fbpx

Test Haarutival

Veel mensen zijn bang om last te krijgen van haaruitval. Door de Haarstichting is een haaruitval test ontwikkeld. Daarnaast bestaan er ook nog diverse andere testen op haaruitval. Denkt u dat u last heeft van haaruitval en wilt u dit laten testen? Dan is het verstandig om eerst een aantal stappen te ondernemen. Als u meer dan 100 haren per dag verliest, hoeft dit helemaal niet te wijzen op toekomstige kaalheid. Draagt u vaak een pet? Ook dit veroorzaakt normaal gesproken geen kaalheid. Een test op haaruitval is meestal gebaseerd op een aantal wetenschappelijk onderzoeken. In dit artikel bespreken we hoe u zelf kunt testen of u last heeft van erfelijke haaruitval, een haarziekte of dat er wellicht iets anders aan de hand is? Op de website van de Haarstichting kunt u ook een goede test vinden.

Haaruitval test?
Haaruitval test?
Wat is erfelijke haaruitval?

Wanneer iemand kaal begint te worden of last heeft van haaruitval, is er in ongeveer 95% van de gevallen last van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval is dus de grootste boosdoener op dit gebied. Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door het hormoon DHT. Dit hormoon wordt vervaardigd uit het mannelijk hormoon testosteron. Het hormoon DHT zorgt ervoor dat de haargroeicyclus versneld wordt en dat de haar steeds zwakker terug groeit. Het haar zal eerst dunner worden, totdat het uiteindelijk helemaal niet meer zichtbaar is. Er is dan kaalheid ontstaan. Het is u waarschijnlijk opgevallen dat eigenlijk bijna niemand helemaal kaal is. Bij vrijwel iedereen blijft er aan de achterkant altijd een strook met haar zichtbaar. De reden hiervan is dat het haar in dit gebied niet gevoelig is voor het hormoon testosteron. Dit gebied wordt daarom ook wel de eeuwige haarkrans genoemd.
Wanneer er sprake is van erfelijke haaruitval, uit dit zich vaak in een bepaalde patroon.

  • Bij mannen ontstaat er een kale kruin, kan de haarlijn terugtrekken en ontstaan er inhammen.
  • Bij vrouwen is er meestal sprake van diffuus haarverlies, waarbij de haaruitval geleidelijk erger wordt op de bovenkant van het hoofd.
Andere oorzaken van haaruitval

Naast erfelijke haaruitval bestaan er nog talloze oorzaken van haaruitval. De meest voorkomende redenen waarom mensen kaal worden, zijn haarziekten, haaruitval door stress, haaruitval door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, haaruitval door kanker en haaruitval door problemen met de schildklier.
Wanneer wordt gekeken naar haarziekten, is alopecia areata de meest voorkomende haarziekte. De oorzaak hiervan is vaak een auto-immuunstoornis. Er ontstaan dan ronde of ovale kale plekken in het haar. Dit kan ook ontstaan in de baardstreek of andere plekken van het lichaam. Deze ziekte kan spontaan ontstaan, maar ook weer plotseling vanzelf verdwijnen. Er zijn helaas nog geen goede medicijnen tegen deze haarziekte. Wanneer u hier last van krijgt, is de kans ongeveer 70% dat het vanzelf binnen een jaar weer weggaat. Blijft het na een jaar nog? Dan is de kans ongeveer 70% dat de haarziekte aanblijft. Er wordt vaak gezegd dat een belangrijke trigger van deze haarziekte ernstige stress is.

Oplossingen voor haaruitval

We leven momenteel gelukkig in een tijdperk dat er veel te doen is tegen haaruitval. Is er sprake van beginnende kaalheid of haaruitval? Dan kunnen haargroeimiddelen wellicht uitkomst bieden. Let op dat haargroeimiddelen echter wel serieuze bijwerkingen kunnen hebben. Haargroeimiddelen zijn er in verschillende soorten en maten.
Als de haaruitval al langer aan de gang is, kan het haar vaak niet meer worden teruggekregen met haargroeimiddelen. Het doel van haargroeimiddelen is vaak om haaruitval te stabiliseren. Een andere behandeling voor haaruitval kan de haartransplantatie behandeling, micro haar pigmentatie behandeling of een haarwerk zijn. Iedere oplossing voor haaruitval kent weer zo zijn voor- en nadelen.
Heeft u al eens een haaruitval test gedaan? En wat nu als u kaal wordt? Naar welke behandeling gaat uw voorkeur uit?

Hoe wordt een haaruitval test ontwikkeld?

Wanneer we kijken naar diverse beschikbare haaruitval testen, wordt aan de hand van de vragen eerst vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van haaruitval. Hoeveel haren verliest u? Wordt uw haar daadwerkelijk dunner? Zit haaruitval in de familie? Vervolgens wordt er vaak gekeken naar de oorzaak van de haaruitval. Bent u hiervoor al langs de huisarts of dermatoloog geweest? Heeft u uw bloed laten testen op bijvoorbeeld een tekort aan bepaalde stoffen? Of is er wellicht iets aan de hand met uw schildklier? Het is daarnaast ook nog mogelijk dat er sprake is van een haarziekte. Daarom wordt in dergelijke testen op haaruitval vaak ook gevraagd of u een haaruitval patroon herkent. Herkent u zich in een bepaald patroon?

Bezoek altijd eerst uw huisarts of dermatoloog

Dergelijke testen op haaruitval zijn natuurlijk altijd leuk en gemakkelijk, maar we raden aan altijd ook door een specialist vast te laten stellen waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Een online haaruitval test kan u namelijk wel wat wijzer maken, maar kan u niet alles vertellen.

Haaruitval test FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat is de oorzaak van mijn haaruitval?
Om haaruitval effectief te kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te weten. Uw huisarts kan vaak de oorzaak vaststellen aan de hand van uw verhaal, het klinische beeld en eventueel medicijngebruik. Zekerheid van een diagnose kan bevestigd worden met een bloedonderzoek. Soms kan een arts een haarwortelonderzoek of trichogram voorstellen.

2. Wanneer laat ik een haaruitval test doen?
Haaruitval kan uiteenlopende oorzaken hebben. Van medicijngebruik tot een tekort aan ijzer en van stress tot roken. Dagelijks verliest men gemiddeld tussen de 50 en 100 haren. Als u aanmerkelijk meer haren verliest en niet weet waardoor dit komt, dan kunt u naar de huisarts en/of dermatoloog gaan voor onderzoek.

3. Wat zijn de symptomen van haaruitval?
Haaruitval leidt niet automatisch tot kaalheid. U kunt veel haren verliezen, zonder echt kaal te worden. Bij mannen die te maken krijgen met Alopecia androgenetica, wordt de kaalheid doorgaans het eerste zichtbaar op de kruin en bij de slapen. Mannen en vrouwen die lijden aan Alopecia areata kunnen verspreid over het hoofd kale plekken krijgen. Diffuse haaruitval, Alopecia diffusa, vindt verspreid over de hoofdhuid plaats. Vaak zonder echte kaalheid te veroorzaken. Uw haardos wordt dan wel zichtbaar dunner.

4. Wanneer moet ik me zorgen maken over mijn haaruitval?
Als u ouder wordt, kan er meer haaruitval optreden. Dit is vaak geen reden om u zorgen te maken. Op het moment dat u meer haren verliest dan normaal en een zichtbaar dunnere haardos en/of kale plekken krijgt, raadpleegt u bij voorkeur een arts. Ook als de haaruitval invloed heeft op uw dagelijks functioneren en uw psychische gesteldheid, wordt geadviseerd om een arts te raadplegen.

5. Mijn arts heeft een haarwortelonderzoek voorgesteld. Wat kan ik hiervan verwachten?

Een trichogram, zoals een haarwortelonderzoek wordt genoemd, wordt door een dermatoloog uitgevoerd. Tijdens het onderzoek neemt de arts van zowel de boven- als achterzijde van uw hoofd plukjes met elk ongeveer 50 haren. Met behulp van een tangetje worden de plukjes uit uw hoofdhuid getrokken, dit kan een korte pijnreactie uitlokken. De plukjes, inclusief de haarwortels, worden uitvoerig onderzocht. Het doel van het onderzoek is de oorzaak van uw haaruitval vast te stellen.

6. Krijg ik direct de uitslag van het haarwortelonderzoek?
Nee, hier gaan een aantal weken overheen.

7. Wordt er direct een gerichte behandeling gestart om mijn haaruitval te verminderen?
Als er een vermoeden is van de oorzaak van het haarverlies, kan een dermatoloog u een eerste advies geven. Op het moment dat er nog geen oorzaak bekend is van de haaruitval, zal dat eerst bekend moeten zijn. Het is vaak erg lastig om haaruitval om een onbekende oorzaak met een goed resultaat te behandelen. De dermatoloog bespreekt de mogelijke behandelingen met u, nadat de resultaten van het haarwortelonderzoek bekend zijn.

8. Is er een haaruitval test die ik thuis kan doen?
Betrouwbare thuistesten om de oorzaak van haaruitval vast te stellen, bestaan (nog) niet. U kunt wel een bosje van zo’n 100 haren vastnemen en voorzichtig aan het haar trekken. Heeft u hierna meer dan 20 haren in uw hand, dan wordt vaak nader onderzoek geadviseerd.

9. Kan ik haaruitval online laten testen?
De Nederlandse Haarstichting heeft een online haaruitval test ontwikkeld. Aan de hand van een aantal gerichte vragen wordt uw situatie in beeld gebracht. De test dient als informatie en kan gebruikt worden om mee te nemen naar een behandelend arts. Let wel, de test is niet bedoeld als vervangend medisch advies.

10. Is een haaruitval test pijnlijk?
Dat hangt af van het soort test dat uitgevoerd wordt. Een haarwortelonderzoek en de trektest kunnen kortdurend pijn veroorzaken. Als uw haren uit de hoofdhuid worden getrokken, is dat een pijnlijk gevoel. Dit gevoel is ook snel weer verdwenen.

11. Kunnen zowel mannen als vrouwen bij een dermatoloog terecht voor een haaruitval test?
Ja. Dermatologen maken meestal geen onderscheid tussen mannen en vrouwen bij het uitvoeren van een haarwortelonderzoek. Voor het eerste bezoek aan een dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

12. Geeft een dermatologische behandeling direct zichtbare resultaten?
Nadat met behulp van onderzoek de oorzaak van uw haaruitval is vastgesteld, kan een behandeling voorgesteld worden. Er is geen enkele behandeling tegen haaruitval (behalve dan het dragen van een tijdelijk haarwerk en/of micro haar pigmentatie), waarbij u direct zichtbare resultaten kunt waarnemen. De haargroei heeft tijd nodig om zich te herstellen. Hier gaan meerdere maanden overheen. Daarnaast kan het voorkomen dat de voorgestelde behandeling bij u onvoldoende of geen resultaten biedt. Eventueel kan dan een andere behandeling voorgesteld worden.

13. Ik heb iets gelezen over een haaruitval borsteltest. Wat houdt deze test precies in?
Een haaruitval borsteltest kunt u zelf doen. Het is een relatief eenvoudige manier om te zien of er sprake is van overmatig haarverlies. U voert de borsteltest thuis uit. Gedurende zes aaneengesloten dagen borstelt u uw haren met een schone borstel. De borsteltijd bedraagt telkens vijf minuten. De haren die na afloop in de borstel zitten gooit u weg. Probeer uw haar elke dag rond dezelfde tijd te borstelen. Op dag zeven borstelt u uw haren en telt u de haren die na afloop in de borstel zitten. Deze test geeft een redelijke indicatie van het aantal haren dat u op een dag verliest.

14. Is een haarwortelonderzoek noodzakelijk?
Een haarwortelonderzoek wordt nooit zomaar voorgesteld. Het onderzoek wordt door dermatologen uitgevoerd en toegepast om de oorzaak van haarverlies vast te kunnen stellen. Het analyseren van de verwijderde haren neemt enige tijd in beslag. Een arts zal nooit zonder reden een haarwortelonderzoek adviseren of voorstellen. Overigens bent u niet verplicht om akkoord te gaan met een voorgesteld onderzoek.

15. Kan ik in de toekomst gebruik maken van een betrouwbare thuistest?
De ontwikkeling op het gebied van zogenaamde thuistests staat niet stil. Meerdere aandoeningen kunnen tegenwoordig met een eenvoudige thuistest bevestigd worden. Of dit in de toekomst ook mogelijk is bij haaruitval is niet bekend. Haaruitval is complex en kent uiteenlopende oorzaken. Vooralsnog is het beter om de oorzaak door een (huis)arts vast te laten stellen.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval test’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu