheid, een voelbaar vergrote schildklier en haaruitval.

Pijnloze behandeling

Het onderzoeken van de schildklier is pijnloos. De arts bevoelt uw schildklier en onderzoekt handmatig of deze vergroot is en/of andere afwijkingen heeft. Aanvullend wordt bloedonderzoek gedaan om de schildklierwaarden te controleren. Bij afwijkende waarden schrijft de arts kunstmatige schildklierhormonen voor. Een enkele keer is het nodig om de schildklier volledig of gedeeltelijk te verwijderen. Dit gebeurt tijdens een chirurgische ingreep. Het duurt soms even voordat de juiste instelling van de medicatie is gevonden. Dit verschilt per persoon. U voelt dit zelf het beste aan. Regelmatige bloedcontroles zijn nodig om de waarde te monitoren en indien nodig bij te stellen.

Onderzoek haaruitval

Vermoedt u dat u last heeft van overmatig haarverlies en zoekt u daarvan een bevestiging? Bestel een bloedwaarden- of DNA haaruitval test bij het Haaronderzoekscentrum. Discreet, snel en betrouwbaar. U neemt de tests eenvoudig en pijnloos thuis af en stuurt het afgenomen materiaal terug naar het Haaronderzoekscentrum. Na een paar weken ontvangt u de onderzoeksresultaten, waarmee u verder kunt. Neem de resultaten mee naar een arts en praat over de beschikbare behandelingen. Met de uitkomsten heeft u een uitgangspunt om het haarverlies bij de oorzaak aan te pakken.

Haaruitval door schildklier FAQ – Veelgestelde vragen

Er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen over haaruitval door schildklier problemen. De meest voorkomende vragen hebben we voor u in het onderstaande overzicht opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Welke invloed heeft de schildklier op haaruitval?
De juiste werking van uw schildklier is van ongekend belang voor ontelbare lichaamsfuncties, waaronder uw haargroei. Als de schildklier niet goed werkt, maakt uw lichaam te weinig of juist te veel hormonen aan. Dit kan onder meer haaruitval tot gevolg hebben. Alleen haaruitval is zelden een teken dat uw schildklier niet optimaal functioneert. Er is van sprake van meerdere klachten.

2. Hoe weet ik of mijn schildklier goed werkt?
Schildklierklachten komen op diverse manieren tot uiting. Vaak is het een combinatie van vage klachten waaronder vermoeidheid, broze nagels, gewichtstoename en concentratieproblemen. Uw huisarts kan uw bloed controleren. Hieruit kan een te snel of juist te traag werkende schildklier naar voren komen.

3. Hoe ontstaat een trage schildklier?
De trage werking van uw schildklier kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is er sprake van zogenaamde antistoffen die uw schildklier aanvallen. Daarnaast kan een zwangerschap van invloed zijn op de werking van uw schildklier, maar ook voeding en stressvolle periodes kunnen hun stempel drukken op uw schildklier. Bovendien kunnen ook ziektes en operaties verantwoordelijk zijn voor een trage werking van de schildklier. Met behulp van medicatie kan de werking verbeterd worden.

4. Wat zijn effectieve behandelingen bij een traag werkende schildklier?
Schildklierproblemen kunnen goed behandeld worden. Uiteraard zal eerst de oorzaak van de trage schildklier worden vastgesteld. Kunstmatige schildklierhormonen worden dagelijks door een grote groep mannen en vrouwen gebruikt. De behandelend arts zal regelmatig de waarde van uw schildklier controleren. Aan de hand van deze gegevens kan de medicatie vrij nauwkeurig ingesteld worden. Schildkliermedicijnen dienen vaak een leven lang gebruikt te worden.

5. Kan haaruitval door schildklierproblemen minder worden?
Haaruitval door schildklierproblemen is vaak tijdelijk van aard. Het is belangrijk om de waardes van uw schildklier in orde te krijgen. De juiste instelling van schildkliermedicatie kan tijd in beslag nemen en verschilt van persoon tot persoon.

6. Groeit mijn uitgevallen haar weer terug?
In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich weer. Hier kunnen wel enkele maanden overheen gaan. Indien gewenst kunt u een haargroeimiddel gebruiken. Raadpleeg altijd een huisarts of dermatoloog voordat u een haargroeimiddel gebruikt. Deze middelen hebben vaak bijwerkingen.

7. Is haaruitval door schildklierproblemen te herkennen?
Dunner wordend haar en diffuse haaruitval kunnen iedereen overkomen. Haaruitval door een traag werkende schildklier ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. De haaruitval vindt doorgaans verspreid over het hoofd plaats, diffuus. Een enkele keer komt het voor dat iemand een volledig kale plek heeft. Haaruitval door schildklier kan ook wenkbrauwen en wimpers treffen.

8. Welke mensen zijn gevoelig voor een trage schildklier?
Ten onrechte wordt nogal nog vaak gedacht dat schildklierproblemen typisch een ‘vrouwen ding’ is. Zowel mannen als vrouwen worden geconfronteerd met zowel een trage als te snel werkende schildklier. Bovendien zijn schildklierproblemen niet leeftijdsgebonden. Een goede en snelle diagnose is belangrijk voor een optimale behandeling.

9. Hoe kan ik haaruitval door schildklier problemen verbergen?
Uw huisarts en/of behandelend specialist kan vaststellen of uw schildklier naar behoren functioneert. Na een diagnose wordt een behandeling opgestart, waarbij het soms wat langer duurt voor de ideale instelling is vastgesteld. Haar dat reeds is uitgevallen groeit, bij een goede behandeling, na verloop van tijd weer terug. Tot die tijd kunt u het dragen van een haarwerk overwegen. Loopt u niet direct warm bij het idee van een pruik? Sjaaltjes, mutsjes en haaraccessoires zijn in uiteenlopende varianten, kleuren en materialen verkrijgbaar.

10. Kan ik een haartransplantatie ondergaan bij haaruitval door schildklier?
Haaruitval die veroorzaakt wordt door schildklierproblemen is doorgaans tijdelijk van aard. De behandelend arts zal een andere behandeling adviseren. Wanneer uw schildklierwaardes zich stabiliseren, zal de haargroei zich herstellen.

11. Gaan schildklierproblemen en haaruitval altijd samen?
Symptomen van een te traag of te snel werkende schildklier uiten zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Waar u wellicht last heeft van haaruitval, kan iemand anders in korte tijd veel aankomen of juist veel gewicht verliezen. Net zoals dat vermoeidheid, broze nagels en stijve, stramme spieren ook symptomen van schildklierproblemen kunnen zijn.

12. Kan haaruitval door schildklier voorkomen worden?
Schildklierproblemen zijn helaas niet altijd vooraf te voor komen. Door bij aanhoudende, onduidelijke symptomen tijdig contact op te nemen met uw huisarts kunt u haaruitval mogelijk voor zijn. Vraag, zeker bij wazige symptomen, uw huisarts om de werking van uw schildklier te controleren met behulp van een bloedonderzoek.

13. Kan schildkliermedicatie haaruitval veroorzaken?
Schildkliermedicatie is een kunstmatig hormoon dat de exacte werking van uw schildklier overneemt. Het is niet waarschijnlijk dat het gebruik van deze medicatie haaruitval bevordert en/of veroorzaakt.

14. Kan ik veilig een haargroeimiddel gebruiken bij schildklierproblemen?
Ja, al is en blijft het belangrijk om de schildklierproblemen door een arts vast te laten stellen en met schildkliermedicatie aan te vangen. Het normaliseren van de schildklierwaardes kan enige tijd duren. Als u last heeft van haaruitval wilt u daar, begrijpelijk, zo snel mogelijk een oplossing voor. Een effectief bewezen haargroeimiddel als Minoxidil of mesotherapie kan de haaruitval soms stabiliseren en verbeteren. Overleg altijd eerst met een behandelend arts, voordat u een haargroeimiddel gaat gebruiken.

15. Zijn er cosmetische behandelingen die een oplossing bieden bij haaruitval door schildklierproblemen?
Haaruitval veroorzaakt door schildklierproblemen is bij de meeste mannen en vrouwen tijdelijk van aard. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het haarverlies permanent. Cosmetische behandelingen zoals een haartransplantatie, haarimplantatie en/of mesotherapie bij haaruitval worden niet vaak geadviseerd aan schildklierpatiënten. Vaak herstelt de haargroei zich eens de juiste medicatie instelling is bereikt. Het is soms wel mogelijk om een bewezen haargroeimiddel, zoals Finasteride of Minoxidil, te gebruiken. Haargroeimiddelen werken niet direct. Het duurt een aantal maanden voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Heeft u het idee dat de haargroei zich niet herstelt? De ervaren specialisten van Acura Medisch Centrum kunnen u tijdens een vrijblijvend intakegesprek meer vertellen over eventuele behandelingen. Neem medische documentatie mee naar het gesprek.

17. Wat is het belang van een behandeling bij een traag werkende schildklier?
Hoe klein de schildklier ook is, een goede werking is van levensbelang. Als u vermoedt dat u te maken heeft met schildklierproblemen, dan dient u daarvoor contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan met een bloedonderzoek vaststellen hoe uw schildklier functioneert. Bij een traag werkende schildklier zult u, waarschijnlijk levenslang, schildkliermedicatie voorgeschreven krijgen om het niveau terug op peil te brengen. Uw bloed wordt regelmatig gecontroleerd en daar waar nodig wordt de dagelijkse dosering medicatie aangepast. Naast haaruitval heeft uw schildklier invloed op tal van andere lichaamsfuncties. Tijdig ingrijpen en behandelen voorkomt diverse klachten en symptomen.

18. Bij welke arts kan ik terecht met schildklierproblemen?
Patiënten met schildklierproblemen komen vaak als eerste bij een huisarts terecht. Doorverwijzing kan onder meer gebeuren naar gespecialiseerde artsen zoals een internist of endocrinoloog.

19. Valt alleen mijn hoofdhaar uit door een trage schildklier?
Nee, een traag werkende schildklier kan ook tot haaruitval van de wimpers, wenkbrauwen en overige lichaamsbeharing leiden. Uw haar kan breekbaarder en droger zijn dan voorheen.

20. Zijn aanvullende voedingssupplementen van invloed op haaruitval door schildklier?
Bij schildklierproblemen is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts. Deze kan, indien van toepassing, een gerichte behandeling opstarten. Een arts kan u gelijktijdig informeren over het eventuele nut van aanvullende voedingssupplementen en behandelingen tegen haaruitval. Wees altijd alert op een teveel aan extra vitamines en mineralen. Dit doet uw lichaam op lange termijn soms meer kwaad dan goed.

21. Is een gezonde voedingswijze belangrijk voor de werking van mijn schildklier?
Een afwisselend voedingspatroon is in combinatie met regelmatig bewegen en/of sporten altijd goed voor lichaam en geest. Uw haargroei is gebaat bij voldoende vitamines en mineralen, waaronder Biotine. Schildklierproblemen kunnen doorgaans niet worden opgelost met het aanpassen van uw dieet. U bent hiervoor afhankelijk van een medische diagnose en een opvolgende behandeling.

22. Kan langdurige stress schildklierklachten en dus haaruitval veroorzaken?
Stress kan op den duur schildklierklachten tot gevolg hebben. Stress is daarnaast een veroorzaker van haaruitval. Het is belangrijk om de veroorzakende stressfactor weg te nemen en blijvend tot een minimum te beperken. Na verloop van tijd kan de haargroei zich herstellen.

23. Hoe kan haaruitval door schildklierklachten gecamoufleerd worden?
De waardes van uw schildklier hebben, na een juiste diagnose, tijd nodig om zich te herstellen. Het afstemmen van schildkliermedicatie kan enige tijd in beslag nemen. U kunt uw dunner wordende haardos camoufleren met bijvoorbeeld een haarwerk. Daarnaast kunt u ook eventueel micro haar pigmentatie overwegen, waarbij het haar optisch wordt verdicht. In sommige gevallen is ook een haartransplantatie mogelijk.

24. Hoe houd ik mijn schildklier gezond en hoe voorkom ik haaruitval?
Voldoende verse groenten en fruit in combinatie met noten, zaden, vis, vlees en zuivel vormen een gezond voedingspatroon. De diverse lichaamsfuncties hebben hier behoefte aan. Het is niet erg om af en toe iets minder gezond te eten, maar gezonde afwisseling is belangrijk. Uw lichaam heeft daarnaast behoefte aan beweging. Stap eens wat vaker op de fiets, of kies een sport die u alleen, samen of in groepsverband kunt ondernemen. Daarnaast is het ook mogelijk om de mesotherapie behandeling tegen haaruitval te ondergaan.

25. Hoe kan ik op natuurlijke wijze haaruitval door schildklier voorkomen?
Naast de voorgeschreven schildklier medicatie kunt u een aantal huismiddeltjes proberen om haaruitval te vertragen en de haargroei te stimuleren. Kies voor een afwisselend voedingspatroon met daarin onder andere voldoende ijzer, vitamines en mineralen. Gebruik etherische oliën en verzorg uw haar met de juiste verzorgingsproducten.

26. Kunnen schildklierproblemen komen en gaan?
Symptomen van schildklierproblemen zijn soms erg subtiel en blijven als gevolg daarvan lange tijd onopgemerkt. In andere gevallen treden ze plotseling over een periode van enkele dagen of weken op en zijn ze ernstig. Het merendeel van de symptomen verdwijnt op het moment dat een behandeling wordt gestart. Echte schildklieraandoeningen hebben afzonderlijke, vaak levenslange behandeling nodig en zijn niet zomaar van voorbijgaande aard.

27. Heeft biotine invloed op de schildklier?
Biotine is een veel gebruikt supplement en dat valse waarden bij een schildkliermeting tot gevolg kan hebben.

28. Wordt hypothyreoïdie erger naarmate ik ouder word?
Hypothyreoïdie is niet leeftijdsgebonden, maar de kans om dit op latere leeftijd te ontwikkelen is aanwezig. Vrouwen krijgen hier vaker mee te maken dan mannen. Hypothyreoïdie veroorzaakt niet alleen symptomen, maar het kan andere aandoeningen verergeren. Schildklierklachten zijn iets om grondig te laten onderzoeken. Vaak is behandeling goed mogelijk en wordt erger voorkomen.

29. Verlaagt een slecht werkende schildklier mijn levensverwachting?
Wanneer uw schildklierproblemen behandeld worden, is er geen enkele reden om aan te nemen dat uw levensverwachting verlaagd is. Regelmatige controles zorgen dat de instelling van de medicatie op het juiste peil blijft.

Haaruitval en schildklier – FAQ

1. Hoe weet ik of haarverlies door mijn schildklier wordt veroorzaakt?
Haaruitval als gevolg van een schildklierprobleem is niet direct zichtbaar en/of als zodanig herkenbaar. In plaats van kale plekken is het haarverlies verspreid en dunt uw haardos uit. Om zekerheid te krijgen over de oorzaak, is bloedonderzoek nodig.

2. Is haarverlies door een schildklierprobleem omkeerbaar?
Haaruitval door schildklieraandoeningen is dikwijls volledig omkeerbaar. Het haarverlies is tijdelijk, maar het duurt meerdere maanden voordat de haargroei herstelt. De instelling van schildkliermedicatie is moeizaam en neemt tijd in beslag. De hergroei is onvoorspelbaar, de nieuwe haargroei kan verschillen in zowel kleur als textuur.

3. Hoelang duurt het voordat mijn haar stopt met uitvallen bij schildklierklachten?
Behandeling voor schildklier gerelateerde haaruitval betekent dikwijls dat u medicatie krijgt om het schildklierhormoon te stabiliseren en reguleren. Dit duurt 3 tot 9 maanden.

4. Hoe weet ik een schildklieraandoening heb?
Haaruitval is alleen maar een kenmerk voor een schildklieraandoening. Andere klachten zijn onder meer vermoeidheid, het voortdurend koud hebben, broze en breekbare nagels, onverklaarbaar gewichtsverlies of juist gewichtstoename en stemmingswisselingen. Als een arts vermoedt dat uw klachten schildklier gerelateerd zijn, worden uw bloedwaarden onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de T4, T3 en THS waarde.

5. Welke schildklierproblemen zijn er?
Schildklierproblemen worden onderverdeeld in een langzaam en een te snel werkende schildklier. Hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie genoemd. Beide aandoeningen zijn met medicatie te behandelen.

6. Wat zijn typische kenmerken voor hypothyreoïdie?
Teken en symptomen van hypothyreoïdie zijn onder andere zichtbaar in uw handen en nagels. Nagelinfecties, ribbels op de nagels, nagelkloven, broze nagels en een langzame nagelgroei zijn kenmerken van een langzaam werkende schildklier.

7. Is het nemen van een vitamine-B12 supplement zinvol bij schildklierproblemen?
Vitamine-B12 kan leiden tot verbetering van symptomen die veroorzaakt worden door hypothyreoïdie. Pas op met het gebruik van te veel supplementen, dit kan een averechts effect hebben.

8. Op welke leeftijd kan een schildklierziekte optreden?
Schildklierproblemen kunnen iedereen treffen, zowel volwassenen als kinderen, mannen en vrouwen. Het kan vanaf de geboorte aanwezig zijn en kan zich ontwikkelen naarmate u ouder wordt. Schildklierproblemen zijn goed te behandelen, dikwijls krijgen schildklierpatiënten een synthetisch schildklierhormoon voorgeschreven. De medicatie neemt de natuurlijke werking van de schildklier over.

9. Hoe worden schildklierproblemen veroorzaakt?
Schildklierproblemen zijn onder andere en gevolg van een jodiumtekort. Maar ook auto-immuunziekten vallen de schildklier aan en veroorzaken hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie. Daarnaast zijn ontstekingen, knobbeltjes, kankergezwellen en bepaalde medische behandelingen veroorzakers van schildklieraandoeningen.

10. Kan mijn schildklier blijvend genezen worden?
Ja, het verwijderen van de schildklier door middel van een operatie geneest het probleem. Zodra uw schildklier is verwijderd moet u de rest van uw leven medicijnen ter vervanging van het natuurlijke schildklierhormoon gebruiken.

11. Helpt lichaamsbeweging bij schildklierproblemen?
Iedereen heeft baat bij lichaamsbeweging, ook als u last heeft van een schildklieraandoening. Beweging helpt niet direct het onderliggende probleem te behandelen, maar symptomen van schildklierproblemen zoals stemmingsproblemen en gewichtstoename worden verminderd.

12. Hoe voelt een schildklierstorm aan?
Symptomen van een schildklierstorm zijn extreme prikkelbaarheid. Ook een hoge bloeddruk en een snelle hartslag, misselijkheid, braken en/of diarree zijn kenmerken.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval door schildklier’ een consult inplannen voor haarimplantaten of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu