fbpx

Haaruitval en overgang

Zoekt u informatie over haaruitval en de overgang? De verschillende kenmerken en symptomen van de perimenopauze en menopauze hebben op elke vrouw een andere invloed. Naast stemmingswisselingen, slaapproblemen en opvliegers, ervaren sommige vrouwen haarverlies. Haaruitval en overgang is geen teken dat er medisch iets niet in orde is, maar het is wel een schokkende ervaring. Behandelingen om haarverlies te beperken bieden uitkomst. Soms kan mesotherapie uitkomst bieden. Ook micro haar pigmentatie of een haartransplantatie kan een oplossing zijn.

Haaruitval en overgang.
Haaruitval en overgang.
Vrouwelijke haaruitval en overgang

Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer de helft van alle vrouwen op 50-jarige leeftijd enige mate van haarverlies heeft. Dit percentage stijgt tot 80% op 60-jarige leeftijd. Haaruitval bij mannen op middelbare leeftijd wordt als normaal beschouwd, maar vrouwen praten veel minder over het haarverlies dat ze op diezelfde leeftijd ervaren. Vrouwelijke haaruitval beïnvloedt vrouwen op een andere manier, waarbij vooral het zelfvertrouwen beschadigd. Het goede nieuws is dat er verschillende behandelingen beschikbaar zijn om haarverlies bij vrouwen in de menopauze te beperken. Het meest voorkomende type haarverlies bij vrouwen is alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval. De haarzakjes krimpen en de haardos dunt uit. U ziet dit over de hele hoofdhuid zonder dat er echt sprake is van kale plekken. Veranderingen in de hormoonspiegel tijdens de overgang zijn van invloed op diverse lichaamsprocessen, waaronder de haargroei.

Oorzaak belangrijk voor behandeling

Als u last heeft van haar dat zichtbaar uitdunt, is het bezoek aan uw huisarts een prima uitgangspunt. Het ligt soms voor de hand dat de oorzaak vrouwelijk haarverlies is, maar een klinisch onderzoek kan dat bevestigen. Wanneer het haarverlies dat u ervaart niet de typische kenmerken van erfelijke haaruitval heeft, zal een arts enkele tests uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.

 • Volledig bloedbeeld. Hiermee evalueert een arts uw algehele gezondheid en is het mogelijk om aandoeningen zoals bloedarmoede vast te stellen.
 • Schildklierfunctie test. Schildklierproblemen houden verband met haarverlies en zijn met een bloedonderzoek te bevestigen.
 • Beoordeling van uw voedingspatroon.
 • Onderzoek naar auto-immuunaandoeningen. Artsen brengen ziekten zoals Lupus en andere reumatische aandoeningen regelmatig met haaruitval in verband.
Niet te voorkomen

Het is aan de andere kant belangrijk om te beseffen dat ook vrouwen gevoelig zijn voor genetica en het verouderingsproces. Meerdere genen zijn gerelateerd aan haarverlies. Het is een complex samenspel van meerdere genen. Deze vorm van haarverlies is niet te voorkomen, het gebeurt bij mensen die verder prima gezond zijn en geen last hebben van onderliggend lijden. Er is geen enkele reden om uzelf schuldig te voelen over het haarverlies dat u overkomt.

Stress veroorzaakt haaruitval

Langdurige stress is een probleem dat haaruitval veroorzaakt. Plotseling haarverlies, telogeen effluvium zorgt ervoor dat u binnen korte termijn een grootte hoeveelheid haar ziet uitvallen. Vaak is het haarverlies tijdelijk. Heeft u daarnaast te maken met erfelijke haarverlies, dan is het niet altijd zeker dat u nieuwe haargroei tot ontwikkeling ziet komen. Probeer voldoende te ontspannen en tot rust te komen. Maak u niet overmatig druk over de dagelijkse dingen en laat stress van u af glijden. U doet uw haargroei en algehele gezondheid een groot plezier mee.

De menopauze draagt bij aan dunner haar

Haarverlies houdt bewezen verband met veranderingen in de hormoonspiegels. Androgenen, mannelijke hormonen, nemen niet toe tijdens de overgang. Het is de verhouding tussen oestrogeen en androgeen die verandert, waardoor u minder oestrogeen en relatief meer androgeen hebt. Onder invloed van dihydrotestosteron gaan haarzakjes verloren. Het haarverlies heeft een verspreid patroon. Goed om te weten is dat vrouwen zelden volledig kaal worden van haarverlies tijdens en na de overgang.

Menopauzaal haarverlies voorkomen met vrij verkrijgbare medicijnen en medicijnen op recept

Een van de eenvoudigste oplossingen is gebruik te gaan maken van minoxidil lotion. Deze lotion is voor vrouwen verkrijgbaar in een sterkte van 2%. De behandeling is effectief bij een meerderheid van de mensen die het gebruiken. Nadelig is dat u het middel elke dag op de hoofdhuid aan moet brengen en pas na drie tot zes maanden ziet u het haarverlies stabiliseren. Neemt het haarverlies af en ziet u verbetering van de haargroei? Blijf het middel dan gebruiken. Wanneer u stopt met het gebruik zal het haarverlies weer tot ontwikkeling komen. Onderzoek heeft aangetoond dat geneesmiddelen op recept helpen het haarverlies bij vrouwen af te remmen. Deze medicijnen zijn goedgekeurd voor de behandeling van andere aandoeningen, maar helpen ook bij haaruitval. Een van deze middelen is spironolacton een medicijn dat gericht is op het verlagen van de bloeddruk. Het voorkomt dat haarverlies verergert en stimuleert nieuwe haargroei.

Medische behandelingen bij haaruitval

Hoewel er geen wondmiddel of superbehandeling is, zijn er methodes die helpen bij vrouwelijke haaruitval.

 • PRP-behandeling. Door uw de eigen bloedplaatjes om in de hoofdhuid te injecteren, komen gezonde voedingsstoffen direct bij de haarzakjes terecht. Dit stimuleert de haargroei.
 • Low Level Laser Therapie. Laserkammen, helmen en andere apparatuur stimuleren de haargroei. Er is laserapparatuur voor thuisgebruik verkrijgbaar.
 • Haartransplantatie bij haaruitval. Deze chirurgische ingreep biedt een permanente oplossing bij erfelijk haarverlies. Tijdens de operatie verplaatst een haarchirurg gezonde haarzakjes van de achterkant van uw hoofd naar de uitgedunde gebieden. Het volledige behandeltraject duurt ruim 12 maanden.

Bespreek een behandeling of het gebruik van medicatie altijd met uw arts. Deze beoordeelt de geschiktheid en kijkt tegelijk naar de contra-indicaties. Ga er niet automatisch vanuit dat de behandeling vergoed wordt door uw zorgverzekering.

Is haaruitval een gevolg van de overgang?

Haaruitval heeft tal van oorzaken, waarvan de overgang er slechts een is. Ervaart u een toename van het dagelijks haarverlies en maakt u zich hier zorgen over? Dikwijls blijkt plotseling haarverlies een gevolg van stress of een traumatische gebeurtenis te zijn. De haargroei herstelt zich na verloop van tijd. Ziet u echter geen verbetering en houdt het haarverlies aan? Mogelijk heeft u te maken met typisch vrouwelijk haarverlies. Om dit zelfstandig, thuis te onderzoeken heeft het Haaronderzoekscentrum twee testen ontwikkeld. Een bloedwaarden test en een DNA haaruitval test. Beide testen zijn online te bestellen. Het afnemen van het testmateriaal is niet moeilijk en wordt duidelijk toegelicht. U stuurt het afgenomen testmateriaal terug en binnen een paar weken ontvangt u de onderzoeksresultaten. Snel, betrouwbaar en veilig weet u waar u aan toe bent.

Haaruitval door overgang

Bent u benieuwd waarom veel vrouwen last hebben van haaruitval door de overgang? Opvliegers, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en uitblijvende menstruaties: de overgang is voor veel vrouwen een moeilijke fase. Wanneer u ook te maken krijgt met haaruitval, is dat extra vervelend. Haaruitval door overgang heeft oorzaken en symptomen die herkenbaar zijn. Elke vrouw ervaart de menopauze en bijbehorende symptomen anders. Terwijl de een er nauwelijks iets van merkt, ervaart de andere meerdere symptomen en klachten tegelijk.

Oorzaak haaruitval door overgang

Hoewel vervelend, is het normaal om tijdens de menopauze verschillende klachten of symptomen te ervaren. Haarverlies is hier een voorbeeld van. Tijdens de overgang neemt de vrouwelijke hormoonproductie af. Bij schommelende hormoonspiegels zijn te veel mannelijke en te weinig vrouwelijke hormonen in het lichaam aanwezig. Dit heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties, waaronder de haargroei. Ruim een derde van de vrouwen krijgt in de menopauze last van hormonaal haarverlies. De haarwortels zijn gevoelig voor hormoonschommelingen en dan vooral een daling van de oestrogeenspiegel. Oestrogeen houdt het haar langer in de groeifase en zorgt ervoor dat uw haar glanst. Bij een oestrogeen tekort remt de haargroei af en is het haar gevoelig om uit te vallen.

Symptomen van haarverlies in de menopauze

Door veranderingen in de groei en rustfase van de haargroeicyclus, raken de haarwortels overbelast en valt het haar uit. Om kale, onomkeerbare plekken te voorkomen is het belangrijk om op tijd te handelen. Kenmerken en symptomen van hormonale haaruitval zijn:

• Opvallende toename van het aantal haren in uw borstel, in het doucheputje en/of op uw hoofdkussen na het slapen.
• De hoofdhuid is door de dunnere beharing heen zichtbaar.
• Een dunnere staart of vlecht.
• Beschadigd en/of futloos haar.
• Verspreid haarverlies over de hoofdhuid.

Ervaart u een van deze symptomen tijdens de menopauze? Het is niet nodig om u meteen zorgen te maken. Door de tekenen van haaruitval vroeg te herkennen zijn er oplossingen en behandelingen om het haarverlies te verminderen. Niet alle vrouwen in de overgang krijgen te maken met haaruitval. Hormoon gerelateerde haaruitval is erfelijk en een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke DHT-hormoon.

Haaruitval tijdens de overgang behandelen

Praat met uw huisarts of specialist zodra u tekenen van hormonaal haarverlies ervaart. Artsen hebben de mogelijkheid om gedegen onderzoek naar de exacte oorzaak van haaruitval te doen. Bent u overgevoelig voor dihydrotestosteron en is het haarverlies erfelijk, dan zijn er verschillende behandelmethodes beschikbaar. Het volgen van hormoontherapie helpt bij het in balans brengen van oestrogeen- en progesteronspiegels wat een positief effect kan hebben op het haarverlies. Bespreek de passende behandelmethodes met een arts en laat u voorlichten over de risico’s over mogelijke bijwerkingen.

Voorkom haarverlies tijdens de menopauze

Bent u bekend met haaruitval binnen de familie? In dat geval is het mogelijk om al te handelen, voordat u de eerste gevolgen van haarverlies ziet:

• Gebruik geen agressieve chemicaliën. Haarkleurmiddelen, maar ook ingrediënten gebruikt bij permanenten zijn op langere termijn niet goed voor de gezondheid van uw haar. Kies voor natuurlijke bestanddelen die het haar versterken.
• Afwisselend voedingspatroon. Kies voor een eiwitrijk dieet en wissel voldoende af.
• Zachte haarverzorging. Wees voorzichtig met het wassen, kammen en stijlen van uw haar. Vermijd te hoge temperaturen bij het gebruik van een haardroger en/of stijltang en spoel restjes van shampoo en stylingproducten goed uit.
• Haargroei bijhouden. Kijk regelmatig aandachtig naar uw haardos en hoofdhuid. Ziet u verandering of wordt uw haardos dunner? Raadpleeg op tijd een arts.

(On)omkeerbaar haarverlies

Hormonaal haarverlies is in veel gevallen blijvend. Als de haarzakjes verloren gaan, is op die plaats nieuwe haargroei niet langer mogelijk. Juist daarom is het belangrijk om in te grijpen en niet te lang te wachten. De eerste stap is vaak het moeilijkste. Goed om te weten is dat u niet de enige vrouw bent met haaruitval tijdens de menopauze. Het is een probleem dat jaarlijks een groot aantal vrouwen treft. Hoe lang het haarverlies aanhoudt, verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige symptomen houden meerdere jaren aan en duren tot de menopauze voorbij is. Daarna regenereert het haar zichzelf, maar als de behandeling die u heeft gekozen werkt, stopt het haarverlies na een paar maanden. Het is belangrijk om een arts onderzoek te laten doen naar de exacte oorzaak van het haarverlies.

Preventief behandelen met mesotherapie

Acura Medisch Centrum biedt zowel mesotherapie bij haaruitval als preventieve behandelmethodes aan, om haarverlies tijdens de menopauze te verminderen en/of voorkomen. Mesotherapie is een niet-chirurgische behandelmethode, waarbij een specialist een unieke samenstelling van vitamines en mineralen op de getroffen plekken in de hoofdhuid injecteert. De haarzakjes krijgen werkzame bestanddelen en de doorbloeding verbetert, waardoor de haargroei zich sterker ontwikkelt en haaruitval vermindert. De gebruikte apparatuur is geavanceerd met korte naalden, zodat de behandeling bijna geen pijn veroorzaakt.

Haartransplantatie bij erfelijke haaruitval

Blijvend haarverlies is met een haartransplantatie te herstellen. Voorwaarde is wel dat u nog genoeg donorhaar heeft en dat u in goede gezondheid verkeert. Een haartransplantatie is een operatieve ingreep die u bij haarklinieken in binnen-, maar ook buitenland kunt laten toepassen. De prijzen voor de operatie lopen uiteen en het is interessant om het aanbod aandachtig te bekijken en met elkaar te vergelijken. Het bijzondere van een haartransplantatie is dat er op de uitgedunde plaatsen, nieuwe haargroei ontstaat. Artsen verplaatsen gezonde haarzakjes van de ene plaats op de hoofdhuid naar de plaatsen waar het haar is verdwenen.

Meer weten over haaruitval door de menopauze

Haaruitval tijdens de overgang is een verschijnsel waar helaas een groot aantal vrouwen, vaak onverwacht, mee te maken krijgt. Het is niet nodig om lijdzaam toe te zien hoe uw haar uit blijft vallen en hoe de hoofdhuid hier en daar door de dunne beharing schijnt. Praten met een van onze ervaren specialisten geeft meer inzicht in de oorzaken van haarverlies en geeft antwoord op de vragen die u heeft met betrekking tot behandelmogelijkheden. We laten u graag voorbeelden zien van eerder toegepaste behandelingen en geven uitleg over de behandelmethodes. Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak gerust een afspraak voor een adviesgesprek. Het eerste consult is gratis. Onze medewerkers zijn telefonisch bereikbaar op +31495547848.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu