fbpx

Lipoedeem behandeling Tilburg

Bent op zoek naar een lipoedeem behandeling in Tilburg en omgeving? De letterlijke vertaling van lipoedeem is vet- en vochtophoping. Het is een chronische aandoening die niets te maken heeft met overgewicht of vetzucht. De aandoening veroorzaakt een storing in de aanmaak van vetweefsel, waardoor zich onsierlijke vetophopingen op de heupen, boven- en onderbenen en soms armen vormen. Blijft een lipoedeem onbehandeld dan kan zich een lymfoedeem ontwikkelen en kan er een combinatie met spataderen ontstaan. Een lipoedeem behandeling biedt verlichting van de klachten.

Oorzaken en symptomen lipoedeem

De oorzaak van lipoedeem is en blijft vaak onbekend. De aandoening komt bij de meeste vrouwen al tijdens of vlak na de puberteit tot uiting en treft hoofdzakelijk de heupen, dijen, onder- en bovenbenen en soms de armen. Opvallend is dat de handen en voeten onaangetast blijven. Een beginnend lipoedeem voelt eerst zacht aan, naarmate de tijd verstrekt en het lipoedeem in omvang toeneemt wordt de huid zowel stugger als onregelmatiger. In tegenstelling tot een aandoening als lymfoedeem, waarbij er sprake is van een plaatselijke vochtophoping, komt het lipoedeem symmetrisch aan de linker- en rechterzijde van het lichaam voor. Vrouwen met lipoedeem ervaren vaak pijnklachten, zijn gevoelig voor het ontstaan van blauwe plekken en worden beperkt in hun bewegingen. Lipoedeem gaat regelmatig samen met een verzwakt bewegingsapparaat waarbij met name de enkels, knieën en voeten verzwakt zijn. Zowel in- als externe factoren kunnen het lipoedeem negatief beïnvloeden:

 • Overgewicht en regelmatige gewichtsschommelingen.
 • Verkeerd voedingspatroon in combinatie met te weinig beweging.
 • Hormonale veranderingen.
 • Warmte en kou.
 • Combinatie met lymfoedeem.
 • Pijnklachten.
 • Sociale isolatie en afname van het zelfvertrouwen.

Niet alle vrouwen met een beginnend lipoedeem trekken direct aan de bel en/of melden zich bij de huisarts. De verwachting dat het vet zich door middel van een aangepast voedingspatroon en extra beweging laat verwijderen, blijkt in praktijk onrealistisch. Doordat er pas laat medische hulp wordt ingeschakeld, blijft het stellen van een diagnose vaak jaren uit. Om effectief behandeld te kunnen worden is een diagnose belangrijk. Zeker als u weet dat lipoedeem een chronische aandoening is, waarvoor tot op heden geen blijvende genezing bij mogelijk is, is het goed om te weten wat u kunt verwachten.

Niet-chirurgische lipoedeem behandeling in Tilburg of omgeving

Beginnend lipoedeem wordt vrijwel zonder uitzondering behandeld door middel van het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, steunkousen. Begeleiding door een diëtist(e) komt vaak voor, waarbij de begeleiding er niet zozeer op is gericht in het verliezen van gewicht maar wel in het kiezen van een verantwoord voedingspatroon en meer beweging.

 • Manuele lymfedrainage. Geregeld wordt vrouwen met lipoedeem geadviseerd om manuele lymfedrainage toe te laten passen. De therapie is erop gericht de lymfevaten te activeren en stimuleren, waardoor er meer vocht wordt afgevoerd en opgenomen.
 • Ambulante compressietherapie. Wanneer het lipoedeem samengaat met een lymfoedeem kan ook ambulante compressietherapie toegepast worden. Door middel van compressiebandages wordt zo druk op de armen of benen gegeven, waardoor het vocht kan worden afgevoerd. De bandages zijn op maat aangemeten en de compressietherapie kan thuis ondergaan worden. In de meeste gevallen blijft u onder controle van een manueel therapeut, maar is het niet altijd noodzakelijk om voor de therapie naar een praktijk te gaan. Overigens neemt de hoeveelheid vetweefsel niet af door de compressietherapie. Alleen toename van het lipoedeem en daarmee gepaard gaande klachten worden verminderd.

De behandelingen worden langdurig voortgezet om de omvang van het lipoedeem niet verder toe te laten nemen en de lichamelijke en psychische klachten te beperken.

Chirurgische behandeling lipoedeem

Wanneer u op zoek bent naar een andere lipoedeem behandeling in Tilburg of omgeving, waarbij langdurige resultaten worden geboekt? Dan is liposuctie een oplossing. Liposuctie is erop gericht om de vetophopingen te verwijderen. Het is een veilige ingreep waarbij uitstekende resultaten geboekt worden. Ondanks het feit dat lipoedeem als chronische ziekte of aandoening wordt erkend, vergoeden zorgverzekeraars een liposuctie behandeling bij lipoedeem vrijwel nooit. Acura Medisch Centrum in Weert past liposuctie behandelingen bij lipoedeem patiënten met succes toe. De ingreep, waarbij gebruik wordt gemaakt van het moderne Vasersysteem, wordt op poliklinische basis toegepast en u kunt kort na de ingreep de kliniek verlaten. Liposuctie wordt niet onder narcose, maar met plaatselijke verdovingen uitgevoerd. Eventueel kan er voor een roesje of een kalmerend middel worden gekozen. Het is logisch dat u gespannen bent voor de ingreep.

Vlot herstel en langdurig resultaat

Het herstel verloopt bij de meeste vrouwen vlot en zonder complicaties. Drie tot zes maanden later wordt het eindresultaat beoordeelt. Liposuctie geeft jarenlange verbetering van uw lichaamscontouren. Het vet is verdwenen en komt niet terug, zolang u regelmatig blijft bewegen en niet in gewicht aankomt.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu