fbpx

Haaruitval testen

Wilt u haaruitval testen? Haaruitval of alopecia treft mensen van alle leeftijden. Voor sommigen is haarverlies erfelijk en is het een natuurlijk onderdeel van lichaamsveroudering. In andere gevallen is haarverlies het gevolg van een gezondheidsprobleem. Huisartsen en dermatologen hebben ervaring om de verschillende oorzaken en patronen van haarverlies te achterhalen. Diagnose vindt plaats door onder andere lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een huidbiopsie. Een haaruitval test is doorgaans pijnloos. De uitslag geeft de mogelijkheid om een behandeling te zoeken.

Haaruitval testen, de mogelijkheden

Om de oorzaak van haaruitval te bepalen, stelt uw arts vragen over de achtergrond van het haarverlies:

 • Hoelang is het haarverlies al aan de gang?
 • In welk patroon valt het haar uit?
 • Komt haaruitval in uw familie voor?
 • Hoe ziet uw dagelijkse kapsel of haardracht eruit?
 • Welke andere klachten heeft u?

Klachten of details die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, houden soms zonder dat u het weet verband met de oorzaak van haarverlies. Een arts onderzoekt de hoofdhuid op onder andere ontstekingen, littekens, schilfers en roodheid. Tijdens een lichamelijk onderzoek past de arts eenvoudige tests toe om meer te weten te komen over het haarverlies:

Trek- en breektest

De meest eenvoudige test bij haaruitval is de zogenaamde trektest. Door zachtjes aan een lok van 40 tot 60 haren te trekken, wordt de ernst van haaruitval duidelijk. Valt 10% of meer van de haren uit, dan is er sprake van actief haarverlies. Het zegt nog niets over de oorzaak. Daarna pakt de arts een haar met twee handen vast. Een hand bij de wortel en de andere bij de punt. Door de handen uit elkaar te bewegen beoordeelt een arts de sterkte en breekbaarheid van het haar.

Trichometrie onderzoek

In bepaalde gevallen gebruiken artsen trichometrisch onderzoek om de gezondheid van uw haar en hoofdhuid te beoordelen. Met behulp van een camera om foto’s te maken van de hoofdhuid en het haar en deze op een beeldscherm te vergroten krijgt de arts een gedetailleerd beeld van het haar, de haarzakjes en de hoofdhuid. Ook geeft het onderzoek informatie over de haardichtheid, de diameter van de haren en het totale aantal haren. De gegevens dienen als ondersteuning bij het opvolgen van de haargroei na het starten met een behandeling.

Onderzoek naar schimmels en bacteriën

Een schimmelcultuur test is een laboratoriumtest die onderzoekt of er schimmels in het haar- of de hoofdhuidcellen aanwezig zijn. Een arts vraagt deze test aan om te bepalen of de oorzaak van haaruitval een schimmelinfectie of bijvoorbeeld tinea capitis is. Door het afschrapen van cellen van de hoofdhuid en deze op kweek te zetten komen schimmelculturen wel of niet aan het licht. De afgenomen cellen gaan voor onderzoek naar het laboratorium.

Huidbiopsie

Is na lichamelijk onderzoek de diagnose twijfelachtig en is er meer informatie nodig of de haargroei of de hoofdhuid? De arts voert in dat geval een huidbiopsie uit. Met behulp van een speciaal apparaat verwijdert de arts een klein stukje weefsel van de hoofdhuid. Het afgenomen monster gaat voor onderzoek naar een laboratorium.

Bloedonderzoek bij haaruitval

Wanneer een arts vermoedt dat het haarverlies een gevolg is van een gezondheidsprobleem, een vitamine- of mineraaltekort of een hormonale onbalans, kunnen verschillende bloedonderzoeken aanbevolen worden:

Bloedarmoede door ijzertekort

Langdurig ijzertekort veroorzaakt bloedarmoede, wat weer tot haaruitval leidt. Bloedonderzoek controleert het niveau van ferritine. Dit is een eiwit dat ervoor zorgt dat uw lichaam in staat is ijzer op te slaan en zuurstof te vervoeren. Mensen die langere tijd een tekort aan ijzer hebben, zien haaruitval als een van de symptomen. Daarnaast zijn ook broze nagels en lichamelijke vermoeidheid kenmerken van ijzertekort. Wanneer een bloedonderzoek een tekort aantoont, schrijft een arts u ijzerpillen voor. Hiermee is het lichaam in staat het tekort aan te vullen. Probeer om voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer aan uw dagelijkse voeding toe te voegen. Na een paar maanden herstelt de haargroei zich vanzelf.

Schildklierproblemen

Hyperthyreoïdie of hyperthyreoïdie, een langzame of te snel werkende schildklier veroorzaken diverse klachten waaronder haarverlies. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat uw schildklier bepaalde hormonen die de verschillende lichaamsfuncties regelen overmatig of te weinig produceert. Het meten van de TSH waarde in uw bloed bevestigt of sluit juist een schildklieraandoening uit.

Androgenen test

Vrouwen hebben soms een hormonale onbalans die zijn oorsprong vindt in een teveel aan androgenen. Andere tekenen of symptomen hiervan zijn onder meer haaruitval, haargroei in een typisch mannelijk patroon, onregelmatige menstruaties en acne.

Zelf een haaruitval test doen?

Haarverlies is een vervelende aandoening. Waar u het verlies in het begin niet of nauwelijks opmerkt, ziet u na een tijdje hoe uw haarlijn zich terugtrekt of dat uw haardos er dun uit begint te zien. Als blijkt dat het veranderen van haarverzorgingsproduct niet werkt en het haarverlies onverminderd door gaat, is onderzoek nodig. Voelt u zich bezwaard om naar uw huisarts of een specialist te gaan? Bestel dan een haaruitval test bij het Haaronderzoekscentrum. De test is zo ontwikkeld dat u deze gewoon thuis toepast. Lees de gebruikshandleiding goed door en gebruik het testmateriaal volgens de omschrijving. Stuur het afgenomen materiaal op de aangegeven manier terug. Na het terugsturen ontvangt u binnen een paar weken de onderzoeksresultaten. Met de uitslag kunt u advies inwinnen bij een arts of gaat u zelfstandig op zoek naar een behandelmogelijkheid.

Meer weten over haaruitval

Heeft u een haaruitval test gedaan en zoekt u naar een geschikte oplossing? Niet alleen uw huisarts staat u hierin bij. De specialisten van Acura Medisch Centrum nemen de beschikbare therapieën met u door tijdens een consult in de kliniek. Soms is mesotherapie bijvoorbeeld een geschikte behandeling. Neem de onderzoeksresultaten mee naar het gesprek. Gebruikt u medicatie of heeft u pasgeleden een medische ingreep laten toepassen? Neem de beschikbare informatie mee, dit maakt het voor de specialisten mogelijk om de behandeling op maat voor te stellen. Haaruitval is op meerdere manieren te behandelen. Online vind u voorbeelden van toegepaste behandelingen en de ervaringen van anderen. Het eerste consult is vrijblijvend. Spreek met een specialist en stel uw vragen. Alleen op deze manier krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden en de resultaten die met de verschillende technieken haalbaar zijn.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu