fbpx

Lipoedeem behandeling Venray

Bent u op zoek naar informatie over een lipoedeem behandeling in Venray en omstreken? Wanneer grote hoeveelheden opgestapeld vet uw lichaam symmetrisch ontsieren en afvallen in combinatie met beweging hierin geen verbetering brengt, kan er sprake zijn van lipoedeem. Deze chronische aandoening treft voornamelijk vrouwen en doet zich voor aan de boven- en onderbenen, armen en heupen. Kenmerkend is dat beide zijden van het lichaam door de afwijkende vetverdeling worden getroffen. Een lipoedeem behandeling in Venray is geen eenvoudige zaak en vrouwen zijn vaak jaren bezig om een effectieve behandelmethode te vinden.

Lipoedeem is geen vetzucht

In tegenstelling tot wat vaak ten onrechte wordt aangenomen, heeft lipoedeem niets te maken met vetzucht. De oorzaak is en blijft veelal onbekend, al lijken erfelijke factoren een zekere rol te spelen. Lipoedeem kan zich ook voordoen wanneer er sprake is van een minder sterk bewegingsapparaat waarbij zwakke enkels, voeten en knieën in combinatie met een verminderde spierkracht de juiste lichaamshouding aantasten. Eventueel kan een lipoedeem dat lang onbehandeld blijft een bijkomend lymfoedeem tot gevolg hebben. Factoren die van invloed zijn op het ontstaan en ontwikkelen van lipoedeem zijn:

 • Hormonale veranderingen zoals de puberteit, een zwangerschap en/of de menopauze.
 • Overgewicht, te veel en/of verkeerd eten.
 • Onvoldoende beweging.

Lipoedeem heeft niet alleen zichtbare gevolgen zoals de vetophopingen, maar veel vrouwen krijgen daarnaast te maken met andere lichamelijke en psychische klachten. In welke mate iemand hier last van heeft is verschillend. Niet alle vrouwen met lipoedeem ontwikkelen bijkomende klachten. De ene vrouw heeft andere klachten dan de andere. Lipoedeem kan een zwaar, vermoeid en pijnlijk gevoel in de benen veroorzaken. Daarnaast kan de kwaliteit van het leven negatief beïnvloed worden, omdat vrouwen zich schamen voor de omvang van de benen, heupen of armen. Sociale isolatie kan een gevolg van ernstig lipoedeem zijn.

Diagnose en lipoedeem behandeling in Venray

Vaak wordt lipoedeem als diagnose pas laat gesteld, waardoor patiënten lang onbehandeld blijven. Vrouwen worden niet zelden geadviseerd om te diëten en meer te gaan bewegen. Lipoedeem laat zich niet verwijderen en het is geen gevolg van overgewicht. Daarom is de juiste diagnose een eerste belangrijke stap in het behandeltraject. Goede informatie en voorlichting zijn van belang en u kunt er bij zowel uw huisarts als dermatoloog op aandringen dat er degelijk onderzoek wordt verricht naar uw klachten. Een ervaren dermatoloog kan de diagnose op basis van de kenmerken stellen, eventueel aanvullend onderzoek bestaat uit een Doppler-Duplex onderzoek en/of lymfescintigrafie. Het ontstaan van lipoedeem kan niet voorkomen worden en volledige genezing is eveneens niet mogelijk. Artsen richten de behandeling dan ook voornamelijk op methodes die erop gericht zijn het lipoedeem geen kans te geven om zich uit te breiden. Een van de eerste adviezen die artsen geven aan vrouwen met lipoedeem is oppassen voor gewichtstoename. Plaatsen die door het lipoedeem zijn aangedaan, nemen door de gewichtstoename in omvang toe. Eens het vet zich heeft opgestapeld is het moeilijk om er weer vanaf te komen. Daarom is regelmatige lichaamsbeweging van grote invloed. Door in beweging te blijven neemt uw spierkracht niet verder af en heeft u een positief effect op het lipoedeem. Het gebeurt regelmatig dat een lipoedeem dat lang onbehandeld is gebleven te maken krijgt met een lymfoedeem. Artsen kunnen dan therapeutische elastische kousen, steunkousen, en/of manuele lymfedrainage voorschrijven. Dit zijn allemaal preventieve behandelmethodes die erop gericht zijn het lipoedeem onder controle te houden. Wilt u dat het vet verwijderd wordt? Dan is liposuctie een geschikte lipoedeem behandeling in Venray of omgeving.

Chirurgische lipoedeem behandeling in Venray

Wanneer preventieve behandelmethodes niet of onvoldoende helpen en u graag wat aan de vetophopingen wilt laten doen is liposuctie een mogelijkheid. Liposuctie is bekend als de chirurgische ingreep om vet te verwijderen. Dit kan ook bij vetophopingen die een gevolg zijn van lipoedeem. Afhankelijk van de omvang van het lipoedeem kunnen meerdere behandelingen nodig zijn om een mooi resultaat te bereiken. Om de kans op bijwerkingen en complicaties te beperken kiest u voor een liposuctie specialist die ervaring heeft met het behandelen van lipoedeem. Wanneer een lipoedeem ongewild met beschadigingen te maken krijgt, kunnen de klachten toenemen en dat is iets wat u wilt vermijden. Liposuctie als lipoedeem behandeling gebeurt uiterst nauwkeurig en altijd onder plaatselijke verdoving. De ingreep duurt gemiddeld 1 tot 2,5 uur en in die tijd worden meerdere liters vet weggezogen. U voelt hier niets van. Na de ingreep draagt u een aantal weken elastische drukkleding om zwellingen tegen te gaan en de huid- en weefsellagen optimaal te laten verkleven. Meer weten over liposuctie bij lipoedeem? Acura Medisch Centrum in Weert informeert u graag over de mogelijkheden.

Vraag?

  Voornaam, Naam*

  Mail*

  Telefoonnummer*

  Behandeling

  Bericht*

  Ik stem ermee in dat mijn gegevens worden verwerkt en opgeslagen voor contact. Ik zou kennis kunnen nemen van het privacybeleid.
  De toestemming is op elk moment herroepbaar met ingang voor de toekomst. Stuur me een kort mailtje naar mij. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

  Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.

  Menu