fbpx

Haaruitval vrouwen

Haaruitval is bij vrouwen een veel voorkomend probleem. Er is een groter percentage vrouwen dat hieraan lijdt dan meestal wordt aangenomen. De Haarstichting is een stichting die zich inzet voor mensen met haarziekten en haarproblemen en onafhankelijke voorlichting geeft. Hoewel er verschillende gradaties zijn, krijgt volgens de Haarstichting meer dan 50% van de bevolking in hun leven met haaruitval te maken. Zo is bij sommige vrouwen de haaruitval (bijna) niet zichtbaar, terwijl het bij andere vrouwen duidelijk zichtbaar is; u kunt dan gemakkelijke de hoofdhuid zien. Vrouwen die aan haaruitval lijden, voelen zich vaak ook minder vrouwelijk. Op de website van de Nederlandse Haarstichting kunt u ook meer informatie vinden over haaruitval bij vrouwen.

Haaruitval vrouwen.
Haaruitval vrouwen.
Oorzaak haaruitval vrouwen

Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Het probleem wordt vaak als bijzonder storend ervaren; het haar van een vrouw is vanzelfsprekend erg belangrijk. Vrouwen doen er vaak dan ook alles tegen, wanneer zij merken dat het haar dunner wordt. Er worden soms speciale pillen en haargroeimiddelen gebruikt, of een pruik wordt overwogen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een haartransplantatie. Een aantal oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn:

 • Alopecia, oftewel erfelijke haaruitval. Hoewel dit eigenlijk de mannelijke vorm van haaruitval is, lijken steeds meer vrouwen hier last van te hebben. Vaak is sprake van diffuus haarverlies, waarbij het haar bovenop het hoofd geleidelijk dunner wordt en de hoofdhuid zichtbaar wordt. Een haartransplantatie bij vrouwen is niet altijd een geschikte oplossing, maar dit kan zeker worden overwogen. Het is verstandig om een consult aan te vragen bij minimaal twee verschillende klinieken. De klinieken zullen uw situatie goed bestuderen en een advies geven. Let echter op: bij diffuus haarverlies heeft een haartransplantatie niet in alle gevallen zin.
 • Chronische stress. Stress is meestal niet de oorzaak van haaruitval, maar kan het wel bevorderen. In de meeste gevallen is er sprake van aanleg voor haaruitval. Als stress voor u een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn, heeft u mogelijk baat bij een psycholoog. Deze kan u helpen met het oplossen van de oorzaak van uw stress.
 • Een tekort aan vitaminen. Wanneer u niet voldoende vitaminen binnenkrijgt, kan dit haaruitval tot gevolg hebben.
 • Een tekort aan mineralen. Net zoals bij vitaminen kan ook een tekort aan mineralen haaruitval veroorzaken.
 • Een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
Haaruitval bij vrouwen, wat kunt u er zelf aan doen?

Haaruitval bij vrouwen kan veroorzaakt worden door diverse achterliggende problemen. U vraagt zich mogelijk af wat u het beste tegen deze problemen kunt doen. Allereerst zult u de daadwerkelijke oorzaak van uw haaruitval moeten achterhalen. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn erfelijke haaruitval of alopecia. Een mogelijke oplossing is dan om een haartransplantatie te combineren met een haargroeimiddel, zodat u verzekerd bent van een optimaal resultaat. Voor de hoogste haardichtheid is een pruik waarschijnlijk een goede en makkelijke oplossing. Uiteraard heeft dit voor en nadelen: hoewel een pruik een hoge haardichtheid heeft, slijt een pruik ook. Een pruik van echt haar, namelijk een haarwerk, is in de meeste gevallen na een jaar versleten. Er kan dan een nieuwe pruik worden aangeschaft, maar de kosten hiervoor kunnen hoog oplopen. U betaalt voor een nieuwe pruik minimaal 500 euro, maar in sommige gevallen tot wel 4.000 euro. De prijs hangt af van onder meer de lengte, soort en kwaliteit van het haar. Haaruitval vrouwen is een probleem dat zich vaak voordoet, maar wat kunt u ertegen doen?

Een haartransplantatie als oplossing voor haaruitval bij vrouwen?

Haaruitval bij vrouwen komt helaas veel voor. Omdat wij deze groep graag willen helpen, geven wij u het volgende advies als u in aanmerking komt voor een haartransplantatie: laat u allereerst altijd goed voorlichten.
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat haaruitval een typisch mannen probleem is. Haaruitval bij vrouwen komt vaker voor dan u wellicht denkt en u bent niet de enige vrouw met dunner wordend haar. Bij de meeste vrouwen die te maken hebben met haaruitval begint dit na het 40e levensjaar. Haaruitval bij vrouwen kan worden verminderd en voorkomen. Wacht echter niet te lang met het ondernemen van actie tegen ongewenst haarverlies.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Welke oorzaken heeft haaruitval bij vrouwen?

Vrouwelijke haaruitval wordt deels veroorzaakt door hormonen. Daarnaast kan haaruitval bij vrouwen net zoals bij mannen erfelijk bepaald zijn. Op het moment dat een vrouw weinig oestrogenen in het bloed heeft en meer mannelijk testosteron dan kunnen dunner wordend haar en haaruitval zich voordoen. Vrouwelijke haaruitval wordt ook veroorzaakt door de dagelijkse levensstijl. Haaruitval bij vrouwen kan worden veroorzaakt door stress, het gebruik van de anticonceptiepil, bepaald medicijn gebruik, hormonale schommelingen en een tekort aan mineralen en vitamines. Sommige vrouwen worden geconfronteerd met een ziektebeeld dat verantwoordelijk is voor haaruitval. Hierbij kunt u onder meer denken aan diabetes en schildklieraandoeningen.

Haaruitval bij vrouwen verdeeld in categorieën

Haaruitval bij vrouwen kan meerdere oorzaken hebben. Net zoals bij mannen zijn de patronen waarin haaruitval en dunner wordend haar zich voordoen verschillend per persoon. Behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaken van vrouwelijke haaruitval zijn:

 • Alopecia androgenetica of AGA. Deze vorm van ‘mannelijke kaalheid’ treft ook veel vrouwen. Het is een geleidelijk proces waarbij het haar steeds een beetje dunner en minder sterk wordt. Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door DHT, een mannelijk hormoon, dat er voor zorgt dat haarfollikels stoppen met groeien.
 • Haaruitval veroorzaakt door stress. Acute haaruitval kan veroorzaakt worden door stress. Deze vorm van haaruitval is vaak van tijdelijke aard. Na een periode van maximaal 6 maanden groeien de haren geleidelijk aan weer terug. U kunt haaruitval bij stress verminderen door gebruik te maken van voedingssupplementen die vrij verkrijgbaar zijn.
 • Blijvende haaruitval die een goede doorbloeding belemmerd. Soms worden haren zo strakgetrokken dat haaruitval optreedt. Deze vorm van haaruitval bij vrouwen wordt veroorzaakt door haarextensions, het te strak invlechten van het haar en extreem hard of lang trekken aan de haren. U belemmerd hierdoor de doorbloeding waardoor u de haarfollikels aantast en haaruitval kan optreden.
 • Plaatselijke of pluksgewijze kaalheid. Kaalheid kan zich op bepaalde plaatsen op het hoofd voordoen. Volledig kale plekken worden dan gevormd. Een echte oorzaak is tot op heden niet aangetoond al wordt er regelmatig gewezen naar de werking van de schildklier. De afmeting van de plekken verschilt van persoon tot persoon en de ontwikkeling is moeilijk te voorspellen. U kunt kiezen voor haarstukjes om de kale plekken te verhullen. Als de alopecia onder controle is kan eventueel voor een haartransplantatie worden gekozen.

De meeste vormen van haaruitval bij vrouwen zijn goed te behandelen. In de meeste gevallen is de haarwortel slechts van slag of minder actief. Dit uit zich als eerste in dunner wordend, slap en futloos haar. Door de haarwortels op de goede manier te stimuleren kan de haaruitval herstelt worden. Afhankelijk van de oorzaak van uw haarverlies kunt u bij Acura Medisch Centrum terecht voor een behandeling tegen haaruitval bij vrouwen.

Kan haaruitval bij vrouwen voorkomen worden?

Om optimaal te kunnen functioneren heeft uw lichaam voedingsstoffen nodig. Haaruitval bij vrouwen kan worden veroorzaakt door een gebrek aan vitamines zoals foliumzuur, ijzer, silicium, zink en biotine. De basis van glanzend en gezond haar ligt in gezonde voeding en een gevarieerd voedingspatroon. Voorkom het regelmatig gebruik van alcohol, drugs en tabaksproducten. U kunt uw haren versterken door het gebruik van omega-3 vetzuren. Deze zitten onder meer in producten als vette vis, lijn- en sesamzaad. Ook calcium en proteïnen hebben een positieve invloed op de haargroei. Daarnaast is het belangrijk om op regelmatige basis te bewegen en aan sport te doen. Bewegen en sport verbeteren de doorbloeding van het lichaam en ook de hoofdhuid wordt op positieve manier gestimuleerd. Aangezien stress een belangrijke veroorzaker is van haaruitval bij vrouwen is het voorkomen van stress een absolute must. Neem tijd voor u zelf en probeer te ontspannen, het bevordert de gezondheid van uw haar.

Vrouwelijke hormonen in balans

Een verstoorde hormoonbalans heeft een negatieve invloed op onder meer de haargroei van vrouwen. Net zoals te veel stress, te weinig beweging en een schommelende bloedsuikerspiegel ook allemaal invloed hebben op een gezonde hormoonbalans. Vrouwen die in de overgang komen hebben vaak al moeite met de hormoonbalans, waardoor haaruitval veroorzaakt kan worden. Het is belangrijk om te letten op zaken die uw hormoonhuishouding dusdanig kunnen verstoren. Wist u trouwens dat een hormoonbalans verstoord kan worden door haar- en verzorgingsproducten? Zeker als u last hebt van haaruitval bij vrouwen is het belangrijk om het etiket op shampoos en verzorgende producten te lezen. Een verstoorde hormoonbalans kan hersteld worden door gebruik te maken van aanvullende voedingssupplementen. Als u niet zeker weet of er sprake is van een verstoorde hormoonhuishouding maak dan een afspraak met uw huisarts of een specialist. Zowel een bloedonderzoek als een haaranalyse kunnen helpen om een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en mineralen aan te tonen. Ook een dermatoloog kan hulp bieden in het vinden van de oorzaak van haaruitval bij vrouwen.

Vrouwen kiezen voor een haartransplantatie

Steeds meer vrouwen kiezen na een intakegesprek bij een van de specialisten van Acura Medisch Centrum voor een haartransplantatie. De behandeling wordt uitgevoerd in de moderne klinieken in Amsterdam of Weert. Laat u geheel vrijblijvend informeren over de behandeling en wat de mogelijkheden voor u persoonlijk kunnen betekenen.

Haaruitval vrouwen FAQ – Veelgestelde vragen

1. Wat is de oorzaak van haaruitval bij vrouwen?
Een groot aantal vrouwen krijgt op een bepaald moment in het leven te maken met haaruitval. Dit kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. Blijvende haaruitval wordt vaak veroorzaakt door Alopecia androgenetica, ook wel bekend als mannelijke kaalheid. Onder invloed van het mannelijke DHT-hormoon worden de haarzakjes eerst beschadigd en uiteindelijk sterven ze af, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Met name bij vrouwen op oudere leeftijd is dit één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval.

2.Hoe is erfelijke kaalheid bij vrouwen herkenbaar?
Typisch mannelijke kaalheid komt, in tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht, ook bij vrouwen voor. Het patroon waarin de haaruitval zich uit, is bij mannen en vrouwen verschillend. Vrouwen met Alopecia androgenetica hebben meestal te maken met diffuse haaruitval, verspreid over de hoofdhuid. Vrouwen worden doorgaans niet volledig kaal, uw haardos wordt echter wel zichtbaar dunner. Als behandeling uitblijft, kan er op termijn ook bij vrouwen sprake zijn van een haarlijn die zich terugtrekt en er kunnen inhammen ontstaan.

3. Welke andere oorzaken heeft haaruitval bij vrouwen?
Haaruitval kan door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden. Zo kunnen een medische behandeling en het gebruik van medicatie haaruitval veroorzaken. Ook langdurige blootstelling aan stress, een tekort aan vitamines en mineralen en huid- en haardoeningen hebben soms haaruitval tot gevolg. Bij haaruitval is het belangrijk om eerst de oorzaak te kennen, zodat een gerichte behandeling geadviseerd kan worden. Uw huisarts en/of een dermatoloog kunnen u hierbij van dienst zijn.

4. Veroorzaakt stress haaruitval bij vrouwen?
In ernstige en langdurige gevallen kan stress kan haaruitval veroorzaken. Vaak gaat de stress gepaard met aanhoudende andere klachten zoals een hoge bloeddruk, eventuele hyperventilatie, oververmoeidheid en lusteloosheid. Stress zorgt ervoor dat de lichaamsfuncties, en ook de haargroei, verstoord raken waar haaruitval een gevolg van is.

5. Kan de manier waarop ik mijn haar verzorg haaruitval veroorzaken?
Het verkeerd gebruik van onder andere haarverzorgingsproducten, haarbehandelingen, stylingsproducten en stylingapparatuur kan uw haar beschadigen. In extreme gevallen kan het zelfs tot haaruitval leiden. Het regelmatig laten zetten van een permanent, het laten stijlen van krullend haar en het laten kleuren of verven van uw haar, komt de gezondheid van uw haardos niet ten goede. Door agressieve behandelingen wordt uw haar broos en breekt het sneller af. Wilt u iets met uw haar doen? Ga dan naar een professionele kapsalon. U kunt hier ook terecht voor advies over verzorgingsproducten die passen bij uw haartype.

6. Wanneer is er sprake van overmatige haaruitval?
Dagelijks verliezen we allemaal tussen de 50 en 120 haren. Verliest u aanhoudend meer dan 120 haren per dag, dan heeft u een gegronde reden om uzelf zorgen te maken. Bij vroegtijdig ingrijpen is het tegenwoordig vaak mogelijk om erger te voorkomen en de haaruitval te verminderen. Dit doet u door tijdig een arts te raadplegen en de oorzaak van de haaruitval vast te laten stellen.

7. Is haaruitval bij vrouwen te voorkomen?
Met name haaruitval als gevolg van een onderliggende ziekte, een medische behandeling en het gebruik van medicatie is niet zomaar te voorkomen. Wordt uw haaruitval veroorzaakt door stress of een gebrek aan vitamines en mineralen? Dan kunt u zelf heel wat doen om het haarverlies te verminderen. Kies voor een gevarieerd voedingspatroon, met daarbij voldoende beweging. Bewegen en tijd nemen voor uzelf helpt om stress en druk te verminderen. Daarnaast kunt u zo af en toe een hoofdhuidmassage overwegen. Dit helpt u te ontspannen en bovendien wordt uw doorbloeding optimaal gestimuleerd. De mesotherapie haar behandeling kan vaak ook uitkomst bieden.

8. Kan vrouwelijke haaruitval met een haargroeimiddel behandeld worden?
Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen kunnen vrouwelijke haaruitval verminderen en de haargroei verbeteren. Haargroeimiddelen die aan vrouwen voorgeschreven mogen en kunnen worden zijn Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo. U dient het middel langere tijd te gebruiken, voordat de eerste verbeteringen zichtbaar worden.

9. Is een haartransplantatie geschikt voor vrouwen?
Vrouwen maken steeds vaker gebruik van de haarsparende FUE haartransplantatie mogelijkheid. De resultaten die bereikt worden, zijn over het algemeen uitstekend en bovendien blijvend. Het voordeel van een haarsparende haartransplantatie is dat slechts een gedeelte van het donorgebied, uw haarkrans, wordt geschoren voor de ingreep. Na afloop van de behandeling vallen de omliggende haren hier overheen. Uw geschiktheid wordt tijdens een persoonlijk intakegesprek beoordeeld door een haartransplantatie specialist.

10. Zijn er meer vrouwen met haaruitval of ben ik de enige?
U bent zeker niet de enige vrouw met haaruitval, er zijn meer vrouwen met haaruitval dan u wellicht denkt. Het is een bekend gegeven dat vrouwen nu eenmaal minder snel melding maken van haaruitval dan mannen dat doen. Om de haaruitval effectief te behandelen, is het belangrijk om met uw (huis)arts te praten. Deze kan u helpen met het vinden van een geschikte oplossing.

11. Wanneer ga ik met haarverlies naar mijn huisarts?
Het is normaal om dagelijks zo’n 50 tot 100 haren te verliezen. Verliest u echter aanhoudend meer haren en lijkt het haar dunner te worden, laat dan de oorzaak vaststellen door uw huisarts of specialist. Vraag tijdig advies aan een arts, zodat u met een passende behandeling kunt beginnen en het haarverlies gestabiliseerd kan worden.

12. Kom ik in aanmerking voor micro haar pigmentatie?
Micro haar pigmentatie is een niet-chirurgische behandeling om haaruitval, kaalheid en kale plekken te camoufleren. Het is een ingreep die bij zowel mannen als vrouwen met uiteenlopende vormen van haaruitval toegepast kan worden. Door middel van het aanbrengen van gekleurde pigmenten, wordt uw haardos optisch voller en worden kale plekken gecamoufleerd.

13. Ik heb last van haaruitval, kan ik toch hair extensions laten plaatsen?
Het resultaat van hair extensions hangt af van de conditie van uw haar en deels ook van degene die de hair extensions aanbrengt. Dun haar en hair extensions zijn niet altijd een succesvolle combinatie en er bestaat een zekere kans dat de bevestigingspunten zichtbaar blijven. Gespecialiseerde kappers en hair extensions specialisten kunnen uw haardos bekijken en een advies geven dat bij uw situatie past.

14. Heeft een haarwerk invloed op mijn natuurlijke haardos?
Nee, moderne haarwerken en pruiken hebben geen enkele nadelige invloed op de natuurlijke haargroei. U kunt een haarwerk dragen om haaruitval te camoufleren. Ervaren haarwerkspecialisten helpen u met het selecteren van een haarwerk dat aansluit bij uw eigen haarkleur, kapsel en uitstraling.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval vrouwen’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu