fbpx

Kaalheid

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Kaalheid is een veel voorkomend verschijnsel bij mannen. Toch komt dit niet alleen bij mannen voor. Ook vrouwen kunnen last krijgen van kale of dun behaarde plekken op het hoofd. Wanneer u last krijgt van haarverlies, zijn er verschillende manieren om hier iets aan te doen. Het is natuurlijk mogelijk om het te accepteren en u bij het haarverlies neer te leggen. Lang niet iedereen kan en wilt dit echter. Hoort u bij deze laatste groep en wilt u iets doen aan uw haaruitval? Dan worden in dit artikel verschillende zaken uitgelegd die u mee kunt nemen in uw oriëntatieproces.

Kaalheid.
Kaalheid.
Oorzaken van kaalheid

Er is helaas niet slechts een enkele oorzaak voor kaalheid. Er bestaan tientallen redenen, waardoor kaalheid kan ontstaan. Er zijn echter wel een aantal veel voorkomende oorzaken. In dit artikel worden de meest voorkomende oorzaken van kaalheid besproken. Dit zijn:

  • Erfelijke haaruitval. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon DHT. DHT zorgt er voor dat de haargroeicyclus steeds verder wordt ingekort en dat de haar steeds minder sterk terug groeit. Hierdoor wordt het haar in eerste instantie dunner en zal deze uiteindelijk helemaal niet meer zichtbaar zijn.
  • Alopecia areata. Dit is één van de meest voorkomende haarziektes. Naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 50 personen hier tijdens zijn of haar leven mee te maken. Het gaat meestal om ronde of ovale plekken, die vaak vanzelf weer over gaan. Dit is echter niet altijd het geval. Alopecia areata is een auto-immuun ziekte.
  • Andere haarziekten. Er bestaan nog talloze andere soorten haarziekten. Deze komen echter in mindere mate voor. Meestal zijn dergelijke haarziekten eenvoudig te onderscheiden van erfelijke haaruitval, waarbij de haaruitval volgens een vast patroon uitvalt.
  • Tekort aan essentiële voedingsstoffen. Het is mogelijk dat u te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, waardoor dit een negatieve invloed heeft op de haargroei. Het is ook mogelijk dat u wel voldoende voedingsstoffen opneemt, maar dat deze voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.
  • Andere oorzaken. Voorbeelden zijn bepaalde medicijnen, roken en problemen met de schildklier.
Kaalheid behandelen

Wanneer u last krijgt van haaruitval of kaalheid, zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende behandelingen:

  • Dit is één van de meest uitgevoerde behandelingen bij mensen met last van haaruitval. In Nederland wordt tegenwoordig vrijwel alleen nog maar de FUE haartransplantatie methode uitgevoerd. Deze methode heeft namelijk diverse voordelen ten opzichte van de FUT haartransplantatie behandeling. Tijdens een FUE haartransplantatie behandeling worden haren getransplanteerd vanaf de achterkant van het hoofd. De achterkant van het hoofd wordt ook wel het donorgebied genoemd.
  • Haarwerken of pruiken. Niet iedereen met last van kaalheid is geschikt voor een haartransplantatie. Een haarwerk of pruik kan dan ook een optie zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen haarwerken van synthetisch haar en van echt haar.
  • Micro haar pigmentatie. Een micro haar pigmentatie behandeling is bedoeld voor mensen met last van haaruitval en een donorgebied dat niet voldoende is voor een haarimplantatie. Er worden pigmenten in de hoofdhuid ingebracht die precies lijken op stoppels. Het wordt daarom ook wel een haar tatoeage genoemd.
  • Voordat er wordt overgegaan op een haartransplantatie of een haarwerk, wordt er vaak voor gekozen om eerst haargroeimiddelen uit te proberen. Als blijkt dat dit niet of niet voldoende werkt, wordt overgegaan op een andere ingreep.
Kaalheid FAQ – Veelgestelde vragen

1. Is kaalheid erfelijk bepaald?
Ja. Al wordt niet iedereen in een familie waar haaruitval regelmatig voorkomt, geconfronteerd met erfelijke haaruitval. Erfelijke kaalheid, ook wel Alopecia androgenetica genoemd, is de meest voorkomende vorm van haaruitval die zowel voorkomt bij mannen als vrouwen. Zo’n 80% van alle mannen wordt op een bepaald moment in het leven getroffen door haaruitval en kaalheid. De leeftijd waarop dit gebeurt loopt uiteen. Vrouwen vanaf 40 jaar maken veel hormonale veranderingen door. Hierbij geeft 40% aan dat onder meer de haardos aanmerkelijk dunner wordt.

2. Hoe wordt erfelijke kaalheid veroorzaakt?
Mannen en vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval door een erfelijke gevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron, DHT hormoon. Onder invloed van dit DHT hormoon komt het haargroeiproces in een stroomversnelling terecht. De haarzakjes sterven uiteindelijk af en produceren geen haren meer. Als gevolg hiervan wordt uw haardos dunner en ontstaan uiteindelijk kalende plekken. Gevoeligheid voor het DHT hormoon is erfelijk bepaald.

3. Wat kan ik doen aan een kalende kruin?
Dunner wordend haar en een kalende kruin kunnen een teken zijn van erfelijke kaalheid. Laat bij overmatige haaruitval de oorzaak vast stellen, zodat naar een geschikte oplossing gezocht kan worden. Mannen kunnen, zeker bij beginnende haaruitval, gebruik maken van de wetenschappelijke haargroeimiddelen Finasteride en Dutasteride. Beide middelen bestrijden de invloed van het DHT hormoon, waardoor de haaruitval vermindert en de haargroei wordt gestimuleerd.

4. Mijn haardos wordt dunner, welke behandelingen zijn mogelijk?
Met het ouder worden wordt het haar dunner, dit is een normaal verschijnsel. Verliest u binnen korte tijd echter veel haar, dan kan het haarverlies een andere oorzaak hebben. Veroorzakende factoren zijn onder meer een medische behandeling, langdurige blootstelling aan stress, hormonale veranderingen, onderliggende ziektes, huid- en haaraandoeningen, gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen en erfelijke haaruitval. Tijdelijke haaruitval kan hersteld worden door de veroorzakende factor weg te nemen of door een vitaminetekort aan te vullen. Om een gerichte behandeling mogelijk te maken, is het belangrijk om de oorzaak van de haaruitval te laten onderzoeken.

5. Mijn haar groeit niet meer, word ik kaal?
Bij uitblijvende haargroei kunt u laten vaststellen of dat de groeicyclus eenmalig verkort is of dat uw haren systematisch minder lang worden. Wordt uw haardracht opvallend korter, zijn de haren die uitvallen dun en kort of heeft u het idee dat wanneer uw haar in een staart zit deze steeds dunner wordt? Dan kan er sprake zijn van erfelijke haaruitval. Verkorte haargroei kan echter ook veroorzaakt worden, omdat u een chemokuur heeft ondergaan. Afhankelijk van de oorzaak kan een behandeling noodzakelijk geacht worden.

6. Hoe kan erfelijke kaalheid behandeld worden?
Beginnende haaruitval kan soms verminderd worden met een bewezen haargroeimiddel. De resultaten die hiermee bereikt worden, zijn redelijk te noemen. Na verloop van tijd wordt de haaruitval verminderd en is soms zelfs een verbeterde haargroei zichtbaar. Nadeel is wel dat u het middel moet blijven gebruiken om de bereikte resultaten te behouden. Daarnaast kunt u ook behandelingen als mesotherapie, micro haar pigmentatie en/of een haartransplantatie overwegen.

7. Welke resultaten kan ik van een haartransplantatie verwachten?
Een haartransplantatie is vooralsnog de enige behandeling met permanente resultaten. De getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang nieuwe haren produceren. Met het verstrijken van de jaren wordt uw haardos soms wel wat dunner. De behandeling kan zowel bij vrouwen als mannen met succes worden toegepast.

8. Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?
Uw geschiktheid wordt tijdens een intakegesprek bij Acura Medisch Centrum door een haartransplantatie specialist bekeken en beoordeeld. De oorzaak van uw haarverlies dient bekend te zijn. Daarnaast is de aanwezigheid van voldoende donormateriaal noodzakelijk. Vergevorderde kaalheid kan helaas niet eenvoudig behandeld worden.

9. Wat is micro haar pigmentatie?
Als u door vergevorderde kaalheid niet langer in aanmerking komt voor een haartransplantatie of als u een haartransplantatie niet ziet zitten, kan MHP een interessant alternatief zijn. Micro haar pigmentatie is geschikt voor een grote groep mannen en vrouwen en kan ook toegepast worden als de haaruitval wordt veroorzaakt door onder meer Alopecia areata. Met behulp van een ultra fijne naald worden gekleurde pigmenten in de bovenste huidlaag aangebracht. Hierdoor ontstaat het effect van natuurlijke haarstoppeltjes. Uw haardos wordt hiermee optisch voller en kalende plekken worden op efficiënte wijze gecamoufleerd.

10. Zijn de resultaten van micro haar pigmentatie blijvend?
De pigmenten die worden aangebracht, vervagen geleidelijk aan. Dit maakt het mogelijk om bij een nabehandeling zowel de kleur van het pigment als bijvoorbeeld uw haarlijn aan te laten passen. Hoe snel de pigmenten vervagen, hangt onder meer af van de manier waarop u uw hoofdhuid en de pigmenten verzorgt.

11. Kan kaalheid voorkomen worden?
Haaruitval hoeft niet altijd tot volledige kaalheid te leiden. Het tijdig vast laten stellen van de oorzaak, maakt behandeling soms mogelijk. Blijf daarom niet te lang rondlopen met overmatig haarverlies. Behandeling is immers vaak goed mogelijk.

12. Helpt een haargroeimiddel tegen kaalheid?
Van alle middelen die tegenwoordig worden aangeboden en die beweren haaruitval te stoppen, zijn er slechts een aantal wetenschappelijk bewezen. Het zijn middelen als Dutasteride, Finasteride, Diane pil en Minoxidil die haaruitval effectief verminderen en de haargroei stimuleren. De resultaten die bereikt worden, zijn persoonlijk en bij de een beter dan bij de ander.

13. Is haaruitval leeftijdsgebonden?
Nee, zowel volwassenen, jongeren, ouderen en kinderen kunnen met haarverlies geconfronteerd worden. De oorzaken hiervoor lopen uiteen en het haarverlies kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. Naarmate mensen ouder worden, wordt de kans op haaruitval echter wel groter.

14. Is een haartransplantatie bij minderjarigen mogelijk?
Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid, kan al op zeer jonge leeftijd kale plekken en een terugtrekkende haarlijn veroorzaken. Toch wordt een haarimplantatie vrijwel nooit bij minderjarigen en/of jong volwassenen geadviseerd. Specialisten kunnen niet inschatten hoe het haarverlies zich verder ontwikkelt en of in de toekomst een aanvullende behandeling nodig is.

15. Waar kan ik een haarwerk kopen?</h5b
Haarwerken zijn zowel online als bij een erkende haarwerkspecialist verkrijgbaar. De keuze is uitgebreid en u kunt een haarwerk of haarstukje vinden dat aansluit bij uw eigen haar en/of uitstraling.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen voor een behandeling tegen kaalheid?

Wilt u naar aanleiding van de tekst over ‘kaalheid’ een consult inplannen voor een haartransplantatie of andere behandeling tegen haaruitval? Bespreek met ons uw situatie en vertel over uw wensen en verwachtingen tijdens het consult. We bespreken met u graag de mogelijkheden. Vul hiervoor het contactformulier in, bel naar 0495 – 54 78 48 of mail voor een consult naar consult@acuramedischcentrum.nl.

  • Gratis eerste consult
  • Altijd in ervaren handen
  • Uw zorg is onze zorg
  • Professioneel en eerlijk advies
  • Haarstichting-keurmerk
Voor deze behandeling kunt u terecht bij:

Acura Medisch Centrum locatie Weert

Vraag?

    Voornaam, Naam*

    Mail*

    Telefoonnummer*

    Behandeling

    Bericht*

    Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
    De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

    Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

    Menu