fbpx

Haaruitval mannen

Helaas komt haaruitval bij mannen vaak voor. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u last krijgt van haaruitval. Er wordt online veel gezocht naar ‘haaruitval mannen’. In eerste instantie is het belangrijk om te weten, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Wanneer bekend is wat de oorzaak van uw haaruitval is, kunnen er namelijk gericht stappen worden ondernomen tegen het haarverlies. Op de website van de Haarstichting is ook veel interessante informatie te vinden over haaruitval bij mannen.

Haaruitval mannen.
Haaruitval mannen.
De mogelijke oorzaken van haaruitval bij mannen

Het lastige van haaruitval is dat er tientallen redenen kunnen zijn voor het haarverlies. Wanneer er echter sprake is van haaruitval, gaat het in ruim 95 procent van de gevallen om erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. Wanneer iemand last heeft van erfelijke haaruitval, is een bepaald hormoon meestal de boosdoener. Het gaat hierbij om het hormoon DHT. Dit hormoon wordt in het lichaam omgezet, vanuit een ander hormoon, namelijk testosteron. De ene persoon krijgt sneller last van haaruitval dan de andere persoon. Er zijn bijvoorbeeld mensen waarbij het tientallen jaren duurt, voordat ze kaal worden. Het is echter ook mogelijk dat iemand zijn haar binnen 2 jaar volledig kwijt raakt. De reden daarvan is de gevoeligheid voor DHT. Hoe gevoeliger iemand voor dit hormoon is, hoe sneller iemand last zal krijgen van erfelijke haaruitval.

Haaruitval bij mannen door een haarziekte

Naast erfelijke haaruitval bestaan er ook andere redenen voor haaruitval bij mannen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde haarziekten. De bekendste haarziekte is alopecia areata. Dit wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Bij alopecia areata onstaan vaak ronde of ovale plekken in de behaarde gebieden op het hoofd. Het kan zich soms beperken tot alleen de baard of het hoofd. Het is echter ook mogelijk dat zowel op de baard als het hoofd ronde of ovale kale plekken zichtbaar worden. De ooraak van deze haarziekte is nog relatief onbekend. Men weet dat het gaat om een auto-immuunziekte en dat een trigger stress is. Hoe deze haarziekte kan worden behandeld, is echter helaas nog niet helemaal duidelijk.

Oplossing voor haaruitval mannen

Is er bij u sprake van haaruitval? Haaruitval mannen komt bij miljoenen mannen voor. Er zijn verschillende manieren om iets te doen aan het haarverlies. De eerste mogelijkheid is om te beginnen met haargroeimiddelen. De bekendste en wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn finasteride en dutasteride. Let op dat deze haargroeimiddelen of medicijnen wel flinke bijwerkingen kunnen hebben.
Steeds meer mannen kiezen voor een haartransplantatie behandeling. Bij een haartransplantatie worden er haren getransplanteerd vanuit het donorgebied. Omdat dit gebied niet gevoelig is voor erfelijke haaruitval, is dit zeer geschikt om te gebruiken voor de haartransplantatie.

Haaruitval mannen FAQ – Veelgestelde vragen

1. Is afkomst van invloed bij mannelijke haaruitval?
Het is een bewezen en bekendstaand feit dat blanke, Kaukasische, mannen veel vaker te maken hebben met haaruitval en kaalheid dan bijvoorbeeld mannen met een Aziatische of negroïde afkomst. Vrijwel elke blanke man krijgt op een bepaald moment in het leven te maken met haaruitval. Tussen de leeftijd van 30 en 40 heeft ruim 45% van de mannen te maken met haaruitval. Dit percentage stijgt naarmate de leeftijd vordert. Ter vergelijking: van de negroïde mannen krijgt slechts 25% te maken met haaruitval en Aziatische mannen hebben een geringe kans van 10% tot 15% om kaal te worden.

2. Wanneer moet ik me bij haaruitval zorgen maken?
Haaruitval is verontrustend, maar tegelijkertijd een normaal verschijnsel. Iedereen verliest dagelijks tussen de 50 en 120 haren. Verliest u aanhoudend meer haren, dan is er sprake van haaruitval. De oorzaak hiervan kunt u bij de huisarts vast laten stellen.

3. Waarom laat ik de oorzaak van haaruitval als man vaststellen?
Voor een effectieve behandeling en oplossing van ongewenste haaruitval, is het kennen van de oorzaak van essentieel belang. Zeker als de haaruitval zich in een beginfase bevindt, is veel mogelijk om de haaruitval te verminderen en uw haargroei te verbeteren.

4. Krijgt iedere man te maken met erfelijke kaalheid?
Nee. Erfelijke kaalheid, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, treft een groot aantal mannen. Echter niet iedereen krijgt hiermee te maken. Als kaalheid veel in uw familie voorkomt, is de kans groot dat u vroeg of laat ook met haaruitval te maken krijgen. De manier waarop dit verloopt is bij iedere man anders. Er zijn mannen die al in de puberteit te maken krijgen met overmatige haaruitval. Erfelijke kaalheid komt het vaakste voor bij mannen in de leeftijd vanaf 30 jaar.

5. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken als oplossing voor erfelijke kaalheid?
Ja, dat is mogelijk. Zeker haaruitval in een beginfase kan met een effectief bewezen haargroeimiddel vaak behandeld worden. Verschillende middelen bieden uitkomst bij Alopecia androgenetica. Welk middel het beste bij u past, wordt door een voorschrijvend arts bekeken. Er zijn zowel tabletten als een lotion verkrijgbaar die haaruitval verminderen en de haargroei bevorderen. Daarnaast kan mesotherapie tegen haaruitval vaak uitkomst bieden.

6. Is Alopecia androgenetica blijvend?
Haaruitval bij mannen veroorzaakt door Alopecia androgenetica is blijvend. Het DHT-hormoon brengt het haargroeiproces in een stroomversnelling, waardoor de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen. Nieuwe haargroei is uiteindelijk niet meer mogelijk, tenzij u kiest voor een haartransplantatie.

7. Bieden haargroeimiddelen blijvende resultaten bij mannelijke kaalheid?
Nee, helaas niet. De resultaten die bereikt worden met een haargroeimiddel zijn tijdelijk. Wordt het middel niet meer gebruikt, dan keert het haarverlies op den duur terug.

8. Zijn er blijvende oplossingen voor mannelijke kaalheid?
De enige permanente oplossing bij Alopecia androgenetica is een haartransplantatie.

9. Wanneer kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?
De oorzaak van het haarverlies dient bekend te zijn, daarnaast is het belangrijk dat de kaalheid nog niet te ver gevorderd is en dat u over voldoende donormateriaal beschikt. De haartransplantatie wordt uitgevoerd met lichaamseigen donormateriaal dat afkomstig is uit uw haarkrans, aan de achterzijde van uw hoofd. Een ervaren haartransplantatie specialist bekijkt en beoordeelt uw geschiktheid tijdens een uitgebreid intakegesprek.

10. Hoe kunnen de resultaten van een haartransplantatie blijvend zijn?
Mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door het DHT-hormoon dat invloed heeft op de haarzakjes. De haarzakjes die uit uw haarkrans komen hebben echter andere genetische eigenschappen en zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon. Nadat de grafts succesvol getransplanteerd zijn in de kalende gebieden, blijven ze uw leven lang haren produceren.

11. Wat kost een haartransplantatie?
De kosten voor een haartransplantatie hangen af van het aantal haarzakjes dat getransplanteerd wordt.

12. Welke behandelingen bestaan er nog meer als mannen haaruitval hebben?
Als u niet voor een haartransplantatie in aanmerking komt of als u nog niet toe bent aan een haartransplantatie, kunt u ook mesotherapie bij haaruitval ondergaan. Daarnaast is ook micro haar pigmentatie een mogelijke oplossing. Zeker in geval van vergevorderde kaalheid krijgt u met tricopigmentatie een verzorgde geschoren look. De kosten voor micro haar pigmentatie liggen bovendien gemiddeld lager dan voor een haartransplantatie.

13. Kan haaruitval bij mannen voorkomen worden?
Dat hangt er vanaf wat de onderliggende oorzaak van het haarverlies is. Met name tijdelijke haaruitval als gevolg van stress, ijzergebrek of een tekort aan vitaminen en mineralen kan vaak voorkomen worden. Kies voor een verantwoorde levenswijze met een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Regelmatig ontspannen en een momentje voor uzelf dragen bij aan het verlagen van de dagelijkse stress. Neemt u haaruitval waar? Blijf dan vooral rustig, een stressreactie kan immers de haaruitval doen toenemen. Het laten vaststellen van de oorzaak is de eerste stap naar een gepaste oplossing.

14. Kan acuut haarverlies bij mannen behandeld worden?
Belangrijk is het om eerst de veroorzakende factor weg te nemen. Tijdelijk haarverlies zal zich in de regel herstellen, al kan dit meerdere maanden duren. Acuut haarverlies als gevolg van bijvoorbeeld stress kan beperkt en voorkomen worden door voldoende ontspanning en tijd voor uzelf te nemen.

15. Heb ik direct resultaat met een bewezen haargroeimiddel?
Nee, u dient een haargroeimiddel langere tijd te gebruiken voordat u verbetering ziet. Bovendien heeft niet iedereen baat bij het gebruik van een haargroeimiddel. Heeft u na 6 maanden nog geen zichtbare verbetering, dan kan eventueel een ander middel voorgeschreven worden.

16. Hoe kunnen de resultaten van een haartransplantatie blijvend zijn?
De haarzakjes die gebruikt worden bij een haarimplantatie, zijn meestal afkomstig uit uw haarkrans. Deze haarzakjes hebben een andere structuur dan uw overige hoofdharen, waardoor ze niet gevoelig zijn voor het DHT hormoon. De transplantatie is niet van invloed op de structuur en ook in de transplantatie gebieden blijven deze haarzakjes haren produceren.

17. Is haaruitval bij mannen altijd erfelijk bepaald?
Nee, haaruitval bij mannen kan ook andere oorzaken hebben. Problemen met de schildklier, spijsvertering en medicijngebruik komen regelmatig voor. Daarnaast zijn huid- en haaraandoeningen eveneens de oorzaak van haaruitval bij mannen.

18. Kunnen mannen met haaruitval een haarwerk dragen?
Ja. Haarwerken en haarstukjes kunnen zowel tijdelijk als permanent gedragen worden. Ervaren haarwerkspecialisten kunnen u adviseren op het gebied van model, haarkleur en materiaal. Moderne haarwerken hebben normaal gesproken geen invloed op uw natuurlijke haargroei.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval mannen’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu