fbpx

Haaruitval tips

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in het leven te maken met ongewenste haaruitval. De eerste ontdekking van een dunner wordende haardos kan als schokkend worden ervaren. Tegenwoordig is er genoeg te doen om het proces van haaruitval af te remmen of zelfs te stoppen. Haaruitval tips kunnen u daarbij van pas komen.

Haaruitval tips?
Haaruitval tips?
Haaruitval tips voor mannen en vrouwen

Bij mannen is een kalend hoofd over het algemeen een geaccepteerd beeld. Het is mogelijk zelfs trendy en hip om als man kaal door het leven te gaan. Voor vrouwen ligt dat feit een stuk gevoeliger. Ook vrouwen hebben na het 40e levensjaar te maken met haaruitval. Het natuurlijke verouderingsproces draagt hier aan bij. Haaruitval kan bij vrouwen, net zoals bij mannen, ook erfelijk bepaald zijn. Gelukkig is haaruitval tegenwoordig vaak goed te behandelen. Onder andere een haartransplantatie, haarimplantatie of micro haar pigmentatie behandeling kan bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Handige tips om haaruitval te verminderen of voorkomen

Met een aantal haaruitval tips kunt u haaruitval verminderen en soms zelfs voorkomen. Vaak zijn het eenvoudige, kleine aanpassingen,die u zelf in uw dagelijkse levensstijl kunt aanbrengen.

 • Gezond eten. Als u gezonde producten gebruikt, dan is uw lichaam in staat om het haar beter te laten glanzen. Een gezond voedingspatroon bestaat uit voedingsmiddelen zoals broccoli, mosterd, asperges, knoflook, boerenkool, peulvruchten, vlees, noten, vis, zuivel en eieren. Door dagelijks af te wisselen, ontvangt uw lichaam de nodige bouwstenen voor sterk en gezond haar.
 • Maak gebruik van voedingssupplementen. Als u door een druk schema niet altijd in staat bent om afwisselend en gezond te eten, kunt u kiezen voor aanvullende voedingssupplementen. Laat u voor gebruik goed informeren over de samenstelling en zorg ervoor dat u niet gaat overdoseren.
 • Een goede doorbloeding is belangrijk. Veel mensen hebben ongemerkt last van een verminderde doorbloeding, wat de kans op ongewenst haarverlies vergroot. Een eerste teken hiervan zijn koude handen en voeten. Maak eens een afspraak bij uw huisarts om uw doorbloeding te laten controleren. Bij een verminderde doorbloeding kunt u ook kiezen voor een zachte hoofdmassage. Dit verbetert de doorbloeding van de hoofdhuid, waardoor haaruitval wordt tegengegaan.
 • Vermijd shampoos op chemische basis. Een belangrijke haaruitval tip is om goed te lezen wat de samenstelling van uw shampoo is. Agressieve, chemische shampoos lossen de natuurlijke vetlaag van uw hoofdhuid op. Hierdoor wordt de huid gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf. Haaruitval kan om deze reden optreden.
 • Vermijd stress. Stress is een veroorzaker van haaruitval. Het voorkomen en vermijden van stress is belangrijk bij het verminderen van haarverlies.
 • Medicijngebruik kan haarverlies veroorzaken. Sommige onschuldige medicijnen die u nodig heeft, bij onder meer een hoge bloeddruk of schildklierproblemen, kunnen als haaruitval als bijwerking hebben. Haaruitval tips zijn dan om de bijsluiter door te nemen en als de mate van haarverlies extreem is, contact op te nemen met de behandelend arts voor een alternatief medicijn.
Eenvoudige haaruitval tips

Naast de bovengenoemde tips die haaruitval tegen kunnen gaan, is het belangrijk om te stoppen met roken. Roken heeft niet alleen een slechte invloed op hart- en bloedvaten. Roken veroorzaakt haaruitval, omdat de doorbloeding slechter wordt. Dit heeft als gevolg dat er minder zuurstof getransporteerd wordt en de hoofdhuid onvoldoende doorbloed wordt. Wees bovendien zuinig en alert met het gebruik van hormonale middelen, die beloven iets aan uw haaruitval te doen. Steeds meer middelen worden op de markt geïntroduceerd. Alle middelen beloven haargroei en het voorkomen van haaruitval. Slechts een paar van deze middelen zijn wetenschappelijk bewezen effectief. Hiertoe behoren de bekende producten als Minoxidil. Het effect van de producten verschilt per persoon en soms zijn de bijwerkingen erger dan de mogelijke positieve resultaten. Begin daarom niet zomaar met een product dat haaruitval vermindert. Laat u goed informeren en lees ook bijvoorbeeld haartransplantatie ervaringen van anderen.

Haaruitval tips FAQ – Veelgestelde vragen

1. Hoe komt het dat mijn haar uitvalt?
Om uw haaruitval op effectieve wijze te behandelen, is het raadzaam om eerst de oorzaak te laten achterhalen. Ook al lijkt er geen reden te zijn om u zorgen te maken, iedereen verliest immers dagelijks 50 tot 100 haren, het kan een opluchting zijn om te weten waar het haarverlies vandaan komt. Zeker bij overmatige haaruitval is het belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak vast te laten stellen.
2. Hoe kan ik haaruitval verminderen?
Tegenwoordig zijn verschillende behandelingen en middelen verkrijgbaar, die u kunt gebruiken om haaruitval te verminderen. Welk middel in uw situatie gebruikt kan worden, hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen, het aanvullen van een vitamine- of mineralengebrek, het wegnemen van een stressfactor en/of stoppen met roken. Afhankelijk van de vorm van haarverlies kunt u met een gerichte behandeling of oplossing beginnen.
3. Hebben verzorgingsproducten invloed op mijn haargroei?
Shampoos, conditioners en andere haarverzorgingsproducten hebben directe invloed op uw hoofdhuid en haardos. Gebruik milde, reinigende verzorgingsproducten die passen bij uw haartype en haarstructuur. Het gebruik van synthetische producten dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Spoel na het wassen uw haar grondig uit. Eventuele restjes shampoo kunnen de hoofdhuid verstoppen, wat van invloed is op uw haargroei.
4. Kan ik stylingapparatuur gebruiken of is dit ook van invloed op mijn haargroei?
Het gebruik van stylingapparatuur is mogelijk, mits u ze niet op de warmste stand gebruikt. Houd een föhn ook altijd op zekere afstand van het haar. De warmte die vrijkomt kan het haar beschadigen. Hetzelfde geldt ook voor krul- en stijltangen. Wees gematigd in het gebruik en let op welke stand u het apparaat gebruikt.
5. Kan haaruitval verminderen door een gezond voedingspatroon?
Afwisselende voeding met voldoende vitamines en mineralen is belangrijk voor het functioneren van verschillende lichaamsfuncties. Verantwoorde, gezonde voeding is voor een gezonde haargroei onmisbaar. Daarom is het van belang om voor een voedingspatroon te kiezen dat bestaat uit een gezonde afwisseling tussen fruit, groenten, noten, zuivel, vlees, vis, granen en zaden. Zeker als u vermoedt dat de haaruitval wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamines en/of mineralen omdat u bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet, is afwisselend eten erg belangrijk. Met gebruik van bepaalde voedingssupplementen is het soms mogelijk om de haaruitval te verminderen en de haargroei te herstellen.
6. Kaalheid komt in mijn familie voor. Is het mogelijk om op jonge leeftijd een haartransplantatie te ondergaan?
Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, kan al vroeg als in de puberteit haaruitval veroorzaken. Het ondergaan van een haartransplantatie is mogelijk vanaf 18 jaar, maar verder niet aan een bepaalde leeftijd gebonden. Wel is het zo dat bij mannen of vrouwen die op jonge leeftijd een haartransplantatie overwegen, moeilijk is te voorspellen hoe het verdere verloop van de haaruitval is. Later kan dan een aanvullende haartransplantatie wenselijk zijn. Een haartransplantatie specialist kan u meer vertellen over de mogelijkheden die in uw situatie van toepassing zijn.
7. Is het altijd mogelijk om haaruitval te verminderen?
Win bij het vermoeden van overmatige haaruitval zo snel mogelijk advies in. Dit kan door naar uw huisarts te gaan, maar ook uw kapper kan raadgeven. Probeer stressvolle momenten en situaties zoveel mogelijk te vermijden en pas daar waar mogelijk uw dagelijkse voedingspatroon aan. Haaruitval kan tegenwoordig met succes behandeld worden.
8. Ik draag mijn haar regelmatig in een strakke knot. Kan dit de reden zijn van mijn haaruitval?
Haar dat vaak strak naar achter wordt getrokken en vast wordt gezet, kan hierdoor beschadigen. Naast beschadigen, kan het haar uitvallen. Draagt u uw haar vaak samengebonden? Let dan op dat het haar niet te strak wordt aangetrokken en dat ook het elastiekje niet te strak om het haar wordt bevestigd.
9. Herstelt tijdelijke haaruitval bij iedereen even vlot?
Nee, dit is helaas niet altijd het geval. Om het haargroeiproces de kans te geven om te herstellen, dient de veroorzakende factor weggenomen te worden. Als dit is gebeurd, duurt het meerdere maanden voordat verbetering zichtbaar wordt. Verwacht dus zeker geen zichtbare resultaten direct na het starten met een behandeling.
10. Is het gebruik van een haargroeimiddel bij haaruitval nuttig?
Tijdelijke haaruitval herstelt vaak uit zichzelf. Een enkele keer komt het voor dat u bij een tekort aan ijzer en/of vitamines baat heeft bij het gebruik van een supplement. Haaruitval kan ook langdurig en zelfs blijvend van aard zijn. De markt is overspoeld met middelen en producten die beweren haaruitval op te lossen. Toch zijn er slechts een aantal wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Welk haargroeimiddel in uw situatie gebruikt kan worden, wordt geadviseerd door uw (huis)arts.
11. Moet ik bij haarverlies altijd naar de huisarts?
Haarverlies is een normaal, dagelijks verschijnsel waarvoor u niet meteen naar de huisarts moet. Ziet u echter dat u op een dag meer dan 100 haren verliest en houdt dit haarverlies aan, dan wordt een bezoek aan de huisarts meestal wel geadviseerd. Vaak kan de huisarts op eenvoudige manier achter de oorzaak van uw haaruitval komen en indien nodig een adequate behandeling voorstellen.
12. Hoe kan haaruitval verminderd worden?
De mogelijkheden om haaruitval te verminderen en te beperken, hangen af van de oorzaak die het haarverlies heeft. Een gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging, een minimum aan stress, niet roken en drinken komen de gezondheid en uitstraling van uw haardos ten goede. Erfelijke haaruitval kan op andere manieren behandeld en verminderd worden, een haartransplantatie is een van de mogelijkheden.
13. Herstelt mijn haargroei zich als ik stop met roken?
Tabaksproducten hebben een negatieve invloed op de doorbloeding van uw lichaam. Op den duur worden de haarzakjes hierdoor aangetast en wordt uw haar soms zelfs sneller grijs en valt het eerder uit. Stoppen met roken heeft diverse positieve effecten. Uw doorbloeding wordt verbeterd, u krijgt weer meer uithoudingsvermogen en zowel uw huid als haar zien er gezonder uit.
14. Heeft haarverlies altijd volledige kaalheid tot gevolg?
Nee, haaruitval lijdt vrijwel nooit tot volledige kaalheid. Veel hangt af van de oorzaak van het haarverlies en het tijdig starten van een succesvolle behandeling. Laat daarom altijd een (huis)arts vaststellen waardoor uw haaruitval wordt veroorzaakt.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval tips’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu