fbpx

Haaruitval oorzaken

Wilt u meer weten over haaruitval oorzaken? Haaruitval treft soms alleen uw hoofdhuid, maar komt in andere gevallen of vormen over het gehele lichaam voor. Overmatige haaruitval komt ook bij kinderen voor. Iedereen verliest dagelijks haar. Dit is op een aantal van ruim 100.000 haren doorgaans niet merkbaar. In een normale situatie vervangen nieuwe haren de haren die uitvallen, maar dit gebeurt helaas niet altijd. Haarverlies ontwikkelt zich geleidelijk aan of treedt plotseling op. Merkt u een toename van haarverlies? Laat de haaruitval oorzaken onderzoeken, zodat u een geschikte behandeling kunt zoeken. Lees ook alles over haaruitval preventie en mesotherapie.

Haaruitval oorzaken.
Haaruitval oorzaken.
Bekende en minder bekende haaruitval oorzaken

Als u bij een arts komt, zal deze trachten de oorzaak van het haarverlies vast te stellen. Een van de meest voorkomende en bekende oorzaken van haaruitval is alopecia androgenetica. Als u een familiegeschiedenis met haarverlies heeft, is het mogelijk dat u met dit type haaruitval belast bent. In andere gevallen ziet u haaruitval na ernstige ziekte, hoge koorts, operaties, traumatische en stressvolle gebeurtenissen. In deze gevallen groeit het haar gewoonlijk zonder behandeling terug. Medische aandoeningen die bekend zijn voor het veroorzaken van haarverlies, zijn onder andere:

  • Hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie, een schildklierprobleem.
  • Alopecia areata.
  • Ander auto-immuunaandoeningen zoals lupus en reumatologische ziekten.

Medicatie is eveneens een gekende oorzaak van haaruitval. Hierbij denkt u aan medicijnen voor de behandeling van:

  • Kanker.
  • Hart- en vaataandoeningen waaronder een hoge bloeddruk.
  • Depressiviteit.
  • Artritis.

Maar ook fysieke of emotionele gebeurtenissen hebben invloed op de haargroei. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het overlijden van een geliefde.
  • Extreem gewichtsverlies.
Onderzoek oorzaak haarverlies

Niet altijd is haarverlies normaal of tijdelijk. Aanhoudend haarverlies is soms een kenmerk of bijwerking van gezondheidsproblemen. Uw huisarts stelt de oorzaak van haaruitval vast op basis van lichamelijk onderzoek en uw medische geschiedenis. Eenvoudige aanpassingen of veranderingen in uw dagelijks voedingspatroon kunnen helpen, maar als er sprake is van gezondheidsproblemen schrijft een arts verder onderzoek en/of medicatie voor. Bij het vermoeden van een auto-immuunaandoening of een huidziekte neemt de arts eventueel een biopsie van de hoofdhuid. Het testmateriaal gaat voor nader onderzoek naar het laboratorium. Al met al duurt het soms enige tijd om de exacte oorzaak van haaruitval te kennen. Met een thuistest van het Haaronderzoekscentrum onderzoekt u thuis op een veilige manier de oorzaak en weet u binnen een paar weken meer.

Behandeling afgestemd op de oorzaak

Haaruitval is meestal goed te behandelen. Wanneer haarverlies tijdelijk is, is behandeling niet nodig. In veel gevallen herstelt de haargroei zich binnen meerdere maanden. Geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van haaruitval hebben baat bij beginnende alopecia androgenetica. Vooral minoxidil lotion en finasteride tabletten zijn bekende en effectieve haargroeimiddelen. Minoxidil is een lotion die u dagelijks op de uitgedunde plaatsen aanbrengt, het is een geneesmiddel dat in combinatie met andere haarverliesbehandelingen veilig in gebruik is. De bijwerkingen blijven beperkt tot huidirritaties. Finasteride is een geneesmiddel voor typisch mannelijk haarverlies, artsen schrijven dit middel niet aan vrouwen voor. Bekende werkingen van finasteride zijn een verminderd libido en erectiestoornissen.

Andere geneesmiddelen voor haaruitval

Huisartsen en specialisten schrijven bij haaruitval ook corticosteroïden voor. Deze medicijnen worden gebruikt bij alopecia areata om ontstekingen te verminderen en uw immuunsysteem te onderdrukken. Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen, zoals:

  • Verhoogde bloeddruk.
  • Oedeem en zwelling in de onderbenen.
  • Staar.
  • Glaucoom of een verhoogde oogdruk.
  • Afwijkende bloedsuikerwaarden.

Het gebruik van corticosteroïden is niet zonder risico. Door het zelfherstellend karakter van alopecia areata nemen veel artsen bij het behandelen met corticosteroïden een afwachtende houding aan. Vooral langdurig gebruik van corticosteroïden heeft een verhoogd risico op ontstekingen, osteoporose, het krijgen van een dunne huid, keelpijn en heesheid.

Medische behandelingen bij haaruitval

Geneesmiddelen zijn niet altijd voldoende en/of de gewenste mogelijkheid om haaruitval te behandelen. Erfelijke haaruitval hoeft niet tot volledige kaalheid te leiden. Het is ook niet nodig om levenslang een haargroeimiddel te gebruiken. Met een chirurgische haartransplantatie herstelt een haarchirurg de haargroei op plaatsen waar het haar is uitgevallen. Een haartransplantatie werkt door het verplaatsen van gezonde haren uit uw haarkrans naar de kale delen van de hoofdhuid. Moderne behandeltechnieken geven blijvende resultaten en voor de meeste mensen is de haartransplantatie een eenmalige behandeling. Nadeel is dat deze behandeling duur is en algemene medische risico’s met zich meebrengt. Omdat zorgverzekeraars de haartransplantatie als een cosmetische behandeling zien, is vergoeding van de kosten moeilijk. Alleen als uw haar als gevolg van een ongeluk of brandwonden verloren is gegaan, is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen.

Haaruitval voorkomen

Haaruitval is vervelend, er zijn een paar dingen die u kunt doen om verder haarverlies te voorkomen. Wees bewust van de manier waarop u uw haar verzorgt. Vermijd te strakke kapsels en wees voorzichtig met stylingapparatuur en -producten. Kijk naar uw voedingsgewoonte en kies voor voldoende afwisseling waarbij u dagelijks de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. Verzorg uw haar met een mild reinigende shampoo en laat verzorgingsproducten met agressieve bestanddelen staan. Het beste is het om uw haar eerst te drogen, voordat u het in model brengt met stylingapparatuur. Zet een haardroger of stijltang niet op de warmste stand en hou altijd een zekere afstand tussen het apparaat en uw haar. Te hoge, directe warmte beschadigt het haar, waardoor het gevoelig is voor beschadigingen en makkelijk breekt.

Diverse haaruitval oorzaken

Haaruitval is divers en persoonlijk. Iedereen ervaart haarverlies op eigen wijze. De een accepteert het natuurlijke gevolg van ouder worden, terwijl anderen het liefst zo vroeg mogelijk met een goede behandeling beginnen. Feit is dat een behandeling alleen werkt als u de oorzaak weet. Het is de oorzaak die behandeling nodig heeft. Voor veel tijdelijke oorzaken is helemaal geen behandeling mogelijk en/of is er geen passende oplossing beschikbaar. Het enige wat u dan kunt doen is uw haar op zachte manier verzorgen en wachten tot het haarverlies afneemt. Dit gebeurt meestal binnen een paar maanden. Vervolgens duurt het nog meerdere maanden voordat u nieuwe haargroei ziet. Beperk stress en neem tijd om te ontspannen. Doe onderzoek naar de oorzaak van haarverlies, of laat dit door uw huisarts of specialist doen. Het stelt u in de gelegenheid een oplossing te zoeken. Lees ook op de website van de Haarstichting alles over de oorzaken van haaruitval.

Haaruitval oorzaken – FAQ

1. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van plotseling haarverlies?
Telogeen effluvium heeft diverse oorzaken, de bekendste zijn fysieke en emotionele stress of traumatische gebeurtenissen. Zwangerschap, bevalling, ziekte, hormonale disbalans, auto-immuunziekten en hoofdhuid infecties zijn eveneens van invloed op plotselinge haaruitval.

2. Wat is de meest bekende oorzaak van haaruitval?
Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, is de meest bekende oorzaak van haarverlies. Mannen krijgen hier op jongere leeftijd mee te maken dan vrouwen. Behandeling is nodig om kaalheid te voorkomen.

3. Is haarverlies het gevolg van een ernstige ziekte?
Haaruitval heeft in de meeste gevallen een andere, minder ernstige oorzaak. Ziekten die haaruitval kunnen veroorzaken zijn onder andere schildklierproblemen, alopecia areata en hoofdhuidinfecties. Het haarverlies is soms een gevolg van de medicatie die gebruikt wordt bij het behandelen van een hoge bloeddruk, reumatische aandoeningen, depressiviteit, epilepsie, hart- en vaatziekten.

4. Welk voedingstekort veroorzaakt haarverlies?
Langdurig tekort aan vitamine B en D, maar ook een ijzertekort kan leiden tot haaruitval. Met een bloedonderzoek worden de verschillende vitamine en mineraal waarden gemeten. Bij een tekort zal een arts een supplement voorschrijven.

5. Veroorzaakt een ijzertekort alleen haarverlies?
Nee, bloedarmoede door een ijzertekort heeft niet alleen haarverlies tot gevolg. Haaruitval is wel een van de meer opvallende kenmerken. Ook uw huid en nagels worden door een ijzertekort benadeelt. Een droge huid en broze, breekbare nagels zijn typische symptomen van ijzertekort. Houd het tekort lang aan dan is het van invloed op de haargroei.

6. Wat is de oorzaak van dunner wordend haar bij vrouwen?
Een van de oorzaken voor haar dat dunner wordt, is het veranderen van de hormoonspiegels. Tijdens de overgang dalen de oestrogeen- en progesteronspiegels en versterkt de invloed van mannelijke hormonen. Dit zorgt ervoor dat het haar dunner kan worden.

7. Veroorzaakt een schildklier haaruitval?
Een schildklier met een normale werking is van invloed op tal van lichaamsfuncties. Als deze goede werking wordt verstoord en sneller of langzamer verloopt, ontstaan lichamelijke klachten, waarvan haaruitval er een is. Mensen met hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie krijgen kunstmatige schildklierhormonen voorgeschreven om de waarde te stabiliseren. Dikwijls moet iemand deze medicatie levenslang gebruiken.

8. Kan een voorstadium van diabetes haarverlies veroorzaken?
Insulineresistentie is een van de symptomen bij een voorstadium van diabetes dat ook tot een toename van het dagelijkse haarverlies leidt.

9. Wat zijn symptomen van diabetes?
Symptomen en kenmerken die op diabetes kunnen wijzen zijn onder andere een dorst en honger gevoel. Ook het verliezen of aankomen in gewicht, vermoeidheid, een wazig zicht, langzaam genezende wondjes, huidinfecties, misselijkheid en haarverlies zijn symptomen die door diabetes veroorzaakt kunnen worden.

10. Veroorzaken auto-immuunaandoeningen haarverlies?
Van bepaalde auto-immuunaandoeningen is het bekend dat ze de kans op haarverlies vergroten. Aandoeningen zoals lupus, Hashimoto, psoriasis en de ziekte van Crohn hebben een risico op haarverlies. Medicatie om deze aandoeningen te behandelen kan ook tot haaruitval leiden.

11. Kunnen te veel vitamines haaruitval veroorzaken?
Vitamines en voedingssupplementen kunnen zowel bij een tekort als bij een teveel haarverlies veroorzaken. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, omdat een teveel aan vitamines verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu