Wilt u haaruitval laten onderzoeken? Huisartsen en dermatologen hebben ervaring met het herkennen van de tekenen van haarverlies. Dit of de oorzaak nu genetische, medische of omgevingsfactoren zijn. Haaruitval is een aandoening die veel mensen treft. Er zijn verschillende diagnostische test die toegepast worden om de reden voor haaruitval vast te stellen. Als een arts vermoedt dat u een gezondheidsprobleem heeft, wordt geadviseerd de haaruitval te laten onderzoeken.
Achtergrond haaruitval laten onderzoeken
Om de oorzaak van haaruitval te bepalen, heeft u eerst een consult bij uw huisarts of dermatoloog. Deze stellen verschillende vragen over de ervaring die u met haarverlies heeft. Vragen over haaruitval binnen de familie en eventueel andere onbekende klachten die u ervaart, zijn gewoon tijdens een consult. Bovendien bespreekt de arts andere medische aandoeningen waar u mee bekend bent. Details die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, spelen soms onverwacht een rol in de gezondheid van uw hoofdhuid en haargroei. Het lichamelijk onderzoek richt op het bekijken van de hoofdhuid, heeft u ontstekingen, zweren of littekens? De gezondheid van uw haar wordt beoordeeld. Standaard onderzoeksmethoden die overmatig haarverlies aantonen zijn onder andere als volgt.
Trektest bij haarverlies
Deze eenvoudige test laat de ernst van haarverlies zien. Door strengen van 40 tot 60 haren te verzamelen en daar zachtjes aan te trekken, ziet de arts of er sprake is van overmatig haarverlies. Valt 10% of meer van de streng uit, dan heeft u mogelijk actief haarverlies. Actief haarverlies heeft verschillende oorzaken:
- Telogeen effluvium of plotselinge haaruitval, waarbij het haar over de hele hoofdhuid uitvalt.
- Anageen effluvium of snel haarverlies veroorzaakt door een medische behandeling, zoals chemotherapie bij een kankerbehandeling.
- Alopecia areata of pleksgewijze kaalheid. Een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.
- Alopecia androgenetica of erfelijke kaalheid.
Om de sterkte van de haren te meten pakt de arts een haar met twee handen vast. De ene hand bij de wortel en de andere bij het uiteinde van de haar. Door eraan te trekken ziet de arts de kwetsbaarheid of broosheid van uw haren. Zwakke haren breken.
Pijnloze kaarttest
Een andere test die dermatologen gebruiken is de zogenaamde kaarttest. Het uitgangspunt van de test is eenvoudig: de arts kiest een deel in het haar en houdt daar een kleine, rechthoekige viltenkaart tegen een deel van de hoofdhuid. De vilt kleur moet contrasteren met de kleur van uw haar. Het voordeel van de kaarttest is dat nieuwe haren, zelfs hele kleine, maar ook beschadigde haren in het gebied zichtbaar zijn tegen de viltkaart. De arts telt de haren en onderzoekt de gezondheid ervan. Dunne haren zijn soms een aanwijzing voor telogeen effluvium, terwijl korte haren met gespleten uiteinden een op afwijking van de haarschacht wijzen.
Het nemen van een schimmelkweek
Een schimmelkweek is een laboratoriumtest die de aanwezigheid van een schimmel in de haar- of hoofdhuidcellen onderzoekt. Artsen raden deze test aan bij een vermoeden van een schimmelinfectie als oorzaak van haarverlies. Een aandoening als tinea-capitis of hoofdhuidringworm is een gekende oorzaak van haaruitval. Voor het onderzoek schraapt de arts een stukje van de hoofdhuid af en stuurt deze naar het laboratorium. De onderzoeksresultaten laten een paar weken op zich wachten. Het afnemen van de huidcellen is van korte duur en is matig gevoelig zonder echt pijn te doen.
Hoofdhuidbiopsie bij haaruitval
Meestal is de oorzaak van haarverlies te bepalen tijdens een lichamelijk onderzoek en eventueel bloedonderzoek. Het gebeurt af en toe dat een arts meer informatie of gegevens nodig heeft om een diagnose te stellen. Dit is onder meer het geval als er zogenaamde laesies op de hoofdhuid zichtbaar zijn. In dat geval stelt de arts een hoofdhuidbiopsie voor. Met behulp van een klein apparaatje neemt de arts een stukje van uw hoofdhuid weg. Het afgenomen monster gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. Huidbiopsieën geven duidelijkheid tussen de verschillende vormen van alopecia.
Bloedonderzoek bij haaruitval
Vermoedt een arts dat het haarverlies een gevolg is van een gezondheidsprobleem of een hormonale onbalans? Door uw bloed te onderzoeken komt een arts meer te weten over uw actuele gezondheid. Sommige vormen van haarverlies lijken veel op elkaar, om de eigenlijke oorzaak te kennen is bloedonderzoek nodig. Waarden die bij een vermoeden van haarverlies getest worden, zijn onder andere:
Volledig bloedbeeld
Een van de meest aangevraagde onderzoeken is het volledig bloedbeeld. Uw arts vraagt dit onderzoek aan om een beeld te krijgen van uw gezondheid en/of te gericht te kijken naar de aanwezigheid van ijzertekort, een infectie of stollingsproblemen. Te weinig ijzer draagt op termijn bij aan haarverlies. IJzerspiegels zijn vaak laag bij mensen met bloedarmoede, mensen die veel bloed verloren hebben, vegetariërs en veganisten. Door het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer wordt het tekort aangevuld. Een arts schrijft ijzerpillen voor. Als de waarde zich normaliseert en stabiel blijft, herstelt de haargroei zich doorgaans.
Schildklierwaarden
Mensen hebben soms zonder het te weten jarenlang afwijkende schildklierwaarden. Haarverlies is maar een van de kenmerken van hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie. Een te langzaam of juist te snel werkende schildklier brengt allerlei verschillende klachten met zich mee. Heeft u kort geleden een verandering in uw gewicht opgemerkt zonder dat u een poging heeft gedaan om af te vallen? Ervaart u plotselinge spierzwakte? Bespreek dit met uw arts. Deze kan een bloedonderzoek aanbevelen om de schildklierwaarden, de TSH waarde te meten. Bij afwijkende waarden krijgt u vervangende schildklierhormonen voorgeschreven. Een juiste instelling is nodig om de klachten te doen verdwijnen en de haargroei te verbeteren.
Hormoonwaarden onderzoeken
Vooral vrouwen die met haarverlies bij een arts komen, wordt geadviseerd om de androgenen in het bloed te laten onderzoeken. Tekenen van een overvloed zijn onder meer haaruitval, maar ook juist een toename van ongewenste haargroei in het gezicht en een onregelmatige menstruatie.
Zelf haaruitval onderzoek doen
Bij het Haaronderzoekscentrum bestelt u zowel een bloedwaardentest als een haaruitval DNA test. Deze tests zijn zo ontwikkeld dat u ze zelfstandig toepast, zonder tussenkomst van een arts. De uitslagen geven u inzicht in de mogelijke oorzaak van haarverlies en stellen u in staat een goede behandeling te zoeken.