fbpx

Haaruitval shampoo

Voordat iemand overgaat op een haartransplantatie of haarwerk, wordt vaak eerst een haaruitval shampoo gebruikt. Shampoos die haaruitval zouden kunnen verhelpen is een erg gevoelig onderwerp. Wat werkt er nu namelijk wel en wat werkt er niet? De meningen zijn verdeeld over de werking van dergelijke shampoos. Sommige specialisten beweren dat er geen shampoos zijn die kunnen helpen tegen haaruitval. Sommige gebruikers van deze shampoos zweren echter bij bepaalde soorten shampoo.

Haaruitval shampoo.
Haaruitval shampoo.
Wanneer kan een haaruitval shampoo geschikt zijn?

Er bestaan verschillende soorten haaruitval. In de meeste gevallen gaat het echter om erfelijke haaruitval. Bij erfelijke haaruitval wordt de haargroeicyclus aangetast door het hormoon DHT. De groeicyclus van de haar wordt steeds korter en de haar groeit steeds zwakker terug. Het haar wordt daarom in eerste instantie meestal dunner, voordat een volledig kaal gebied ontstaat.
In sommige gevallen ontstaat haaruitval door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, omdat de hoofdhuid niet gezond is of als er bijvoorbeeld een schimmel zicht manifesteert in de hoofdhuid.

Haaruitval shampoo met ketaconazol

Wanneer er sprake is van een schimmel op de hoofdhuid, kan een shampoo met ketaconazol een uitkomst zijn. Dergelijke shampoos worden meestal voorgeschreven door een huisarts of dermatoloog. Wanneer er echter sprake is van erfelijke haaruitval, zal deze shampoo weinig tot niets uithalen.

Haaruitval shampoo met cafeïne

Tienduizenden mensen gebruiken het, shampoo met cafeïne dat zou werken tegen haaruitval. Er zijn duizenden mensen die zweren bij deze haaruitval shampoos. In verschillende onderzoeken is echter naar voren gekomen dat deze shampoos weinig zullen uithalen bij mensen met last van erfelijke haaruitval. Er wordt namelijk beweerd dat de shampoos niet lang genoeg in contact zijn met de hoofdhuid, om hierin te kunnen doordringen.

Voedende haaruitval shampoos

Bij sommige mensen ontstaat haaruitval door een tekort aan bepaalde essentiele voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zink, ijzer of bepaalde vitamines. Sommige shampoos geven aan dat ze de haarwortel voeden, omdat ze bepaalde essentiële producten bevatten. De meningen over deze shampoos zijn eveneens verdeeld. Wanneer iemand last heeft van erfelijke haaruitval, zullen deze shampoos ook weinig tot niets uithalen.

Wat is wél altijd goed bij een shampoo?

Wanneer u uw haar wast, is het belangrijk dat u uw hoofdhuid goed masseert. Een hoofdhuidmassage stimuleert namelijk de doorbloeding. Dit kan een positieve invloed hebben op de haargroei. Er is wetenschappelijk bewezen dat een hoofdhuidmassage een positief effect kan hebben op uw haardos. 
Heeft u het vermoeden dat de shampoo die u gebruikt haaruitval veroorzaakt of bent u op zoek naar een goede haaruitval shampoo? Voordat u direct een doemscenario voor ogen krijgt, moet u weten dat dagelijks haarverlies tot 100 haren volkomen normaal is. Wanneer u grotere hoeveelheden haar in uw kam of op uw hoofdkussen ziet dan maakt u zich terecht zorgen. In uw zoektocht naar antwoorden is de shampoofles een van de dingen die nader onderzoek vragen. Het is niet waarschijnlijk dat de shampoo die u gebruikt verantwoordelijk is voor de toename van haaruitval. Bestaand bewijs wijst niet op een specifiek, schadelijk ingrediënt. Haaruitval shampoo daar tegenover bestaat wel en wordt gebruikt bij bepaalde oorzaken van haarverlies.

Schadelijke ingrediënten haaruitval shampoo

Haarverlies is een probleem van mensen van alle leeftijden, volwassenen en kinderen, vrouwen en mannen. Dat u zich zorgen maakt over haaruitval is begrijpelijk. U zoekt naar een verklaring en dit onderzoek begint niet zelden bij de haarverzorgingsproducten die u gebruikt. Haaruitval heeft een breed scala aan mogelijke oorzaken. Gesuggereerd wordt dat sulfaten en formaldehyde van invloed zijn op de haargroei. Beide bestanddelen zijn in veel shampoos verwerkt. Er is evenwel geen wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt. Toch kan het geen kwaad om te kiezen voor een sulfaatvrije shampoo en conditioner.

Onderzoek sulfaten en formaldehyde

Op dit moment is er geen sluitend bewijs dat sulfaten en/of formaldehyde haarverlies veroorzaken. Dat wil niet zeggen dat de ingrediënten geen andere klachten veroorzaken. Zo zorgen sulfaten voor het schuimende effect van een shampoo. Het is een effectief reinigingsmiddel, maar kan zowel gevoelig haar als een gevoelige hoofdhuid irriteren. Shampoos op sulfaatbasis verwijderen de natuurlijke huid- en haarolie waardoor uw haar broos wordt en het risico op afbreken toeneemt. Dit kan de schijn van haaruitval geven. Formaldehyde zit in veel haarverzorgingsproducten op basis van keratine. Het conserveringsingrediënt heeft bij veelvuldig gebruik huidirritatie tot gevolg, maar ook ademhalingsproblemen, brandende ogen, neus en keel klachten vinden regelmatig de oorzaak in het gebruik van formaldehyde. Hoewel haaruitval niet wordt genoemd als een van de mogelijke risico’s veroorzaken ernstige infecties van de hoofdhuid soms haarverlies.

Andere oorzaken van haarverlies

Het ligt niet voor de hand dat de shampoo die u gebruikt de oorzaak van haaruitval is. Mogelijk andere oorzaken zijn hormonale veranderingen, medische behandelingen of medicatiegebruik, voedingstekorten en erfelijkheid. Onderschat de invloed van stress niet. Stress speelt een grote rol bij haaruitval. Zowel emotionele als fysieke stress en traumatische gebeurtenissen leiden dikwijls tot plotseling haarverlies.

Verkeerde kapsels

Verkeerde kapsels en haarstijlen die teveel aan het haar trekken, beschadigen het haar en leiden uiteindelijk tot haarverlies. Draagt u uw haar vaak in een strak kapsel zoals strakke vlechten, een paardenstaart of een knot? Wissel regelmatig af. Laat het haar los hangen of kies voor een losse staart. Haar dat dagelijks te strak is samengebonden valt op een gegeven moment uit. De haargroei is niet altijd in staat om zichzelf te herstellen, dit vooral als de haarzakjes verloren zijn gegaan.

Chemische behandelingen en warme stylingapparatuur

Een ander aspect van haarverzorging dat haarverlies tot gevolg heeft, is het overmatig gebruik van agressieve behandelingen en het gebruik van te warme stylingapparatuur. Regelmatig bleken, kleuren en permanenten hebben een verwoestende werking op het haar. Het enige positieve hieraan is dat de haarzakjes intact blijven en dat nieuwe haargroei mogelijk is.

Verander uw haarverzorgingsroutine

Wanneer u zich zorgen maakt over een toename van het normale haarverlies, overweeg enkele eenvoudige veranderingen in uw haarverzorgingsroutine aan te brengen. Vermijd een te strakke haardracht en trek of draai niet aan uw haar. Stap over naar een zachtere shampoo. Weet u niet welke shampoo u veilig gebruikt? Vraag advies aan uw kapper. Een ander iets dat u overweegt, is het minder vaak wassen van uw haar. Droog tot normaal haar heeft genoeg aan wekelijks twee keer wassen. Heeft u een vetter haartype? Dan wast u het vaker. Tips tijdens het wassen van uw haar:

  • Reinig de hoofdhuid, richt u minder op de lengte.
  • Masseer de hoofdhuid met uw vingertoppen.
  • Spoel het haar goed uit. Spoel alle shampoo en restjes van stylingproducten uit.
  • Dep het haar droog.

Neemt het haarverlies niet af? De kans is groot dat er een andere oorzaak is.

Haaruitval met shampoo behandelen

Haarverlies is divers en dikwijls goed te behandelen. Uitgangspunt voor een oplossing is het kennen van de oorzaak. Tijdelijk haarverlies is anders dan permanente haaruitval. Chirurgische behandelmethoden onderscheiden zich door niet-chirurgische oplossingen. Tijdelijk haarverlies heeft niet altijd een behandeling nodig. Bij behandeling van de oorzaak, zal de haargroei zich langzaam maar zeker herstellen. Dit duurt meerdere maanden. Maar wat als het haarverlies dat u ervaart permanent is? Erfelijke haaruitval komt vaak voor. Het DHT-hormoon valt de haarzakjes aan en vernietigt ze. Op de plaatsen waar uw haar uitvalt, blijft nieuwe haargroei uit. Voor beginnende haaruitval zijn verschillende oplossingen en behandelingen beschikbaar, waaronder ketoconazol shampoo.

Ketoconazol shampoo bij haaruitval

Ketoconazol shampoo is een middel dat wordt voorgeschreven bij infecties van de hoofdhuid. Het kalmeert de hoofdhuid en heeft een positief effect op alopecia androgenetica. De shampoo remt de werking van het DHT-hormoon, waardoor het haarverlies afneemt. Andere ingrediënten die haarverlies afremmen zijn zinkpyrithion en seleensulfide. Gebruik de shampoo volgens de instructies die op de verpakking staan en gebruik niet meer dan nodig.

Oorzaak haaruitval onderzoeken

Mensen met overmatig haarverlies hebben het doel om het verlies zo snel mogelijk te stoppen. Ondanks dat er tegenwoordig veel behandelingen en oplossingen beschikbaar zijn, is het nodig om de oorzaak te (laten) onderzoeken. Een arts heeft verschillende onderzoeksmethodes om de oorzaak van haarverlies te diagnosticeren. Stelt u een bezoek aan de huisarts liever uit? Bestel dan een thuistest bij het Haaronderzoekscentrum. Online heeft u de mogelijkheid om een bloedwaardentest en/of een DNA haaruitval test te bestellen. Het voordeel van thuistesten is dat u zelf het testmateriaal afneemt en dit in uw eigen omgeving doet. U voelt zich thuis beter op uw gemak dan bij een arts. Na het terugsturen van het afgenomen onderzoeksmateriaal, ontvangt u binnen een paar weken de resultaten. Daarmee bent u in staat een oplossing te zoeken.

Haaruitval shampoo FAQ – Veelgestelde vragen

1. Kan haaruitval met een shampoo behandeld worden?
Het aantal shampoos dat tegenwoordig wordt aangeboden, welke beweren dat ze de haaruitval verminderen en stoppen, is groot. Het merendeel van deze middelen is niet wetenschappelijk bewezen en de resultaten zijn niet of onvoldoende aangetoond. Toch zijn er zeker producten verkrijgbaar die haaruitval mogelijk kunnen verminderen en de haargroei kunnen verbeteren. Voordat u allerlei dure shampoos en conditioners aanschaft, wordt geadviseerd eerst de oorzaak van het haarverlies te laten vaststellen.

2. Klopt het dat een slecht verzorgde hoofdhuid haaruitval kan veroorzaken?
Het onvoldoende verzorgen en reinigen van de hoofdhuid heeft soms verstopping van de haarzakjes tot gevolg. Zowel zweet en talg stapelen zich dan op, waardoor de haarzakjes uiteindelijk de haren verliezen. Maak daarom altijd gebruik van een huidvriendelijke, reinigende en verzorgende shampoo eventueel in combinatie met een conditioner. Spoel de producten altijd goed uit, want ook restjes shampoo kunnen de hoofdhuid irriteren.

3. Hoe kan ik een shampoo kopen die haaruitval vermindert?
Er zijn zowel shampoos met als zonder voorschrift van een arts verkrijgbaar. De vrij verkrijgbare middelen koopt u bij een drogist of via een online leverancier. Shampoos die u op recept van de (huis)arts krijgt voorgeschreven, worden door de apotheek geleverd.

4. Wat is het verschil tussen vrij verkrijgbare shampoos en shampoos op voorschrift?
Haaruitval shampoos die op recept verkrijgbaar zijn, waaronder ketoconazol, bevatten ingrediënten die de werking van de DHT en testosteron hormonen verminderen. Vrij verkrijgbare shampoos hebben vaak andere ingrediënten, waaronder bijvoorbeeld antioxidanten. Dit soort shampoos stimuleren de haargroei en verminderen ontstekingen. U kunt een vrij verkrijgbare haaruitval shampoo kopen, zonder dat u daar een doktersrecept voor nodig heeft. De werking van de diverse haaruitval shampoo varianten verschillen sterk.

5. Wat is ketoconazol shampoo en ben ik geschikt om dit middel te gebruiken bij haaruitval?
Ketoconazol is van oorsprong een antischimmelmiddel dat schimmelinfecties van de huid bestrijdt. In shampoovorm werd het gebruikt om seborroïsch eczeem effectief te behandelen. Het middel kan echter ook werken bij erfelijke kaalheid. Ketoconazol shampoo kan haaruitval soms verminderen. Uw haaruitval mag echter nog niet te ver gevorderd zijn. Of het middel in uw situatie resultaat kan geven, kan door uw huisarts en/of dermatoloog worden bekeken en geadviseerd.

6. Hoe kan ik een haaruitval shampoo gebruiken?
Gebruik een shampoo altijd volgens voorschrift en/of zoals vermeld op de verpakking. Sommige producten adviseren uw haar twee keer te wassen met de shampoo. Vaak is de masserende beweging op uw hoofdhuid van belang voor de werking van het product. Let op dat u de shampoo volledig uit het haar spoelt en dat er geen restjes overblijven.

7. Kan een haaruitval shampoo door mannen en vrouwen gebruikt worden?
Ja. Diverse producenten van shampoo tegen haaruitval hebben een aparte lijn voor vrouwen ontworpen. De werking van de producten verschilt meestal niet, vaak is het de geur van de shampoo die anders is.

8. Hoelang moet ik een haaruitval shampoo gebruiken, voordat ik verbetering zie?
Verwacht zeker niet direct zichtbare resultaten. Zowel bij gebruik van ketoconazol shampoo als bij vrij verkrijgbare shampoos dient u een middel een aantal weken te gebruiken, voordat de eerste verbeteringen zichtbaar zullen worden. Het gebruik van een bepaalde shampoos tegen haaruitval kan wel eventuele jeuk en schilfervorming eerder verminderen. Als u na een aantal maanden nog geen verbeteringen ziet, dan is het mogelijk dat het middel bij u niet het gewenste resultaat heeft.

9. Kan ik een anti-haaruitval shampoo langdurig gebruiken?
De meeste shampoos kunt u zonder huid- en/of haarproblemen langdurig gebruiken. Als u tevreden bent met het gebruik van een bepaalde shampoo, is er geen reden om over te stappen naar een ander product.

10. Zijn de resultaten die met een haarverlies shampoo bereikt worden blijvend?
Nee, helaas niet. Net zoals met haargroeimiddelen het geval is, keert in ieder geval erfelijke kaalheid weer terug op het moment dat u de shampoo niet langer gebruikt.

11. Werken shampoos tegen haaruitval bij iedereen?
Nee. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een shampoo tegen haarverlies. Als u na meerdere maanden nog geen verbeteringen ziet, dan is de verwachting dat dit ook niet zal gebeuren. U kunt dan het gebruik van een andere shampoo overwegen of u laten adviseren over eventuele andere behandelingen bij haaruitval.

12. Kan het gebruik van een haaruitval shampoo op een willekeurig moment gestopt worden?

Ja. Als u vindt dat de resultaten uitblijven of als u een andere shampoo wilt gaan gebruiken, is dat geen probleem. U kunt het gebruik gewoon stoppen, zonder dat daar bijwerkingen uit voortkomen.

13. Worden de kosten voor een haaruitval shampoo vergoed?
Indien u een ketoconazol shampoo op voorschrift van de arts gebruikt, is vergoeding in sommige gevallen mogelijk. Vrij verkrijgbare shampoos worden niet vergoed.

14. Hoe vaak moet ik een haaruitval shampoo gebruiken?
Het is niet nodig om uw haar dagelijks te wassen. Dit is niet goed voor de hoofdhuid, maar ook niet voor de haargroei. Doorgaans volstaat het om uw haar 2 tot 3 keer per week met de shampoo te wassen. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking door en houd u daar aan. Zorg er voor dat u de zeepresten zorgvuldig uitspoelt.

15. Is haaruitval shampoo alleen op recept verkrijgbaar?
Nee. Alleen als u een shampoo voorgeschreven krijgt door een huisarts of dermatoloog, bestaat de kans dat het een product betreft dat alleen op recept verkrijgbaar is. De meeste shampoos die haaruitval verminderen zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde webshops en bij de betere drogisterij.

16. Zijn anti haaruitval shampoos veilig?
De meeste shampoos die haaruitval verminderen of die dat beloven, bevatten geen schadelijke of agressieve ingrediënten. Ziet u ergens een zogenaamde wondershampoo, lees dan eerst het etiket en kijk welke bestanddelen aan het product zijn toegevoegd. Hiermee voorkomt u enerzijds een teleurstellend resultaat en anderzijds huidirritaties als gevolg van bepaalde ingrediënten.

17. Kunnen minderjarigen een anti haaruitval shampoo gebruiken?
Veelal worden shampoos en verzorgingsproducten getest op volwassenen en is er weinig bekend over de werking en effecten bij minderjarigen.

18. Kan een anti haaruitval shampoo gecombineerd worden met een haartransplantatie?
Wat er al dan niet mogelijk is in combinatie met een haartransplantatie, kunt u bespreken met een haartransplantatie specialist. Dat geldt ook voor de verzorgingsproducten die u gebruikt na de haarimplantatie.

Haaruitval shampoo – FAQ

1. Werkt een shampoo tegen haaruitval echt?
Bij het kiezen van een geschikte shampoo is niet alleen uw haartype belangrijk. Ook de gezondheid van uw hoofdhuid speelt mee. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies is het niet waarschijnlijk dat een vrij verkrijgbare shampoo aan de hergroei bijdraagt. Alleen van ketoconazol shampoo is het bewezen dat het de haargroei ondersteunt.

2. Is minoxidil een haaruitval shampoo?
Minoxidil is een lotion die u dagelijks een tot twee keer op de hoofdhuid aanbrengt. De lotion is veilig te gebruiken en is verkrijgbaar in sterktes van 2% en 5%. Mogelijke bijwerkingen beperken zich tot huidirritaties, schilfering en roodheid. Dit is vooral het geval bij de lotion van 5%.

3. Hoelang duurt het voordat een haaruitval shampoo werkt?
Afhankelijk van de shampoo die u gebruikt, zou een effectieve shampoo een tot twee maanden na het eerste gebruik enige verbetering moeten brengen.

4. Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?
Normale tot droge haartypes hebben dikwijls voldoende aan 3 wasbeurten in de week. Vettig haar kan vaker gewassen worden. Iedere dag wassen is niet nodig, voor de meeste mensen volstaat het wassen om de dag.

5. Moet mijn haar wennen aan een nieuwe shampoo?
Het duurt een paar dagen voordat uw hoofdhuid is gewend en aangepast op een andere shampoo. Vergeet niet uw haar goed uit te spoelen, omdat restjes shampoo en conditioner het haar zwaarder kunnen maken.

6. Veroorzaakt elke dag wassen haaruitval?
Elke dag uw haar met de juiste shampoo wassen, veroorzaakt niet direct haarverlies. In feite kan het schoonhouden van uw haar en hoofdhuid de opbouw van het haar verbeteren.

7. Kan ik verschillende shampoos afwisselen?
Kappers geven soms het advies om iedere paar wasbeurten verschillende shampoos af te wisselen. Gebruikt u een shampoo om een hoofdhuidprobleem te behandelen en laat dit product een laagje in uw haar en/of op de hoofdhuid achter, wissel het gebruik af met een mild reinigende shampoo. Zo worden overtollige resten verwijderd en voorkomt u verstopping van de haarzakjes en huidporiën.

8. Is vet haar gevoelig voor uitvallen?
Vettig haar na het wassen heeft verschillende oorzaken. Misschien is de haarverzorgingsroutine niet optimaal of is er een overproductie van talg en/of is er sprake van een gezondheidsprobleem. Met het gebruik van een milde, zuiverende shampoo die van lichtgewicht is kan vettig haar worden tegengegaan. Vettig haar is nauwelijks gevoeliger voor uitval dan normaal of droog haar.

9. Veroorzaakt een sulfaatvrije shampoo haaruitval?
Haarverlies is over het algemeen niet het gevolg van een sulfaatvrije shampoo. In plaats daarvan hebben shampoos die sulfaten bevatten een kans om het haar dunner te maken. Sulfaten kunnen de hoofdhuid irriteren en ontstekingen veroorzaken, wat van invloed is op de haarzakjes.

10. Moet ik mijn haar oliën na het wassen om haaruitval te voorkomen?
Door haarolie aan te brengen voordat u het wast, kan de hoeveelheid water die door de haarschachten wordt geabsorbeerd verminderen. Dit maakt uw haar minder vatbaar voor beschadigingen als het nat is. Wanneer u olie aanbrengt na het wassen, wordt uw haar zachter en gladder.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval shampoo’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu