fbpx

Haaruitval na corona

Wat is de oorzaak van haaruitval na corona? Herstellen van een coronavirusinfectie is een belasting voor het lichaam. De bijwerkingen van het bestrijden van corona kunnen behoorlijk aangrijpend zijn. Een van deze symptomen is haaruitval. Hoewel haaruitval iets is waar iedereen dagelijks mee te maken heeft, is haaruitval na corona anders. Als u corona heeft gehad, ziet u mogelijk plotseling een toename van het haarverlies. Dagelijks haarverlies loopt op tot soms wel 300 haren. Hoe zorgt een virus ervoor dat uw haar uitvalt? Haarverlies na corona is echt en het is een zorgwekkend probleem waar u mee te maken krijgt.

Haaruitval na corona.
Haaruitval na corona.
Effect haaruitval na corona

Negatief testen is alleen maar het einde van de bestrijding van het virus. Negatief testen na een besmetting betekent niet dat alle bijwerkingen en complicaties wegvallen. Inmiddels is bekend dat er een overvloed aan post-corona complicaties bestaat die uw leven soms blijvend beïnvloeden. Hoewel veel van de symptomen overblijfselen zijn van het virus, zoals zwakte, hoesten en algehele misère kan haaruitval door het virus zelf worden aangewakkerd. Artsen zien een toename van mensen met haaruitvalklachten na corona. Behalve huidproblemen zoals droogheid en irritaties is haaruitval een zorgwekkende bijwerking die veel mensen treft tijdens het herstel van corona.

Oorzaak haarverlies na corona

Haaruitval is een mogelijke bijwerking na een besmetting met Covid-19. Het is een van de meer opvallende bijwerkingen die van invloed is op uw uiterlijk en zelfvertrouwen. Virale ziekten, maar ook chronische gezondheidsproblemen zijn van invloed op de gezondheid van uw haar. De stress als gevolg van een infectie is de belangrijkste oorzaak. Van corona is het bekend dat het virus ernstige gevolgen kan hebben op verschillende lichaamsfuncties. Zo leidt een hoge ontstekingswaarde op langere termijn tot bijwerkingen en complicaties. Ontstekingen en infecties verstoren de haargroeicyclus en duwen het haar in de telogene fase. Dat is echter niet het enige. Juist omdat uw lichaam bezig is met de schade te beperken, neemt uw immuniteit af en bent u gevoelig voor voedingstekorten. Dit zijn mogelijke redenen voor overmatige haaruitval. Vooral een tekort aan vitamine B12 en vitamine D zijn cruciaal voor een goede gezondheid van huid en haar.

Anders dan normaal haarverlies

Gewone haaruitval is normaal en iets wat iedereen overkomt. Dagelijks verliest u tot 100 haren, wat een gevolg is van het haargroeiproces. Overmatige haaruitval is een gevolg van stress, verkeerde voeding, traumatische gebeurtenissen, hoge koorts, hormonale onbalans en overmatig gebruik van stylingproducten. Post-corona haaruitval is een vorm van plotseling haarverlies of telogeen effluvium. Het haar valt plotseling in grote hoeveelheden uit. Kenmerkend van telogeen effluvium is dat het haarverlies pas enkele maanden na de traumatische gebeurtenissen ontstaat. Plotseling haarverlies is niet leeftijd gebonden en treft zowel kinderen, jongeren en volwassenen. In de meeste situaties herstelt de haargroei zich na enkele maanden, al verschilt dit van persoon tot persoon. Soms kan deze vorm van haarverlies worden verholpen door middel van mesotherapie.

Milde tot matige haaruitval

Niet iedereen die corona doormaakt, ziet naderhand een toename van haarverlies. Onderzoek naar wie meer kans loopt op haaruitval ontbreekt. Artsen denken dat mensen die een matige tot ernstige ziekteperiode doormaken, gevoeliger zijn voor telogeen effluvium dan iemand die zich een dag of wat ‘niet zo lekker voelt’. Feit is dat zelfs een enkel symptoom van Covid-19, zoals koorts soms moeilijk te verdragen is. Iedereen die Covid-19 heeft, heeft een vergroot risico op plotseling haarverlies. Helaas is er niets aan te doen om dit te voorkomen. Afgezien van het haarverlies hebben ontstekingen en infecties ook invloed op de kwaliteit van het haar en de gezondheid van uw hoofdhuid.

Tijdelijke haaruitval

Het enige goede nieuws aan plotseling haarverlies, is dat het doorgaans omkeerbaar is. Binnen enkele maanden stopt het haarverlies en is de haargroei in staat om te herstellen. Herstel duurt bij de een langer dan bij de ander. Er zijn mensen die een oplossing zoeken door het gebruik van bewezen haargroeimiddelen, maar ook lasertherapie is iets wat als behandeling bij haaruitval helpt. Weer andere mensen camoufleren het tijdelijke haarverlies met een haarwerk of een haarstukje. In de meeste gevallen ziet uw haargroei er na het herstel weer uit zoals eerder.

Aantasting van het immuunsysteem

Een gezond lichaam beschikt over een gezond immuunsysteem. Het immuunsysteem controleert verschillende lichaamsfuncties en bevat informatie over de gezondheid van onder andere het haar. Elke onbalans in uw immuunsysteem is van invloed op het ontstaan of verergeren van huid- en haaraandoeningen. Met een dip in uw immuniteit en andere factoren ontstaat schade aan het haar. Dit kan post-corona zijn, maar ook een andere oorzaak hebben. Vaak blijkt plotseling haarverlies niet te voorkomen. Vooral omdat het haarverlies pas enige tijd na de stressfactor of het trauma voltrekt.

Gezonde haargroei

Voor een goede gezondheid van het haar en het voorkomen of beperken van haarverlies is het volgen van een gezonde levensstijl nodig. Bij plotseling haarverlies is dit niet altijd voldoende, gewoon omdat telogeen effluvium nu eenmaal niet altijd te voorkomen is. Wanneer u hersteld bent van corona en met een afwisselend dieet maanden later nog steeds last heeft van extreme haaruitval, is het advies van een arts gewenst. Haarverlies is niet per se een bijwerking van corona, maar heeft ook diverse andere oorzaken hebben. Afgezien van voedingstips zijn er andere manieren om de gezondheid van uw haar te verbeteren:

 • Gebruik een milde shampoo en conditioner.
 • Let op dat u de huid niet te veel oliet.
 • Gebruik een kam met brede tanden.
 • Pas regelmatig een hoofdhuidmassage toe.
Oorzaak haaruitval onderzoeken

Omdat niet iedereen die corona doormaakt, haaruitval als bijwerking heeft, is het verstandig om er niet blind vanuit te gaan dat corona de oorzaak is van haarverlies. Stress, hormonale schommelingen en een voedingstekort zijn oorzaken die ongemerkt plotselinge haaruitval tot gevolg hebben. Het moeilijke hiervan is dat de oorzaak niet altijd meer te achterhalen is, omdat de ontlokkende factor dikwijls maanden eerder gebeurt. Meer duidelijkheid over de oorzaak van haarverlies onderzoekt u thuis. Bij het Haaronderzoekscentrum bestelt u veilige en betrouwbare testen die u zelf afneemt. Na het terugsturen van het onderzoeksmateriaal krijgt u binnen een paar weken de resultaten thuis gestuurd. U krijgt inzicht in de oorzaak van haaruitval en de oplossingen die daarvoor beschikbaar zijn.

Haaruitval na corona – FAQ

1. Kan corona haaruitval veroorzaken?
Traumatische gebeurtenissen zoals ernstige ziektes, een periode van hoge koorts en medische behandelingen hebben een risico op plotseling haarverlies. Dat betekent dat u ook na een corona besmetting en ziekteperiode een toename van het dagelijkse haarverlies kunt ervaren. In veel gevallen is het haarverlies tijdelijk en ziet u na enkele maanden een verbetering van de haargroei.

2. Heb ik een vergrote kans op haaruitval na corona?
Goed onderzoek naar de relatie tussen haarverlies en corona ontbreekt. De afgelopen maanden hebben onderzoekers meer inzicht gekregen in eventuele risicofactoren voor zowel het krijgen van corona als de ervaring van bijwerkingen, zoals haarverlies. Hoe zieker iemand is, hoe groter de kans op telogeen effluvium of plotseling haarverlies.

3. Hoe snel na het doorstaan van corona treedt haarverlies op?
Enkele weken tot een paar maanden na de hoge koorts of ziekteverschijnselen treedt haarverlies op. Overigens is er met uitsluitend een positieve corona test zonder verdere klachten geen verband met haaruitval.

4. Wat is het verband tussen koorts bij corona en haarverlies?
Koorts is een van de symptomen van corona en waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen voor het latere haarverlies. Dit is met name het geval met hoge koorts boven 39 C.

5. Waarom treedt het haarverlies pas enige tijd na de genezing op?
Van plotseling haarverlies, telogeen effluvium is het bekend dat het 2 tot 3 maanden, nadat uw lichaam een stressvolle of traumatische gebeurtenis heeft doorstaan optreedt. Veel voorkomende oorzaken van telogeen effluvium zijn fysieke en psychologische stress, medicijngebruik, een medische behandeling, gewichtsverlies en/of een periode met hoge koorts.

6. Hoelang duurt haarverlies na corona?
Het haarverlies houdt gemiddeld 3 tot 6 maanden aan. Daarna volgt de rustfase, waarna de haargroei zich herstelt. Voordat de haargroei volledig is herstelt zijn 8 maanden of meer verstreken.

7. Hoe kan ik telogeen effluvium behandelen?
In de meeste gevallen herstelt de haargroei na een periode van telogeen effluvium vanzelf. Dit zonder medische en/of andere behandeling. Als de oorzaak wordt weggenomen en/of uw lichaam niet langer aantast krijgen lichaamsfuncties, zoals de haargroei, kans zich te herstellen. Houdt u medische problemen na een besmetting met Covid-19, dan is er een grotere kans dat herstel van de haargroei langer duurt en/of niet optimaal verloopt.

8. Wat kan ik doen bij haarverlies na Covid-19?
Het is altijd belangrijk om de oorzaak van haaruitval te kennen. Uw huisarts of specialist onderzoekt haarverlies door eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Het afnemen en onderzoeken van een volledig bloedbeeld geeft inzicht in uw algemene gezondheid. Haarverlies is lang niet altijd een gevolg van corona. Vooral wanneer u geen periode van hoge koorts heeft doorgemaakt, kan de oorzaak anders zijn. Om zekerheid te hebben over haarverlies is onderzoek nodig.

9. Moet ik mezelf bij haarverlies laten testen op corona?
Hoe belangrijk het ook is om klachten serieus te nemen, is het niet nodig om bij haaruitval een coronatest te (laten) doen. Haarverlies is een gevolg van een doorgemaakte coronabesmetting en dan vaak alleen nodig bij een ernstiger ziekteverloop dat gepaard is gegaan met hoge koorts. Klachten als koorts, verlies van geur en smaak, spierpijn, hoesten en kortademigheid zijn wel redenen om te testen.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu