fbpx

Haaruitval vitamine

Heeft u online gezocht op ‘haaruitval vitamine’? Dagelijks verliest u hoofdharen. Gemiddeld ligt dit aantal rond 100 haren per dag. Heeft u last van meer haren die uitvallen dan er haren terug groeien? Dan kan het haarverlies zichtbaar worden. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Van een erfelijke factor tot haaruitval dat veroorzaakt wordt door een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen. U kunt haaruitval soms verminderen door gezond te eten en gebruik te maken van de juiste vitamines en eventuele voedingssupplementen. Op de website van de Nederlandse Haarstichting kunt u ook veel informatie over haaruitval vinden.

Haaruitval vitamine?
Haaruitval vitamine?
Vitamines tegen haaruitval

Sommige vormen van haarverlies kunnen worden veroorzaakt door voedingsproblemen en een gebrek aan vitamines en mineralen. De anti haaruitval vitamine biotine is belangrijk. Biotine is bekend als vitamine B8 die nodig is voor gezond haar. Daarnaast levert haaruitval vitamine B8 bij aan de productie van lichaamseigen keratine. Biotine helpt bij het vertragen van grijs wordend haar en zit in dagelijkse levensmiddelen zoals melk, eieren, peulvruchten en noten. Naast een tekort aan vitamine B8 kan ook een ijzertekort haaruitval veroorzaken. Producten die ijzer bevatten, zijn rund- en lamsvlees, sperziebonen en volkorenbrood. IJzer is goed bij de vorming van hemoglobine dat zuurstof door het lichaam transporteert. Het voorkomt haaruitval en broos haar. Andere vitamines die een positieve werking hebben op dunner wordend haar, zijn onder meer selenium, zink, L-Glutamine, foliumzuur, vitamine A, C en E.

Haaruitval vitamine hoe krijgt u voldoende binnen?

Iedereen die gezond, afwisselend en met regelmaat eet, krijgt dagelijks een grote hoeveelheid vitamines en mineralen binnen. Als u regelmatig producten gebruikt uit de belangrijkste voedingsgroepen:

 • Vetten en olie
 • Zuivel, vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers
 • Groente en fruit
 • Brood, aardappelen, rijst, peulvruchten, pasta en granen
 • Dranken

Krijgt u voldoende vitamines en mineralen binnen? Tegenwoordig gebruiken veel mensen aanvullende multivitaminen op het dagelijkse voedingspatroon. Deze vitamine preparaten bevatten de belangrijkste vitamines, mineralen en enkele aanvullende vitamines. Haaruitval vitamines hebben soms betere resultaten als u een hogere dosering van de vitamines inneemt. Let echter altijd op dat u niet gaat over doseren. Steeds meer voedingssupplementen worden ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan. Deze producten bevatten zowel mineralen als vitamines in de juiste verhouding en deze kunnen zonder risico op nare bijwerkingen gebruikt worden.

Haaruitval vitamine als stress de oorzaak is

Als uw lichaam onderhevig is aan een periode met stress, worden voedingsstoffen op een snellere manier gebruikt. De opname van vitamines en mineralen is verminderd, omdat stress onder meer een normale werking van de darmen kan verstoren. Zo onttrekt stress voedingsstoffen aan de haren. Stress heeft als gevolg broos haar en haren die uitvallen. Probeer daarom de mate van stress en de duur van de periode zo laag mogelijk te houden. Het is belangrijk om tijdens een stressvolle periode gebruik te maken van aanvullende voedingssupplementen, waardoor het lichaam toch voldoende mineralen en vitamines binnen krijgt.

 • Probeer stress tot een minimum te beperken.
 • Eet zo gezond mogelijk.

Heeft u toch stress? Het is handig om te weten dat supplementen van vitamine B12, zink en L-Glutamine haaruitval kunnen verminderen en soms zelfs voorkomen. Regelmatig wordt ook geadviseerd om als aanvulling een aantal maanden zink te nemen. Veel informatie over de werking van (aanvullende) mineralen en voedingssupplementen is op internet te lezen.

Voedingssupplementen en haaruitval vitamine

De markt heeft een uitgebreid aanbod van vitamines tegen haaruitval. Voedingssupplementen zijn vrij verkrijgbaar en kunnen ook gebruikt worden ter voorkoming of vermindering van haaruitval. De meest effectieve voedingssupplementen om haarverlies tegen te gaan, bevatten zowel mineralen, vitamines en plantenextracten. Sommige supplementen zijn verrijkt met zogenaamde aminozuren die bewezen effectief zijn. Laat u voor het gebruik van voedingssupplementen en vitamine preparaten altijd voorlichten over de mogelijke werking en de effectiviteit van een product.
Is het zinvol om bij haarverlies een haaruitval vitamine te gebruiken? Ongemerkt verliest u dagelijks tot zo’n 100 haren. Dit gebeurt onopgemerkt, omdat er ook dagelijks nieuwe haren teruggroeien. Van overmatig haarverlies wordt gesproken als u meer haar verliest en de gevolgen hiervan zichtbaar zijn. Haarverlies heeft verschillende oorzaken, waarvan de bekendste alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid is. Deze vorm komt binnen families voor, treft mannen en vrouwen, veroorzaakt blijvend haarverlies en leidt bij mannen soms tot volledige kaalheid. Haaruitval heeft ook andere oorzaken, waarbij het haar teruggroeit als de oorzaak is behandeld. Het gebruik van een haaruitval vitamine om haaruitval tegen te gaan of te verminderen, heeft niet altijd het gewenste effect.

Bestaat de perfecte haaruitval vitamine?

Het aanbod aan shampoos, crèmes, lotions en voedingssupplementen dat haaruitval tegengaat of vermindert, is groot. De werking is gericht op het versterken van de bestaande haren, maar echte wetenschappelijke bewezen resultaten blijven tot nu toe uit. Er zijn weinig middelen die daadwerkelijk doen wat ze beloven, namelijk haaruitval verminderen en de haargroei bevorderen. Een van de weinige geneesmiddelen waarvan het effect wel is bewezen, is Minoxidil een middel dat op de markt is gebracht voor de behandeling van mannen met een hoge bloeddruk. Dagelijks brengt u de Minoxidil lotion aan op de kalende hoofdhuid. De actieve ingrediënten remmen de invloed van het DHT-hormoon af. Het haarverlies vermindert. Minoxidil is echter geen wondermiddel. Niet iedereen ziet resultaat en de effecten zijn tijdelijk. De haaruitval gaat verder als u stopt het middel te gebruiken. Overleg voor het gebruik van Minoxidil met uw huisarts de voor- en nadelen.

Behandeling afhankelijk van oorzaak

Niet iedereen met haarverlies is erfelijk belast. Naast erfelijke kaalheid zijn er verschillende andere redenen en oorzaken van haaruitval:

Ziektes en medische behandelingen

Sommige ziektes en medische behandelingen veroorzaken haaruitval en dunner haar. Alopecia areata, pluksgewijze kaalheid, bijvoorbeeld is een auto-immuunziekte. De aandoening is herkenbaar aan de plotselinge ronde, kale plekken op het hoofd en maakt geen onderscheid tussen kinderen en volwassenen. In veel gevallen groeit het haar uiteindelijk terug. Haarverlies is vaak een gevolg van hypothyreoïdie, of een traag werkende schildklier. De bekendste medische behandeling met haaruitval tot gevolg, is chemotherapie. Ook bepaalde medicijnen zijn van invloed op de haargroei. Van acnemiddelen tot bètablokkers en antidepressiva.

Stress

Stress is een oorzaak van haaruitval die vaak voorkomt. Stress is van invloed op de hormoonspiegel, als deze verstoord raakt, is dat een reden voor plotseling haarverlies of telogeen effluvium. Er komen meer haren dan gebruikelijk in de rustfase, waardoor u een toename ziet van het dagelijkse haarverlies. Haarverlies door stress treedt pas enkele maanden na de stressvolle of traumatische gebeurtenis op. Vaak is het tijdelijk en herstelt de haargroei zich als er minder fysieke of emotionele stress is.

Verkeerde haarverzorging

Waar mensen bij haaruitval niet direct aan denken is de manier waarop ze het haar verzorgen en stylen. Bepaalde, te strakke kapsels leiden tot tractie-alopecia. Laat u uw haar regelmatig bleken of met chemicaliën behandelen? Niet alleen verzwakt uw haar hierdoor, het leidt uiteindelijk tot haarverlies. De dagelijkse verzorging is belangrijk voor de uitstraling en het behoud van een gezonde haardos. Was uw haar niet te vaak, maar ook niet te weinig. Gebruik een shampoo die geschikt is voor uw haartype en spoel het haar zorgvuldig uit. Een verstopte hoofdhuid remt de haargroei af.

Voedingstekort

Een andere oorzaak voor haarverlies kan een tekort aan vitamines en/of mineralen zijn. Net zoals alle andere lichaamsfuncties, heeft uw haargroei voedingsstoffen nodig om op een gezonde manier te groeien. Komt u voedingsstoffen tekort? De haargroei vermindert en in ernstige gevallen ontstaat haaruitval.

Effect van vitamines en mineralen bij haaruitval

Van verschillende vitamines en mineralen is het bekend dat ze bij een tekort of een teveel van negatieve invloed zijn op de haargroei. Zo kan een langdurig ijzertekort leiden tot haaruitval en is een gebrek aan zink en selenium ook een oorzaak van haarverlies. Het gebruik van extra vitamines en mineralen bij erfelijke haaruitval haalt weinig uit. Daar staat tegenover dat u dagelijks voldoende voedingsstoffen nodig heeft voor een gezonde haargroei. Een gebrek aan voedingsstoffen is van negatieve invloed op de haargroei, wat haaruitval mogelijk maakt.

 • Vitamine A. Nodig voor de talgproductie dat uw huid en haar beschermt tegen uitdroging.
 • Vitamine B. De aanmaak van keratine wordt door de B vitaminen gedaan. Keratine is het eiwit waaruit haar hoofdzakelijk bestaat.
 • IJzer. IJzer is nodig voor de productie van hemoglobine, zodat zuurstof door het lichaam getransporteerd wordt.
 • Zink. Een tekort heeft tot gevolg dat uw lichaam onvoldoende keratine aanmaakt.
Afwisseling is goed

Bij een afwisselend voedingspatroon, krijgt u dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen. Tekorten komen vaak voor bij mensen die ziek zijn geweest, maar ook vegetariërs en veganisten hebben een vergrote kans op een ijzertekort. Wanneer u overweegt een supplement te gebruiken, weet dan dat een teveel aan bepaalde vitamines gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Tekort aanvullen

Heeft u haaruitval door vitaminetekort? Met de juiste supplementen vult u het tekort aan en zal de haargroei zich uiteindelijk herstellen. Overleg met uw huisarts over het gebruik van een supplement en neem niet zomaar een overvloed aan multivitamines. Om de waarde te controleren vindt regelmatig bloedonderzoek plaats.

De oorzaak van haarverlies onderzoeken?

Het vinden van de beste oplossing of behandeling bij haaruitval is mogelijk. Een van de voorwaarden hiervoor is dat u de oorzaak weet. Haarverlies is divers, is tijdelijk of blijvend en u heeft keuze uit zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen. De onderzoeken die een huisarts of specialist doen, bestaan onder meer uit een haar trektest, bloedonderzoek en/of het nemen van een huidbiopsie. Op basis van uw verhaal en familiale achtergrond is het stellen van een diagnose niet altijd ingewikkeld. Het is ook mogelijk om thuis onderzoek te verrichten en test af te nemen. Daarvoor bestelt u bij het Haaronderzoekscentrum een bloedwaardentest en/of een haaruitval DNA-test. Beide testkits zijn voorzien van duidelijke instructies en zijn veilig toe te passen. Heeft u het testmateriaal afgenomen en teruggestuurd? Binnen een paar weken ontvangt u de onderzoeksresultaten en kunt u gericht zoeken naar een goede oplossing.

Haaruitval vitamine FAQ – Veelgestelde vragen

1. Hoe krijg ik genoeg vitamines en mineralen binnen?
Door dagelijks gezond en gevarieerd te eten, krijgt u automatisch veel vitamines en mineralen binnen. Een afwisselend voedingspatroon bestaat onder meer uit groenten, fruit, zuivelproducten, brood, granen, vlees, vis, peulvruchten, noten, vetten, eieren, rijst en olie. Vaak is het gebruik van een multivitaminen supplement overbodig. Ook een teveel aan bepaalde vitamines en mineralen wordt ontraden. Om eventuele haaruitval door een tekort aan vitamines of mineralen te voorkomen, kunt u overwegen een speciaal daarvoor ontwikkeld supplement te gebruiken of te kiezen voor de mesotherapie haar behandeling.

2. Zijn er voedingssupplementen voor haaruitval verkrijgbaar?
Ja. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat het het beste is om dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Op den duur gaat uw haargroei hier anders onder leiden. Diverse voedingssupplementen, speciaal gericht op haaruitval, zijn de afgelopen jaren ontwikkeld. De supplementen zijn eenvoudig in gebruik en over het algemeen vrij verkrijgbaar.

3. Welke vitamines zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei?
Uw haargroei heeft onder andere behoefte aan de vitamines A, B-complex, C en E. Daarnaast zijn ook Biotine, ijzer en zink nodig om haaruitval te voorkomen en/of te verminderen. Dagelijks gevarieerd eten en daarbij de verschillende voedingsschijven met elkaar combineren klinkt wellicht ouderwets, maar is voor uw haargroei van levensbelang.

4. Hoe weet ik of ik ijzergebrek heb?
Een ijzergebrek wordt regelmatig vastgesteld en dat gebeurt niet alleen bij vegetariërs. Ook mannen en vrouwen die bijvoorbeeld in korte tijd veel bloed verliezen, kunnen te maken krijgen met een tekort aan ijzer. Als dit gebrek lang aanhoudt, wordt het haar brozer en bestaat de kans op haaruitval. Uw ijzergehalte kan door middel van een bloedonderzoek worden aangetoond. Haaruitval die daadwerkelijk veroorzaakt wordt door een gebrek aan ijzer, herstelt zich in de meeste gevallen nadat het tekort is aangevuld. Aanvulling kan onder andere door het gebruik van een ijzersupplement of mesotherapie.

5. Ik heb geen vitaminegebrek, kan ik toch een voedingssupplement nemen om haaruitval te voorkomen?
Op het moment dat u het gebruik van een voedingssupplement overweegt, zonder dat u last heeft van een gebrek aan vitamines en mineralen, wordt geadviseerd eerst een arts te raadplegen. Een teveel van bepaalde vitamines is immers ook niet goed voor de diverse lichaamsfuncties. Zeker als het is ter preventie van eventuele haaruitval, is het lukraak gebruik van voedingssupplementen vaak overbodig.

6. Is haaruitval altijd een gevolg van vitaminegebrek?
Nee, zeker niet. Haaruitval kan diverse oorzaken hebben en wordt zelden alleen door een tekort aan vitamines veroorzaakt. Voor optimale behandelmogelijkheden is het laten vaststellen van de oorzaak van onmisbaar belang. Neem nooit zomaar extra ijzersupplementen of vitaminepreparaten, zonder dat u zeker bent van een bestaand gebrek.

7. Welke invloed heeft vitamine C op mijn haargroei en haaruitval?
Diverse lichaamsfuncties kunnen niet zonder voldoende vitamine C. Deze vitamine komt voor in diverse voedingsmiddelen en heeft de werking van een antioxidant. Het binnenkrijgen van voldoende vitamine C bevordert niet alleen de haargroei, ook haaruitval wordt soms tegengegaan. Vitamine C zit onder andere in bekende producten als citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, boerenkool en spruitjes. Op het moment dat u dagelijks niet voldoende vitamine C binnen krijgt, kunt u aanvulling zoeken in de vorm van een vrij verkrijgbaar supplement.

8. Is haaruitval door vitaminegebrek tijdelijk?
Voordat haaruitval als gevolg van een vitaminegebrek zichtbaar wordt, is het tekort al langere tijd aanwezig. Door het tekort aan te vullen, krijgt de haargroei kans zich te herstellen. Dit is bij de meeste mensen ook het geval. Bij de een duurt het herstel wel langer dan bij de ander. Doorgaans is er na verloop van een aantal maanden verbetering zichtbaar.

9. Komt haaruitval door vitaminegebrek voor bij mannen en vrouwen?
Ja, iedereen kan te maken krijgen met een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen.

10. Is een haartransplantatie een geschikte behandeling bij haaruitval door een vitaminetekort?
Doorgaans is deze vorm van haaruitval tijdelijk van aard en niet geschikt om met een haartransplantatie te behandelen. Een ervaren haartransplantatie specialist kan u meer informatie geven over de mogelijkheden van deze kostbare ingreep.

11. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken om nieuwe haargroei te stimuleren?
Bespreek de effecten die een wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel heeft met uw huisarts. Feit blijft wel dat als de haaruitval een gevolg is van een tekort aan vitamines en mineralen, dit tekort aangevuld moet worden. Naast haaruitval kunnen op lange termijn ook andere gezondheidsklachten ontstaan als gevolg van het ontbreken van vitamines.

12. Kan ik Biotine gebruiken om mijn haargroei te stimuleren?
Biotine, vitamine B8, is van belang voor uw haargroei. U kunt een vitamine B-complex supplement gebruiken. Vaak zijn dit soort producten samengesteld om haaruitval te verminderen en de haargroei te stimuleren. Ook hierbij geldt dat een te veel op den duur meer schade aan kan richten dan dat het goed doet.

13. Is vitamine B goed om haaruitval tegen te gaan?
B-vitamines dragen bij aan de groei van gezond haar. Naast Biotine, B8, B11 en foliumzuur zijn ook andere B-vitamines belangrijk voor een optimale haargroei. Neem nooit zomaar zonder reden een vitaminesupplement. Als u dagelijks voldoende gevarieerd eet, krijgt u meestal de aanbevolen hoeveelheden vanzelf binnen. Vul alleen ernstig vitaminegebrek, dat door een arts is vastgesteld, aan met een supplement.

14. Kan haaruitval door medicatie gecompenseerd worden met bepaalde vitamines?
Deze vorm van haaruitval is vaak tijdelijk en de haargroei herstelt zichzelf doorgaans na een aantal maanden. Wilt u een vitaminesupplement gebruiken, bespreek dit dan altijd eerst met de arts die u de medicatie heeft voorgeschreven.

15. Ben ik gevoelig voor haaruitval door vitaminegebrek?
Vitaminegebrek komt voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ook kinderen en ouderen kunnen hier last van hebben. Vaak volstaat het om het dagelijkse voedingspatroon aan te passen en zo het tekort op te lossen. Een enkele keer heeft iemand langdurig vitaminesupplementen nodig. Als bij u een vitaminetekort is vastgesteld, zal een arts het niveau regelmatig controleren aan de hand van een bloedonderzoek. Vitaminegebrek kan ook veroorzaakt worden door een slechte opname van vitamines in het lichaam.

16. Kan ik preventief voedingssupplementen nemen om haaruitval te voorkomen?
Zowel vitamine- als mineralensupplementen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De voedingssupplementen zijn overal vrij verkrijgbaar. Dat neemt niet weg dat wanneer u geen tekorten heeft, het gebruik van een supplement soms meer kwaad doet dan goed. Een teveel aan vitamines en mineralen is ook niet goed en kan uw lichaamsfuncties net zoveel schade toebrengen als een tekort.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haaruitval?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval vitamine’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu