fbpx

Haaruitval genetisch

Wilt u meer weten over haaruitval door genetische factoren? Is haaruitval genetisch bepaald? Haaruitval is een natuurlijk, veel voorkomend fenomeen waar dagelijks miljoenen mensen mee worstelen. De effecten van haaruitval hebben niet alleen betrekking op het uiterlijk, maar ook op de emotionele gezondheid en de sociale contacten. Het is niet ongebruikelijk dat mensen die haarverlies ervaren, als gevolg daarvan van baan veranderen. Haaruitval treft mannen en vrouwen en wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonen, genen en/of het verouderingsproces. Oorzaken, symptomen en behandelingen van haaruitval genetisch zijn typerend, maar tegelijk divers.

Haaruitval genetisch.
Haaruitval genetisch.
Haaruitval genetische oorzaken

Niet-genetisch haarverlies is een gevolg van overmatig bleken, schadelijke ingrediënten in haarverf, het verkeerd gebruik van stylingapparatuur, te strak getrokken vlechten of paardenstaarten en het uittrekken van de haren. Dit alles is niet van toepassing op erfelijk haarverlies. Als u aanleg heeft voor genetische haaruitval, kunt u nog zo goed voor uw hoofdhuid en haar zorgen, maar toch haaruitval ontwikkelen. Het gen voor kaalheid wordt zowel door moeders- als vaderskant van de familie doorgegeven. Naast kalende patronen, is erfelijk haaruitval een gevolg van overgevoeligheid voor dihydrotestosteron dat u van uw ouders erft. DHT is een mannelijk geslachtshormoon dat de haarzakjes laat krimpen en uiteindelijk erfelijke kaalheid veroorzaakt.

Symptomen van erfelijke kaalheid

Het is vervelend om te weten erfelijk belast te zijn met haaruitval. Om paniek te voorkomen als u haaruitval ziet, is het goed om te weten dat er ook zoiets bestaat als normaal dagelijks haarverlies. Mensen verliezen normaal gesproken zo’n 100 haren per dag. Dus als u merkt dat u meer last van haaruitval heeft in uw kam, op uw kussen of in het doucheputje, dan is het wellicht raadzaam een huisarts te raadplegen. Vooral als uw hoofdhuid rood, vlekkerig, jeukerig of anderszins afwijkend is in de gebieden waar u haarverlies ervaart, is medische hulp nodig. Dit kan namelijk wijzen op een schimmelinfectie, huidproblemen en gezondheidsproblemen.

Typische kenmerken alopecia androgenetica

Mannen zien een verschil in de haarlijn als het haar begint uit te vallen. Het patroon vervolgt zich bij de slapen en de kruin. Gaandeweg ontstaat een hoefijzervormig patroon. Mannen die het haarverlies niet laten behandelen lopen een risico op volledige kaalheid. Haarverlies bij vrouwen is iets minder opvallend. Dit komt omdat het haar verspreidt over het hoofd uitvalt. Het haarverlies is niet wijdverspreid, maar de hoofdhuid zal hier en daar beter zichtbaar zijn. Kaalheid komt bij vrouwen zelden tot nooit voor.

Behandeling voor genetisch haarverlies

Erfelijke kaalheid hoeft niet te betekenen dat er geen andere keuze is dan kaalheid te accepteren. Pruiken, haarstukjes en haarwerken zijn in uiteenlopende kleuren, modellen en varianten beschikbaar als u haarverlies wilt camoufleren. Sommige mensen omarmen het haarverlies en kiezen ervoor om de ‘nieuwe’ look te omarmen. Wilt u uw haar op een natuurlijke manier laten groeien? Haargroeimiddelen, zoals minoxidil en finasteride zijn veelgebruikte wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen bij erfelijke haaruitval. Beide producten remmen het haarverlies af en stimuleren de haargroei. Iedere persoon reageert anders op een geneesmiddel, waardoor u er rekening mee moet houden dat een haargroeimiddel bij u soms niet het gewenste effect heeft. Daarnaast hebben de middelen bijwerkingen die in sommige gevallen ernstig en blijvend zijn. Mesotherapie kan soms ook uitkomst bieden. Mesotherapie tegen haaruitval kan soms uitkomst bieden.

Chirurgische ingreep erfelijk haarverlies

Moderne technieken herstellen de haargroei op kalende plekken. Een haartransplantatie is geschikt voor de behandeling van alopecia androgenetica bij mensen die zelf nog voldoende donorhaar hebben. Artsen verplaatsen tijdens de operatie haarzakjes uit het donorgebied naar de kale plekken elders op het hoofd. Uw haarkrans dient als donorgebied. De haren in dit gebied zijn van nature ongevoelig voor DHT. Ook op de transplantatie plaatsen blijven deze grafts haren ontwikkelen. Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen, bent u goed gezond en heeft u geen onderliggende ziektes of aandoeningen.

Micro haar pigmentatie als alternatief

Mensen met vergevorderd haarverlies of mensen die niet aan een haartransplantatie toe zijn, hebben met micro haar pigmentatie een alternatief om haarverlies te camoufleren. MHP omvat het injecteren van gekleurd pigment in de bovenste huidlaag. Dit geeft het idee van natuurlijke haarstoppels. Uw haardos ziet er voller uit en kale plekken vallen minder op.

Haarverlies voorkomen

Als u weet dat haarverlies binnen uw familie een geschiedenis heeft, is het zorg om de ontwikkeling van haaruitval zoveel mogelijk te vermijden. Middelen als minoxidil vertragen de haaruitval en mensen zien na een gemiddeld gebruik van 4 maanden de eerste verbeteringen. U brengt de lotion dagelijks aan op de kale plekken. Let op dat u het product blijft gebruiken, anders zet het haarverlies door. Mannen overleggen met een huisarts of specialist het gebruik van finasteride om haarverlies te vertragen. Ook bij dit middel geldt dat het niet bij iedereen werkt en dat het haarverlies terugkeert als u het gebruik stopt. Finasteride kan invloed hebben op een ongeboren foetus. Heeft u als man een kinderwens? Gebruik dan geen finasteride. Vraag uw arts naar een geschikte, alternatieve oplossing.

Met genetisch haarverlies naar een arts

Erfelijke kaalheid is natuurlijk en normaal, het mag niet zomaar ter kennisname worden geaccepteerd. Zo heeft u mogelijk een onderliggende aandoening die haaruitval veroorzaakt en die een gevaar vormt voor uw gezondheid. Neem daarom altijd contact op met uw huisarts als uw haar plotseling meer uitvalt dan normaal. Ook bij klachten van de hoofdhuid is contact met een arts nodig om erger te voorkomen.

Ontdekt u risiconiveau voor genetisch haarverlies

Mensen met een geschiedenis van erfelijke kaalheid maken zich zorgen over haaruitval. Om erachter te komen of u gevoelig bent voor genetisch haarverlies kunt u een DNA-haaruitval test doen. Deze test bestelt u online bij het Haaronderzoekscentrum. Door het afnemen van een speekselmonster weet u binnen een paar weken of u op basis van uw DNA materiaal risico loopt op kaalheid. Als u eerder weet of u wel of niet gevoelig bent voor alopecia androgenetica, kunt u vroegtijdig haarverlies voorkomen. Voorkomen is ook bij haarverlies beter dan verloren haar te herstellen. Naast een DNA-test is er ook een bloedwaardentest voor thuisgebruik. De tests hebben duidelijke instructies en zijn op pijnloze manier af te nemen. De onderzoeksresultaten geven meer duidelijkheid over het hoe en waarom van haaruitval. Bovendien stelt het u in staat op tijd een passende oplossing te zoeken.

Haaruitval genetisch – FAQ

1. Hoe weet ik of ik erfelijke kaalheid heb?
Erfelijke kaalheid is door een arts vaak zonder verdere tests en/of onderzoeken vast te stellen. Het patroon van het haarverlies, uw medische geschiedenis en familie achtergrond worden daarbij wel bekeken. Eventueel wordt bloedonderzoek naar uw algemene bloedbeeld verricht om gezondheidsproblemen uit te sluiten of op te sporen.

2. Is genetisch haarverlies plotseling?
Nee, erfelijke kaalheid treedt niet plotseling op. Het is een geleidelijk proces dat toeneemt naarmate u ouder wordt. Soms is er een combinatie van factoren die plotseling een toename van haaruitval veroorzaken. Vaak is dit een niet genetische factor, zoals een stressvolle of traumatische gebeurtenis.

3. Kan ik genetisch haarverlies op natuurlijke wijze stoppen?
Er is helaas geen geneesmiddel voor erfelijke haaruitval. Aan de andere kant is haarverlies niet levensbedreigend. Wel kunt u er veel aan doen om het haarverlies te verminderen en zelfs de haargroei te verbeteren. Zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelmethodes bieden oplossing voor erfelijk haarverlies.

4. Kan beschadigd haar kaalheid veroorzaken?
Beschadigd haar is zowel gevoelig als kwetsbaar waardoor het sneller de neiging heeft om te breken. Als er veel haarbreuken zichtbaar zijn in uw haardos geeft dat het uiterlijk van ongezond haar. Als verbetering uitblijft en de beschadigingen doorgaan, worden uiteindelijk kale plekken zichtbaar.

5. Op welke leeftijd begint erfelijk haarverlies?
Veel mannen zien vanaf het 30e jaar een toename van het dagelijkse haarverlies, terwijl het in ernstige gevallen soms al in de puberteit begint. Een ruime meerderheid van alle mannen heeft rond het 50e jaar een vorm van haarverlies. Vrouwen die erfelijk belast zijn, zien dit vooral vanaf de menopauze en op latere leeftijd.

6. Word ik kaal door erfelijke haaruitval?
Nee, als u op tijd met behandelen begint is volledige kaalheid niet nodig.

7. Kan een haartransplantatie mijn haardos herstellen?
Met een haartransplantatie maakt een haarchirurg haargroei mogelijk op plaatsen waar het haar is uitgevallen. Het is de enige methode die bij erfelijke kaalheid blijvende resultaten geeft. Om voor de operatie in aanmerking te komen heeft u onder meer genoeg donorhaar nodig en is uw gezondheid goed.

8. Krijg ik de kosten voor het behandelen van genetische haaruitval vergoed?
Omdat erfelijk haarverlies geen ernstige aandoening is, maar een gevolg van ouder worden, vergoeden zorgverzekeraars de behandelkosten niet. De enige kosten die u eventueel gedeeltelijk vergoed kan krijgen is voor het aanschaffen van een pruik of haarwerk. U heeft dan wel een medische indicatie nodig.

9. Zijn haargroeimiddelen veilig te gebruiken?
Als u een voorgeschreven haargroeimiddel gebruikt, zoals de arts met u heeft besproken, is het gebruik veilig. Maak melding van klachten die u ervaart vanaf het moment dat u een middel gebruikt. Soms zijn de bijwerkingen zo ernstig dat verder gebruik afgeraden wordt.

10. Wat gebeurt er als ik een haargroeimiddel stop te gebruiken?
Het nadeel van haargroeimiddelen is dat het haarverlies doorzet als u een middel niet langer gebruikt.

11. Veroorzaakt genetisch haarverlies andere klachten?
Alopecia androgenetica is niet ernstig, maar leidt dikwijls tot depressieve gevoelens en een sociaal isolement.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu