fbpx

Haaruitval stress

Zoekt u informatie over haaruitval en stress? Gezonde haargroei is dikwijls vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend dat we al snel vergeten dat het normaal is dat zowel de textuur als de dikte van het haar veranderen naarmate we ouder worden. Wanneer uw haar dunner lijkt dan vroeger of uitvalt, wilt u weten wat de oorzaak daarvan is. Is haarverlies te wijten aan erfelijkheid, stress of een andere factor? Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, waarvan stress er alleen maar een van is. Maar hoe gaat u met haaruitval stress om en wat is mogelijk om het haarverlies te verminderen?

Normaal haarverlies vs. Haaruitval stress

Wat niet iedereen weet is dat dagelijks haarverlies heel gewoon is. Een haar is niet bedoeld om voor onbepaalde tijd in de hoofdhuid te blijven. Iedere haar heeft een natuurlijke levensduur en valt daarna uit. Iedereen verliest tussen de 50 tot 100 haren per dag, zonder dat dit opvalt of de haardos dunner maakt. De redenen voor dagelijks haarverlies zijn:

 • Levensduur. De gemiddelde levensduur van een haar is 4 à 5 jaar. De haar valt uit en wordt binnen een paar maanden vervangen door een nieuwe.
 • Veroudering. Na de leeftijd van 30 zien zowel mannen als vrouwen vaak een toename van het haarverlies.
 • Styling. De manier waarop u uw haar verzorgt, is van invloed op de levensduur. Verkeerde verzorging heeft beschadigingen, broos haar en haarverlies tot gevolg.

Verliest u dagelijks aanzienlijk meer dan 100 haren? Stress is een mogelijke oorzaak, maar er zijn meer factoren die een rol kunnen spelen.

Erfelijke haaruitval

Erfelijk haarverlies is niet het gevolg van overmatig haarverlies. Dit wordt vaak gedacht, maar is gebaseerd op een misverstand. Voor de haren die uitvallen vindt geen vervanging plaats. Het uitblijven van deze nieuwe haargroei is de eigenlijke oorzaak van alopecia androgenetica. Ondanks dat is het resultaat hetzelfde: opvallend haarverlies en kaalheid. Alopecia androgenetica kent een aantal factoren, kenmerken die typisch zijn voor deze vorm van haaruitval:

 • Familie achtergrond. Erfelijk haarverlies komt binnen families regelmatig voor. Zowel vaders- als moederskant van de familie zijn hierop van invloed.
 • Geslacht: Erfelijke haaruitval komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch zijn vrouwen hier niet ongevoelig voor. Al treedt het haarverlies veel later, vanaf omstreeks de menopauze op.
 • Hormonen. Genetisch haarverlies is een gevolg van de invloed van het hormoon dihydrotestosteron dat de haarzakjes vernietigd, wat nieuwe haargroei onmogelijk maakt.
Hoe stress haaruitval veroorzaakt

Haaruitval kan inderdaad een gevolg zijn van stress. Opvallend en kenmerkend is dat haarverlies door stress zich pas een paar maanden na de stressvolle of traumatische gebeurtenis voltrekt. Fysieke of emotionele stress dat gepaard gaat met ziektes, een operatie of langdurige psychische druk kunnen verschillende soorten haarverlies veroorzaken:

 • Plotseling haarverlies of telogeen effluvium. Deze vorm van haaruitval is tijdelijk, maar binnen korte tijd ziet u grote hoeveelheden haar verloren gaan. Het haarverlies houdt enige tijd aan, maar binnen negen tot twaalf maanden ziet u verbetering en herstel van de haargroei.
 • Alopecia areata. Langdurige stress heeft bij sommige mensen pleksgewijze kaalheid tot gevolg. De duidelijk omrande kale plekken vallen op. De hele hoofdhuid, maar ook lichaamsbeharing is gevoelig voor deze vorm van haaruitval. De haargroei herstelt zich in sommige gevallen spontaan, dit duurt maanden tot jaren. Behandeling is niet altijd nodig en/of wenselijk.
Andere vormen van haarverlies

Naast stress zijn er andere, tijdelijke oorzaken van haaruitval. Voorbeelden hiervan zijn chemotherapie, medische behandelingen, medicijngebruik, hormonale veranderingen, langdurige ziekte, zwangerschap, bevalling en het gebruik van anticonceptiepillen. Als uw haar dunner wordt, of als u het idee heeft dat u kale plekken krijgt, is het een goed idee om contact met uw huisarts op te nemen. Deze kan u helpen bij het onderzoeken en vaststellen van de oorzaak. Heeft u het vermoeden dat stress een rol speelt? Kijk eens naar uw dagelijkse routine en probeer uw levensstijl aan te passen door het vinden van effectieve technieken om stress te verminderen. Wilt u een consult bij de huisarts uitstellen? Bestel dan een haaruitval DNA test of een bloedwaardentest van het Haaronderzoekscentrum. De testen geven u binnen enkele weken meer duidelijkheid over haarverlies.

Manieren om stress te verlichten

Stress is helaas niet altijd te vermijden, maar u kunt er wat aan doen om de hoeveelheid stress in uw dagelijks leven te verminderen. Wanneer u op bepaalde gebieden minder stress ervaart, heeft u meer energie om andere stress te beheersen. Technieken die helpen bij het verminderen van stress zijn, onder andere als volgt.

Kortdurende stressverlichting

Kortdurende stressverlichting is meer dan een pleisteroplossing. Wanneer u een stressreactie op het moment zelf omkeert, vermindert u de chronische stressbelevenis. Het helpt daarbij om een ‘stress managementplan’ op te stellen. Verschillende technieken helpen stress momenten ter plekke te verminderen. Snelwerkende technieken die u daarbij helpen zijn:

 • Aromatherapie.
 • Ademhalingsoefeningen en meditatie.
 • Spierontspanning.
 • Oefeningen om met druk om te gaan.
Gewoonten om mentale veerkracht te vergroten

Natuurlijk helpen snelwerkende technieken u met het opvangen van en het omgaan met stress. Het is daarnaast belangrijk om uzelf voor te bereiden op toekomstige stress en het verlagen van de dagelijkse druk. Het vinden van stress verlichtende methoden is persoonlijk, maar zitten bijvoorbeeld in gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging, tijd nemen om te ontspannen en het doen van ‘leuke’ dingen. Wees lief voor uw lichaam en geest en weet wanneer het tijd is om een stap terug te doen of gewoon tijd voor uzelf te nemen. Heeft u een hobby of beoefent u een sport? Bouw voldoende tijd in uw dag- of weekschema om hiermee bezig te zijn.

Tijdelijke haaruitval door stress

Realiseer uzelf dat haaruitval als gevolg van stress bijna altijd omkeerbaar is. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Ontspannen en/of een stapje terug doen zijn niet makkelijk. Toch is het nodig om de haargroei te herstellen. Praten met een buitenstaander helpt. Geef aan wat u dwars zit, alleen dat al lucht op. Lekker in uw vel zitten is nodig voor een gezonde haargroei. Na het plotselinge haarverlies, herstelt de haargroei zich bijna altijd binnen negen tot twaalf maanden. Alleen als de stress blijft bestaan kan het haarverlies aanhouden.

Haaruitval test – FAQ

1. Is dagelijks haarverlies normaal?
Iedereen verliest dagelijks wat haar. Dit is een normaal onderdeel van gezonde haargroei. Verliest u echter veel meer dan 100 haren per dag, dan is er misschien sprake van abnormaal en overmatige haaruitval.
2. Kan ik naar mijn huisarts met haaruitval?
Uw huisarts is op de hoogte van uw gezondheid, medische geschiedenis en familie achtergrond. Veel huisartsen stellen de diagnose van haaruitval, zonder ingrijpende onderzoeken. Om gezondheidsproblemen uit te sluiten, wordt dikwijls bloedonderzoek gedaan. Een enkele keer zal een huisarts u een verwijzing voor verder onderzoek bij een dermatoloog geven.
3. Is haaruitval het gevolg van een ernstige ziekte?
Nee, dit is zelden het geval. Vaak wordt het haar gewoon dunner als gevolg van genetische factoren, uw familiegeschiedenis met haarverlies en het algemene verouderingsproces. Veel mensen zien een milde, normale vorm van haaruitval naarmate ze ouder worden. Andere keren veroorzaken ingrijpende gebeurtenissen zoals trauma’s, stress, voedingsveranderingen en hormonale schommelingen tijdelijk haarverlies.
4. Kan mijn haar uitvallen door het gebruik van shampoo en stylingproducten?
Over het algemeen versnellen haarverzorgingsproducten het haarverlies niet. Bij het wassen van uw haar gaan de haren die klaar zijn om uit te vallen verloren. Besteed bij het kopen van zowel shampoo als stylingproducten aandacht aan de bestanddelen en vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën. Zet een haardroger of andere stylingapparatuur niet op de warmste stand en/of direct op het haar.
5. Hoe weet ik of mijn haarverlies tijdelijk of blijvend is?
Veel oorzaken van haaruitval zijn omkeerbaar. Dit is helaas niet het geval bij erfelijke kaalheid, alopecia androgenetica. Door onderzoek te (laten) doen, krijgt u duidelijkheid over de oorzaak en het feit of het haarverlies van blijvende of voorbijgaande aard is.
6. Kan plotseling haarverlies blijvend zijn of worden?
Plotselinge haaruitval, telogeen effluvium is tijdelijk. Om langdurig en/of chronisch haarverlies te voorkomen moet de oorzaak behandeld en weggenomen worden. In een gewone situatie herstelt de haargroei zich binnen negen tot twaalf maanden. Mensen die constant onder stress staan, hebben soms met langdurig haarverlies te maken.
7. Is een haaruitval test pijnlijk?
Onderzoek naar de oorzaak van haaruitval is niet pijnlijk. Alleen een huidbiopsie kan gevoelig zijn.
8. Kan ik zelf de oorzaak van haaruitval onderzoeken?

Ja, het is mogelijk om veilige tests te bestellen die u thuis toepast. Binnen een paar weken ontvangt u de testuitslagen.
9. Duurt een haaruitval test lang?
Nee, afhankelijk van de gebruikte testmethode duren de meeste testen niet langer dan een aantal minuten. Het afnemen van bloed of een huidbiopsie duurt soms iets langer.
10. Is het resultaat van een haaruitval test betrouwbaar?
Onderzoek doen naar en het testen van verschillende bloedwaarden om de oorzaak van haarverlies vast te stellen, zijn doorgaans betrouwbaar. Haaruitval is divers en in bepaalde gevallen tijdelijk.
11. Klopt het dat haarverlies door een voedingstekort kan worden veroorzaakt?
Ja, al is dit zelden ook de echte oorzaak. Voedingstekort zoals een ijzertekor is soms verantwoordelijk voor andere bijwerkingen en symptomen. Haarverlies treedt meestal pas na lange tijd op. Met een bloedonderzoek kan een voedingstekort bevestigd worden.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu