fbpx

Haaruitval onderzoek

Overweegt u een haaruitval onderzoek door PCOS? PCOS-gerelateerd haarverlies is een van de meer verontrustende symptomen van polycysteus ovariumsyndroom, zowel op fysiek als emotioneel vlak. Of er nu meer losse haren in het doucheputje lijken te zitten of dat uw scheiding breder is dan eerder, het is nuttig om te begrijpen waarom haarverlies optreedt en wat u er aan kunt doen. Het Haaronderzoekscentrum is gespecialiseerd in onderzoek naar haaruitval en biedt verschillende thuistests aan. Haaruitval onderzoek is snel en pijnloos.

Haaruitval onderzoek bij PCOS

PCOS is een van de gemelde en bekende symptomen van PCOS. Vrouwen met PCOS hebben overtollige androgene hormonen die acne veroorzaken, maar die ook dunner wordend en gevoelig haar tot gevolg hebben. Medisch gezien wordt deze vorm van haarverlies vrouwelijke kaalheid genoemd. De behandeling is lastig. Hormonale onbalans bij vrouwen heeft soms alopecia androgenetica tot gevolg. Kenmerken voor het haarverlies zijn:

 • Haar valt voornamelijk uit aan de voorkant van het hoofd.
 • De scheiding wordt breder.
 • De haarlijn trekt zich boven de slapen terug.

Om het probleem aan te pakken, is het nodig om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen. Specialisten, gynaecologen en endocrinologen doen dit met een reeks complexe onderzoeken en doen aanbevelingen voor hormoontherapie. Een tricholoog schrijft een behandeling voor om de haargroei te herstellen.

Symptomen en kenmerken haarverlies door PCOS

PCOS leidt tot een toename van het dagelijks haarverlies. U vindt meer haar op uw kleding dan normaal. Het gebeurt ook dat u ’s ochtend op uw kussensloop veel meer haren ziet dan eerder. PCOS veroorzaakt haarverlies vanaf de wortel, waarbij de haar inclusief het haarzakje uitvalt. Het verschijnt ook in de vorm van breuken, omdat het haar droger en vatbaarder is voor beschadigingen. De hoofdhuid is beter zichtbaar. Sommige vrouwen merken dat het haar meer kroest dan eerder. De hoofdhuid is droger en u heeft regelmatig jeuk op uw hoofd. Vrouwen met PCOS melden een toename van roos en schilfering van de hoofdhuid. De bekende Ludwig-schaal omschrijft drie stadia van vrouwelijk haarverlies:

 • Kleine gebieden met haaruitval, waarbij fragiele en dunne haartjes onder de gezonde haren groeien.
 • Kale plekken en veel dunne haren.
 • Haar is pluizig en bijna onzichtbaar.
Tijdelijk of blijvend haarverlies door PCOS

Een van de eerste vragen die vrouwen met haaruitval door PCOS hebben, is of de situatie omkeerbaar is. PCOS-gerelateerde haaruitval is behandelbaar door het verhelpen van de onderliggende oorzaak. Een arts onderzoekt eerst of PCOS het probleem is. Bloedwaardenonderzoek stelt PCOS vast. Een uitgebreide behandeling is nodig om haaruitval bij PCOS te verhelpen. Behandeling bestaat uit:

 • Het in evenwicht brengen van de hormoonspiegels. Artsen schrijven vaak orale anticonceptiva of andere medicijnen voor die de producten van hormonen reguleren.
 • Voor het herstellen van de haargroei is het advies van een tricholoog nodig.
 • Het volgen van een gezonde levensstijl met regelmatig lichaamsbeweging, een koolhydraatarm dieet en oefeningen voor stressbeheersing maken eveneens deel uit van de behandeling.
Haaruitval stoppen en voorkomen

Traditionele en vrij verkrijgbare remedies zoals gespecialiseerde shampoos, haarbehandelingen en vitamine supplementen gericht op de haargroei bieden een uitgangspunt. Als deze remedies niet werken, stelt een arts andere opties voor. PCOS gerelateerd haarverlies behandelen is ingewikkeld. Niet alleen een goede haarverzorging in nodig, uw levensstijl is eveneens van invloed op het succes van de behandeling. Het kan zes maanden tot een jaar duren, voordat u verbetering ziet. Vooral bij het gebruik van medicijnen is een strikt schema nodig. Hou in gedachten dat voor het herstellen van een gezonde haardos, de balans van uw hormoonspiegels ontzettend belangrijk is. Een uitgebalanceerd dieet met vitamines of supplementen helpt de gezondheid van uw haar te verbeteren. Soms is mesotherapie een geschikte behandeling. Op de site van de Haarstichting vindt u ook veel onafhankelijke informatie over haaruitval.

Invloed vitamines en mineralen

Magnesium, zink en ijzer evenals de vitamines A, B, E en F zijn allemaal goed voor uw gezondheid. Noten, peulvruchten, champignons, eieren, wortelen, zeevruchten, kaas, bananen, tomaten, granen en vette vis zijn voedingsproducten die in een afwisselend en verantwoord voedingspatroon thuishoren. IJzertekort is een belangrijke oorzaak van haarverlies en het is bekend dat vrouwen met PCOS een lagere ferritine waarde hebben. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer helpen het ijzergehalte te verhogen. Eenvoudige tests tonen de waarden van vitamines en mineralen in het bloed. Kleine tekortkomingen zijn eenvoudig te behandelen door aanpassingen in uw voedingsgewoonte. Noten en pompoenpitten zijn rijk aan zink, bonen en broccoli aan selenium, rijst aan silicium en zeevruchten aan choline. Als het tekort al langdurig aanwezig is, schrijft een arts gepaste supplementen voor.

Haarverzorgingsproducten

Het kiezen van de juiste haarverzorgingsproducten is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haargroei. Gebruik producten die vrij zijn van minerale oliën en agressieve ingrediënten. Producten die keratine, collageen en B-vitamines bevatten, zijn gunstig voor de gezondheid van het haar. Pas bij het stylen van uw haar op dat u een haardroger, krul- of stijltang niet op een te warme stand zet. Vermijd het gebruik van agressieve haarkleurmiddelen die verzwakt haar verder beschadigen.

Medische behandelingen

Medische behandelmethodes zijn beschikbaar voor PCOS en haarverlies dat hieraan is gerelateerd. Een arts schrijft orale anticonceptiva, anti androgenen of een medicinale shampoo op recept voor om haaruitval en hoofdhuidaandoeningen zoals schilfering en roos onder controle te houden. Artsen schrijven soms metformine voor om de insulinespiegel te reguleren. Het daaropvolgende gewichtsverlies heeft doorgaans een positief effect op de hormoonspiegels en haarverlies.

Huismiddeltjes bij haarverlies

Het gebruik van een vocht inbrengende shampoo of conditioner helpt het haar gezond te houden. Shampoos die geschikt zijn voor het behandelen van dun haar kunnen nieuwe haargroei stimuleren. Andere huismiddeltjes zijn het gebruik van een kam of borstel met natuurlijke haren die zachter zijn dan synthetische borstelharen. Draag uw haar niet in een te strak kapsel en vermijd druk op het haar. Veel vrouwen behalen goede resultaten door het gebruik van biotine en keratine supplementen, maar het is altijd goed om eerst met een arts te praten voordat u een supplement gaat gebruiken. De kwaliteit van vrij verkrijgbare supplementen verschilt sterk en een arts kan u het beste advies geven. Haaruitval bij PCOS is te behandelen, maar wacht niet te lang. Hoe langer u wacht hoe complexer de behandeling is en hoe langer het duurt voordat u resultaat ziet.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu