fbpx

Haarverlies

Wist u dat alleen al in Nederland miljoenen mensen last hebben van haarverlies? Er wordt gesproken van haarverlies, wanneer er sprake is van overmatige haaruitval. Wanneer dit gedurende een langere tijd plaatsvindt, kan dit leiden tot dunner haar en uiteindelijk zelfs tot kaalheid. Maar waar wordt haarverlies nu precies door veroorzaakt? En belangrijker misschien nog, hoe kan haarverlies behandeld worden? In dit artikel zullen de oorzaken van haarverlies worden besproken en verschillende behandelmethodes. Onder andere de populaire FUE haartransplantatie methode komt hierbij aan bod.

Haarverlies.
Haarverlies.
Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Er is niet slechts één oorzaak van haarverlies. Het gaat om verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak van haarverlies is echter erfelijke haaruitval. Deze vorm van haarverlies wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. In ongeveer 95 procent van de gevallen met haaruitval is er sprake van deze vorm van haaruitval.
Meestal is erfelijke haaruitval te herkennen aan een specifiek patroon. Bij vrouwen is er meestal sprake van diffuus haarverlies over de gehele bovenkant van het hoofd. Dit betekent dat het haar bovenop het hoofd steeds dunner wordt. Bij mannen is er sprake van een ander patroon bij erfelijke haaruitval. Het gaat dan meestal om de vorming van inhammen, het ontstaan van een kale kruin en een terugtrekkende haarlijn.
Er bestaan echter nog verschillende andere oorzaken van haarverlies. Verschillende andere oorzaken zijn:

 • Haarverlies door roken
 • Haarverlies door medicijnen
 • Haarverlies door schildklier problemen
 • Haarverlies door een haarziekte

Meestal wordt eerst door een huisarts of dermatoloog vastgesteld, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt, voordat er wordt overgegaan op een behandeling tegen haarverlies.

Behandelingen tegen haarverlies

Wanneer iemand ziet dat hij of zij kaal begint te worden, zijn er meestal een aantal stappen die worden doorlopen:

 1. Besef dat er sprake is van haarverlies.
 2. Inlezen in de oorzaken en mogelijke behandelingen.
 3. Beginnen met supplementen ter ondersteuning van de haargroei.
 4. Beginnen met haargroeimiddelen.
 5. Een behandeling tegen haaruitval.

Veel mensen doorlopen eerst de stappen 1 t/m 4, voordat ze overgaan op een behandeling tegen haarverlies. De meest voorkomende behandelingen tegen haaruitval zijn:

Haarverlies FAQ – Veelgestelde vragen

1. Waarom valt mijn haar uit?
Haarverlies is voor veel mannen en vrouwen een schrikbeeld. Het haargroeiproces is voortdurend in beweging. Als gevolg hiervan verliest u dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Tegelijkertijd groeien ook nieuwe haren. Op het moment dat er meer haren uitvallen dan dat er terug groeien, kan er sprake zijn van overmatige haaruitval. Haarverlies kan door één of een combinatie van meerdere factoren veroorzaakt worden.
2. Welke oorzaken heeft haarverlies?
Haaruitval kan veroorzaakt worden door onder andere ziektes, huid- en haaraandoeningen, medische behandelingen, het gebruik van medicatie, hormonale veranderingen, blootstelling aan stress, langdurig roken, vermoeidheid en een tekort aan vitamines en mineralen. Daarnaast kan haaruitval ook erfelijk bepaald zijn. Vanaf gemiddeld 40 jaar wordt het haar van zowel mannen als vrouwen dunner. Dit uit zich bij mannen op de kruin en/of inhammen. Vrouwen daarentegen krijgen meestal een haardos die in zijn totaliteit dunner wordt.
3. Hoe verzorg ik mijn haar het beste als ik haarverlies tegen wil gaan?
Uw haar is gebaat bij een voorzichtige behandeling. Dit bereikt u door bewust te kiezen voor een milde, liefst natuurlijke, shampoo en conditioner. U hoeft uw haren niet dagelijks te wassen. Spoel de shampoorestjes zorgvuldig uit. Hiermee voorkomt u dat de huid verstopt raakt en de haarzakjes beschadigen. Laat uw haar op natuurlijke wijze drogen en beperk het gebruik van warme stylingapparatuur tot een minimum. Deze worden vaak te warm en te dicht op het haar gebruikt, wat beschadigingen en haarverlies tot gevolg kan hebben. Maak bij het kammen gebruik van een borstel gemaakt van natuurhaar.
4. Is voeding van invloed op mijn haardos?
Zowel een crash dieet als het ontbreken van gevarieerde, gezonde voeding kan haaruitval veroorzaken. Een gezonde haargroei heeft behoefte aan de nodige vitamines en mineralen. Bij een normaal voedingspatroon, waarbij u regelmatig afwisselt en combineert uit de diverse voedingsschijven, krijgt uw lichaam dagelijks meestal wel voldoende belangrijke vitamines en mineralen binnen. Vitamine B8, Biotine, is naast onder meer silicium, onmisbaar voor de haargroei. Eet daarom regelmatig graanproducten, gierst, eieren, vis, vlees, aardappelen, noten, peulvruchten, soja, oliën, fruit en groenten.
5. Hoe kom ik er achter of ik last heb van overmatig haarverlies?
Bij een vermoeden van overmatig haarverlies kunt u gedurende een periode van 24 uur de haren die uitvallen tellen. Dit doet u 24 uur voordat u uw haren wast. Naast een 24-uurs telling kunt ook een zogenaamde trektest uitvoeren. Hiervoor neemt u een bosje van zo’n honderd haren. Trek aan het haarbosje. Als er meer dan 20 haren loslaten, dan wordt geadviseerd om te laten onderzoeken waar het haarverlies door wordt veroorzaakt.
6. Zijn haargroeimiddelen geschikt om haarverlies te behandelen?
Van alle haargroeimiddelen die tegenwoordig worden aangeboden, zijn er slechts een paar wetenschappelijk bewezen. Het merendeel van de shampoos, lotions, poeders en pillen zorgt niet voor het gewenste resultaat. De meeste middelen zijn onvoldoende of niet wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Wilt u een haargroeimiddel gebruiken? Laat u dan informeren door uw huisarts. Deze kan aan de hand van uw situatie het best passende middel adviseren en voorschrijven.
7. Zijn de resultaten van een haargroeimiddel direct zichtbaar?
Nee. U dient een haargroeimiddel minimaal drie tot zes maanden te gebruiken, voordat verbetering zichtbaar wordt. Dit gaat bij de een wat sneller dan bij de ander. Als het resultaat onvoldoende is of volledig uitblijft, dan heeft verder gebruik weinig zin. Een arts kan dan eventueel een ander middel voorschrijven.
8. Hoe kan blijvend haarverlies het beste behandeld worden?
Blijvende haaruitval, als gevolg van Alopecia androgenetica, kan zowel met micro haar pigmentatie als met een haartransplantatie behandeld worden. Welke behandeling het beste bij u past, kan onder meer door een haartransplantatie specialist beoordeeld worden.
9. Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?
Mannen en vrouwen kunnen met succes een haartransplantatie ondergaan. Zeker als uw kaalheid erfelijk bepaald is en u over voldoende donormateriaal beschikt, is behandeling doorgaans mogelijk. Tijdens een persoonlijk intakegesprek bij Acura Medisch Centrum bekijkt een specialist uw hoofdhuid en haar, waarbij bekeken wordt hoeveel haarzakjes voor een optimaal resultaat getransplanteerd zullen worden. U ontvangt hiervoor een persoonlijk behandelvoorstel.
10. Kan ik haarverlies camoufleren met een haarwerk?
Het dragen van een haarwerk of pruik kan het haarverlies verbergen, zonder dat u zich daarbij zorgen hoeft te maken over uw natuurlijke haardos. Haarwerken kunnen op uw eigen haarstijl en haarkleur worden afgestemd. Het valt dan niet op dat u een haarwerk of haarstukje draagt.
11. Is haarverlies altijd tijdelijk?
Nee. Verschillende vormen van haaruitval zijn tijdelijk en worden onder meer veroorzaakt door ziektes, medische behandelingen, stress, vitaminegebrek en medicijngebruik. Daar tegenover staat blijvend haarverlies dat zowel bij mannen als vrouwen meestal een gevolg is van Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid.
12. Hoe snel herstelt tijdelijk haarverlies zich?
Wanneer de veroorzakende factor wordt weggenomen zal het een aantal maanden duren, voordat de haargroei zich herstelt. Dit verschilt sterk van persoon tot persoon. Eventueel kunt u het gebruik van een haargroeimiddel overwegen en/of het haarverlies tijdelijk camoufleren met een haarwerk.
13. Welke behandeling is een goed alternatief voor een haartransplantatie?
Een haartransplantatie is een unieke chirurgische ingreep waarmee nieuwe haargroei op kalende plekken weer mogelijk wordt gemaakt. Indien u niet voor deze behandeling in aanmerking komt of als u een haartransplantatie niet ziet zitten, dan kunt u eventueel micro haar pigmentatie of een andere behandeling overwegen. Daarnaast zijn behandelingen als lasertherapie en mesotherapie bij haaruitval ook alternatieve mogelijkheden waar tijdelijke resultaten mee geboekt worden.
14. Worden behandelingen bij haarverlies vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Dat hangt onder meer van de oorzaak van het haarverlies af. Niet alle behandelingen worden vergoed, zeker niet als u een ingreep om cosmetische redenen uit laat voeren. Met een medische indicatie worden de kosten voor een haarwerk jaarlijks tot een bepaald bedrag vergoed en zijn er ook mogelijkheden om lasertherapie, deels, vergoed te krijgen. Heeft de behandeling tegen haaruitval een medische noodzaak, dan zijn er brede vergoedingsmogelijkheden. Meer informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen haarverlies?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haarverlies’ een consult inplannen voor een haarimplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu