fbpx

Haaruitval ziekte

Wilt u weten of een haaruitval ziekte behandelbaar is? Zoekt u een oplossing voor haaruitval na een ziekte? Een mooie, gezonde haardos is synoniem voor een goede gezondheid. Mensen bestrijden haaruitval op diverse manieren. Haaruitval is complex en artsen zijn niet altijd direct in staat een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Haarverlies is het gevolg van lichamelijke gezondheidsproblemen, maar ook emotionele stress speelt een rol. Het is dan ook niet echt verrassend dat de markt is overspoeld met middelen die geweldige resultaten bij haaruitval beloven. Helaas bestaat er geen wondermiddel en het gebeurt dat deze producten meer kwaad dan goed doen. Maar wat is dan een goede behandeling voor een haaruitval ziekte? Het vaststellen van de oorzaak is een eerste stap in de goede richting. Lees ook alles over haaruitval preventie en mesotherapie.

Haaruitval ziekte.
Haaruitval ziekte.
Oorzaak en diagnose haaruitval ziekte

Een van de bekendste ‘haaruitval ziekten’ is alopecia areata. De aandoening kenmerkt zich door de typische ronde plekken die ontstaan. De plekken hebben de afmeting van muntgeld en zijn duidelijk afgelijnd. De kale plekken zijn voornamelijk zichtbaar op het hoofd, maar treffen ook andere lichaamsbeharing. Artsen hebben (nog) geen oorzaak voor alopecia areata gevonden, maar houden rekening met een erfelijke factor. Daarnaast is er het vermoeden dat bepaalde auto-immuunaandoeningen en stress een rol spelen. Omdat de kale, ronde plekken zo herkenbaar zijn is de diagnose eenvoudig te stellen. Verwacht echter niet dat u een kant-en-klare oplossing of behandeling krijgt aangereikt. Juist omdat de oorzaak niet bekend is, is er geen behandeling beschikbaar. Vaak laten artsen de aandoening op zijn beloop en zien mensen na maanden, soms jaren, hoe de haargroei spontaan herstelt. Maar er zijn meer aandoeningen die haaruitval als gevolg hebben.

Genetisch haarverlies

Erfelijke kaalheid is een bekende oorzaak van haaruitval. Het is een aandoening, geen ziekte, die grotendeels op genetische factoren is gebaseerd. Oorzaak is de overgevoeligheid voor androgenen of mannelijke hormonen. Deze vorm van haaruitval is erfelijk en zowel van vaders- als moederskant van de familie afkomstig. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon dan anderen. Het hormoon heeft een vernietigend effect op de haargroei en voorkomt nieuwe haargroei op plaatsen waar het haar uitvalt. Diverse behandelingen zijn beschikbaar. Wat het beste bij u past, hangt af van uw gezondheid en de manier waarop het haar is uitgevallen.

Verspreid haarverlies door telogeen effluvium

Een andere vorm van haaruitval is telogeen effluvium of plotseling haarverlies. De oorzaak kan een gevolg zijn van emotionele of fysieke stress. Factoren zoals koorts, bloedarmoede, infecties, medische behandelingen, medicijngebruik, fors gewichtsverlies en hormonale schommelingen zijn hierop van invloed. Typisch is dat het haarverlies pas zo’n drie maanden na de gebeurtenis optreedt. Telogeen effluvium is dikwijls tijdelijk. In overleg met een arts pakt u de oorzaak aan en wacht u af tot spontaan herstel optreedt. Hier kan een periode van meerdere maanden en soms jaren overheen gaan.

Haaruitval na een ziekte

De bekendste vorm van haaruitval na een ziekte is chemotherapie. Veel vormen van chemotherapie bij kankerbehandelingen hebben helaas haarverlies tot gevolg. In tegenstelling tot telogeen effluvium is er hier sprake van anageen effluvium. De haren gaan in groeifase verloren. Het haarverlies is daarmee prompt en dikwijls al binnen een week na aanvang van de chemotherapie een feit. Ook deze vorm van haaruitval is tijdelijk. De haargroei herstelt zich vanzelf na de laatste behandeling. De nieuwe haargroei ziet er soms anders uit dan uw ‘normale’ haargroei. Dit is een gevolg van de chemomedicatie. Na verloop van tijd ziet u hoe uw haar er steeds meer uitziet, zoals eerder.

Medicijngebruik en haarverlies

Het gebeurt ook dat mensen last krijgen van haaruitval door het gebruik van medicatie. Een groot aantal gezondheidsproblemen wordt behandeld met medicijnen. Naast de werkzame effecten, zijn het de bijwerkingen die vaak de aandacht trekken. Helaas in negatieve zin. Haarverlies is een van de vele bijwerkingen van medicijngebruik. Geneesmiddelen voor acne, hoge bloeddruk, depressiviteit en hormoontherapie staan erom bekend dat ze regelmatig haaruitval veroorzaken. Nu is het aan de andere kant ook niet zo dat iedereen die een bepaald geneesmiddel gebruikt, last krijgt van haarverlies. Het is voor artsen lastig vast te stellen dat haarverlies het gevolg is van een geneesmiddel. Eventueel kan omgeschakeld worden naar een ander, generiek middel.

Veilig genezen of behandelen

Feit is dat u een geneesmiddel niet voor niets voorgeschreven krijgt. In de meeste gevallen is haarverlies als bijwerking tijdelijk. Uw lichaam went aan het middel, waarna de haargroei herstelt. Medicatie heeft niet alleen haaruitval als bijwerking, het kan er ook toe bijdragen dat het andere oorzaken van haaruitval beïnvloedt. Bekende geneesmiddelen die succesvol als haargroeimiddel ingezet worden zijn Minoxidil, Dutasteride, Finasteride en de Diane-35 pil. Deze geneesmiddelen remmen onder andere de invloed van dihydrotestosteron af en verminderen erfelijke haaruitval. De effecten zijn tijdelijk, u moet het middel blijven gebruiken om verder haarverlies te voorkomen. Gebruik een geneesmiddel altijd volgens voorschrift. Vergeet u een dosis? Ga de volgende dag verder zoals normaal. Het is niet altijd nodig om de vergeten dosis in te halen. Twijfelt u? Neem contact op met de voorschrijvend arts.

Haargroei stimuleren

Als u ziek bent, doet uw lichaam er alles aan om de vitale functies te beschermen. En ook al denkt u daar misschien anders over, de haargroei hoort niet tot deze levensnoodzakelijke functies. Het lichaam transport zuurstof en andere voedingsstoffen eerst naar vitale functies en pas in een latere fase is de haargroei aan de beurt. Een lichaam dat herstelt zal op een bepaald moment weer over voldoende voedingsstoffen beschikken om op de beste manier te werken. In veel situaties is haaruitval tijdelijk en omkeerbaar. Alleen erfelijke kaalheid is blijvend, maar kan met een haartransplantatie goed behandeld worden.

Oorzaak haaruitval onderzoeken

Behandeling van haaruitval is dikwijls succesvol. Laat de oorzaak onderzoeken of doe zelf onderzoek naar de oorzaak van haarverlies. U kunt hiervoor een thuistest bestellen bij het Haaronderzoekscentrum. De tests geven u binnen een paar weken antwoord op de vraag waarom u haaruitval heeft. Bestel een bloedwaardentest of een haaruitval DNA-test. Het afnemen is eenvoudig. Beide testen zijn veilig en betrouwbaar. Met de uitslag weet u in welke richting u een behandeling of oplossing zoekt.

Haaruitval ziekte – FAQ

1. Zorgt corona voor een toename van dagelijks haarverlies?
Een corona besmetting die tot ernstige ziekteverschijnselen leidt, kan op langere termijn haarverlies veroorzaken. Plotselinge haaruitval is een gevolg van lichamelijke en psychologische stress en/of traumatische gebeurtenissen, zoals hoge koorts en ziekte. De haargroei zal zich uiteindelijk herstellen.

2. Welke ziektes worden in verband gebracht met haaruitval?
Alopecia areata is één van de bekendste aandoeningen die haaruitval veroorzaken. Deze aandoening treft kinderen en volwassenen en komt vaak spontaan tot stilstand. In andere gevallen is haarverlies een kenmerk van problemen met de schildklier, hormonen en/of auto-immuunziekten.

3. Is haarverlies door een ziekte tijdelijk?
In veel gevallen is de situatie volledig omkeerbaar. Zodra de ziekte is behandeld en u herstelt bent, zal de haargroei zich eveneens herstellen. Herstel duurt meerdere maanden en in sommige gevallen jaren.

4. Waarom verlies ik mijn haar?
Haarverlies kan een gevolg zijn van erfelijkheid, medische aandoeningen, hormonale veranderingen, veroudering en medische behandelingen. Iedereen kan haaruitval hebben, maar het komt vaker voor na stressvolle en traumatiserende gebeurtenissen. Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Dit is geen ziekte, maar een gevolg van veroudering en genetische bepalingen.

5. Kan een voedingstekort haaruitval veroorzaken?
Onderzoek en ervaring heeft aangetoond dat een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen tot haaruitval kan leiden. Zowel ijzer als vitamine D zijn bijvoorbeeld van invloed op de haargroei. Een eventueel tekort kan met een bloedonderzoek aangetoond worden. Vaak blijft een voedingstekort lange tijd onontdekt. Met supplementen vult u het tekort aan. Als dat is gebeurd, kan de haargroei zich herstellen.

6. Veroorzaakt stress haarverlies?
Ja, langdurige stress en traumatische gebeurtenissen kunnen haarverlies veroorzaken of doen toenemen. Deze vorm van haaruitval is bekend als telogeen effluvium. Het is een tijdelijke situatie, waarbij grote aantallen haarzakjes tegelijk in de rustfase komen.

7. Is een depressie van invloed op de haargroei?
Depressiviteit en haarverlies zijn soms met elkaar verbonden. Mensen die aan een depressie lijden, merken soms dat het haar zowel broos als droog wordt en gevoelig is voor breken. Ook voorgeschreven antidepressiva is van invloed op de haargroei.

8. Hoe voorkom ik dat ik me zorgen maak over haarverlies?
Het is belangrijk om uw stressniveau te verminderen en uw algemene gezondheid en welzijn te verbeteren. Haaruitval als gevolg van stress herstelt binnen een paar maanden. Om dit herstel te zien is het belangrijk om kalm te blijven, regelmatig te ontspannen en voldoende te bewegen.

9. Welke auto-immuunziekten veroorzaken haaruitval?
Sommige auto-immuunziekten staan in verband met haarverlies. Dit zijn onder andere Lupus, psoriasis, bepaalde reumatische aandoeningen en schildklierproblemen. Ook medicatie dat bij deze aandoeningen wordt voorgeschreven, kan haarverlies als bijwerking hebben.

10. Kan een infectie haaruitval veroorzaken?
Infecties die hoge koorts veroorzaken, maar ook schimmelinfecties van de huid en bacteriële infecties kunnen haarverlies veroorzaken. Het behandelen van de infectie kan de haargroei herstellen.

11. Is haarverlies een symptoom van MS?
Haaruitval is geen symptoom van MS, maar het kan wel verband houden met de bijwerkingen van de medicatie die u gebruikt. In veel gevallen is het haarverlies tijdelijk en is geen speciale behandeling nodig.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu