fbpx

Haarziekte herkennen en behandelen

Haaruitval kan complexe oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van haarverlies is erfelijke haaruitval. Het is echter ook mogelijk dat er sprake is van een haarziekte of zelfs van meerdere haarziekten. Als er geen sprake is van erfelijke haaruitval, kan er dus een haarziekte aan ten grondslag liggen. Erfelijke haaruitval is meestal vrij eenvoudig te herkennen, omdat dit zich in vaste patronen ontwikkelt. Sommige haarziekten zijn ook vrij eenvoudig te herkennen.

Haarziekte herkennen en behandelen.
Haarziekte herkennen en behandelen.
De meest voorkomende haarziekten zijn:

 • Alopecia areata
 • Tractie alopecia
 • Alopecia diffusa
 • Alopecia cicatricialis
 • Lichen planopilaris
 • Hirsutisme

Er bestaan nog diverse andere haarziekten, maar dit zijn de meest voorkomende.

Een haarziekte herkennen

Om een haarziekte te kunnen herkennen, is het belangrijk dat u erfelijke haaruitval kunt herkennen. Bij mannen kunt u erfelijke haaruitval herkennen door een langzaam terugtrekkende haargrens, vorming van inhammen en vorming van een kalende kruin. Bij vrouwen wordt het haar bovenop vaak steeds dunner, ook wel diffuus haarverlies genoemd. Heeft u last van haaruitval, maar herkent u de patronen van erfelijke haaruitval niet? Dan is er mogelijk sprake van een haarziekte.
Bij alopecia areata bijvoorbeeld ontstaat er plotseling plaatselijk haarverlies. Meestal is dit zichtbaar in de vorm van een kale ronde of ovale plek. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot een aantal centimeter. Deze haarziekte komt behoorlijk vaak voor, waardoor de haarziekte alopecia areata herkennen over het algemeen ook vrij eenvoudig is.

Een haarziekte behandelen

Er bestaan een groot aantal haarziektes. Net als bij verschillende huidziekten is niet altijd duidelijk hoe dit precies veroorzaakt wordt. Een behandeling vinden voor een ziekte waarvan de oorzaak niet bekend is, wordt hierdoor nog lastiger. Sommige haarziekten kunnen tegenwoordig aardig worden behandeld. Bij een groot aantal haarziekten bestaat er echter helaas nog geen goede behandeling.
Een bekend voorbeeld is alopecia areata. Jaarlijks krijgen hier duizenden mensen mee te maken. Het is bekend dat het een auto-immuun ziekte is. Een belangrijke trigger is stress. Maar het genezen van deze haarziekte is lastig gebleken. Het lichaam overwint de haarziekte in de meeste gevallen zelf, maar helaas is dit niet altijd het geval.

Kies voor een gespecialiseerde dermatoloog of tricholoog

Jaarlijks krijgen dus tienduizenden mensen te maken met een haarziekte. Helaas beschikken lang niet alle dermatologen over de benodigde kennis om samen met u naar een oplossing te zoeken. Indien u denkt dat u een haarziekte heeft, is het verstandig om op consult te gaan bij een gespecialiseerd dermatoloog of tricholoog. Iedere dermatoloog heeft namelijk zijn of haar eigen specialisatie, waarvan haar(verlies) ook een specifieke specialisatie is.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een haartransplantatie behandeling?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘haarziekten herkennen en behandelen’ een consult inplannen? Bespreek uw situatie en mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

 • Gratis eerste consult
 • Altijd in ervaren handen
 • Uw zorg is onze zorg
 • Professioneel en eerlijk advies
 • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu