Het begint vaak met een terugtrekkende haarlijn of inhammen. Naar schatting hebben ongeveer 8 miljoen Nederlanders last van haaruitval. De ene persoon natuurlijk meer dan de andere persoon. Het is natuurlijk het beste om dit te accepteren. Maar niet iedereen kan dit. Als u last heeft van haaruitval, kunt u er voor kiezen om hier iets tegen te doen. Een haartransplantatie kan bijvoorbeeld een geschikte oplossing zijn voor haarverlies. Door te kiezen voor de FUE haartransplantatie bij Acura Medisch Centrum, kiest u voor een optimaal resultaat. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat er geen zichtbaar litteken achter blijft, wat vroeger wel zo was bij de FUT haartransplantatie.
Wat is de oorzaak van haaruitval?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Haaruitval kan namelijk veroorzaakt worden op een groot aantal manieren. De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak is echter genetisch bepaald, erfelijke haaruitval. Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans is dat u hier last van krijgt. Op uw 30e is de kans hierop volgens de Haarstichting ongeveer 30%. Voor iedere 10 jaar die u ouder wordt, is de kans 10% groter dan u kaal wordt.
Ervaring van Casper met haaruitval
Er zijn al duizenden haartransplantaties uitgevoerd door ons haartransplantatie team. We delen graag de ervaring van Casper:
‘Wat was ik vroeger trots op mijn kapsel. Het kon niet gek genoeg. Een hanenkam, stekeltjes, lang haar.. Tot ik rond mijn 23e begon te merken dat het haar op de kruin wat dunner begon te worden. Ook mijn haarlijn leek iets terug te gaan trekken. In het begin dacht ik dat het nog wel meeviel. Op een gegeven moment ging het echter in rap tempo achteruit. Rond mijn 25e had ik serieuze inhammen en was er zelfs een kleine kale plek ontstaan bij de kruin.
Ik ben me toen gaan verdiepen in de mogelijkheden om hier iets aan te doen. Uit verschillende ervaringsverhalen van anderen bleek dat haargroeimiddelen haaruitval konden stabiliseren. Vanaf mijn 25e was de haaruitval wel redelijk gestabiliseerd. Daarom heb ik besloten dit maar niet te doen.
Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een haartransplantatie behandeling. Na bij twee klinieken op consult te gaan, heb ik besloten me te laten behandelen bij Acura Medisch Centrum. Volgens de haartransplantatie arts waren er ongeveer 2.500 grafts nodig om de haaruitval tegen te gaan. Er zou dan niets meer te zien zijn van het haarverlies.
De behandeling zelf is me erg meegevallen. Alleen de verdovingen waren een beetje gevoelig. Het was wel een lange dag, maar het was me meer dan waard! Na ongeveer 5 maanden begon mijn kruin weer voller te worden en na 9 maanden behoren ook mijn diepe inhammen tot het verleden. Kortom, de haartransplantatie behandeling is een echte aanrader voor als je last hebt van haaruitval.’
Oorzaken van haaruitval
Er is erg veel informatie te vinden over haaruitval. We hebben daarom verschillende uitgebreide artikelen geschreven over dit onderwerp en de mogelijke oorzaken hiervan:
- Erfelijke haaruitval.
- Haaruitval door stress.
- Haaruitval door roken.
- Haaruitval door haarziekten.
- Haaruitval door alopecia areata.
- Haaruitval door kanker.
Haaruitval FAQ – Veelgestelde vragen
1. Wanneer is er sprake van overmatige haaruitval?
Ieder mens verliest dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Het haargroeiproces verloopt via een aantal fases. Een van die fases houdt in dat de haar uitvalt en het haarzakje in ‘rust’ is. Op het moment dat u meer haar verliest dan dat er nieuw haar groeit, is er mogelijk sprake van overmatige haaruitval. De oorzaken hiervan lopen uiteen.
2. Is haaruitval altijd blijvend?
Nee zeker niet, daarom is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies vast te laten stellen. Haaruitval kan onder meer veroorzaakt worden door stress, medicijngebruik, gebrek aan vitamines en mineralen, huid- en haaraandoeningen. Vaak is er sprake van erfelijke haaruitval en dient de veroorzakende factor weggenomen te worden.
3. Hoe wordt Alopecia androgenetica veroorzaakt?
Alopecia androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, wordt veroorzaakt door het dihydrotestosteron hormoon. Dit hormoon beschadigt de haarzakjes en brengt het haargroeiproces in een stroomversnelling. Dit resulteert in het verschrompelen van de grafts, waardoor uiteindelijk geen nieuwe haargroei meer mogelijk is. Erfelijke kaalheid kan op een willekeurige leeftijd beginnen en treft net zo goed mannen als vrouwen.
4. Kan Alopecia androgenetica behandeld en gestopt worden?
Erfelijke kaalheid die zich in een vroeg stadium bevindt, kan soms behandeld worden met bewezen haargroeimiddelen. Veel gebruikte middelen zijn onder meer Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane pil. U dient de middelen langere tijd te gebruiken, drie tot zes maanden, voordat er verbetering en resultaat zichtbaar is. Om de resultaten te behouden is verder gebruik noodzakelijk. Het haarverlies keert terug als u het haargroeimiddel niet langer gebruikt. Veel mensen hebben ook baat bij mesotherapie tegen haaruitval.
5. Wanneer kan ik bij haaruitval een haartransplantatie uit laten voeren?
De oorzaak van uw haaruitval dient bekend te zijn. Niet iedere vorm van haaruitval is geschikt om met een haartransplantatie behandeld te worden. Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, is de een van de meest voorkomende vormen van haarverlies en veelal geschikt voor een haartransplantatie. Uw geschiktheid wordt bekeken en beoordeeld door een ervaren haartransplantatie specialist.
6. Keert de haaruitval terug na een haartransplantatie?
Haarzakjes die afkomstig zijn uit het donorgebied, uw haarkrans, hebben andere genetische eigenschappen dan de overige haren op uw hoofd. Deze andere structuur maakt dat ze niet gevoelig zijn voor het DHT hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. Als u de tips en adviezen van de behandelend haartransplantatie specialist opvolgt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat de getransplanteerde haren uitvallen.
7. Kan ik op jonge leeftijd een haartransplantatie ondergaan?
Erfelijke kaalheid komt regelmatig op jonge leeftijd voor. Het is mogelijk om een haartransplantatie te ondergaan, al zal dat niet altijd direct geadviseerd worden. Bij jongeren is het moeilijk om het verloop van het haarverlies vast te stellen. Na een haartransplantatie kunnen de aanwezige omliggende haren alsnog uitvallen, waarna een aanvullende behandeling nodig kan zijn om een natuurlijk resultaat te behouden.
8. Kan erfelijke haaruitval voorkomen worden?
Haaruitval komt in menig familie voor. Dat betekent echter niet dat ieder familielid als vanzelfsprekend te maken krijgt met haaruitval. Als haaruitval in uw familie voorkomt, kunt u de behandelmogelijkheden bespreken met uw huisarts.
9. Hoe kan haaruitval nog meer behandeld worden?
Naast het gebruik van een haargroeimiddel en de keuze voor een haartransplantatie zijn er tegenwoordig meerdere oplossingen bij haaruitval. Mesotherapie en micro haar pigmentatie zijn een bijvoorbeeld mogelijkheden. U kunt uzelf laten voorlichten door ervaren specialisten. Tijdens een persoonlijk intakegesprek worden uw hoofdhuid en de haaruitval nauwkeurig in beeld gebracht. Aan de hand hiervan wordt bekeken welke behandeling het beste past bij uw situatie.
10. Is een haartransplantatie een dure behandeling bij haaruitval?
Haartransplantaties hebben een stevig kostenplaatje. Het is een behandeling die u door een ervaren specialist uit laat voeren en het is bovendien een behandeling waar u waarschijnlijk hoge verwachtingen van heeft. De kosten worden onder meer bepaald door het aantal haarzakjes dat u laat transplanteren. Ook de ervaring van de specialist en de locatie van de kliniek kunnen meespelen in de kostprijs.
11. Geeft een haartransplantatie bij iedereen goede resultaten?
Geen mens is hetzelfde en iedereen herstelt op een eigen manier van een cosmetische behandeling. De meeste mannen en vrouwen bereiken het gewenste resultaat met een haartransplantatie. Resultaten zijn niet direct zichtbaar. Deze ontwikkelen zich gestaag in de maanden die volgen op de ingreep. Na negen tot twaalf maanden is het resultaat definitief. Teleurstellende resultaten zijn vaak een gevolg van verkeerde of te hoge verwachtingen. Laat u daarom altijd goed voorlichten over hetgeen mogelijk is in uw situatie.
Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?
Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haaruitval’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.
- Gratis eerste consult
- Altijd in ervaren handen
- Uw zorg is onze zorg
- Professioneel en eerlijk advies
- Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:
Acura Medisch Centrum locatie Weert