fbpx

Ketoconazol shampoo

Let op

Houd er rekening mee dat wij de hier beschreven behandeling momenteel helaas niet in onze kliniek aanbieden. U bent natuurlijk welkom om er hier meer over te weten te komen. Een overzicht van alle behandelingen die wij momenteel aanbieden vindt u hier: https://acuramedischcentrum.nl/behandelingen/

Ketoconazol shampoo

Bent u benieuwd of ketoconazol shampoo een oplossing is voor haaruitval? Haarverlies is meer dan alleen maar vervelend. Het heeft invloed op uw uitstraling en als het langere tijd aanhoudt, neemt uw zelfvertrouwen af. Ondanks dat haaruitval een natuurlijk teken van veroudering is en meestal niets om u zorgen over te maken, is het in andere gevallen stressvol. De oorzaken van haaruitval zijn divers. Van medische aandoeningen en medicijngebruik tot fysieke of emotionele stress. Raadpleeg bij ongebruikelijk, plotseling haarverlies uw huisarts of dermatoloog om de oorzaak en juiste behandeling vast te stellen. Het gebruik van ketoconazol shampoo helpt bij het verminderen van bepaalde oorzaken en vormen van haarverlies. De resultaten variëren.

Ketoconazol shampoo bij haaruitval

Ketoconazol is een geneesmiddel dat artsen voorschrijven bij het behandelen van schimmelinfecties, zoals voetschimmel, ringworm en jeuk. Als medicinale shampoo bevat de stof ketoconazol als actief ingrediënt. Zowel roos als seborroïsch eczeem zijn met deze shampoo goed te behandelen. Gebruikers zien ook een afname van haarverlies bij alopecia androgenetica.

DHT-blokker vermindert erfelijk haarverlies

Erfelijke kaalheid kenmerkt zich door een bepaald patroon van haaruitval dat de hoofdhuid aantast en bekend is als alopecia androgenetica. Haaruitval treedt op als de haarzakjes gevoelig zijn voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon, DHT. Dit hormoon zorgt ervoor dat de haarzakjes overbelast raken en uiteindelijk verloren gaan, waardoor kale plekken ontstaan. Ketoconazol shampoo kan een geschikte behandeling zijn, omdat het de ontstekingsreacties op de huid vermindert, waardoor de haarzakjes beter beschermd zijn. Ketoconazol heeft een DHT-blokkerende werking, wat het haarverlies afremt. Alopecia androgenetica geneest niet, maar het gebruik van de shampoo helpt bij het vertragen van het haarverlies.

Ketoconazol gebruiken bij haarverlies

Omdat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van ketoconazol shampoo bij haaruitval zijn er geen garanties. Iedereen reageert anders op een geneesmiddel. De shampoo helpt op verschillende manieren:

 • Remt ontstekingsreacties van de hoofdhuid.
 • Afname testosteron productie.
 • Bevordering van de haargroei.

Ontstekingen aan en van de hoofdhuid hebben invloed op de omstandigheden waarin haarzakjes zich bevinden. Beschadiging en makkelijker uitvallen zijn hier gevolgen van. Door de ontsteking te verminderen, neemt het haarverlies af. Als er minder ontstekingen zijn, vergroot dat de kans op gezonde haarzakjes die in staat zijn haren te produceren. Ketoconazol kan er, door de natuurlijke aanmaak van keratine, ook voor zorgen dat uw haar er voller en gezonder uitziet.

Lees de bijsluiter

Omdat ketoconazol schimmelinfecties behandelt en dus eigenlijk een geneesmiddel is, is het belangrijk om voor gebruik de bijsluiter te lezen. U kunt de shampoo preventief gebruiken. Volg de instructies op de verpakking om het meeste uit de shampoo te halen. De shampoo helpt bij het blokkeren van DHT en vermindert de aanmaak van talg. Gebruik de shampoo alleen op de hoofdhuid. Bent u allergisch voor een van de ingrediënten in de shampoo? Neem contact op met uw huisarts voordat u ketoconazol gaat gebruiken. Gebruik niet te veel van de shampoo en laat het middel een aantal minuten intrekken, voordat u uw haar uitspoelt. Over het algemeen is wekelijks gebruik voldoende.

Risico’s en bijwerkingen

Zoals bij de meeste geneesmiddelen heeft ketoconazol een kans op bijwerkingen, zoals:

 • Lichte huidirritaties op plaatsen waar u de shampoo gebruikt.
 • Droge hoofdhuid en schilfering.
 • Roodheid, jeuk en een branderig gevoel.

‍Vraag advies aan uw huisarts als u bijwerkingen ervaart en/of als deze niet verdwijnen. Eventueel is een alternatieve behandeling een betere oplossing. Het gebeurt zelden dat ketoconazol allergische reacties veroorzaakt. Klachten en symptomen zoals netelroos, benauwdheid, zwellingen van het gezicht, de lippen, de tong en/of keel zijn redenen om de shampoo niet langer te gebruiken en medische hulp te zoeken.

Andere behandelingen voor haaruitval

‍Haaruitval is geen pretje, maar het hoeft uw dagelijkse leven niet op een negatieve manier te beïnvloeden. Veel mensen gebruiken bij beginnende haaruitval een haargroeimiddel zoals Minoxidil of Finasteride. Anderen gebruiken huismiddelen zoals olijfolie of cafeïne. Weer anderen zoeken toevlucht in een chirurgische operatie. Vergelijk de verschillende oplossingen en behandelingen met elkaar en krijg haarverlies onder controle. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het laten onderzoeken en vaststellen van de oorzaak. Als de oorzaak aangepakt wordt, is haarverlies goed te behandelen.

Alternatieve haargroeimiddelen

Haargroeimiddelen zijn minimaal belastend en hebben vooral bij erfelijke kaalheid resultaat. Om vermindering van het haarverlies te zien, gebruikt u een middel langere tijd. Pas als er na zes tot negen maanden geen enkele verandering ziet, is verder gebruik waarschijnlijk zinloos. Ondanks dat de markt is overspoeld met shampoos, lotions, tabletten en voedingssupplementen die zeggen haaruitval te verbeteren, zijn alleen Dutasteride, Finasteride en Minoxidil wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Deze middelen hebben een zeker risico op ernstige bijwerkingen, waardoor vrouwen alleen Minoxidil veilig mogen gebruiken. Laat u adviseren door uw huisarts over het gebruik van een haargroeimiddel en wees uzelf ervan bewust dat het resultaat alleen maar tijdelijk is.

Haaruitval blijvend behandelen

Zoekt u een blijvende oplossing voor haarverlies? Alopecia androgenetica is progressief en de enige behandelmethode met zowel nieuwe haargroei als blijvende resultaten is een haartransplantatie. Deze chirurgische ingreep wordt door haarklinieken in binnen- en buitenland aangeboden. De kosten voor de operatie zijn variabel en goed vergelijken is nodig, voordat u een keuze voor een behandelaar maakt. Probeer reviews en ervaringen te lezen en bezoek meerdere haarklinieken. Praat met specialisten en vraag naar resultaten van eerder toegepaste behandelingen. Hoe aantrekkelijk een goedkope aanbieding ook is, verzeker uzelf ervan dat u behandeld wordt door iemand met ervaring. Zo voorkomt u een teleurstellend resultaat.‍

Haaruitval behandeladvies behandeling

Ketoconazol shampoo helpt bij het tegengaan van haaruitval, maar er is meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig om de resultaten te bevestigen. Feit is wel, dat de shampoo al in een vroeg stadium van haarverlies gebruikt moet worden om effect te hebben. Probeer voor snellere resultaten een haargroeimiddel zoals Minoxidil. Hiervan is aangetoond dat het haarverlies vertraagt en zelfs stopt. Wacht niet te lang met het starten van een behandeling. Weet u niet wat u met haaruitval aan moet of bent u benieuwd naar preventieve behandelmethodes? Kom gerust eens langs bij Acura Medisch Centrum voor een consult bij een van onze specialisten. Maak online een afspraak of neem telefonisch contact met ons op. We zijn bereikbaar op +31495547848.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu